FONTOS
A Rovatból

„Nem az aranyásók miatt kellene aggódnotok, hanem amiatt, hogy le vagytok égve!” - Mi a dark feminizmus és mi köze van a gazdag férjhez?

Egy új kifejezés hódít a fiatalok körében, akik kénytelenek új utakat felfedezni, hogy boldoguljanak. Aztán néha kiderül, hogy ez az új út nem is olyan más, mint a régi.

Megosztom
Link másolása

A 24 éves Juli nemrég randevúra készült egy jól kereső férfival. Miután megcsinálta a haját, kisminkelte magát és kiválasztott egy csajos ruhát a megfelelő magasarkúval, küldött a férfinek egy sms-t.

„Azt írtam, hogy kész vagyok, amikor gondolja, küldhet értem egy taxit” - meséli. A férfi visszaküldött neki egy sms-t: „Hahaha. Mi van?”

Juli kicsit meglepődött, hogy a férfi, az ő pozíciójában, nem tudja, hogy működik az ilyesmi. A reakciót kicsit még faragatlannak is találta, de azért hívott magának egy taxit és elment a randira. A találkozás során elejtett egy megjegyzést arról, hogy vele hercegnőként illik bánni, a randi hátralévő része eztán elég kínosra sikerült. Azóta pedig nem beszéltek egymással.

De honnan jött Julinak, hogy bevesse ezt az autós-hercegnős stílust? Nem otthonról hozta, nem is a barátnőktől leste el, a neten tanulta, amikor olyan dark feminista alkotókat figyelt, mint SheRaSeven és TheWizardLiz, akik az elmúlt években úgy terjedtek szét a YouTube-on és a TikTok-on, mint a vírus. Több millió követőt gyűjtöttek (és heves vitákat váltottak ki), mert arra tanítják a nőket, hogyan tudják feljebb emelni a randizás során az értéküket. Feljebb minél? Annál, ahogy általában bánnak velük a férfiak. SheRaSeven jelmondata, a „sprinkle sprinkle” több mint 2 milliárd megtekintést gyűjtött a TikTokon, a #thewizardliz pedig több mint 2,2 milliárdot ért el.

Ők egy olyan, gyorsan növekvő tartalmi műfaj vezetői, amely

egyetlen alapvető üzenetet hirdet: Ne szórakoztasd tovább a csődtömegeket.

Tiff Baira és Mimi Shou TikTokerek azzal váltak híressé, hogy olyan helyeket ajánlgatnak, ahol gazdag, megfelelő agglegényekkel találkozhatsz New Yorkban (mi most nélkülük is eláruljuk, ez a hírességek által kedvelt Loosies és Zero Bond, valamint a Tribeca Whole Foods - a magyar megfelelőkről sajnos azonban nincs listánk). Egy sor influenszer - Anna Kai-tól Zamaria Thompsonig - azt is elmagyarázza, hogyan ismerd fel, ha át akarnak vágni, és hogyan találj meg egy olyan férfit, aki képes biztosítani a kívánt és megérdemelt életstílust.

Hogyan vették be az internetet a dark feminista csajok?

Sok szingli számára a modern társkeresés rémes helyzetek, csúnya és fájó tévedések, meg a döntési fáradtság terepe. Tavaly óta több egyedülálló nő van, mint valaha. Ezek az influenszerek olyan nőkhöz szólnak, akiket elkeserít a modern, online társkeresés, és ami azzal együtt jár.

A legnépszerűbb influenszerek nem coach bizonyítványt begyűjtő tanult szakemberek vagy pszichológiai végzettséggel rendelkező terapeuták, ők a saját, személyes tapasztalataikból merítenek. SheraSeven férje, James gyakran szerepel visszatérő háttérszereplőként, míg TheWizardLiz sűrűn osztja meg a korábbi kapcsolataiban elkövetett hibáit. (Jelenlegi kapcsolati státusza nem tisztázott.)

Ami még fontosabb, hogy ezek a nők magabiztosságukkal és humorukkal vonzzák be a nézőket, szellemes riposztjaikkal és poénokkal fűszerezve a mondanivalójukat.

Azt hirdetik, hogy értékeld többre magad, és ehhez árazd is be magad, te legyél az, akibe a férfi pénzt, időt és érzelmeket fektet.

Arra adnak tippeket, hogy ezt hogyan érheted el. A filozófiájuk szerint a legtöbb (ha nem minden) férfi felcserélhető, egyébként is problémás, és túl sok érzelmi terhet tesz a nők vállára, akiket arra neveltek születésüktől kezdve, hogy a világot a férfiak szemén keresztül nézzék, magukat a férfiak igényeinek megfelelően alakítsák.

„Imádom, ahogy a fiatal nőket arra tanítják, hogy a fókusz ne a pasikon legyen - mondja Juli. - Nem azt mondják, hogy mit tehetsz te a kiszemelt a férfiért, hanem azt, hogy mit tehet érted ez a férfi.”

TheWizardLiz ezt a gondolatot tovább fűzi az egyik posztjában, ezt mondja egy sportkocsiban ülve, a napszemüvege mögül:

„Ha azt gondolod, hogy nem érdemelsz meg bizonyos dolgokat, akkor sajnos mások is azt fogják gondolni, hogy nem érdemled meg azokat a dolgokat.

Ismerek olyan nőket, akiket elkényeztetnek. Tudod, hogyan gondolkodnak? Azt gondolják, hogy ez a minimum. Engem el kell kényeztetni.”

Az olyan kifejezések, mint a #high-value women, #provider men, és a #hypergamy gyakori hashtagekké váltak a kommentekkel elárasztott videók alatt, mert a lányoknak akiknek elegük van abból, hogy csak várják, hogy egy pénztelen, a mamával lakó, érzelmileg elérhetetlen férfi néha visszaírjon nekik.

A randizás szar meló, de legalább lehet egy Chanel táskád

A 28 éves Kitti akkor találta meg a TheWizardLiz-t, amikor

elege lett a párkeresésből, az applikációkból, még a saját tökéletesre csiszolt randiszokásaiból is, amelyek nem hozták meg számára az egyetlen normális pasit. Valójában egyetlen normális pasit sem hoztak számára.

„Érdekes volt látni, hogy valaki úgy néz ki, mint TheWizardLiz, és mégis az önbizalomról készít videókat - mondja. - Egyszerűen elérte, hogy én is másként nézzek magamra.”

A videók magabiztosságot adtak neki, miután az online randizásai során elszenvedett rengeteg elutasítás miatt már azt hitte, semmit nem ér. „Egymás után jöttek azok a helyzetek, amikor találkoztam valakivel, fülig belezúgtam, és teljesen összetörtem, amikor nem működtek a dolog - mondja. - Egyszer csak azt kérdeztem magamtól: lehet, hogy velem van probléma?”

A SheraSeven régebben készített olyan videókat, amelyekben a társkereső világ nőgyűlöletével foglalkozott. Bemutatta, hogy

ez az egész iparág a nőkre hárította a felelősséget mindenért, ezzel együtt a munka nagy részét is rájuk pakolta: hogyan öltözzenek fel, hogyan viselkedjenek, hogyan versenyezzenek egymással a férfi kegyeiért.

Kittit megnyugtatta, hogy olyan nőket néz a videókon, akik nem féltek kérni, ha valamit akartak. „Láttam, hogy mennyit jelent, ha úgy kérsz valamit, hogy tudod, hogy megérdemled - mondja. - Működhet. Valami olyasmi ez, hogy csukott szájba nem repül be a sült galamb.”

Ez a hozzáállás aztán képes volt megváltoztatni őt. „Régebben, amikor randiztam, nagyon bizonytalan, ideges és szorongó voltam, és szinte mindennel és mindenkivel megelégedtem. Nem épp önmagam legjobb változatát adtam. Apró dolgokat is túlreagáltam vagy kihangsúlyoztam más dolgokat, amiket nem kellett volna.”

Most TheWizardLiz-t hallgatja, ha randira készül, állítólag azért, hogy közben is emlékeztesse magát arra, ki is ő, mit is ér valójában. Ez a gondolkodásmód neki legalábbis gyógyír volt.

„Nagyon szép gondolat, amit a romantikus filmek és regények állítanak, hogy a szerelem végül mindent legyőz, de a tapasztalataim azt mutatták, hogy sajnos nem így van

- mondja Juli. - Elég hülyén hangzik, de ha ez a párkeresés ilyen fájdalmas és ennyire megviseli a lelkemet, akkor miért ne kaphatnék akár egy Chanel-táskát is a kaland végén?”

Az „aranyásó” kifejezés jelentése megváltozott

Néha a megfelelő férfi kihalászása nem feltétlenül arról szól, hogy egy nálunk jóval gazdagabb pasit fogunk ki magunknak (láttunk ilyet eleget az elmúlt 10 évben itthon), hanem inkább arról, hogy olyan társat találjunk, aki képes osztozni az életstílusunkban. Ha sok pénzt keresünk (és nőként miért ne kereshetnénk mi is sokat), akkor nagyon nem mindegy, hogy a másik keres-e legalább ugyanannyit, mint mi.

Ha ugyanis valakibe beleszeretsz, aki sokkal kevesebbet visz haza mint te, akkor két lehetőséged van. Vagy te is lemondasz azokról a dolgokról, amiket ő nem tud megengedni magának csak azért, hogy együtt lehessetek, vagy kifizeted az ő részét is. Vacsorából, lakbérből, nyaralásból, ruhából, moziból, mindenből, ami csak jön.

És bizony rengeteg nő az önbizalomhiány miatt ezt a második utat választja - aztán később keservesen megbánja. Ugyanis a férfiak sem mindig a tiszta szerelem hívei. Néha bennük is mocorog a kisördög, hogy ha könnyen meg lehet élni egy másik ember munkájából, miért ne tegyék?

Az új, dark feminista üzenetek szerint ha valakivel komolyabban akarsz randizni, akkor figyelembe kell venned, hogy ő hol tart a karrierjében és anyagi szempontból mit engedhet meg magának.

Egészséges, támogató kapcsolatot olyan valakivel lehet építeni, aki nem fog kellemetlen helyzetbe hozni a pénz miatt, sem így, sem úgy.

Egyes vélemények szerint TheWizardLiz és a többi influenszer az aranyásókat célozta meg a posztjaival - mások azonban nagyra értékelik a girl-power üzeneteket és a tanácsokat arra vonatkozóan, hogyan öltözködjenek, hogy vonzzanak be gazdag férfiakat.

A legtöbb nő megbízható és nagylelkű társra vágyik. Szereti, ha udvarolnak neki, szereti, ha kívánatosnak érezheti magát, és azt is, ha az, aki randizni akar vele, erőfeszítéseket tesz azért, hogy ezt elérje.

Sok dark feminizmus influenszer előszerettetel szidja azokat a férfiakat, akik aranyásónak nevezik a nőket:

„Nem az aranyásók miatt kellene aggódnotok, hanem amiatt, hogy le vagytok égve”

- üzeni nekik TheWizardLiz a kommentjeiben -, és közben szépen ki is sajátítja az aranyásó kifejezést. Egy kommentelőre reagálva, aki lusta aranyásónak nevezte őt, SheraSeven azt válaszolta: „Ez bók volt. Ki akar olyan keményen melózó ember lenni, aki nem kap pénzt a munkájáért?”

Sok lány számára ez a hullám éppen jókor jött. Juli úgy nőtt fel, hogy csak a tanulással foglalkozott, a karrierjére készült, aztán az egyetem után egy gazdaságilag bizonytalan piacra került, ahol senki nem számolhat azzal, hogy holnap is lesz munkája.

A világjárvány átalakította a munka fogalmát, és a karrierépítés 2010-es évekbeli útjait gyorsan befújta a por.

Az elmúlt néhány évben a nők egyre rosszabb helyzetbe kerülnek Magyarországon, a gazdaság állapotáról jobb nem is beszélni, az elbocsátás mindenkit fenyeget. A nemek közötti bérszakadék nem záródott be az évek során, sőt. Magyarországon 17,3%-kal keres többet ugyanazon a pozíción egy férfi, mint egy nő (érdekességként Romániában csak 3,2 % a különbség) az EU adatai szerint.

Pénzért házasodni ma is létező alternatíva a patriarchális társadalomban nőként való boldogulásra.

Ha találsz egy olyan férfit, aki gondoskodik rólad - érvelnek ezek az influenszerek -, akkor elérheted azt az életet, amire vágysz.

Ha másra nem is, a dark feminizmus ezen új ága arra emlékezteti követőit, hogy tartsák magasan a mércét: „Ha én nőként le tudlak körözni fizetésben téged, akkor tényleg össze kellene szedned magad - üzeni a férfiaknak Juli, majd így folytatja: - Néha én is elbizonytalanodom, amikor megcsap a kényelmes élet szele. Több pénzzel házasodhatnék össze, mint amennyit valaha is meg tudnék keresni egész életemben. Aztán valahogy mégis, még mindig ugyanabban az élethelyzetben vagyok, mint voltam.”


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


FONTOS
A Rovatból
14 éves fiúként regisztrált a TikTokra az újságíró, elborzadt azon, amit ott látott
A rengeteg nőgyűlölő videó mellett sok klip a fegyverek használatáról szólt. De sokkal durvább témákról is adott fel az algoritmus neki tartalmakat.
Fotó: Freepik.com - sassy.hu
2024. március 24.


Megosztom
Link másolása

A New York Post egyik újságírónője, Asia Grace úgy döntött, hogy más szemszögből is megvizsgálja a TikTokot. 14 éves fiúként, Jaydenként készített profilt a TikTokon és a YouTube-on is, és arra volt kíváncsi,

milyen tartalmakat ajánlanak így neki a platformok, mindenféle aktivitás nélkül.

Elsőre twerkelő és tátogó lányokról kapott videókat az algoritmustól, de hamarosan megrázó irányt vett a kísérlet. Pár perc után ugyanis Logan Paul és a Sideman nevű influenszer videói jöttek szembe.

A Sideman Tinder in Real Life című YouTube-sorozatukban nőket hívnak meg magukhoz, állítólag kapcsolat reményében, de aztán főleg csak a külsejüket kritizálják.

Sokkal felkavaróbb videó volt az, amiben egy Jayden korabeli fiú egy osztályteremben úgy lóbálja az öklét, mintha meg akarna ütni egy lányt, aki erre megriadva elhajol. Egy másik ajánlott videóban egy srác folyamatosan ribancnak nevezi a barátnőjét, a lányon látszik, hogy nagyon megbántották a szavak.

Ennél is durvább témákról is kapott tartalmakat: árvák megöléséről, feketék felakasztásáról, akcentusok kigúnyolásáról.

Mindezt vicces dologként mutatták be a tizenéveseknek.

„Jaydenként csak 30 percbe került, hogy Andrew Tate-et ajánljon nekem a TikTok. Ráadásul azt a videóját, amiben muszlim nők halálra kövezésén röhög”

- írta az újságíró a cikkben.

Ugyanakkor szerinte a nőgyűlölet inkább a YouTube-re jellemző, a TikTokon a lőfegyveres tartalmak vannak többségben: mind valódi, mind airsoft fegyverekről is kapott ajánlást. Az újságíró öt napig bírta a TikTokon, addig napi körülbelül egy órát használta.

Mindez azért is aggasztó, mert egy tavaly decemberi felmérés szerint a 13 és 25 év közötti fiúk 93%-ának van YouTube-fiókja, a 62%-uknak pedig TikTokja.


Megosztom
Link másolása

FONTOS
A Rovatból
30 éve lett öngyilkos Kurt Cobain
Tekintsük át a sokszor elfelejtett, de jelentős társadalmi aktivitását. A zenész évtizedekkel megelőzte a korát.

Megosztom
Link másolása

Kurt Cobain és a Nirvana a zenei színtér egyik alapkövei lettek a '90-es években és hatásuk a mai napig kikerülhetetlen. Halála sokkoló volt, de egyben ikonná is tette őt, beforrasztotta a popkultúra történetébe. Öröksége évtizedekkel tovább tart, mint a karrierje.

Pontosan 30 évvel ezelőtt, 1994. április 5.-én, az X generáció hangja önkezével vetett véget életének, és ezzel csatlakozott a hírhedt 27-esek közé.

Olyan zenészek mellett foglalta el a helyét, mint Jim Morrison, Janis Joplin és Jimmy Hendrix.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

nirvana fanpage (@kurtourettes) által megosztott bejegyzés

Nemcsak életkorával illett a szomorú sorsú klub tagjai közé, hanem halálának gyanús körülményeivel is. Sok összeesküvéselmélet született akkoriban, mik szerint felesége, Courtney Love, megölette Cobaint. Ezeknek a híreszteléseknek további tüzet adott, hogy a Love által felbérelt magánnyomozó is a gyilkossági elméletek mellé állt.

A grunge zene népszerűsítése mellet, Cobain a társadalmi problémák elleni küzdelemből is kivette a részét, példaként lehet említeni a szexizmus, a rasszizmus és a szexuális zaklatás elleni szókimondó ellenállását, valamint a queer közösség támogatását.

Az 1992-es Incesticide című lemezének dalbetétfüzetében ezt írta:

„Ha bármelyikőtök bármilyen módon gyűlöli a homoszexuálisokat, a más színű embereket vagy a nőket, tegyétek meg nekünk azt az egy szívességet, hogy hagyjatok minket békén a p*csába! Ne gyertek el a koncertjeinkre, és ne vegyétek meg a lemezeinket!”

Ez a társadalmi aktivizmus gyakran elsikkad vagy félreérthető lehet a zenekar néhány dalában. Például a sok vitát szító Rape Me igazából egy nemi erőszak ellenes dal és a Been A Son-ban pedig Kurt a nőkkel szembeni előítéletekre reflektált, amikor egy nőgyűlölő apafigura hangját vette fel.

Még egy klip is felbukkant az interneten, amiben Kurt megállít egy koncertet, hogy megakadályozzon egy a közönségben történő szexuális zaklatást.

Kurt és a zenekar a homofóbiáról is nyíltan beszélt, és egyesek joggal mondhatják, hogy megelőzték korukat. Például nyilvánosan büszke volt arra, hogy a Nirvana játszott egy melegjogi jótékonysági koncerten.

@unholy.alternative Reply to @iloveevanpeters37264 No excuses for Travis Scott’s behavior during that concert. #travisscott #astroworld #nirvana #kurtcobain #stopassault ♬ original sound - Trystan Burleigh

Ez ma talán már nem tűnik olyan nagy számnak, de a '90-es évek elején kevés rockzenekar merte felemelni a hangját anélkül, hogy félt volna a rajongók elidegenedésétől, vagy attól, hogy a feminizmus hangos képviseletével kárt tesz a bizonyos rock imázsban. Elég ha megnézzük Axl Rose és a Guns 'n Roses vagy a Mötley Crüe példáját.

Kurt még azt is mondta, hogy bárcsak meleg lett volna, csak hogy felbosszantsa a homofóbokat. Gyakran viselt ruhákat, hogy tiltakozzon a homofóbia és a szexizmus ellen.

„Heteroszexuális vagyok... nagy ügy. De ha homoszexuális lennék, az sem számítana.”

Kurt Cobaint azonban halálának kerek évfordulóján sem szabad piedesztálra emelni, hiszen ő is küzdött saját démonjaival, mint példáuk drogfüggőséggel és különböző mentális problémákkal.

Nehéz gyerekkora, életmódbeli döntései meghatározták az életét, de gondolatai és tettei sok embernek felnyitották a szemét. Egy generációval megtanítatta, hogy értsd meg az időket anélkül, hogy igazodnál.

Forrás: Euronews


Megosztom
Link másolása


FONTOS
Feljelentették a szomszédai madáretetésért - mikor jogos a kertháború?
Őrület, egyes szomszédok közt micsoda háború dúl a madarak és vadállatok etetése miatt. Büntetőeljárással fenyegetnek egy idős párt Angliában, mert etetik a sirályokat és gazos a kertjük. Azt tudtad, hogy a madáretetést amúgy lassan abba kell hagyni?

Megosztom
Link másolása

A Daily Mail számolt be a sokkoló történet cunamiról azt illetően, micsoda állatjóléti kakaskodás megy egy kertvárosi vidékeken.

Legutóbb egy házaspárt, Stephen Atkinson-Jonest és feleségét Caroline-t jelentették fel a szomszédaik, mert madarat etettek.

Az idős pár azzal védekezik, hogy szeretik a vadállatokat, ezért etetnek mindent, ami arra téved, a kertet pedig meghagyják a természet üteme szerint rendeződni. A szomszédok ezt úgy látják, hogy az elhanyagolt, gondozatlan telek az egész környékre vonzza a rókákat, borzokat, vadmadarakat, és a végtelen hangerővel szocializálódó sirályokat is.

A pár ugyanis annak ellenére eteti a sirályokat, hogy már több ízben megtiltották nekik, ugyanis nemcsak zavaró a jelenlétük, hanem lassan közegészségügyi problémát is okoznak.

Nem mellesleg, ha a madár nem megfelelő eleséget kap, könnyen el is pusztulhat.

A brit lap számos hasonló szomszédharcról tesz még említést.

Fotó: Unsplash

A vadetetés itthon sem ismeretlen jelenség, azon kívül, hogy vannak, akik konkrét takarmányt vásárolnak erdei állatoknak, dívik még kivinni az erdőszélre a Halloween tököt, és madáretetők is sokasodnak városon és falvakban egyaránt.

Egyik sem feltétlen jó azonban a természetnek és az állatoknak.

A tök ugyanis nem természetes része az erdőnek, több fajt megbetegíthet. Hogy a maradék viasz és mécsestartó veszélyeit ne is említsük. Kisebb állatoknak ez maga a halál. Az ilyen tököknek kommunális hulladékgyűjtőben a helyük.

Na, és mi a helyzet a madáretetéssel? A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szerint Magyarországon egyébként a madáretetés még mindig rémesen félreértelmezett tevékenység.

Madáretetés - tévhitek és a valóság

Szigorúan véve hazánkban nem lakik olyan őshonos madárfaj, amelyik akár csak télen is etetésre szorulna. Mindannyian találnak élelmet, a madáretetés így igazából öncélú. Régen a földekre, kertekbe csábították ezzel a gazdák a madarakat, amik így később visszajárva lakmározhattak a kártevő rovarokból. Városokban inkább a gyerekek okítása miatt maradt meg ez a szokás.

Sokan egész évben etetik a cuki tollasokat, ám ez teljesen nonszensz és káros.

„A szükségtelenül végzett nyári etetés infantilizálja az egyedeket, elkényelmesíti a szülőket, a természetestől eltérő táplálékviszonyokhoz szoktatja a felnövekvő generációkat, a mesterséges táplálékbőség pedig folyamatos emberi beavatkozás nélkül életképtelen szintre „pumpálhatja fel" a fészkelőállományt” - írja le a folyamatot a Madártani Egyesület.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szerint nem ördögtől való a madáretetés, ezzel lehet segíteni a csökkenő életterületű madaraknak. Ám a jelenlegi természeti környezet nem igényli az egész éves etetést.

Fotó: Unsplash

A szakemberek szerint a madarak többsége március-április közt tartja fészekrakó programját. A fészeképítés, a tojásrakás és a visszatérő költöző madarak regenerációja miatt még jól is jöhet a plusz táplálék. Ám egyáltalán nem mindegy, mivel etetik a madarakat.

A magevőknek szánt aprómagvakat és az almát ajánlják ebben az időszakban, sőt! Hogy a madarak rügyevésétől megóvjuk a fákat, csíráztatott kölest és búzát, valamint reszelt répát is lehet az etetőkbe szórni zöldeleségként.

Az etetést április közepe-vége felé abba kell hagyni.

Azonban fontos, hogy a madarak természetes élelmét is biztosítsuk - ehhez elengedhetetlen, hogy a teljesen tövig vágott gyep képét elengedjük. Ahhoz ugyanis, hogy a természetes eleség magot hozzon, szükség van a normális gyepkezelés visszavezetésére, ennek pedig része a növények magérlelése. Le lehet kaszálni a füvet, ám hagyjunk meg 1-2 oázisként szolgáló területet magasra.

A nyári etetés a madarak pusztulását okozta

Angliában figyelték meg majd publikálták az esetet, de rengeteg hazai példa is van arra, amikor az egyébként rovarevő fiókáknak a madáretetőben talált magvakat hordanak a szüleik tavasszal és nyáron.

Fotó: Unsplash
Ezektől a magoktól a fiókák sajnos elpusztulnak. A nemes etetési szándék tehát pont visszájára fordul.

A nyáron talált szotyi héj sajnos komoly kínokat okozhat a madaraknak pusztulás előtt, az egészben lenyelt mag pedig számukra nem emészthető. Gyakorlatilag úgy halnak éhen, hogy tele a gyomruk.

Pedig az enyhe telek miatt dúskálunk rovarokban. A madár viszont hozzászokott az etető kényelméhez, ezért onnan viszi haza a finomnak vélt falatokat.

A vízi madárnak nem jó a kenyér!

Az énekesmadarak mellett a víziek etetését is sokszor elrontjuk a gondoskodást.

Bár még mindig szokás, kifejezetten káros bármilyen madárnak kenyeret vagy péksüteményt, morzsákat adni.

Szegény galambok és kacsák meg fogják ezt enni, mert szeretik, ám súlyos gyomor- és bélnyulladást okozhat náluk ez a fajta táplálék. Ha tehát szeretjük ezeket az aranyos madárkákat, ne etessük őket kenyérrel.

Fotó: Unsplash

Sérült madarat találtál? Ne itasd meg!

Az összes vadmentő- és madárvédő szervezet évek óta folyamatosan próbálja tájékoztatni az embereket, hogy a sérült madarak itatása sajnos egyenes út az állat elpusztulásához.

Ezért szigorúan tilos megitatni bármilyen sérült madarat vagy talált fiókát.

A madarak testfelépítése eltér az emberétől, nekik a nyelvük végén van a légcsövük. Ha itt vizet kapnak, bármilyen nemes szándék is vezérli az itatót, megfulladnak tőle. Külön érdekesség, hogy az énekesmadarak

az első hetekben maguk sem itatják a fiókákat, így még csak nem is szükséges vagy életbevágó számukra a folyadékpótlás.

Sérült madár láttán az első és legfontosabb, hogy megfelelő szakembert keressünk hozzá, vegyük fel vele a kapcsolatot, és kövessük az utasításait. Így lesz jobb a madárnak és embernek egyaránt.

Amivel segíteni lehet az állatokat

Az élettér szűkülésének problémáját most nem tudjuk taglalni, ám

sok apró praktika van, ami például a madarak életét szebbé teszi, és mi is gyönyörködhetünk bennük károkozás nélkül.

Ilyen például, ha a fákra odúkat telepítünk (és ezeket rendszeresen karban is tartjuk), ha porfürdőt helyezünk ki, ha támogatjuk a fecskefészek-építést például sárgyűjtő hely kialakításával vagy művészek kihelyezésével. Vizet is tehetünk nekik keréknyomba.

Hogy pedig ne kerüljünk összetűzésbe a szomszédokkal, beszéljük meg velük a dolgot. Sőt, akár bevonhatjuk őket is, és rossz szomszédság helyett egy egész madárbarát közösség is kialakulhat a környéken.


Megosztom
Link másolása


FONTOS
A Rovatból
Ezek a combnyaktörés rejtett tünetei - nem csak az, hogy nem tudsz lábra állni
A combnyaktörés szó hallatán sokan azonnal a legsúlyosabb esetekre gondolnak. Ha ezt az 5 tünetet tapasztalod, azonnal fordulj orvoshoz.

Megosztom
Link másolása

Kevesen tudják, hogy ez a fajta törés nem mindig nyilvánul meg egyértelműen, és számos kevésbé nyilvánvaló tünete is lehet. A combnyaktörés súlyos és fájdalmas sérülés, amely jelentős hatással lehet az életminőségre.

Nem csak azoknál fordul elő, akik képtelenek a lábukra állni; számos kevésbé nyilvánvaló jele is van, amelyekre érdemes figyelni.

A korai felismerés és kezelés, valamint a megelőző intézkedések, mint a helyes táplálkozás és a rendszeres testmozgás, elengedhetetlenek a combnyaktörés és annak komoly szövődményeinek elkerülése érdekében. Különösen a nőknek fontos odafigyelniük egészségükre és aktívan hozzájárulniuk csontjaik erősségének megőrzéséhez.

Mi is valójában a combnyaktörés?

A combnyaktörés a combcsont felső részén, a csípőízületet alkotó résznél történik. Ez a sérülés gyakran előfordul idősebb nők körében, részben a csontritkulás miatt, amely a csontokat törékennyé teszi. De bárki, bármely életkorban szenvedhet combnyaktörést, ha megfelelő erővel éri a területet, például egy esés következtében.

Tünetek, amelyekre figyelni kell

1. Fájdalom a csípőben vagy az ágyékban:

Ez a leggyakoribb tünet, amely gyakran erősebb, amikor a sérült lábat terheljük, azon állunk vagy sétálunk.

2. Képtelenség a sérült láb mozgatására:

Sokan azt gondolják, hogy csak akkor van combnyaktörésük, ha teljesen képtelenek lábra állni, de ez nem mindig van így. Gyakran előfordul, hogy a sérült személy képes némi súlyt helyezni a lábára, vagy csak azt veszi észre, hogy korlátozott a mozgásképessége.

3. A láb kifelé fordulása:

A sérült láb gyakran természetellenes pozíciót vesz fel, például kifelé fordul, ami a törés egyik jele lehet.

4. Duzzanat és véraláfutás:

Ezek a jelek nem mindig jelentkeznek azonnal, de a sérülés helyén lévő duzzanat és véraláfutás szintén utalhat combnyaktörésre.

5. Rövidülő láb:

Néha a sérült láb megrövidül. Ez azért van, mert a törés miatt a combcsont elmozdulhat.

Miért különösen fontos a korai felismerés?

A combnyaktörés kezelésének késedelme komoly szövődményekhez vezethet, beleértve a mozgásképesség tartós csökkenését és a csípőízületi gyulladást. Különösen fontos ez a nők számára, akik nagyobb kockázatnak vannak kitéve a csontritkulás miatt, ami megnöveli a törések esélyét.

Mit tehetünk, ha törésre gyanakszunk?

Amennyiben combnyaktörésre utaló jeleket észlelünk, azonnal forduljunk orvoshoz. A diagnózist általában röntgenfelvétellel állapítják meg, amely egyértelműen megmutatja a törést. A kezelés módja a törés súlyosságától függ, és lehet konzervatív vagy műtéti. A korai diagnózis és a megfelelő kezelés elengedhetetlen a gyógyulás és a mozgásképesség teljes visszanyerése szempontjából.

Hogyan előzhető meg a combnyaktörés?

A megelőzés kulcsa a csontok egészségének megőrzése, különösen a nők esetében, akik hajlamosabbak a csontritkulásra. Fontos a kalciumban és D-vitaminban gazdag étrend, a rendszeres testmozgás, különösen a súlyzós edzés, ami segít megőrizni a csontsűrűséget. A dohányzásról való leszokás és az alkoholfogyasztás mérséklése szintén hozzájárul a csontok egészségének megőrzéséhez.

Miért fontos különösen a nők számára figyelni a combnyaktörés jeleire?

A nők nagyobb valószínűséggel szenvednek csontritkulásban, részben a menopauza utáni hormonális változások miatt, ami megnöveli a combnyaktörés kockázatát. A korai felismerés és a megelőzési stratégiák alkalmazása kritikus fontosságú a sérülések kockázatának csökkentése érdekében.

Ha elestél, és a fenti tünetekből bármit tapasztalsz, fordulj orvoshoz. Az egészségednél nincs fontosabb.


Megosztom
Link másolása