ÉLETMÓD
A Rovatból

„Szégyellem, hogy a gyerekeim öröme ennyire kiborít...”- a mizofónia és a túlhallás nem magánügy!

Hóbort-e, ha valaki nem képes együtt étkezni másokkal, milyen eszközök és terápiák segíthetik az érintetteket, és mi a közös Kafkában és Kelly Osbourne-ban?

Megosztom
Link másolása

Két kislány együtt zenél az anyukájának. Sokáig készültek rá, mindketten élvezik a közös tevékenységet, beleadják szívüket-lelküket az előadásba- idilli kép.

A képhez tartozó hanghatások azonban nem mindenki számára idilliek: egy mizofóniával vagy túlhallással küzdő anyának pedig még a helyszín elhagyása sem opció. De mi ez a két betegség, kiket érint és mit tehetnek az érintettek és a környezetük?

Nem csak a hangerő lehet túl sok

A mizofónia egy viszonylag új, de szakmai és társadalmi szempontból is egyre inkább kutatott jelenség.

Egy olyan állapotról van szó, amikor bizonyos másoktól származó hangok, mint például a rágás, a légzés vagy akár az ujjropogtatás, rendkívül zavaróak és irritálóak lehetnek az érintettek számára akkor is, ha azok hangereje a normál határértéken belül marad.

Az érintettek ezekre a hangokra ugyanúgy reagálnak mind fizikai, mind érzelmi szempontból, mint egy komolyabb stresszhelyzetre: van, akiből dühöt, van, akiből szorongás vált ki, a legtöbben pedig egyszerűen csak menekülni szeretnének a hang forrásától.

Míg a mizofónia mindkét nemet érintheti, kutatások szerint a nőknél gyakrabban fordul elő.  Ennek oka lehet a nők érzékenyebb auditív rendszere, vagy az, hogy a nők hajlamosabbak a stresszre és a szorongásra, amelyek fokozhatják a mizofónia tüneteit.

A túlhallás, más néven hiperakuzis, egy másik olyan, hallással kapcsolatos kellemetlen állapot, amelyben a mindennapi hangok túlzottan hangosnak és zavarónak tűnnek.

Ez az érzékenység gyakran társul migrénhez, autizmushoz vagy más neurológiai rendellenességekhez, de önmagában is jelentkezhet.

Az édesanyák esetében a túlhallás különösen nehéz helyzeteket produkálhat. A teljesen hétköznapi zajok- legyenek azok mások számára semlegesek vagy egyenesen örömteliek - mint például a városi forgalom, a háztartási eszközök vagy akár az önfeledten játszó gyerekek hangjai, számukra sokszor elviselhetetlenek. Ez nem csupán fizikai kellemetlenséget okoz, hanem jelentős szorongást és kimerültséget is. Akinek pedig nincs lehetősége kikerülni ezeket a zajforrásokat, azok extra nehéz helyzetbe kerülnek.

Milyen anya az, akit megőrjít a gyereke vidámsága?

Kata története jól illusztrálja, milyen kihívásokkal néznek szembe azok, akik anyaként mizofóniával vagy túlhallással élnek.

Már kamaszkorában is sokszor fordult elő, hogy a családi vagy baráti eseményeken 30-40 perc után el kellett vonulnia valamilyen csendesebb helyre ahhoz, hogy kicsit pihentesse a fülét.

Később az egyetemi bulik helyett is inkább kirándulni járt el a barátaival, pedig táncolni is szeret, és ő maga is szívesen zenél. Amikor aztán megszületett a kisfia, és értelemszerűen nem tudott igény szerint elmenekülni a hangok elől, először azt gondolta, azért ilyen ideges, mert nem tud eleget aludni. Sajnos azonban ez később se változott, hiába állt be egyfajta rend a baba alvásában, hiába segítettek be a nagyszülők, Kata egy idő után már a gyerekzsivajtól hangos játszótér helyett is inkább dolgozott volna 12 órát egy csendes kőbányában.

Esténként sokszor csak azért maradt fent sokáig, hogy minél több időt tölthessen csendben, mert még az alvás sem töltötte fel úgy, mint az a pár óra hangtalan ébrenlét.

Amíg nem olvasott a mizofóniáról, folyton magát hibáztatta, hogy nem elég türelmes vagy nem is jó anya, hiszen az nem lehet normális, ha valakit a saját gyerekének az örömteli hangjai kergetnek az őrületbe.

Mióta tisztában van ezzel az állapottal, jobban odafigyel magára, ha van rá lehetőség, nem erőlteti magára a problémás szituációkat, és a helyzetére felhívja a környezet figyelmét is, ha mással nem, hát egy jól látható zajvédő füles segítségével.

Hétköznapi szuperhősök: Mr. Füldugó és a hallásébresztés

Bár a mizofónia és a túlhallás kezelése nem egyszerű, léteznek módszerek, amelyekkel javíthatunk az életminőségünkön. Az első lépés a probléma felismerése és elfogadása. Katához hasonlóan sokan szégyenkeznek a tüneteik miatt, és nem mernek segítséget kérni, vagy beismerni, hogy gondjuk van. Pedig a tudatosság és az önelfogadás az első lépés.

A legkézenfekvőbb megoldás a füldugó vagy a zajcsökkentő fülvédő használata.

A füldugót diszkrét megjelenése miatt sokan használják irodai környezetben, de van, aki pontosan azért választja inkább a látványos méretű és színű fülvédőket, hogy vizuálisan is kommunikálja a helyzetét.

Fontos azonban szem előtt tartani, hogy ezek a segédeszközök csak átmeneti megoldást jelentenek, és hosszú távon nem helyettesítik a szakember által nyújtott kezelést, hiszen vannak szituációk, amikor ezek a tárgyak nem vethetők be.

A szakemberek szerint a terápiák közül a kognitív viselkedésterápia (CBT) hatékony lehet a mizofónia kezelésében. A CBT segít az érintetteknek megváltoztatni a hangokhoz kapcsolódó negatív gondolataikat és érzéseiket. Emellett a hangterápia is hasznos lehet, amely során a betegek fokozatosan szoktatják magukat a zavaró hangokhoz, így idővel csökken azok kellemetlen hatása.

Magyar fejlesztésű terápia is létezik, a Pataki-Kolláth féle hallásébresztés során személyre szabott zenék segítségével tanítják az agyat arra, hogy ki tudja szűrni, figyelmen kívül tudja hagyni azokat a hangokat amikre nincs szüksége.

Mindezek mellett nagy szerepe van a stresszcsökkentő technikáknak is: a meditáció, a mélylégzés, a jóga és más relaxációs technikák segíthetnek a szorongás csökkentésében. Ezek a módszerek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az érintettek könnyebben birkózzanak meg a zavaró hangokkal. Az általános egészséges életmód, amely magában foglalja a megfelelő alvást, a kiegyensúlyozott étrendet és a rendszeres testmozgást, szintén hozzájárulhat a mizofónia és túlhallás tüneteinek enyhítéséhez.

Proust, Kafka és Kelly Osbourne jól megértenék egymást

A mizofónia és a túlhallás a többi betegséghez hasonlóan a híres embereket sem kíméli.

Az írók többségéről tudjuk, hogy szeretnek csendben alkotni, azonban vannak, akiknek ez szinte létfontosságú. Marcel Proust számára például nem volt elég a füldugó használata: dolgozószobáját parafával borította, mely anyag köztudottan kiváló hangszigetelő tulajdonsággal rendelkezik.

Kafka egy levelében így írt a számára ideális alkotói környezetről :

„Az íráshoz magányra van szükségem; nem úgy, ahogy egy remetének - az nem lenne elég -, hanem ahogy egy halottnak”.

Kelly Osbourne, Ozzy Osbourne lánya is érintett, többször nyilatkozott már arról, mennyire kimerítő ezzel az állapottal együttélni, és hogy emiatt gyakran használ zajszűrő fejhallgatót. Őt leginkább az étkezéssel kapcsolatos hangok zavarják.

Ezért is nagyon megterhelő állapot ez az érintetteknek, hiszen a közös étkezések a szociális élet alapkövei, legyen szó munkahelyi ebédről (gondoljunk bele, milyen nehéz lehet egy mizofóniásnak, ha egy tárgyalást étkezés közben kell megejteni), hétvégi családi reggeliről, ami sokszor az egyetlen lehetőség arra, hogy minden családtag egyszerre legyen egy helyen, vagy egy romantikus vacsora a kedvesünkkel, aki bármilyen kulturáltan is eszik, ilyenkor akaratlanul is első számú ellenséggé avanzsál.

Ezért sem szabad elfelejteni, hogy a mizofónia és a túlhallás nem csak az érintett személy problémája, hanem a környezeté is.

A családtagok, barátok és kollégák támogatása kulcsfontosságú. Fontos, hogy megértsük, ezek az állapotok nem hóbortok, hanem valós, sokszor szenvedést okozó problémák, amikről lehet és kell is beszélni.

Halkan jegyezzük meg: van remény

Ahogy a mizofónia és a túlhallás egyre nagyobb figyelmet kap a tudományos körökben, reménykedhetünk abban, hogy a jövőben további, hatékony kezelési módok válnak elérhetővé. A kutatások folyamatosan zajlanak, ezért újabb és újabb eredmények várhatóak a neurológia és a pszichológia területén is.

Egy 2022-es, β-blokkolóval történő kísérletben például a propranolol megszüntette mind az auditív, mind a vizuális kiváltó okok érzelmi és fiziológiai hatásait,

az Amszterdami Misophonia Skála szerinti értékelésen az alany pontszáma 15-ről 2-re csökkent, és ez lehetővé tette számára, hogy újra családjával és barátaival étkezzen, amit a kezelés előtti időben a fokozott stresszhatás miatt hanyagolni kényszerült.

Amíg ezek a különféle újgenerációs megoldások mindenki számára elérhetővé válnak, tartsuk szem előtt, hogy ezek az állapotok jelentős hatással vannak az érintettek életére, és nem szabad őket elbagatellizálnunk.

Érintettként pedig merjünk szembenézni a problémával, ne féljünk segítséget kérni, kommunikálni a helyzetünket a környezet felé.

Ne szégyelljünk fülvédőt, füldugót használni, home office beosztást kérni és ezek mellett terápiát is igénybe venni, hiszen egy szemüveges embertől sem várja el senki, hogy segédeszköz nélkül végezze teljes értékű módon a munkáját vagy élvezze az életét.


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


ÉLETMÓD
Hajléktalan lett a csinos lány, de nem esett kétségbe, randizással oldja meg, hogy legyen hol aludnia
Elmondása szerint bármelyik nap kivehetne egy lakást, de nem akar ezen stresszelni, egyelőre jól elvan így.

Megosztom
Link másolása

Érdekes megoldásról számolt be Emily Webb, aki immáron két hete az autójában él, és küszködik a lakáskereséssel.

A 25 éves lány azonban nem esett kétségbe, inkább sajátos módon oldja meg az egyébként kellemetlen élethelyzetet.

Egy társkereső applikáción ugyanis minden estére keresett magának randi partnert, elmondása szerint ehhez nagyban hozzájátszik, hogy csinos, így akkor is előrébb tud jutni, ha éppen rossz a helyzet.

Szerinte például így simán ingyen italokhoz tud jutni, hiszen csak kicsit kell flörtölni a pincérekkel, most pedig így tudja minden este ágyban kialudni magát, anélkül, hogy fizetnie kéne.

„Nem hiszem el, hogy egész idő alatt albérletre pazaroltam a pénzemet. Life hack: ha dögös vagy, soha ne fizess lakbért!”

- mondta TikTok-videójában.

„A társkereső applikációkon különböző srácok lakhelyére keresek, és meglepően jól megy. Általában nem mondom el nekik - nem akarok nyomást gyakorolni senkire.” - mesélte.

Szereti látni, hogy meddig lehet elmenni egy férfinél, és állítása szerint „még semmi rossz nem történt”.

„Szeretem feszegetni a csinos lét kiváltságainak határait, és megnézni, meddig mehetek el. Csak egyszer vagy szingli és dögös, és ezt szeretem kihasználni, ahol csak lehet. Éppen lakásokat nézek, de így van lehetőségem válogatni. Most jöttem rá, hogy jól megvagyok lakás nélkül is.”

- mondta, majd hozzátette, bármelyik nap kivehetne egy saját lakást, de egyelőre nem akar ezen stresszelni.

@emwebbily I swear my lips arent purple this lighting is weird #emwebbily #rentalcrisis #prettyprivilege ♬ original sound - Em

És egy kis frissítés 9 nap után:

@emwebbily So if you see my in burleigh MIND YA BUSINESS unless you want to adopt me #emwebbily #homeless #rentalcrisis #goldcoast #hingedating ♬ original sound - Em

Forrás: The Sun


Megosztom
Link másolása

Ajánljuk
ÉLETMÓD
Kiderült, ezért nincsenek női tűzoltók Magyarországon: „Úgy gondolom, hogy a nők is kiválóan helytállnak”
Ameddig más országokban nők is jelentkezhetnek hivatásos tűzoltónak, addig hazánkban csupán kivételes esetben viselhet nő bevetési felszerelést. Miért nem nyitott ez a lehetőség a nők előtt nálunk?

Megosztom
Link másolása

Aki tűzoltónak áll, a világ egyik legkeményebb munkáját választja, hiszen nap mint nap a saját életét kockáztatja másokért. Erre a munkára nem jelentkezhet bárki, a kizáró okok között szerepel a nem megfelelő fizikai állapot, a pszichés problémák, és Magyarországon a jelentkező neme is.

Nálunk ugyanis a nőket nem engedik a vonulós állomány tagjává válni.

Vannak ugyan hivatásos nők a katasztrófavédelem 12 ezer fős állományában, de csak a háttérben dolgozhatnak. A szervezetnél több mint 750 nő dolgozik különböző pozíciókban. Akad, aki a tűzoltóautók műszaki állapotáért felel, mások a veszélyes anyagok jelenlétét mérik mobil laborokban, de szóvivői, ügyeleti, pszichológusi, informatikusi és katasztrófavédelmi megbízotti pozíciókban is sok nő dolgozik. De miért nem lehetnek itthon nők a készenléti állományban, a beavatkozó tűzoltók között?

A magyar álláspont

„Az országban csaknem 8 ezer hivatásos beavatkozó tűzoltó van, nekik nagyon szigorú egészségügyi, pszichikai és fizikai felvételi feltételeknek kell megfelelniük. Ugyanis a tűzoltók sokszor speciális, extrém körülmények között dolgoznak, ami komoly megterhelést jelent. Nehéz fizikai munkát végeznek, nem mindennapi helyzetekben találják magukat, például extrém hőmérsékleti viszonyok között. 

A védőfelszerelések súlya önmagában 25 kilogramm, és ehhez jönnek még a speciális tűzoltóeszközök, mint például a húsz kilogrammos feszítővágó”

– mondja Mukics Dániel tűzoltó alezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője, majd még hozzáteszi, hogy a női test anatómiailag más jellemzőkkel, alapvetően kisebb test- és izomtömeggel, eltérő csontozattal rendelkezik, ezért sem optimális a tűzoltói feladatok ellátására. Persze felmerül a kérdés, hogy mi a helyzet a jó erőben lévő, sportos nőkkel? A szóvivő szerint az edzettebb női szervezet is nehezen áll ellen az extrém fizikai körülményeknek. Szerinte nemcsak a fizikai, hanem a pszichikai alkalmasság is kiemelten fontos. A tűzoltók számos olyan élethelyzettel találkoznak, amelyek az átlagosnál nagyobb lélekjelenlétet követelnek meg. Gondoljunk csak egy közúti baleset sérültjének, vagy egy balesetben elhunyt gyermek holttestének kiemelésére, ezek az esetek még a legedzettebbeket is megviselik.

Az első fecske?

Bár a hivatásos készenléti állományban dolgozó tűzoltók között nem dolgozhatnak nők, a katasztrófavédelem más területein szerencsére más megengedőbb a hivatalos álláspont. Jó példa erre Leczki Sarolta, aki mentőkutyás szakember és a HUNOR mentőcsapat tagja. Leczki Sarolta több mint egy évtizede foglalkozik mentőkutyák kiképzésével, egyik kutyája, Karma, világbajnoki címmel is büszkélkedhet. „A mentőkutyák kiképzése és alkalmazása során szerzett tapasztalataim alapján

úgy gondolom, hogy a nők is kiválóan helytállnak a katasztrófavédelem különböző területein”

– mondja Leczki Sarolta. A mentőkutyák különleges szaglásuknak és kiképzésüknek köszönhetően elengedhetetlenek a romok alatt rekedt túlélők felkutatásában, legyen szó földrengésről vagy egyéb katasztrófáról. Sarolta és Karma számos sikeres mentési akcióban vettek együtt részt, ezzel is bizonyítva, hogy a nők is képesek jelentős mértékben hozzájárulni a katasztrófavédelem munkájához. Hogy bírja Sarolta? A válasz egyszerű. A hosszú évek alatt megedződött, igaz, nem teljesen úgy dolgozik, ahogy a férfi tűzoltók. Csak azokhoz a káresetekhez vonul, ahol személykereső kutyára is szükség van.

Leczki Sarolta és kutyája, Karma a tűzoltó laktanyában (Fotó: Leczki Sarolta)

Ha önkéntes tűzoltó vagy, mehetsz

Nem mindenki ért egyet azzal, hogy a nők nem lehetnek készenléti szolgálatot ellátó tűzoltók. Sokak szerint ők is képesek lennének elvégezni a szükséges fizikai és pszichikai teszteket, ha megfelelő képzést és támogatást kapnának. Érveik szerint a fizikai felkészültség egyénenként változó, és

nem feltétlenül a szexuális hovatartozás alapján kellene megítélni a tűzoltói alkalmasságot.

Sok női sportoló és katona bizonyította már, hogy a nők ugyanúgy képesek extrém fizikai teljesítményekre, mint a férfiak.

Jelenleg azok, akik szeretnének tűz közelébe kerülni, önkéntes tűzoltónak jelentkezhetnek. Magyarországon csaknem hétszáz önkéntes tűzoltó egyesület van, akad olyan, amelynek a tagjai önállóan, a hivatásos tűzoltók jelenléte nélkül is felszámolhatnak bizonyos káreseteket.

Önkéntes tűzoltóként pedig nők is vonulhatnak. Ehhez legalább egy negyven órás tűzoltó alaptanfolyamot kell elvégezniük.

Ez a képzés elméleti és gyakorlati alapismereteket egyaránt tartalmaz. A térítésmentes tanfolyamot a katasztrófavédelem szervezi az egyesületi tagok részére. Emellett a tagoknak az önkéntes tűzoltó egyesületnél meglévő tűzoltótechnikai eszközök (láncfűrész, szivattyú, áramfejlesztő, feszítővágó berendezés stb.) kezelésére feljogosító képesítéssel is rendelkezniük kell.

Külföldön a nők is vonulhatnak

Meghökkentő, hogy a magyar állásponttal szemben miként kezelik ezt a kérdést más országokban. Sok helyen, például az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban vannak női tűzoltók a készenlétet ellátó állományban.

Ezekben az országokban jelentkezhetnek hivatásos tűzoltónak nők is, majd a felvételi eljárás során ugyanazokat a fizikai és pszichikai teszteket kell teljesíteniük, mint férfi kollégáik - és nem meglepő módon kiválóan helytállnak.

Külföldi tanulmányok foglalkoznak azzal, hogy azok a veszélyes anyagok, amelyekkel a tűzoltók munkájuk során találkozhatnak, alkalmasak lehetnek arra, hogy hosszú távon egészségkárosodást okozzanak, amennyiben nem megfelelő védőruhában és a munkavédelmi szabályok be nem tartásával dolgoznak - mind a két nem esetében. Egy amerikai tanulmány szerint azonban a női tűzoltók körében a meddőségi arány majdnem ötven százalékkal volt magasabb más, nem vonuló tűzoltóként dolgozó nőkhöz képest. Mégis, aki tisztában van a kockázatokkal, ezzel együtt ezt a szakmát szeretné választani, nehezen érthető, hogy miért nem teheti meg - ha nőnek született.

 

Megosztom
Link másolása

Ajánljuk

ÉLETMÓD
Itt a hőség: 5+1 kulcsfontosságú tipp a hőguta ellen
Extrém magas hőmérsékletre, száraz, levegőtlen időre számíthatunk a héten gigantikus UV-sugárzással. Nagyon kell figyelni magunkra akár 10 perc napon tartózkodás során is.

Megosztom
Link másolása

A hőség okozta betegségek kockázata ilyen időben nag mértékben megugrik, még az egészséges, „velem ilyen soha nem történhet" embereknél is előfordulhatnak komoly problémák.

Akár hőguta és hőkimerülés is pillanatok alatt maga alá gyűrheti az embert,

kritikus fontosságú most figyelni a test hűtésére.

Mikor mit érdemes tenni?

A hosszan tartó napozás vezet leginkább hőkimerüléshez, míg a hőségben végzett megerőltető tevékenység okozhatja a hőgutát, ami egy fokkal veszélyesebb állapot. Ám ha a hőkimerülést nem kezelik, veszélyesebb tüneteket is produkálhat.

Hőguta akkor fordul elő, amikor a szervezet több hőt vesz fel, mint amennyit lead,

és a testhőmérséklet 10-15 percen belül akár 41 °C-ra is felemelkedhet. A verejtéktermelés leáll, nincs, ami hűtse a testet. Életveszélyes állapotig is sodródhat, aki hőgutát kap.

A tünetek közé tartozik még a szédülés, fejfájás, tudatzavar és álmosság. Súlyosabb tünetek is előfordulhatnak, mint például görcsrohamok, hányás, hasmenés és extrém alacsony vérnyomás. Ha nem kezelik, a hőguta 24 órán belül végzetes lehet.

A hőkimerülés pedig a szélsőséges hőmérséklet következménye, a test ilyenkor túlmelegedik,

és egyfajta hőgörcsöt okoz. Alattomos, mert egy fejfájással indít, amire legyintve kapkodhatjuk a fájdalomcsillapítót, ezzel viszont csak a kezeletlenséget érjük el, ami igazán veszélyessé teszi a hőkimerülést. A hőkimerültséget tapasztaló személy felforrósodik, arca vörös és nagyon izzad. A mozgása lelassul, az ember fáradtabb lesz, előfordulhat hányinger és hányás is. Előfordulhat szédülés és ájulás. Árulkodó jel, hogy bár az ember belső hője emelkedik, a bőr mégis hűvös tapintású lesz.

A Live Mint tippmegosztása arra, hogy egyáltalán elkerüljük a rém kellemetlen hőkimerüléses tüneteket:

Ne érjen bennünket túl sok napsütés, különösen dél körül.

Viseljünk világos színű kalapot.

Ha lehetséges, kerüljük a szélsőséges hőhatást.

Sok-sok folyadékot igyunk, hogy segítsük a szervezetünket.

Igyunk ilyenkor kevesebb koffeint és alkoholt.

Ha hőkimerülésre gyanakszunk, pihenjünk le.

Ezek a preventív intézkedések hőguta esetén is jól jönnek. Ha beütött a baj, és a hőguta jeleit érzékeljük, ezt kell tenni:

Azonnal hívjuk a 112-t, ha hőguta tüneteit érzékeljük magunkon vagy másokon.

A napfény elől azonnal helyezzük a személyt árnyékba, hűvös helyre.

A lehető leggyorsabban le kell hűteni a testet hideg vízzel, jeges fürdővel vagy vizes lepedővel, akárcsak magas láznál.

Adjunk az illetőnek folyadékot, amit lassan kortyolva, de rövid idő alatt igyon meg.

Távolítsuk el a felesleges ruházatot.

A sok folyadék fogyasztás, a lenge ruházat, az árnyék előnyben részesítése nagyon sokat segíthet egy-egy nap, hogy elkerüljük a bajt.


Megosztom
Link másolása

Ajánljuk

ÉLETMÓD
Így tüntetheted el a levakarhatatlannak látszó matricákat, vonalkódos árcédulákat
Ajándékkönyv, füzet, dísztárgy – szinte bárhonnan levehető néhány pofonegyszerű trükkel.

Megosztom
Link másolása

Roppant idegesítőek azok az árcédulák, vonalkódos matricák, amelyek szinte levakarhatlanul ragadnak rá a különféle felületekre.

Például amikor veszel magadnak egy jópofa noteszt vagy könyvet ajándékozol, és egyszerűen nem lehet lehúzni.

Vagy amikor a gyerek a matricáival kidekorálja az ajtót, ablakot, szekrényt, tükröt, és szeretnéd karcolódás nélkül eltüntetni, de csak levakarni lehet...

Nos, a Bien.hu hozott erre pár nagyszerű trükköt.

Az egyikhez hajszárító kell, amivel fémről, üvegről, fáról, kőről vehető le a matrica, vagy a matrica makacsul tapadó maradéka.

A másodikhoz mikroszálas ruhát kell forró vízbe tenni, és a nedves ruhát néhány percig a felületen hagyni, hogy a ragasztó felpuhuljon. Eztán eltávolítható a matricát vagy a nyomát. Végül öblítsd le a felületet.

A harmadik megoldás az, ha gyógyszertári alkohollal kened be, és úgy áztatod le - ez feloldja a ragasztót.

A következő az olívaolajos vagy kókuszolajos bedörzsölés.

Állítólag az is működik, ha a matricát vagy a helyét ecettel dörzsölöd be, és úgy próbálod lehúzni.

Érzékenyebb felületeken, például papíron, kartonon pedig puha radírral, egyszerű radírozással próbálkozz!


Megosztom
Link másolása

Ajánljuk