Connect with us

Igaz szerelem vagy szimpla kötődés, amit érzel? Mondunk 5 egyértelmű pszichológiai jelet, ami segít eldönteni

Fotó: Pexels

LOVE

Igaz szerelem vagy szimpla kötődés, amit érzel? Mondunk 5 egyértelmű pszichológiai jelet, ami segít eldönteni

Ki nem találnád, hogy milyen különbségek vannak.


Valószínűleg mindannyian ismerünk olyan embert, aki kapcsolatból kapcsolatba ugrik, és talán még egy hónapot sem töltött el egyedül az első románca óta. Az ilyen esetekben jogosan merül fel a kérdés, hogy vajon mi táplálja az illető érzelmeit. Valóban szerelmes minden egyes társába? És ha igen, hogyan lép túl rajtuk olyan könnyedén? Előfordulhat, hogy utólag már ő maga sem érti, mit evett a volt barátján, és könnyelműen legyint egy több évig tartó viszonyra.

Ebben az esetben fontos különbséget tennünk két dolog között: a szerelem és a kötődés nem ugyanaz.

Persze ahányan vagyunk, annyiféle módon definiálhatjuk a szerelmet, hiszen minden ember más hőfokon ég, más igényekkel fordul társa felé. Nehéz olyan általános igazságot kijelenteni, ami minden kapcsolatra igaz, azonban érdemes megvizsgálnunk a szerelem és a kötődés közti különbséget.

#1 A szerelem szenvedélyes, a kötődés közömbös.

A szerelmes ember imád, haragszik, rajong, gyűlöl, vitatkozik, de garantáltan sohasem közömbös. Egy csupán kötődésen alapuló kapcsolatban nincsenek heves érzelmek, mély és magas hullámok, leginkább csak él egymás mellett a két fél.

#2 A szerelem a másik fél iránt érzett rajongásról szól, míg a kötődés öncentrikus.

Ha szerelmes vagy, mindent tudni szeretnél a másik félről, minden egyes gondolata, öröme és bánata foglalkoztat. A kötődést nem az iránta érzett szeretet és figyelem táplálja, hanem a saját érdekeid: az egyetlen cél, hogy ne legyél egyedül, hogy legyen ki mellé lehajtani a fejed esténként.

#3 A szerelem szabadság, a kötődés birtoklás.

Amennyiben csak kötődsz a párodhoz, leginkább félelmek mechanizmusaira épül a viszonyotok: félsz az egyedülléttől, a biztonság elveszítésétől, ezért a társad folyamatos jelenlétét keresed.

#4 A szerelemben erősíti egymás a két fél, a kötődés gyakran egyoldalú.

Mindkettőtök egyforma szerepet kap a kapcsolatban? Mindkettőtök számára fontos, hogy a lehető legtöbbet adjátok meg egymásnak, olykor akár a saját érdekeiteket is háttérbe szorítva? A szerelmes ember képes áldozathozatalra, a kötődő annál kevésbé.

#5 A szerelem egy életre szól, a kötődésnek szavatossági ideje van.

“Most jó, de valószínűleg nem vele élem le az életem” – na, ez az a mondat, ami sosem hagyná el egy olyan ember száját, aki rózsaszín ködben úszik. Légy őszinte magadhoz: el tudod képzelni, hogy 40 év múlva is egymás kezét fogjátok?

Thinking Humanity

Még több LOVE

Hirdetés

Népszerű

Facebook

Hirdetés
Fel