Vegán péntek Steiner Kristóffal - „kérdezd meg magadtól: boldog vagy?”
Tavaly állandó kimchi ajándékozás mellett is olyan sok káposzta nőtt a kertünkben, hogy igazán kreatívnak kell lennünk. Mert még ha ugyanazok a zöldségek is nőnek, minden évben kicsit más az ízük, állaguk, ahogy az is, ahogy elkészítjük őket.
Az élet is arról szól, hogy megtanuljuk kihozni belőle a legjobbat... Öt évvel ezelőtt mindenünk megvolt, amire - azt hittünk - vágytunk: gyönyörű lakás Tel Aviv-Jaffában, amelyet vendégházként működtettünk, barátok, támogató család, és elektromos roller… mégis hiányzott valami - ám a kérdést sem tudtuk megfogalmazni, mi.
A világ legdrágább városában rengeteget költöttünk lakbérre, ételre, és az élet bonyolult volt a súlyos társadalmi konfliktusok árnyékában. Megértettük: mennünk kell.
Oda, ahol senki sem ismer minket, ahol esélyünk lesz “nem ismerni” magunkat sem, míg megértjük, kik akarunk lenni. Véletlen találtunk rá az elhagyott tengerparti falunkra Görögország dél-keleti részén, ezzel pedig életünk legnagyobb kalandja következett.
– mondogatjuk, mikor a világjárvány, vagy a Gázában és Izraelben pusztító rettenetes háború kapcsán az önmagából kifordult világról beszélünk. És amellett, hogy a világunkat építjük, igyekszünk tenni, hogy mások is megtalálhassák, amire szükségük van. Az élet rövid, hogy megvárjuk, míg betoppan a szerencse.
Ne akarj azonnal válaszolni - készítsd elő a recept alapanyagait, és amíg felforr a víz, meghámozod a zöldségeket, összesülnek az ízek, emészd meg a kérdést. Talán meg fogsz lepődni - bármilyen választ is adj magadnak…
Egészben karamellizált káposzta fokhagymás mandulatúróval
Hozzávalók, 2 főre:
1 közepes méretű káposzta fele (én fehéret használtam, mert ez van a kertben, de a lila is tökéletes)
150 gramm mandula
½ csésze növényi tej (jobb, ha cukrozott) vagy víz
olivaolaj
balzsamecet
Valamilyen természetes szirup (agavé / juhar / rizs)
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál sörélesztő pehely, vagy kókuszreszelék
1 kiskanál friss vagy szárított kakukkfű és rozmaring
1-1 csipet fahéj, szerecsendió, szegfűszeg
só és bors
Elkészítés:
1. Egy nagy lábosban sós vizet forralunk, a sütőt 180 fokra előmelegítjük, a fél káposztát a manduláinkkal együtt kb 10 percre beledobjuk a lábosban zubogó vízbe. Egy keverőtálban marinádot készítünk: 2 evőkanál olívaolajat, 1 evőkanál ecetet, pár csepp szirupot, sót, borsot, és az aromás fűszereket (fahéj, szerecsendió, szegfűszeg) keverünk össze.
2. A káposztát és a mandulát kivesszük a vízből. Előbbit alaposan lecsepegtetjük, megkenegetjük a marináddal, majd sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a kerek oldalával felfelé, és a fokhagymával 25 percre betesszük a sütőbe - a sütési idő felénél a másik oldalára fordítjuk.
3. A még nedves manduláról lehúzzuk a sötétbarna, film-szerű héjat, és félretesszük. Egy keverőtálba beletesszük a mandulát, 2 gerezd sült fokhagymát, sörélesztőt, sót, borsot, és apránként a tejet. Botmixerrel túró / cottage sajt állagúra pépesítjük, majd hozzáadjuk a kakukkfüvet.
4. Mikor a káposzta már szépen karamellizálódott, kivesszük a sütőből. A mandula félretett héját sóval és borssal meghintve egy száraz tepsire tesszük, és kb 4-5 percre a sütőbe rakjuk.
5. A káposzta tetejére pakoljuk kakukkfüves mandula-sajtot, és megszórjuk a ropogós mandula héjjal. (Még több recept a szakácskönyveinkben, és a Kristóf’s Kitchen YouTube csatornán. Steiner Kristóf & Nimrod Dagan, instagram: @kristofsteiner, @nimrodagan)