Egy új, „5-ös típusú cukorbetegséget” azonosítottak, rengeteg eset lehet rejtve - nálad jelentkeznek a tünetek?
Egy újonnan felfedezett, súlyosan aluldiagnosztizált cukorbetegséget azonosítottak a kutatók.
A rejtélyes 5-ös típusnak hívott állapotot eddig rendre összetévesztették az 1-es típusú cukorbetegséggel, pedig inzulinnal kezelni kifejezetten veszélyes lehet. A világon akár 25 millió embert is érinthet, és alapvetően a túl kevés táplálék okozza, jellemzően fiatal, vékony testalkatú embereket érintve, elsősorban a szegényebb országokban.
Az új diabéteszt az eddig „fiatalkori felnőttkori cukorbetegségnek” (MODY) nevezett betegséggel azonosították, és április 8-án a Nemzetközi Diabétesz Szövetség bangkoki kongresszusán döntöttek arról, hogy hivatalosan is az 5-ös típusú cukorbetegség nevet kapja.
„Történelmileg rettenetesen aluldiagnosztizált és alig ismert állapotról van szó” – mondta Meredith Hawkins professzor, az Albert Einstein Orvosi Egyetem kutatója.
„Hatalmas lépés, hogy az IDF végre hivatalosan is elismerte ezt az állapotot. Ez óriási lehetőség arra, hogy felhívjuk a figyelmet egy nagyon sokakat érintő, súlyos egészségügyi problémára.”
Globálisan 830 millió felnőtt él diabétesszel, többségük az 1-es vagy 2-es típussal küzd.
Mindkét ismert típusnál probléma van a vércukorszint szabályozásával:
Az 1-es típusnál a szervezet egyszerűen nem termel inzulint – a hormont, ami a cukrot a sejtekbe juttatja. Emiatt a vércukorszint megugrik, ami idővel károsíthatja a szerveket.
A 2-es típusú diabéteszben a szervezet termel ugyan inzulint, de a sejtek ellenállóvá válnak vele szemben, ezért a cukor a vérben ragad, magas vércukorszintet okozva.
Az 5-ös típus egészen más: alultápláltság okozza, ami alacsony inzulintermeléshez vezet. Nem arról van szó, hogy egyáltalán nincs inzulin, mint az 1-esnél, és nem is rezisztencia, mint a 2-esnél – hanem arról, hogy túl kevés inzulint termel a test.
Ez leggyakrabban öröklött hajlam miatt alakul ki: ha a szülő hordozza a gént, a gyermeknél 50 százalék eséllyel jelenik meg a betegség.
Jellemzően fiatal, vékony embereknél – főleg Ázsiában és Afrikában élő fiatal férfiaknál – bukkan fel,
általában tízen- és huszonéves korban, 19 körüli testtömeg-indexszel (BMI). Az egészséges BMI tartomány 18–24,9,
vagyis az 5-ös típusú diabéteszesek jellemzően a normál súly alsó határán mozognak.
Nihal Thomas professzor, az indiai Christian Medical College kutatója így írta le a betegséget:
„A hasnyálmirigy béta-sejtjei nem működnek megfelelően, ami elégtelen inzulintermelést eredményez. Az eddigi hivatalos besorolás hiánya miatt a betegséget nem vizsgálták eleget, ezért gyakran félrediagnosztizálták.”
A helyzetet bonyolítja, hogy az orvosok rendszeresen összekeverik az 1-es típussal – és ilyenkor a tévesen adott inzulin súlyos következményekkel járhat.
A leggyakoribb tünetek:
rendkívül alacsony testsúly vagy képtelenség hízni,
állandó fáradtság, gyengeség,
folyamatos szomjúság,
gyakori vizelés,
homályos látás,
izomvesztés,
gyenge étvágy vagy emésztési zavarok,
az inzulin kezelésre adott rossz vagy veszélyes reakciók.
A betegség gyakran öröklődik, és ha az egyik szülő érintett, a gyerekeknél 50 százalékos eséllyel alakulhat ki.
„Az alultápláltsághoz kötött diabétesz gyakoribb, mint a tuberkulózis, és majdnem olyan gyakori, mint a HIV/AIDS”
– mondta Hawkins professzor. „Az eddigi hivatalos elnevezés hiánya komolyan hátráltatta a diagnosztizálást és a kezelések fejlesztését.”
Hawkins először 2005-ben találkozott a betegséggel, amikor több országból jelentettek furcsa cukorbetegség-eseteket: a betegek fiatalok, soványak voltak, ami alapján az 1-es típusra gyanakodtak.
„Csakhogy náluk az inzulin nem segített, sőt veszélyesen alacsony vércukorszintet okozott.”
A 2-es típus szintén nem állt meg, mivel az elhízással kapcsolódik össze – és ezek a páciensek nagyon vékonyak voltak.
2010-ben Hawkins megalapította az Einstein Globális Diabétesz Intézetet, majd 2022-ben indiai kutatókkal közösen igazolta, hogy a betegség teljesen különbözik az 1-es és 2-es típusoktól.
„Az 5-ös típusnál alapvető hiányosság van az inzulin kiválasztásában. Emiatt ezek az emberek képtelenek normálisan feldolgozni és elraktározni a tápanyagokat – különösen a cukrot és zsírt –, és emiatt nem tudnak hízni, vagy izmot építeni”
– mondta Hawkins.
Via The Sun