Sósan vagy édesen? Az eper süteménybe és salátába is jól illik!
Az eper nem csak finom, de rendkívül egészséges is. Az egyik legfontosabb előnye, hogy sok benne a C-vitamin, magas a rosttartalma, és tele van antioxidánsokkal, amik segítik a szervezetünket a szabadgyökök elleni küzdelemben. Az eperben található antocianinok csökkentik az oxidatív stresszt és javítják az agy egészségét.
Amikor csak tehetjük, fogyasszuk frissen, mert pozitív élettani hatásai így érvényesülnek a legjobban. Az eperből készíthetünk salátát, smoothie-t, vagy akár levest is a klasszikus édességeken kívül.
Epermisu
Hozzávalók:
- 500 g eper
- 200 g mascarpone vagy natúr krémsajt
- 200 ml édesített habalap
- 100 g babapiskóta
- 1 citrom
- ízlés szerint porcukor vagy édesítő a krémbe
- 1-2 dl tej a piskóta mártogatásához (ez lehet édesített, növényi tej is, vagy esetleg krémlikőr)
Elkészítés:
1. Mossuk meg az epret, és vágjuk egyforma darabokra. Pár szemet tegyünk félre a díszítéshez.
2. Keverjük össze a mascarpone sajtot az édesítővel vagy a porcukorral.
3. Egy másik tálban verjük kemény habbá a tejszínt.
4. Adjuk hozzá a citrom levét a mascarpone keverékhez, majd óvatosan forgassuk bele a tejszínhabot.
5. Mártsuk bele a babapiskótákat a tejbe, majd helyezzük egy rétegben a választott formánkba.
6. Kenjük rá a mascarpone krémet egyenletesen, majd szórjuk rá az eperdarabokat.
7. Ismételjük meg a piskóta, krém és eper rétegeket, amíg a hozzávalók elfogynak.
8. Tegyük a hűtőbe pár órára (vagy egy éjszakára), hogy összeérjenek az ízek.
Eper-feta saláta
Hozzávalók:
-eper, feta sajt, lilahagyma, uborka, tökmagolaj (vagy olívaolaj), bors, maldon só (füstölt vagy natúr), pár csepp citromlé
Elkészítés:
Ennél a receptnél felesleges pontos arányokban gondolkozni, nyugodtan mehet mindenből annyi, amennyi van, csak érzéssel.
Tisztítsuk meg, és szeleteltük fel a hozzávalókat. A hagymát csíkozhatjuk, vagy nagyon apró kockákra is vághatjuk. A többi összetevő legyen hasonló méretű. Locsoljuk meg citromlével, öntsük rá a tökmagolajat és fűszerezzük. Óvatosan forgassuk össze, és hűtsük be.
Az eper elég gyorsan megromlik, így ez a saláta is maximum csak egy napig áll el. Ha tehetjük, inkább csak frissen, vagy pár órával fogyasztás előtt állítsuk össze.