FONTOS

Az élelmiszereink jövője: algák, bogyószedő robotok, pszichobiotikumok és biotechnológia - így fogunk étkezni a közeljövőben

Nem fogunk rovarokat enni, és világítani sem a komposztból származó metángázzal. De a közeljövőben rengeteg változásra számíthatunk, egyik izgalmasabb, mint a másik.

Megosztom
Link másolása

Enni mindig fognak az emberek - ezt az örök bölcsességet sok vállalkozás lovagolja meg. Oké, mindig fognak, de mit? Ez már sokkal fogósabb kérdés. Megnéztük, hogy a közeljövőben milyen változások várhatók az élelmiszer termelésében, vásárlásában és a fogyasztásában.

Feje tetejére áll a mezőgazdaság

Azt gondolod, hogy a növénytermesztés egy ilyen vidéki dolog? Még egy darabig lehet, hogy az. Azonban egyes területeken elkezdett teret nyerni a városi mezőgazdaság. És nem csak azért, mert a közösségi kertek annyira menőek. Az emberiség 80%-a városokban fog élni 2050-re. A Nottinghami Egyetem Városi Mezőgazdasági Központja szerint

„sürgősen szükség van alternatív, kiegészítő és innovatív megközelítések keresésére és kidolgozására a helyi és fenntartható élelmiszer-termelés növelése érdekében.”

Az egyik ilyen megoldás az aeroponika lehet, ami a növények légi vagy párás környezetben történő termesztésének folyamata talaj vagy más közeg használata nélkül. A másik a hidroponika, ebben a termesztési módban a növények gyökereit tápanyagoldatba helyezik, anélkül, hogy talajt használnának. A tápanyagoldatot rendszeresen cserélik, így a növények mindig friss tápanyaghoz jutnak.

Aztán vannak a többszintű rendszerek, melyek lehetővé teszi a növények egymás feletti elhelyezését, ez növeli a termőterületet és lehetőség biztosít a termelés nagyobb mértékű koncentrálására a korlátozott földterületen.

Mindezek a módszerek segíthetnek abban, hogy mindenkinek elegendő élelmiszer jusson.

Hamarosan többet fogsz hallani a precíziós mezőgazdaságról is: egy olyan módszerről, amely csúcstechnológiás érzékelőket és elemző eszközöket használ a gazdálkodás hatékonyabbá tételére. A cambridge-i székhelyű Outfield Technologies például arra ösztönzi a gazdálkodókat, hogy mesterséges intelligencia-meghajtású drónokat használjanak a műtrágya pontosabb kijuttatására, így kevesebb műtrágyát használnának fel és javítanák a talaj fenntarthatóságát, miközben csökkenthetnék az élelmiszer-pazarlást a terméshozamok előrejelzésével.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Outfield Technologies (@outfieldtech) által megosztott bejegyzés

Eközben a mezőgazdasági robotokat vagy agbotokat már „képezik” a gyomlálásra, öntözésre, betegségek észlelésére és egyebekre.

A kenti Hugh Lowe Farms olyan robotokat próbál ki, amelyeket az érett eper szedésére tanítottak meg.

Az agbotok globális piaca 2032-re várhatóan eléri a 7,88 milliárd dollárt.

A műtrágyákkal hatalmas terméshozam növekedést ért el az emberiség a 20. századi zöld forradalomban (ez a vegyszerek nagyarányú bevezetését, a magas hozamú gabonanövényeket és a fokozott gépesítést jelentette). Mégis pusztító hatást gyakoroltak a talaj egészségétől a levegő- és a vízminőségen át a rovarokig mindenre. De a tudomány, mint mindig, most is azt állítja, hogy megvan a válasz: jönnek a zöld műtrágyák vagy biostimulánsok. A Heriot-Watt Egyetem szakértői algákból, baktériumokból és élesztőből készült biostimulánsok felhasználásával árpát termesztenek (és ebből az árpából whiskyt főznek); és a piac fellendülőben van, ahogy a fenntarthatóan előállított élelmiszerek iránti kereslet világszerte növekszik.

A hínár is egyre népszerűbb. Tápláló, könnyen termeszthető és jót tesz a biodiverzitásnak.

Ráadásul elképesztő jó az íze, ha megfelelően készítik el, ezért számíthatsz arra, hogy előbb vagy utóbb a moszatok és más tengeri növények is megjelennek a tányérodon.

A tengeri moszat segíthet a légköri széndioxid megkötésében, tárolásában és kivonásában is, és etikus „bioműanyagok” előállítására használhatják fel – állítja a Világbank, amely becslése szerint a tenyésztett hínár-üzlet 2030-ra akár 11,8 milliárd dollárra is nőhet.

Mesterséges intelligencia az élelmiszerboltokban

A szupermarketek gondolái közt is számos változás vár rád, és ezeket is a technológia alapozza meg. Minden elképesztően testre szabott lesz. „A technológia segítségével szuper személyre szabásra számíthatunkmondja Harry Wallop szakértő. -

Elméletileg már most lehetséges, hogy a böngészési és vásárlási előzményeidhez kapcsolódó szupermarket-ajánlatok jelennek meg a telefonodon, amikor elhaladsz bizonyos árucikkek mellett a boltban.”

Ez különösen akkor tűnhet fel, ha olyan üzletben vásárolsz, ahol a saját telefonoddal le tudod húzni az áruk vonalkódját, tehát a készülékedet a vásárlás során végig a kezedben tartod.

Több AI-chatbottal fogsz találkozni az online vásárlások során, amelyek személyre szabott bevásárlólistákat, valamint speciális étrendi igényekre vonatkozó recepteket kínálnak, és a vásárlás során az ételek hiányzó összetevőire, vagy a szükséges cserékre hívják fel a figyelmedet.

Bírod a celeb szakácsokat? Könnyen lehet, hogy felváltják őket az AI vezérelte séf alkalmazások

– ez egy olyan technológia, amely gondosan kidolgozott és személyre szabott recepteket ír, amelyek finomak és megfőzhetők. A mesterséges intelligencia a termékfejlesztésben és az élelmiszer-fejlesztési koncepcióalkotásban, a fogyasztói igények és a legfontosabb trendek előrejelzésében is használható.

A fenntarthatósággal kapcsolatos fogyasztói aggodalmakra válasz lehet az ökocímkézés, mely megkönnyíti a vásárlók számára, hogy megtalálják a meggyőződésüknek megfelelő termékeket – például feltüntetve a termék előállításához szükséges szén-dioxid-kibocsátást és a biodiverzitás csökkenéséhez való hozzájárulását.

Reszkethetnek a greenwashingot profi módon űző cégek,

a fogyasztók egyértelműbb, szabályozottabb és hitelesebb információkat szeretnének, hogy megalapozottabb döntéseket tudjanak hozni azzal kapcsolatban, hogy mit vesznek meg és mit nem.

Ebben is partner a mesterséges intelligencia. Az Európai Bizottság is fontolgatja azt a javaslatot, amely a félrevezető termékek kiküszöbölésére irányul és büntetéseket helyez kilátásba, ha a környezetvédelmi állítások a címkéken nem fedik a valóságot.

A jövőkutatók szerint a heti bevásárlás azonban a jövőben sem történik másként, mint ma. A robotokról, mesterséges intelligenciáról és a személyzet nélküli üzletekről szóló tervek ellenére

valószínű, hogy egy évtized múlva a szupermarketek többsége feltűnően ugyanúgy fog kinézni, mint ma, azon egyszerű oknál fogva, hogy a 2024-es szupermarketek rendkívül hasonlítanak a 2014-es szupermarketekre.

Ha tetszik, ha nem, még igényeljük, hogy szép, friss termékeket lássunk a polcokon, és ragaszkodunk az eladóhoz is, akivel beszélgetni lehet, kérdezni, vagy egyszerűen csak egy ismerős arc, ami az otthonosság érzetét kelti.

Étterem és házi koszt: a kamera eszik először

Évszázadokon keresztül az emberek élete a napi három étkezés köré szerveződött – de lehet, hogy már nem sokáig. Az egyszemélyes háztartások száma drámaian emelkedik (a fejlett országokban ma már szinte minden harmadik ember egyedül él), és a home office sok helyen velünk maradt a világjárvány után is. Összességében úgy tűnik, hogy a terített asztal egyre kevésbé vonzó. „Egyre többen hagyják el a napi rendszeres étkezést” - állítja az Euromonitor kutatócég, amely szerint

az evés egyre inkább nassolásáról, a csipegetésről szól. Egészséges? A tanulmányok szerint nem egészen, hiszen ez növeli a napi kalóriabevitelünket, és összességében rosszabb minőségű tápanyagokkal látja el a testünket. De hacsak nem változik valami drasztikusan, úgy néz ki, ez a jövő.

A TikTok és az Instagram algoritmusok hatására egyre több egytálétel-specialistát láthatunk, ha pörgetjük az oldalakat. Még a Beckham család sarja, Brookly is beszállt az üzletbe.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

@brooklynpeltzbeckham által megosztott bejegyzés

Könnyen, gyorsan, előre elkészített alapanyagokból - ez a trend, és örülhetünk, ha a friss hozzávalókat egy dobozban összeválogatva kínáló kisebb vállalkozások futnak fel ettől és nem a porított verzióban kínált, forró vízzel hígítandó gyorskaják (vagy hát tápszerek), mert a főzésre egy egyszemélyes háztartásban kicsi az igény.

Az éghajlatváltozás már átformálta Európa szőlőtermő régióit, a hőmérséklet emelkedése miatt a borászok küzdenek azért, hogy megőrizzék boraik jellegzetes ízét (a meleg édesebb évjáratokat eredményez), míg az északabbra fekvő vidékeken egyre többen vágnak bele a borászatba.

Lehet, hogy ennek nem örül egy magyar borász, de a svéd bor, amely jelenleg csak kis tételben érhető el a piacon és a luxus éttermekben, hamarosan aggodalomra adhat okot.

Eközben a mobiltelefonok olyan alapvető részei lettek az éttermi étkezésnek, mint a kés és a villa. Az éttermekben „a kamera eszik először”, mert mindenki gyorsan megcsinálja a tökéletes ételfotóját és közzéteszi a közösségi médiában, csak aztán lát neki enni. De ahogy más kreatív ágazatok esetében is fordult már a trend, itt is jöhet változás. A divatbemutatókon például már szinte mindenki csak a telefonja képernyőjén nézi a kifutót, hogy mielőbb feltölthesse a videóit a közösségi médiára. A 2024-es londoni divathéten viszont volt, aki betiltotta a telefonokat, és arra kérte a nézőit, hogy inkább jegyzeteljenek. Ha az éttermek követni kezdik a példát, előfordulhat, hogy a meditatívabb étkezési terek válnak általánossá.

Egészség és táplálkozás: pszichobiotikumok, genetika

A személyre szabott táplálkozás még gyerekcipőben jár, de célja, hogy aki kéri, az a genetikai felépítésén alapuló étrendi tanácsokat kapjon. A londoni King's College-ban kifejlesztett Zoe alkalmazás és platform, amelyet Tim Spector professzor tett híressé, már mintegy 130 000 előfizetővel ismertette meg ezt a lehetőséget. Dr. Emily Leeming, a mikrobiom tudósa, aki Zoéval dolgozott, azt jósolja, hogy a személyre szabott táplálkozás sokkal elterjedtebb lesz az elkövetkező években, persze attól függően, hogy valaki szeret-e főzni és mennyi pénze van.

Jönnek a pszichobiotikumok is: vagyis

a probiotikumok és prebiotikumok, amelyekről úgy gondolják, hogy kölcsönhatásba lépnek a központi idegrendszerrel. „Javíthatnánk az agy működését és a viselkedést a mikrobiom megváltoztatásával?

– kérdezi a Lancet orvosi folyóirat. A kutatás még gyerekcipőben jár, de nem árt odafigyelni rá.

Olcsó, sokoldalú és finom, a gomba az egészségtudomány élvonalába tartozik, a közeljövőben váratlan helyeken bukkanhat fel. Például a kávédban, ahol adaptogénként használhatják őket. Hogy mik azok az adaptogének?

Olyan növények, melyek kiegyensúlyozó hatással vannak a szervezet életfunkcióira, függetlenül attól, hogy ez a funkció milyen irányban mozdult el korábban. Az ilyen növényi anyagok csökkenthetik a stresszt és segíthetik a koncentrációt.

A gombaalapú adaptogének globális piaca a következő fél évtizedben szárnyalni fog.

A biotechnológia egy másik divatszó, amelyre még figyelni kell. A finnországi Solar Foods a fehérjét úgy állítja elő, hogy egy apró természetes mikrobát élelmiszerré növeszt elektromos áram, szén-dioxid és víz felhasználásával egy olyan folyamatban, amely szerinte „20-szor hatékonyabb, mint a fotoszintézis”. Termékük a Solein névre keresztelt, semleges ízű por, amely mindenféle ételhez hozzáadható a fehérje pótlására.

Megnyugodhatunk, nem jönnek a bogarak, és nem fogunk patronokban tárolt porított összetevőkből 3D-s ételnyomtatón bármilyen ételt elkészíteni. Mégis sokat fog változni mindaz, amit az étkezésről jelenleg tudunk vagy gondolunk. De ezek a változások még jól is jöhetnek.


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


FONTOS
A Rovatból
Egy anyuka jól helybenhagyta a kukkolót, aki filmezte őt a próbafülkében: „Nem oké, amit csináltál”
Egy ötgyerekes nő a saját kezébe vette a dolgokat, amikor rajtakapott egy kukkolót, aki mobiltelefont csúsztatott a próbafülke ajtaja alá.

Megosztom
Link másolása

Michelle Chandler elkapta a perverz kukkolót, és lenyomta a Lakewood bevásárlóközpont áruházának padlójára. A videón az látszik, ahogy az anyuka rátérdel az idegen férfire, aki kétségbeesetten próbál menekülni. Végül lefogja, miközben az üzlet munkatársai segítenek neki, és tartják, amíg a bevásárlóközpont biztonsági emberei meg nem érkeztek, és bilincsbe nem verték a kukkolót.

A csapat még egy övet is használt, hogy lefogja a beteges fickót, mondta. „Felelősségre kell vonni” - nyilatkozta Chandler, amikor a Fox 31-nek adott interjút, majd üzent is a férfinek:.

„Nem oké, amit csináltál.”

A rémisztő incidens akkor történt, amikor Chandler anyák napi ruhákat próbált, ezt a boldog pillanatot sikerült a perverz fickónak megkeseríteni. Először akkor érezte, hogy valami nincs rendben, amikor az öltözőben fura szag csapta meg az orrát.

„Vicces dolog, észrevettem, hogy valakinek a lába nagyon büdös - mondta Chandler. - Amikor le akartam venni ezt a nadrágot - tette hozzá, a rajta lévő farmerre mutatva. - Lehajoltam, odanéztem, és megláttam, hogy egy férfi cipője, és a telefonja pont felém néz”.

Chandler habozás nélkül akcióba lendült - azt mondta, nem mérlegelt és nem akarta megkockáztatni, hogy a perverz férfi megszökjön, és mással is megcsinálja ugyanezt.

„Megragadtam, a földre dobtam, a térdemet a hátába nyomtam, és lefogtam a fejét” - mondta.

Chandler elmondta, hogy a gyanúsított egy 19 éves férfi volt, de nem nevezte meg.

Az eset alig néhány héttel azután történt, hogy egy másik betegesen viselkedő férfit rajtakaptak, amint egy gyanútlan vásárló alá csúsztatta a telefonját, hogy a szoknyája alatt videót forgasson.

A 21 éves Thomas Elliott, aki egy helyi általános iskolában dolgozik, kétségbeesetten próbálta tagadni a tettét. Hiába.


Megosztom
Link másolása

Ajánljuk
FONTOS
A súlyos titok, amit a reklámokban nem árulnak el neked a gombás fertőzésekről
Ez a kellemetlen igazság.

Megosztom
Link másolása

Adatok is bizonyítják, hogy minden negyedik ember szenved rendszeresen visszatérő gombás megbetegedésben - írja a Webbeteg.

A portál azt írja, hogy a gombás fertőzésekről szóló, tüneti kezelést javasló reklámok hatására az emberek különféle krémektől és kenőcsöktől várják a gyors és tartós megoldást.

Ezek a külsőleges kezelések hatékonynak tűnnek, de krémek, kenőcsök használata után a tünetek gyakran visszatérnek, sőt, súlyosbodnak. És van egy fontos dolog, amit nem árulnak el neked a reklámokban.

Ez az, hogy a gombák nem csak látható helyeken vagy intim testrészeken szaporodhatnak el, és a krémek, kenőcsök nem elegek ellenük.

A gombák

a belső szervekben is elszaporodhatnak, és ha nem szüneted meg az okokat és nem kezelteted megfelelően a gombás fertőzést, hosszú távon súlyos betegségeket, szervi károsodásokat is okozhatnak: szív- és érrendszeri megbetegedést, májkárosodást, zsíranyagcsere zavarokat.

Eleve más betegségek tünete is lehet a fejbőrön vagy körmön megjelenő gombás fertőzés.

A háttérben például kezeletlen, lappangó cukorbetegség is állhat, ezen kívül az inzulinrezisztencia - a gombák számára ugyanis a cukor kiváló táplálék.

Gombás fertőzéshez vezethet az is, ha valaki gyakran szed antibiotikumot, de mellé nem fogyaszt a bélflóra védelmében élőflórás joghurtot, kefírt.

Étel-intolerancia is okozhat gombás fertőzést. Ha pedig lábon és intim tájon fordul elő, annak az oka sokszor a műszálas fehérnemű és zokni.

A legfontosabb, hogy gombás fertőzésnél vizsgáltasd ki az okokat!

Forrás: Házipatika, Webbeteg

Megosztom
Link másolása

Ajánljuk
/div>
Ajánljuk

FONTOS
A Rovatból
Egy TikToker elárulta: így tudhatod meg hogy ki az ismeretlen hívó - az internet segítsége nélkül
A tartalomkészítő lerántotta a leplet a titokról, rengetegen örülnek, hogy megtanulhatták a hacket.

Megosztom
Link másolása

Mindig jobb, ha egyszerűen hagyjuk csörögni a telefont és nem veszed fel, amikor ismeretlen telefonszámról hívnak, vagy ami még rosszabb, maga a készülék írja, hogy ismeretlen hívó keres.

De sajnos fennáll a lehetőség, hogy a kézbesítő az, aki a régóta várt csomagot hozza, vagy egy ismerősünk, aki esetleg új számot kapott.

Általában az internethez fordulnánk a dologgal kapcsolatban, de egy Google-kereséssel nem megyünk sokra.

Mi van akkor, ha pontosan tudni akarod, hogy ki az? Nos, úgy tűnik, van egy nagyon egyszerű módja annak, hogy ezt kiderítsük.

A TikToker Liz Perez megosztotta újonnan szerzett tudását arról, hogyan lehet felvenni a harcot a bújkáló hívókkal vagy a potenciális hackerekkel szemben.

Perez elmondta: „Szóval íme egy life hack, amire sosem gondoltam, amíg a legjobb barátom nem mesélt róla. 

Ha valaki sms-t küld neked, vagy olyan számon hív, amit nem ismersz fel, csak másold ki és illeszd be a számot a Snapchat-re vagy a Venmo-ra, esetleg a WhatsApp-ra vagy a PayPal-re.

És minden egyes alkalommal megjelenik a vezetékneve vagy a keresztneve az illetőnek. Vagy az egyiket, vagy a másikat kell megadniuk, amikor regisztrálnak. Szóval ez egy kib@szott nagy változás.”

Az emberek elárasztották hozzászólásokkal, hogy megköszönjék Liznek, amiért beavatta őket a hackbe, ahogy az egyik felhasználó írta:

„Szó szerint 7 éve ülök egy szülinapi sms-en, és nem tudtam, hogy ki volt az, egészen mostanáig. köszönöm LOL.”.

Egy másik hozzátette: „A Snapchat-nél segít, ha elmented el a számot kontaktként.”

Valaki elárulta, hogy kipróbálta a hacket, de rájött, hogy a név valószínűleg hamis: „Most próbáltam ki ezt. Volt egy trükkös nevük. Mint a Jedi mester.”

Egy utolsó felhasználó pedig így reagált: „Az esetek 30 százalékában működik”

Egy próbát megér neked is, nem?


Megosztom
Link másolása

Ajánljuk

FONTOS
A Rovatból
Kegyetlen kutyatámadás! Így küzdött a modell, miután kiharaptak egy darabot az arcából
Az interneten kegyetlen megjegyzésekkel illették a modellt, többen „Grincsnek” nevezték, de őt ez nem érdekelte, sikerült megtartania a pozitív hozzáállását

Megosztom
Link másolása

Brooklinn Khoury történetét a Daily Star írta meg: a fiatal modell és profi gördeszkás egy súlyos kutyatámadás áldozata lett.

A modell arcát 2020 novemberében súlyos támadás érte: unokatestvére pitbullja annyira megsebesítette, hogy leszakadt a felső ajkának és az orrának egy része.

Az arcát végül hat műtét után sikerült helyrehozni, és ezek a beavatkozások összesen 400 ezer dollárba kerültek.

Az interneten kegyetlen megjegyzésekkel illették a modellt, többen „Grincsnek” nevezték, de őt ez nem érdekelte, sikerült megtartania a pozitív hozzáállását.

A modell a felépülésének történetét a közösségi médiában osztotta meg, több mint egymillió követőjét inspirálva ezzel a TikTokon.

(via rtl.hu)

Megosztom
Link másolása

Ajánljuk