Villámgyors, kelesztés nélküli pizza: ropogós, 30 perc alatt elkészül és sütő sem kell hozzá
Tésztát gyúrni, feltétet készíteni, sajtot reszelni – mindezt anélkül, hogy bekapcsolnád a sütőt. Igen, tényleg létezik, és nem egy apokalipszisre optimalizált túlélőfogásról beszélünk, hanem egy olyan serpenyős pizzáról, ami fél óra alatt kész, ropog, illatos, és bármilyen feltétet elbír, amit rá szeretnél dobni.
Az ötlet amúgy nem új. A recept évek óta kering a közösségi médiában, de eredetileg Michiganbe kivándorolt
Akkoriban egyszerűen csak serpenyős pizzának hívták. Mi mondjuk simán nevezhetjük ezt a serpenyős pizzát sütőmentes komfortkajának.
Mi kell hozzá?
A tészta ugyanaz, mint egy klasszikus pizzánál, kivéve, hogy nincs benne élesztő. Ez itt nem kel órákig – sütőporral dolgozunk, és öt perc pihenés után már nyújtható is.
A tésztához:
* 150 g finomliszt (kb. 1 bögre + 2 evőkanál) + kevés a nyújtáshoz
* 100 ml víz
* 1 teáskanál sütőpor (3,5 g)
* ½ teáskanál só (3 g)
* 1 evőkanál olívaolaj
A feltéthez:
* 100 g reszelt mozzarella (kb. 1 bögre)
* 4 evőkanál sűrű paradicsomszósz
* Friss bazsalikom (nem kötelező, de elég erősen ajánlott)
Így csináld:
1. Egy tálban keverd össze a lisztet, a sót és a sütőport.
2. Add hozzá a vizet és az olívaolajat, majd keverd ragacsos, egynemű masszává.
3. Borítsd lisztezett felületre, és gyúrd át pár percig, amíg puha és jól kezelhető lesz.
4. Formázz belőle cipót, takard le, és pihentesd 5 percig.
5. Nyújtsd ki kör alakúra, és helyezd egy nagyobb, enyhén kiolajozott serpenyőbe.
6. Forró tűzön süsd a tésztát 2 percig, amíg az alja enyhén pirulni kezd.
7. Kend meg paradicsomszósszal, szórd meg sajttal, dobd rá a kedvenc feltéteidet (maradék sült hús, sonka, tonhal, paprika, hagyma – tényleg bármi jöhet).
8. Fedd le fedővel, és közepes lángon süsd 10–15 percig, amíg a sajt ráolvad, a tészta átsül, és az egész egy ropogós, szaftos csoda lesz.
9. Friss bazsalikommal díszítsd, és buon appetito.
Miért fogsz rákattanni?
* A tészta alja aranybarna, ropogós, a széle viszont puha és levegős.
* Gyorsabb, mint egy klasszikus pizza, és nem kell előmelegíteni semmit.
* Nem kell élesztővel pepecselni, sütőpor is elég.
* Nem kell sütő! Elég egy serpenyő és egy fedő.
* Úgy tuningolhatod, ahogy akarod: mehet rá vegán feltét, extra sajt, füstölt kolbász, pesto – itt tényleg te vagy a séf.
Ez az a kaja, amit akkor is el tudsz készíteni, ha már kikapcsolták a gázt, de van egy hordozható főzőlapod vagy egy kempingfőződ – de akár vasárnap este is bedobhatod, ha ennél valami jót, de a futár csak 90 perc múlva vállalja a kiszállítást.