FONTOS
A Rovatból

14 éves fiúként regisztrált a TikTokra az újságíró, elborzadt azon, amit ott látott

A rengeteg nőgyűlölő videó mellett sok klip a fegyverek használatáról szólt. De sokkal durvább témákról is adott fel az algoritmus neki tartalmakat.
Fotó: Freepik.com - sassy.hu
2024. március 24.


Megosztom
Link másolása

A New York Post egyik újságírónője, Asia Grace úgy döntött, hogy más szemszögből is megvizsgálja a TikTokot. 14 éves fiúként, Jaydenként készített profilt a TikTokon és a YouTube-on is, és arra volt kíváncsi,

milyen tartalmakat ajánlanak így neki a platformok, mindenféle aktivitás nélkül.

Elsőre twerkelő és tátogó lányokról kapott videókat az algoritmustól, de hamarosan megrázó irányt vett a kísérlet. Pár perc után ugyanis Logan Paul és a Sideman nevű influenszer videói jöttek szembe.

A Sideman Tinder in Real Life című YouTube-sorozatukban nőket hívnak meg magukhoz, állítólag kapcsolat reményében, de aztán főleg csak a külsejüket kritizálják.

Sokkal felkavaróbb videó volt az, amiben egy Jayden korabeli fiú egy osztályteremben úgy lóbálja az öklét, mintha meg akarna ütni egy lányt, aki erre megriadva elhajol. Egy másik ajánlott videóban egy srác folyamatosan ribancnak nevezi a barátnőjét, a lányon látszik, hogy nagyon megbántották a szavak.

Ennél is durvább témákról is kapott tartalmakat: árvák megöléséről, feketék felakasztásáról, akcentusok kigúnyolásáról.

Mindezt vicces dologként mutatták be a tizenéveseknek.

„Jaydenként csak 30 percbe került, hogy Andrew Tate-et ajánljon nekem a TikTok. Ráadásul azt a videóját, amiben muszlim nők halálra kövezésén röhög”

- írta az újságíró a cikkben.

Ugyanakkor szerinte a nőgyűlölet inkább a YouTube-re jellemző, a TikTokon a lőfegyveres tartalmak vannak többségben: mind valódi, mind airsoft fegyverekről is kapott ajánlást. Az újságíró öt napig bírta a TikTokon, addig napi körülbelül egy órát használta.

Mindez azért is aggasztó, mert egy tavaly decemberi felmérés szerint a 13 és 25 év közötti fiúk 93%-ának van YouTube-fiókja, a 62%-uknak pedig TikTokja.


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


FONTOS
Feljelentették a szomszédai madáretetésért - mikor jogos a kertháború?
Őrület, egyes szomszédok közt micsoda háború dúl a madarak és vadállatok etetése miatt. Büntetőeljárással fenyegetnek egy idős párt Angliában, mert etetik a sirályokat és gazos a kertjük. Azt tudtad, hogy a madáretetést amúgy lassan abba kell hagyni?

Megosztom
Link másolása

A Daily Mail számolt be a sokkoló történet cunamiról azt illetően, micsoda állatjóléti kakaskodás megy egy kertvárosi vidékeken.

Legutóbb egy házaspárt, Stephen Atkinson-Jonest és feleségét Caroline-t jelentették fel a szomszédaik, mert madarat etettek.

Az idős pár azzal védekezik, hogy szeretik a vadállatokat, ezért etetnek mindent, ami arra téved, a kertet pedig meghagyják a természet üteme szerint rendeződni. A szomszédok ezt úgy látják, hogy az elhanyagolt, gondozatlan telek az egész környékre vonzza a rókákat, borzokat, vadmadarakat, és a végtelen hangerővel szocializálódó sirályokat is.

A pár ugyanis annak ellenére eteti a sirályokat, hogy már több ízben megtiltották nekik, ugyanis nemcsak zavaró a jelenlétük, hanem lassan közegészségügyi problémát is okoznak.

Nem mellesleg, ha a madár nem megfelelő eleséget kap, könnyen el is pusztulhat.

A brit lap számos hasonló szomszédharcról tesz még említést.

Fotó: Unsplash

A vadetetés itthon sem ismeretlen jelenség, azon kívül, hogy vannak, akik konkrét takarmányt vásárolnak erdei állatoknak, dívik még kivinni az erdőszélre a Halloween tököt, és madáretetők is sokasodnak városon és falvakban egyaránt.

Egyik sem feltétlen jó azonban a természetnek és az állatoknak.

A tök ugyanis nem természetes része az erdőnek, több fajt megbetegíthet. Hogy a maradék viasz és mécsestartó veszélyeit ne is említsük. Kisebb állatoknak ez maga a halál. Az ilyen tököknek kommunális hulladékgyűjtőben a helyük.

Na, és mi a helyzet a madáretetéssel? A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szerint Magyarországon egyébként a madáretetés még mindig rémesen félreértelmezett tevékenység.

Madáretetés - tévhitek és a valóság

Szigorúan véve hazánkban nem lakik olyan őshonos madárfaj, amelyik akár csak télen is etetésre szorulna. Mindannyian találnak élelmet, a madáretetés így igazából öncélú. Régen a földekre, kertekbe csábították ezzel a gazdák a madarakat, amik így később visszajárva lakmározhattak a kártevő rovarokból. Városokban inkább a gyerekek okítása miatt maradt meg ez a szokás.

Sokan egész évben etetik a cuki tollasokat, ám ez teljesen nonszensz és káros.

„A szükségtelenül végzett nyári etetés infantilizálja az egyedeket, elkényelmesíti a szülőket, a természetestől eltérő táplálékviszonyokhoz szoktatja a felnövekvő generációkat, a mesterséges táplálékbőség pedig folyamatos emberi beavatkozás nélkül életképtelen szintre „pumpálhatja fel" a fészkelőállományt” - írja le a folyamatot a Madártani Egyesület.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szerint nem ördögtől való a madáretetés, ezzel lehet segíteni a csökkenő életterületű madaraknak. Ám a jelenlegi természeti környezet nem igényli az egész éves etetést.

Fotó: Unsplash

A szakemberek szerint a madarak többsége március-április közt tartja fészekrakó programját. A fészeképítés, a tojásrakás és a visszatérő költöző madarak regenerációja miatt még jól is jöhet a plusz táplálék. Ám egyáltalán nem mindegy, mivel etetik a madarakat.

A magevőknek szánt aprómagvakat és az almát ajánlják ebben az időszakban, sőt! Hogy a madarak rügyevésétől megóvjuk a fákat, csíráztatott kölest és búzát, valamint reszelt répát is lehet az etetőkbe szórni zöldeleségként.

Az etetést április közepe-vége felé abba kell hagyni.

Azonban fontos, hogy a madarak természetes élelmét is biztosítsuk - ehhez elengedhetetlen, hogy a teljesen tövig vágott gyep képét elengedjük. Ahhoz ugyanis, hogy a természetes eleség magot hozzon, szükség van a normális gyepkezelés visszavezetésére, ennek pedig része a növények magérlelése. Le lehet kaszálni a füvet, ám hagyjunk meg 1-2 oázisként szolgáló területet magasra.

A nyári etetés a madarak pusztulását okozta

Angliában figyelték meg majd publikálták az esetet, de rengeteg hazai példa is van arra, amikor az egyébként rovarevő fiókáknak a madáretetőben talált magvakat hordanak a szüleik tavasszal és nyáron.

Fotó: Unsplash
Ezektől a magoktól a fiókák sajnos elpusztulnak. A nemes etetési szándék tehát pont visszájára fordul.

A nyáron talált szotyi héj sajnos komoly kínokat okozhat a madaraknak pusztulás előtt, az egészben lenyelt mag pedig számukra nem emészthető. Gyakorlatilag úgy halnak éhen, hogy tele a gyomruk.

Pedig az enyhe telek miatt dúskálunk rovarokban. A madár viszont hozzászokott az etető kényelméhez, ezért onnan viszi haza a finomnak vélt falatokat.

A vízi madárnak nem jó a kenyér!

Az énekesmadarak mellett a víziek etetését is sokszor elrontjuk a gondoskodást.

Bár még mindig szokás, kifejezetten káros bármilyen madárnak kenyeret vagy péksüteményt, morzsákat adni.

Szegény galambok és kacsák meg fogják ezt enni, mert szeretik, ám súlyos gyomor- és bélnyulladást okozhat náluk ez a fajta táplálék. Ha tehát szeretjük ezeket az aranyos madárkákat, ne etessük őket kenyérrel.

Fotó: Unsplash

Sérült madarat találtál? Ne itasd meg!

Az összes vadmentő- és madárvédő szervezet évek óta folyamatosan próbálja tájékoztatni az embereket, hogy a sérült madarak itatása sajnos egyenes út az állat elpusztulásához.

Ezért szigorúan tilos megitatni bármilyen sérült madarat vagy talált fiókát.

A madarak testfelépítése eltér az emberétől, nekik a nyelvük végén van a légcsövük. Ha itt vizet kapnak, bármilyen nemes szándék is vezérli az itatót, megfulladnak tőle. Külön érdekesség, hogy az énekesmadarak

az első hetekben maguk sem itatják a fiókákat, így még csak nem is szükséges vagy életbevágó számukra a folyadékpótlás.

Sérült madár láttán az első és legfontosabb, hogy megfelelő szakembert keressünk hozzá, vegyük fel vele a kapcsolatot, és kövessük az utasításait. Így lesz jobb a madárnak és embernek egyaránt.

Amivel segíteni lehet az állatokat

Az élettér szűkülésének problémáját most nem tudjuk taglalni, ám

sok apró praktika van, ami például a madarak életét szebbé teszi, és mi is gyönyörködhetünk bennük károkozás nélkül.

Ilyen például, ha a fákra odúkat telepítünk (és ezeket rendszeresen karban is tartjuk), ha porfürdőt helyezünk ki, ha támogatjuk a fecskefészek-építést például sárgyűjtő hely kialakításával vagy művészek kihelyezésével. Vizet is tehetünk nekik keréknyomba.

Hogy pedig ne kerüljünk összetűzésbe a szomszédokkal, beszéljük meg velük a dolgot. Sőt, akár bevonhatjuk őket is, és rossz szomszédság helyett egy egész madárbarát közösség is kialakulhat a környéken.


Megosztom
Link másolása

FONTOS
A Rovatból
Az Ozempic használata megváltoztatja a személyiséget - a szakértők talán már tudják, miért
A divatos fogyókúrás gyógyszer nem csak a testet formálja át, amit a személyiséggel tesz, az sokkal durvább és sokkal váratlanabb.

Megosztom
Link másolása

Ijesztő és ígéretes hatásokkal is lehet számolni, de az orvosok maguk is óvatosságra intenek. Egyre több használó állítja, hogy a gyógyszer szorongást, depressziót és öngyilkossági gondolatokat okozott, még akkor is, amikor egyébként olvadtak lefelé a kilók.

Az életet megváltoztató injekciót vizsgálva a szakértők rájöttek, hogy az eredetileg cukorbetegség kezelésére szánt gyógyszerek miért változtatják meg az emberek személyiségét és viselkedését. Az Ozempic és más népszerű kezelések, mint például a Wegovy, hatással vannak a dopaminszintre, amely számos funkcióért felelős.

Amellett, hogy befolyásolja az érzelmi és fizikai étvágyunkat, hatással van az olyan dolgok érzékelésére, mint jutalom, az öröm, a motiváció és a mozgás. Ez segíthet megmagyarázni, hogy egyes felhasználók miért állítják, hogy a szer csökkentette a drogok, az alkohol és a szex iránti vágyukat is.

Dr. Kent Berridge, a Michigani Egyetem pszichológia és idegtudományok professzora a Daily Mailnek kifejtette, hogy mind a függőséget okozó szerek, mind az ételek ugyanazokat a dopaminjeleket és jutalomszerző régiókat aktiválják az agyban.

Azt is megjegyezte, hogy:

„A függőséget okozó drogok iránti vágyat az éhség is felerősíti. Az éhség elsősorban az ételre vonatkozik, de ennél általánosabban, sok minden másra is aktiválja a sóvárgást. Ha éhesek vagyunk, megnő a motivációs értéke a dolgoknak, még azoknak is, amelyek nem ételek”.

Mivel ezek a gyógyszerek segítenek a betegeknek abban, hogy hosszabb ideig jóllakottnak érezzék magukat, a szakértők úgy vélik, hogy az ételeken kívül más dolgok, például a kábítószer és az alkohol iránti sóvárgást is csökkentik.

„A jóllakottság nemcsak az étel iránti vágyat csökkentheti, hanem más dolgok iránti vágyat is” - mondta Dr. Berridge.

Úgy tűnik, hogy ezek a gyógyszerek megváltoztatják a motivációs dopaminrendszereket, tompítják a vágyakat. A betegek azt tapasztalták, hogy nem veszítik el az étvágyukat, de kevesebbet esznek, amíg ezeket a gyógyszereket szedik, ami a szakértők szerint más szenvedélyekre is hathat.

„Ez egy jó lehetőség - csökkenteni a sóvárgások erejét, amelyek problémát okoznak, ha valaki fogyni próbál, vagy ha valaki megpróbál leszokni a drogokról” - mondta Dr. Berridge.

Azt is elmondta, hogy a gyógyszerek szedése alatt a libidó csökkenése sem ritka.

Dr. Berridge kifejtette, hogy a jutalmazási útvonal elnyomása csökkent szexuális vágyhoz vezethet.

Kutatások kimutatták, hogy a gyomorszűkítő műtéten átesett embereknél megnő az öngyilkosság és az önkárosító viselkedés kockázata. A tanulmány vezető szerzője, Dr. Alexis Conason, egy New York-i pszichológus, megjegyezte, hogy ez azoknál is előfordul, akik más fogyókúrás kezeléseken, például az Ozempic-en mennek keresztül.

„Az emberek annyi érzelmet és reményt fűznek a fogyáshoz, és eladják nekik ezt a mesét, hogy ha lefogynak, akkor minden rendben lesz az életükben, és minden jó lesz.”

Dr. Gregory Dodell, a Central Park Endokrinológia munkatársa azt is megjegyezte, hogy az étvágyat elnyomó gyógyszereket szedő betegek nem jutnak elegendő tápanyaghoz, ami viszont megzavarja a mentális stabilitásukat.

„A testünk egyensúlyának nagy része arról szól, hogy mit eszünk és mit iszunk” - mondta.

A mentális egészség felborulása egy komoly veszély, amire figyelmet kell fordítani a kezelések alatt - állítják a szakemberek. Azonban a gyógyszerek megnyithatnak egy új utat is, amellyel a szenvedélybetegeket lehetne kezelni, amennyiben ők maguk is úgy gondolják, hogy szeretnének lejönni az alkoholról, a drogról vagy épp a szexuális függőségről.


Megosztom
Link másolása


FONTOS
A Rovatból
Szuperbetegségekre kell számítani az idei szúnyoginvázióban - és most sokkal hosszabb lesz a szezon!
Már most is repkednek a szárnyas vérszívók, a szakértők szerint pedig igen hosszúra nyúlik idén a szúnyoginvázió. Ráadásul a meleg miatt veszélyes betegségeket is terjeszthetnek.

Megosztom
Link másolása

A korábbi évekhez képest hosszabb ideig keserítik meg a nyáresti beszélgetéseket a szúnyogok a Pécsi Tudományegyetem tájékoztatása szerint.

A Virológiai Nemzeti Laboratórium betegségvektorokkal foglalkozó kutatócsoportja másfél évtizede követi nyomon a magyarországi csípőszúnyogok helyzetét, terjedését és az általuk hordozott betegségeket. Adataik alapján mondják, hogy nemcsak tavasszal és nyáron jelentenek veszélyt ezek az állatok, hanem

februártól októberig használják az embert táplálékforrásként.

Ez főleg az invazív fajokra jellemző, mint a japán bozótszúnyog, a koreai szúnyog és az ázsiai tigrisszúnyog. Ezek kicsit nagyobbak is fajtársaiknál, a tigrisszúnyog és több bozótszúnyog faj pedig jellegzetes csíkozásúak. A szakemberek számára jelentős ez a különbség, laikusként alig megkülönböztethetőek, bár a japán bozótszúnyog egy testes, akár 6 cm-es rovar.

Hogy miért van ennyi szúnyog, és miért élvezhetjük ilyen hosszan a társaságukat? Elsősorban az enyhe időjárás miatt kell idén nagyobb invesztíciót fektetni a szúnyogriasztókba, a sokaságért pedig más úton is felelősek vagyunk.

A kertekben használt esővízgyűjtők és gumiabrancsok, az üvegházak, az áruházi dísznövényosztályok temperált környezete a szakértők szerint a legjobb szúnyogkeltetők.

Ha kerted van, a víztárolóidra mindenképp erősíts szúnyoghálót.

Ettől az esővíz belefolyik, ám az esetlegesen megtelepedett szúnyoglárvák nem tudnak kijutni onnan. Ez egy költséghatékony inváziócsökkentő módszer.

A PTE szakértői figyelmeztetnek arra, hogy a következő években az időintervallum és az invázió intenzitása még az ideinél is nagyobb lesz.

„A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a jelenleg országosan alkalmazott kémiai ködöléses módszer alkalmatlan az inváziós fajok ellen,

ráadásul komoly ökológiai veszteséggel is jár, melynek felméréséhez a kutatók a lakosság segítségét kérik a Rovar Piknik elnevezésű programban való részvétellel” - jelzik a kutatók, utalva arra, hogy az országos szúnyoggyérítés nemhogy nem elég hatékony, még természetkárosító is. Ezért más utakat kellene keresni, hogy a szúnyog legyen kevesebb, ne más rovarok.


Megosztom
Link másolása


FONTOS
A Rovatból
Beláthatatlan következményekkel jár, ha nem szereted eléggé a gyermekedet
Egy gyerek számára az egyik legfontosabb, hogy a szülei elfogadják és szeressék, úgy, ahogy van.

Megosztom
Link másolása

A szülői szeretet és támogatás íratlan szabálya az, hogy nem számít, mit tesz a gyermek, a szülőnek vagy annak, aki felneveli, szeretnie kell.

Ha megvonod a szeretetet, amikor a gyermeked valamilyen hibát követ el, vagy olyat tesz, ami neked nem tetszik, akkor az csak feltételekhez kötött szeretet - írja a Psychology Today.

A cikk szerzője - aki szociális munkás és terapeuta - hozzáteszi, hogy természetesen a fent leírtak nem azt jelentik, hogy mentegetni kell a gyereket, amikor rosszul viselkedést, hanem azt, hogy a szeretetmegvonás egészségtelen és káros a fejlődő gyermek számára. Amikor egy gyermek konfliktusba keveredik vagy galibát okoz, az gyakran a stressz jele és azt is jelzi, hogy még inkább szüksége van a szüleire.

Ha egy gyerek nem kapja meg a feltétlen szeretetet és támogatást a szüleitől, ha enélkül nő fel, akkor azt majd felnőttként mástól kívánja megszerezni. Barátoktól, partnerektől vagy éppen szerhasználattal... Ha nem kapja meg azt a szeretetet és gondoskodást, amire szüksége van, felnőttkorban nem lesz képes egészséges kapcsolatokat kialakítani és fenntartani.

A feltételekhez kötött szeretet azt tanítja a gyereknek, hogy csak úgy önmagában nem méltó a szeretetre, a valódi énje nem elég jó, és csak akkor érdemli meg a szeretetet, ha úgy viselkedik, ahogyan az a szülőknek tetszik. Ez pedig negatív módon hat az önértékelésükre, az önbecsülésükre és a társas kapcsolataik kialakítására.

Sőt, a gyerek azt hiheti, hogy ő a hibás azért, ha nem kapja meg a feltétel nélküli szeretetet a szüleitől. Azt fogják hinni, hogy nem érdemlik meg a boldogságot, és csak akkor érdemelnek ki egy kapcsolatot, ha tepernek érte, ha "letesznek valamit az asztalra": ha pénzük van, ha tökéletes a külsejük, ha egy bizonyos teljesítményt elérnek, ha rangot szereznek stb.

A szeretetlenség miatt felnőttkorukban nem fogják megfelelően kezelni a konfliktusaikat. Esetleg nem mernek közelebb kerülni másokhoz, hogy elkerüljék a v visszautasítást. Akad, aki felnőttként azzal kompenzál, hogy egyik kapcsolatból lép a másikba, hogy ezzel bizonyítsa önmagának is: méltó szeretetre.

Szeresd feltétel nélkül a gyermekedet, mert biztonságot, magabiztosságot adsz neki, és arra tanítod, hogy méltó a szeretetre.


Megosztom
Link másolása