GASZTRO

Vegán péntek Steiner Kristóffal - „kérdezd meg magadtól: boldog vagy?”

Nimi & Kristóf Konyhája ezentúl minden pénteken megosztja veled egy egyszerű, de nagyon finom vegán étel receptjét. Ha elkezdenéd a növényi alapú táplálkozást, kipróbálnád, vagy egyszerűen csak kicsit másra vágysz, pont jó helyen jársz.

Megosztom
Link másolása

Tavaly állandó kimchi ajándékozás mellett is olyan sok káposzta nőtt a kertünkben, hogy igazán kreatívnak kell lennünk. Mert még ha ugyanazok a zöldségek is nőnek, minden évben kicsit más az ízük, állaguk, ahogy az is, ahogy elkészítjük őket.

Az élet is arról szól, hogy megtanuljuk kihozni belőle a legjobbat... Öt évvel ezelőtt mindenünk megvolt, amire - azt hittünk - vágytunk: gyönyörű lakás Tel Aviv-Jaffában, amelyet vendégházként működtettünk, barátok, támogató család, és elektromos roller… mégis hiányzott valami - ám a kérdést sem tudtuk megfogalmazni, mi.

Körülöttünk mindenki többet akart, a lehető leggyorsabban, mi viszont azt éreztük, hogy túl sok van a vállunkon, és lassulni szeretnék.

A világ legdrágább városában rengeteget költöttünk lakbérre, ételre, és az élet bonyolult volt a súlyos társadalmi konfliktusok árnyékában. Megértettük: mennünk kell.

Oda, ahol senki sem ismer minket, ahol esélyünk lesz “nem ismerni” magunkat sem, míg megértjük, kik akarunk lenni. Véletlen találtunk rá az elhagyott tengerparti falunkra Görögország dél-keleti részén, ezzel pedig életünk legnagyobb kalandja következett.

„Majdnem olyan, mintha valahol előre tudtuk volna, mi fog történni…”

– mondogatjuk, mikor a világjárvány, vagy a Gázában és Izraelben pusztító rettenetes háború kapcsán az önmagából kifordult világról beszélünk. És amellett, hogy a világunkat építjük, igyekszünk tenni, hogy mások is megtalálhassák, amire szükségük van. Az élet rövid, hogy megvárjuk, míg betoppan a szerencse.

Légy őszinte, és merd megkérdezni: „Boldog vagy?”.

Ne akarj azonnal válaszolni - készítsd elő a recept alapanyagait, és amíg felforr a víz, meghámozod a zöldségeket, összesülnek az ízek, emészd meg a kérdést. Talán meg fogsz lepődni - bármilyen választ is adj magadnak…

Egészben karamellizált káposzta fokhagymás mandulatúróval

Hozzávalók, 2 főre:

1 közepes méretű káposzta fele (én fehéret használtam, mert ez van a kertben, de a lila is tökéletes)

150 gramm mandula

½ csésze növényi tej (jobb, ha cukrozott) vagy víz

olivaolaj

balzsamecet

Valamilyen természetes szirup (agavé / juhar / rizs)

2 gerezd fokhagyma

1 evőkanál sörélesztő pehely, vagy kókuszreszelék

1 kiskanál friss vagy szárított kakukkfű és rozmaring

1-1 csipet fahéj, szerecsendió, szegfűszeg

só és bors

Elkészítés:

1. Egy nagy lábosban sós vizet forralunk, a sütőt 180 fokra előmelegítjük, a fél káposztát a manduláinkkal együtt kb 10 percre beledobjuk a lábosban zubogó vízbe. Egy keverőtálban marinádot készítünk: 2 evőkanál olívaolajat, 1 evőkanál ecetet, pár csepp szirupot, sót, borsot, és az aromás fűszereket (fahéj, szerecsendió, szegfűszeg) keverünk össze.

2. A káposztát és a mandulát kivesszük a vízből. Előbbit alaposan lecsepegtetjük, megkenegetjük a marináddal, majd sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a kerek oldalával felfelé, és a fokhagymával 25 percre betesszük a sütőbe - a sütési idő felénél a másik oldalára fordítjuk.

3. A még nedves manduláról lehúzzuk a sötétbarna, film-szerű héjat, és félretesszük. Egy keverőtálba beletesszük a mandulát, 2 gerezd sült fokhagymát, sörélesztőt, sót, borsot, és apránként a tejet. Botmixerrel túró / cottage sajt állagúra pépesítjük, majd hozzáadjuk a kakukkfüvet.

4. Mikor a káposzta már szépen karamellizálódott, kivesszük a sütőből. A mandula félretett héját sóval és borssal meghintve egy száraz tepsire tesszük, és kb 4-5 percre a sütőbe rakjuk.

5. A káposzta tetejére pakoljuk kakukkfüves mandula-sajtot, és megszórjuk a ropogós mandula héjjal. (Még több recept a szakácskönyveinkben, és a Kristóf’s Kitchen YouTube csatornán. Steiner Kristóf & Nimrod Dagan, instagram: @kristofsteiner, @nimrodagan)


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


GASZTRO
Steiner Kristóf: „Íme a világ legegyszerűbb muffinreceptje, ami tényleg mindent visz” 
Aki egyszer megtanulja a világ legegyszerűbb muffintésztájának receptjét, annak nem lesz többé szüksége útbaigazításra.

Megosztom
Link másolása

Az első „professzinális” gasztro-melóm Londonban talált rám: a Golsdmith Egyetem kreatív-írás kurzusának hallgatójaként egy helyi kávézónak készítettem muffinokat.

Napközben írtam, este interjúkat készítettem filmbemutatókon, éjszaka bulizni jártunk a lakótársaimmal, hajnalban pedig… sütöttem.

Minimum négy tálca készült, négy különböző ízben - és amíg én kavartam-kevertem, Sabina, bangladesi származású főbérlőnk dahlt, azaz vöröslencse curry-t készített, hogy ébren tartson. Eztán rohantam a friss, meleg sütikkel a kávézóba, aludni pedig bőven elég volt a metrón, buszon, vagy azokra várva.

A megszámlálhatatlan ízkombináció megalkotása után akár közzétehetnék valami puccos muffin receptet, mondjuk a citrom- vagy levendula tortácskát,

és innentől fogva időről-időre újabb muffinokkal bombáznám a népet - persze nem szó szerint, mint Lucy Liu a Charlie Angyalaiban. Én azonban megkegyelmezek, és most elárulom a nagy titkot:

aki egyszer megtanulja a világ legegyszerűbb muffintésztájának receptjét, annak nem lesz többé szüksége útba igazításra. A legjobb benne, hogy általános piskóta receptként is remekül működik - készülhet belőle brownie, répa torta, vagy kuglóf is. És természetesen gluténmentes liszttel, vagy bármilyen cukor-alternatívával is már-már elronthatatlan.

Az elronthatatlan alap-muffin recept:

Hozzávalók, 12 darabhoz:

2 csésze liszt

1 zacskó sütőpor

1 csésze cukor

⅓ csésze olaj

1 csésze víz, vagy más folyadék (ezt később kifejtem)

2 x ½ fél csésze "finomság" (ezt is később kifejtem, na)

1. A sütőt 180 fokra melegítem.

2. Egy tálba a lisztet, sütőport, fahéjat, cukrot szórok, és összekutyulom.

3. És akkor a „finomság” is mehet bele a lisztes cuccba: ez lehet fél csésze mák és fél csésze durván tört mandula, vagy lehet akár aszalt füge apróra vágva, zabpehellyel. Aki Bounty-rajongó, használhat kókuszreszeléket és csokit, akinek a Snickers a fétise, sós mogyorót, és csokival kevert datolya falatokat is önthet bele.

4. A másik tálba öntsd bele az olajat, és a vizet, vagy pedig… ismét ideje kreatívnak lenni: víz helyett az olaj mellé önthetünk narancslevet (csokival-dióval nyerő), kókusztejet (citromhéj reszelékkel, mandulával szuper), pezsgőt (fehér csokival és aranymazsolával lenyűgöző). Akár lekvárt is, vizzel lazítva, és extra ízélményért löttyinthetünk bele egy kiskanál balzsamecetet, vanília aromát, vagy akár vodkát.

6. Összeforgatom a két keveréket, de nem túl vehemensen, mert a sütőpor már dolgozik is, hogy habosra, lazára fújja fel a tésztát. Ha brutálisan kavarunk, összeesik a cucc. Olyasmi állagra gyúrunk, mint egy könnyű humusz.

7. A tésztát a muffinformába kanalazom - ha nem szilikonosat használok, négyszögekre vagdosott sütőpapírral bélelem ki a gödröcskéket. Nem szabad teljesen megtölteni őket, mert a sütőben rendesen megduzzadnak majd.

8. Ha nem akarok flancolni, már mehet is a sütőbe, ha dekorra vágyom, megszórom a tetejét valamivel, amit a tésztába tettem (tört magvak, csokimorzsa, ilyesmi). 22 percet sülnek a muffinok. Minimum 15 percig nem nyitom ki a sütő ajtaját, ám ha ezután úgy látom, hogy nagyon pirul a tetejük, finoman letakarom egy sütőpapírral. Ha letelt az idő, kikapom a tepsit, es békén hagyom tíz percre, majd a sütikéket egy rácsra rakom hűldögélni.

További receptjeink szakácsakönyveinkben, a Kristóf’s Kitchen YouTube csatornán, és az Insta oldalainkon: @kristofsteiner és @nimrodagan.


Megosztom
Link másolása

GASZTRO
Itt van az 5 legjobb immunerősítő őszi étel, amit októberben meg kell főznöd!
A magyar konyha gazdag hagyományokra épül, és rengeteg immunerősítő alapanyagot használ.

Megosztom
Link másolása

Ahogy beköszönt az ősz és vele együtt a hűvösebb idő, mindannyian tudjuk, hogy ideje felkészíteni a szervezetünket és az immunrendszerünket, hogy meg tudjuk őrizni az egészségünket a tél folyamán is. Mi a legjobb módja ennek? Olyan ínycsiklandó ételek készítése (és persze evése), amelyek nemcsak finomak, de segítenek megóvni az egészségünket is.

Íme öt immunerősítő fogás, amiket mindenképp ki kell próbálnod októberben!

1. Töltött káposzta – Az igazi immunbomba!

A töltött káposzta nem véletlenül klasszikus! A savanyú káposzta tele van C-vitaminnal, ami segít megóvni a szervezetet. A darált hússal és rizzsel töltött káposztalevelek nemcsak laktatóak, de a probiotikumokban gazdag savanyú káposzta még a bélflórát is rendben tartja. Az immunerősítés sosem volt ennyire finom!

 2. Sütőtökkrémleves – Őszi kényeztetés a testednek

A sütőtökkrémleves maga az ősz a tányérodon! Az A-vitaminban gazdag sütőtök támogatja a nyálkahártyák egészségét, ami különösen jól jön a légutak védelmében. Ráadásul a krémes, fűszeres leves nemcsak az immunrendszeredet erősíti, hanem az ízlelőbimbóidat is kényezteti. Dobd fel pirított tökmaggal vagy egy kis tejszínnel, és élvezd a melegséget, amit ad!

3. Hagymaleves – Az egyszerű, de ütős immunerősítő

Hagymaleves? Igen, és nem véletlenül! A hagyma gyulladáscsökkentő hatásáról ismert, és tele van antioxidánsokkal, amelyek segítik a szervezet védekezését. Egy jó adag hagymaleves a tetején ropogós kenyérkockákkal és olvadó sajttal tökéletes választás a hűvös októberi estéken. Nemcsak melegít, hanem az immunrendszered is hálás lesz érte.

4. Gombapaprikás nokedlivel – D-vitamin felturbózva

Ki ne szeretné a gombapaprikást? A friss gombák tele vannak D-vitaminnal, ami az immunrendszer erősítésének egyik kulcsa. A selymes paprikás mártás és a nokedli kombója igazi magyar komfort food, ami egyszerre tápláló és finom is. Ráadásul a gombák antioxidánsai segítenek a betegségek elleni védekezésben is.

5. Csipkebogyó lekvár és tea – A természet vitaminbombája

Ha valaha is ittál csipkebogyó teát, tudod, hogy ez nemcsak nagyon finom meleg ital, hanem az egyik legjobb természetes immunerősítő is. A csipkebogyó lekvár pedig szuper módja annak, hogy extra C-vitamint juttass a szervezetedbe, akár reggelire, pirítósra kenve. Ha eddig nem etted, kezdd el most szokásoddá októberben, és máris tettél egy lépést a megfázás elleni küzdelemben!

Októberben fontos, hogy ne csak finom, hanem tápanyagokban gazdag ételekkel támogasd az egészségedet.

A töltött káposzta, sütőtökkrémleves, hagymaleves, gombapaprikás és csipkebogyó lekvár olyan fogások,

amik nemcsak feltöltenek, hanem segítenek megőrizni az immunrendszered erejét is.


Megosztom
Link másolása


GASZTRO
Íme a New York Times híres szilvatortája, te sem bánod meg, ha elkészíted
Annyira közkedvelt volt a 80-as években, hogy a Times majdnem minden évben publikálta a receptet.

Megosztom
Link másolása

A The Times 1983-tól 1989-ig minden szeptemberben közölte Marian Burros szilvatorta receptjét – olvasható a New York Times Cooking rovatában.

Nem csoda, hogy az emberek ennyire odavoltak a receptért, hiszen egyszerű, mutatós és nagyon finom, ráadásul a szilva szezonra tökéletes.

Mutatjuk is az eredeti receptet, ami nagyjából 8 szeletre elég:

• 1 csésze (~20 dkg) kristálycukor

• ½ csésze puha vaj

• 1 csésze liszt

• 1 tk. sütőpor

• 2 tojás

• csipet só

• kb. 12 darab szilva félbevágva

• citromlé

• fahéj

Egy tálban keverjük ki a cukrot a vajjal, majd adjuk hozzá a lisztet, sütőport, sót és tojásokat. Az egész masszát jó alaposan verjük fel.

Oszlassuk el a masszát egy nagyjából 20-25 centiméter átmérőjű, sütőpapírral bélelt tortaformában. Majd az alaposan megmosott, félbevágott, magozott szilvákat helyezzük a massza tetejére körkörösen. Ha ezzel megvagyunk, hintsük meg őket egy kis cukorral és fahéjjal, egy kevés citromlével is meglocsolhatjuk.

Előmelegített sütőben, 180 Celsius fokon, nagyjából 50 perc alatt süssük aranybarnára.

Az évek alatt több variáció is készült a torta receptjéből. Vannak, akik 10 dekagramm durvára reszelt marcipánnal teszik még ízletesebbé, ahogy az alábbi videóban is látható:

@annuskam Fedezd fel a New York Times legendás szilvatortájának titkát! Ez a klasszikus torta évtizedek óta töretlen népszerűségnek örvend. A titka? Egyszerű, mégis ellenállhatatlan. Nézd meg a videóban, ahogy lépésről lépésre elkészítem és te is próbáld ki! A New York Times legendás szilvatorta receptje Hozzávalók: 10 dkg teavaj (puha) 10 dkg cukor 1 csipet só 2 tojás 13 dkg finomliszt 1 teáskanál sütőpor 10 dkg marcipánmassza 9 db szilva fél narancs leve 2 evőkanál barnacukor 1-1/2 teáskanál őrölt fahéj Elkészítés: 1. Habosra keverjük a vajat, cukrot, sót és tojásokat. A lisztet és a sütőport hozzá szitáljuk, majd simára keverjük a masszát, és egy 22 cm-es tortaformába simítjuk. 2. Ráreszeljük a marcipánt, elrendezzük a félbevágott szilvákat, ráfacsarjuk a fél narancs levét, és megszórjuk barna cukorral, fahéjjal. Sütőben 180 fokon 50 perc alatt aranybarnára sütjük. Langyosra hűlve tálalhatjuk. Ha tetszett a recept, lájkold és mentsd el a videót! Ne hagyd ki a többi finomságomat sem; kövess a további kreatív receptekért. #szilvatorta #klasszikusrecept #sütés #gyümölcsös #házilag #finomság #receptvideó #sütirecept #egyeteksütit #szilvaszezon #torta #mik_gasztro #mutimiteszel #mutimitsütsz #foodporn #otthonsütés #tanuljsütni #sütnijó #süssünkegyütt #tiktokrecipe #recept #food #recipe #süti #hazicukrasz #fyprecipe #annuskam ♬ eredeti hang - Anna Wichmann

Nincs is jobb választás egy meleg finomságnál a borongós napokon.


Megosztom
Link másolása


GASZTRO
A Rovatból
5 tuti tipp, amivel spórolhatsz a konyhában + 4 csodálatosan finom házi fűszerkeverék receptje
A bolti árak az egekben, a rezsi se lesz olcsóbb, de attól még valahogy meg kell tölteni a hűtőt.

Megosztom
Link másolása

A konyhai spórolás nem csak arról szól, hogy kevesebbet költünk a boltban, hanem arról is, hogy tudatosabban használjuk fel az alapanyagokat és az energiát. Néhány egyszerű trükkel csökkentheted a kiadásaidat, miközben finom és tápláló ételeket készíthetsz.

Mutatjuk, hogyan!

1. Maradékmentés mesterfokon

Igen, tudjuk, hogy a vasárnapi frissen sült rántott húshoz jár a petrezselymes krumpli, de ha nem fogyott el előző nap az összes étel, ne dobd ki azt! Fagyaszd le a maradékot, vagy csinálj belőle másnap egy menő új ételt. Egy kis kreativitás és hopp, a maradék krumplipüré másnap gnocchiként, a csirkepörkölt quesadillaként tér vissza. Spórolsz és még új recepteket is tanulsz!

2. Ne hagyd, hogy az áram pazarolja a pénzt

Észrevetted, hogy a hűtőd folyamatosan zúg, és mindig vannak benne jégtömbök? Ideje leolvasztani! Egy jégmentes hűtő nemcsak hatékonyabban dolgozik, de kevesebb áramot is eszik. Ha még ennél is tovább mennél, csak akkor tedd a kaját a hűtőbe, ha már kihűlt, és ne dugd állandóan be a felesleges konyhai kütyüket.

3. Vásárolj szezonálisat

Az avokádó, mangó meg a drága áfonyás müzlik menők, de a helyi, szezonális zöldségekkel sokkal olcsóbban megúszod. Ősszel tele a piac sütőtökkel, káposztával, almával – ezekből remek kajákat készíthetsz, és nem fogsz minden bevásárlás után szívrohamot kapni a kasszánál. Plusz, ezek gyakran frissebbek is, mint az import finomságok.

4. Tervezd meg a kajáidat

Ha tényleg spórolni akarsz, muszáj előre gondolkodni. Írd össze, mit főznél a héten, és csak azokat a dolgokat vedd meg, amik valóban kellenek hozzá. Ezzel nemcsak pénzt, de időt is spórolsz, és nem lesz a konyhában öt különböző, félig megrohadt zöldség, amiket sosem fogsz felhasználni.

5. Csinálj házilag fűszereket és alapanyagokat

A bolti fűszerkeverékek néha annyiba kerülnek, mintha aranyból lennének, pedig otthon is simán elkészítheted őket. A saját fűszerkeverékek megoldják a problémát, és még variálhatod is őket ízlés szerint. Ugyanez a helyzet a salátaöntetekkel, szószokkal – egy jó alaprecepttel simán megúszod a drága bolti cuccokat.

Íme 4 szuper fűszerkeverék, amit otthon is könnyen összedobhatsz, és garantáltan feldobja a főztödet:

1. Házi taco fűszerkeverék

A mexikói ételek szerelmeseinek kötelező! Tökéletesen passzol darált húshoz, csirkéhez vagy akár zöldségekhez is.

  • 1 evőkanál chili por
  • 1 teáskanál köménymag (őrölt)
  • 1 teáskanál füstölt paprika
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • 1 teáskanál hagymapor
  • 1/2 teáskanál oregánó
  • 1/2 teáskanál só
  • 1/4 teáskanál cayenne bors (opcionális)

2. Mediterrán fűszerkeverék

Ezzel a keverékkel bármilyen zöldséget, sült krumplit vagy csirkét mediterrán stílusban készíthetsz el.

  • 1 evőkanál szárított oregánó
  • 1 evőkanál szárított bazsalikom
  • 1 evőkanál szárított kakukkfű
  • 1 evőkanál rozmaring
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • 1/2 teáskanál füstölt paprika
  • 1/2 teáskanál só
  • 1/4 teáskanál bors

3. BBQ fűszerkeverék

Ha imádod a grillezett ételeket, ezzel a keverékkel igazi füstös, édes ízt varázsolhatsz a húsokra vagy zöldségekre.

  • 2 evőkanál barna cukor
  • 1 evőkanál paprika
  • 1 teáskanál chili por
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • 1 teáskanál hagymapor
  • 1 teáskanál köménymag (őrölt)
  • 1 teáskanál fekete bors
  • 1/2 teáskanál cayenne bors

4. Provence-i fűszerkeverék

Ez a klasszikus francia fűszerkeverék aromás és friss ízeket hoz a konyhádba, tökéletesen illik sült ételekhez vagy grillezett zöldségekhez.

  • 2 evőkanál szárított oregánó
  • 2 evőkanál szárított kakukkfű
  • 2 evőkanál szárított rozmaring
  • 1 evőkanál szárított bazsalikom
  • 1 evőkanál szárított majoránna
  • 1 teáskanál szárított levendula (opcionális, de ez adja a provence-i ízt)
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • 1/2 teáskanál őrölt fekete bors

 

Ezekkel a keverékekkel nemcsak pénzt takaríthatsz meg, de sokkal frissebb és egyedibb ízeket hozhatsz létre, mint a bolti változatokkal.


Megosztom
Link másolása