Ez volt Erzsébet királynő kedvenc palacsintareceptje egy titkos hozzávalóval - imádni fogod!
II. Erzsébet királynőről köztudott, hogy szerette az édességeket, még saját titkos receptje is volt az egyik kedvenc desszertjének tökéletesítéshez.
Az édes és sós palacsintákat is nagyon szerette, szakácsai elárulták, hogy pontosan hogyan készítették el számára ezeket. Erzsébet azonban a friss citromon és a porcukron kívül egy szokatlan összetevőt is szeretett belekeverni - derítette ki az Express.
Íme a tökéletes palacsintarecept, ahogy a néhai királynő szerette, kedvenc beurre noisette-jével:
Hozzávalók 10 palacsintához:
30 g tojássárgája
250 ml tej
40 g vaj
30 g porcukor
Csipetnyi só
2 közepes tojás
fél citrom héja reszelve
125g sima liszt
késhegynyi szódabikarbona
Keverjük össze az összes száraz hozzávalót. Adjuk hozzá a tejet és a tojást, a citromhéjat, majd keverjük simára a tésztát. Végül csorgassuk hozzá a meleg olvasztott vajat (beurre noisette).
A közepes lángon felmelegített serpenyőt kenjük ki vajjal. Óvatosan öntsünk fél merőkanálnyi adagokat a tésztából a serpenyőbe. Miután az egyik oldal megsült, fordítsuk meg, hogy a másik oldal is megsüljön. Melegen tálaljuk vajjal és házi lekvárral.
A igazi titok most követezik, ez a beurre noisette:
A királyi séfek szerint a vajat ki kell sütni a serpenyőben, hogy finoman diós ízű vajat kapjunk. Addig melegítsük közepes hőfokon, míg az összes víz kimegy belőle, amint a fröcskölő-pattogó zaj megszűnik, és dióbarna színű lesz a vaj, akkor van készen. Hagyjuk kicsit hűlni, és langyosan öntsük hozzá a palacsintatésztához.