ÉLETMÓD

Retró legó, matchbox, Barbie-baba – használt játékot karácsonyra? Igen!

Miért jó gyerekkorunk matchboxait vagy mások megunt legóját tenni a fa alá? Megsúgjuk: nem csak a költségek miatt!
Solomayer Anna - sassy.hu
2023. november 18.


Megosztom
Link másolása

Minden év novemberében eljön az a pillanat a legtöbb anyuka számára (és természetesen apuka, nagymama, nagynéni és bárki számára, akinek a karácsonyi ajándékozottak listáján kisgyerek is van), amikor már nem tologathatja az ajándékvásárlás kérdését, és nekiveselkedik a kereslet és kínálat összeegyeztetésének.

Aki járt már ebben a cipőben, az pontosan tudja, hogy minden igyekezetünk ellenére a végeredmény- a csomagolópapírt szétszakítva őszintén, fülig érő mosollyal ujjongó gyermek látványa - mennyire bizonytalan.

Mert bizony elég gyakran fordul elő (leginkább a brutális reklámdömpingnek köszönhetően), hogy a kívánságlistára novemberben felírt játék decemberre már négyszer is megváltozott.

És bizony az is megesik, hogy a hőn áhított játék mellé nem tudja az ember a maga lelkesedését és játszókedvét is odacsomagolni, mert hát...

Mert hát nem minden felnőttnek csillan fel a szeme az ismeretlen rajzfilmhős figurája vagy a túlságosan is jól ismert reklám terméke láttán.

Az első problémára sajnos nincs könnyen elérhető megoldás, a másodikra viszont tökéletes választ adnak saját gyerekkorunk kedvenc játékai!

De miért jó a gyereknek és felnőttenk, és miért jó a Földnek, ha retro játékot rakunk a fa alá? Mutatjuk!

Oxitocin kicsiknek és nagyoknak!

1989. november 20-án foglalta össze az ENSZ a gyermekeket megillető jogokat, melyek között ott szerepel a mindennapos játék, játszásra való tér és idő elérhetőségének fontossága. A kicsiknek ugyanis testi-lelki javára válik ez a számunkra sokszor értelmetlennek látszó tevékenység.

A különböző játék típusok során többek között fejlődik az idegrendszerük, a motorikus, logikai és nyelvi képességeik, és fontos  szociális kézségeket sajátíthatnak el, főleg, ha ezt nem csak magukban vagy a kortársaikkal, de a számukra fontos felnőttekkel is végezhetik.

Ez a közös, önfeledt tevékenység a kötődést támogató hormon, az oxitocin termelődését is segíti, ami nagyban hozzájárul nem csak a gyerek-szülő kapcsolat megerősítéséhez, de egy jól működő felnőttkori szociális élet kialakításának képességéhez is.

Az oxitocin termelés növekedése egyébként nem csak a gyermek, de minden olyan felnőtt szervezetében is megfigyelhető, akik szoros érzelmi kapcsolatban állnak a gyerekkel, ez pedig az összetartozás jóleső érzésén túl még stresszcsökkentéssel is támogatja a szervezetüket.

Mindez persze szép így leírva, de a gyakorlatban egy felnőttnek bizony sokszor nehéz a gyerekek „itt-és-most” ritmusához igazodva munka vagy más, felnőtt tevékenység után azonnal fejest ugrani a közös játékba. Egy olyan játék, ami viszont az ő gyerekkorának kellemes, „oxitocinban gazdag” pillanataihoz kapcsolódik, megkönnyítheti ezt a váltást.

Összehangolni saját magunk nosztalgiával átitatott játék-preferenciáját az ajándékozni kívánt gyerekével persze nem könnyű. Mert hát hiába voltunk mi nagy puzzle-rajongók, ha az unokaöcsénk meg fél percig sem tud a fenekén ülni. Szerencsére vannak olyan, viszonylag univerzális játékok, amikkel nagy eséllyel sikerül egymás mellé ültetni a feleket.

Örökzöld járgányok

A kerék feltalálása óta a legtöbb fiú gondolata az általuk meghajtott járművek körül forog. Nem kivétel ez alól a mostani felnőtt generáció sem, akik közül biztosan soknak volt/van matchboxa, mely köznevesült márkanév Magyarországon gyakorlatilag bármilyen tenyérnyinél kisebb fém játékjárgányra ráhúzható.

Akik nem jártasak a márka történetében, és szeretnek a játszótéren játéktörténeti tudásukkal felvágni, azoknak álljon itt néhány infó a Matchbox pályafutásáról:

 • A II. világháborút megjárt iskolatársak, Leslie és Rodney Smith közös cégének egyik első népszerű terméke még egy kisautóktól távol álló, horgászok számára készített kenyérprés volt.
 • Első játékautó modelljük az Aveling Barford úthengert mintázta.
 • Az apró járgányokat a felnőttek csak „christmas cracker trash”-nek hívták, utalva ezzel a játék méretére és az abból fakadóan rövidre jósolt élettartamra.
 • A brit iskolákba nem volt szabad bevinni gyufásskatulyánál nagyobb játékot, ezért a cég lekicsinyítette a modelljeit- innen származik Matchbox név.
 • Ki tudja, miért, de 1989-ben a cég a „Rémálom az Elm utcában” című film főszereplőjéből, Freddy Krueger figurájából beszélő babát készített, mely aztán a szülői és vallási szervezetek tiltakozásának köszönhetően hamar lekerült a terméklistájukról.

Ha van olyan gyerek – akár fiú, akár lány- az ajándékozandó listánkon, akiről biztosan tudjuk, hogy rajong ezekért az apró kerekeken guruló csodákért, és mi magunk is szívesen játszottunk ezekkel gyerekkorunkban, akkor már csak azt kell eldöntenünk, hogy saját, féltve őrzött darabjainkból ajándékozunk oda párat, vagy az önfeledt játék érdekében inkább mások készleteiből vásárolunk be.

Utóbbi esetben ma már számos online piactér áll rendelkezésünkre, ahol kényelmesen válogathatunk a veterán és retro kocsik között.

A jórészt fémből készült járművek egyébként igazi túlélők, beltéri használat és minimalizált dobálás mellett tényleg több generációt is ki tudnak szolgálni, ha pedig végleg kiszolgáltak, az alkatrészeik egyszerűen visszaforgathatóak a rendszerbe.

Babaházy-történetek

Akinek volt, az azért, akinek nem volt, az azért szeretné, ha a saját gyerekeinek is lenne babaháza. Lehet ez egy generációkkal ezelőtti, fából készült, kapcsolható villannyal felszerelt,  bútorokkal, függönnyel és szőnyeggel ellátott kézműves barkács-csoda, egy itt-ott már sárgára fakult Barbie-álomház vagy egy Sylvanian-típusú  állatokkal benépesíthető iskola épülete, szinte minden gyerek szereti az ilyen fajta szerepjátékokat.

Ezek ugyanis abban segítik a gyerekeket, hogy a hétköznapi történéseket lekicsinyítve, biztonságos térben tudják újrajátszani, legyen az egy jól sikerült születésnap pozitív, vagy egy kórházi kezelés negatív élménye.

A retro babák közül valószínűleg a Barbie-baba a legismertebb, róla is idecitálunk pár érdekes adatot, hiszen sose lehet tudni, mikor lesz szükségünk egy olyan infóra, mint hogy:

 • Barbie múzsája egy felnőtteknek szánt német képregényfigura, Bild Lilli volt, akinek dögös megjelenését vicces és szókimondó személyiséggel kombinálták.
 • Barbie 1992 óta indul minden amerikai elnökválasztáson.
 • Számtalan változata közül eddig a földig érő hajú volt a legkeresettebb.
 • a dán-norvég Aqua együttes Barbie Girl című száma miatt hiába perelt a cég: még az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága is úgy ítélte meg, hogy a dal nem jogsértő, mert csupán paródia.
 • A korábbi modellek fürdőszobai kiegészítői között volt egy 50 kg-ra állított mérleg, valamint egy fogyókúrás kézikönyv is, egyetlen tanáccsal: Ne egyél!

Utóbbi tény valóban elrettentő, és jogos alapot ad a Barbie-t kritizálók számára, de fontos megjegyezni, hogy nem kizárólag a barbizástól lesz egy kislánynak testképzavara. Persze, ahogy Gazdig Dóra tanácsadó szakpszichológus írja:

„…sokkal könnyebb Barbie-t hibáztatni, mint felvállalni, hogy a médiában és az otthon látottak, hallottak nagy szerepet játszanak a gyerekek testképének kialakulásában.“

Egyébként pontosan a külvilág kontrollálatlan behatása és az átgondolatlan zsigeri reakciók árnyalására való a közös babázás/barbizás, hiszen ilyenkor könnyebben tudjuk megfogalmazni a helyes üzeneteket, és első kézből látjuk/halljuk a gyerek gondolatait a témával kapcsolatban.

Ha ilyen típusú használt játékot szeretnénk ajándékozni, a műanyag babák és tartozékok esetén legyünk óvatosak, mert a 2005-nél régebbi műanyagokban még engedélyezett volt a ftalátok használata, melyek számos egészségkárosító hatással bírnak.

Ezek az anyagok főként a szájon át tudnak a szervezetbe jutni, így kisgyerek esetén, akik még mindent a szájukba vesznek, különösen figyeljünk erre. Egy óvodás vagy kisiskolás esetén azonban egy retro Barbie-val való játék okozta kockázat elenyésző ahhoz képest, hogy a környezet egyéb területeiről- padlóburkolatból, testápoló termékekből vagy akár élelmiszerekből- mennyi ftalát kerül a szervezetbe belélegzéssel vagy bőrön át történő felszívódással.

Ha biztosra akarunk menni, válasszuk a természetes anyagú (fa, textil, kerámia) babákat, babaházakat és kiegészítőket!

(Szinte) rombolásbiztos építőkocka

A Lego talán az egyik legjobb példa arra, hogyan lehet felnőttet és gyereket egy faék egyszerűségű játékkal közös játékra ösztönözni. A dán asztalos, Ole Kirk Christiansen világraszóló találmánya lassan száz éve fejleszti kicsik és nagyok finommotorikáját, koncentrációképességét és fantáziáját.

Jöjjön a legóról is néhány kevésbé ismert érdekesség!

 • A töretlen siker kulcsa az az egyszerű vállalás, hogy a régebbi és a legújabb szetteket is össze lehet építeni, minden egyes darab konbinálható a gyártó többi termékével. A 80-as években futott Fabuland-sorozat állatfiguráinak, melyeknek még külön mozgott karja-lába és a feje is, minden gond nélkül a kezébe adható a 90-es évek Belville-babáinak fagyis pohara, vagy be tudnak ülni egy 2000 után gyártott Star Wars űrjárgányba.
 • A kicsik részére gyártott Duplo-sorozat kockái kombinálhatóak a Lego-darabokkal!
 • A cég a világ legnagyobb abroncsgyártója! Évi 306 millió darab kereket gyártanak a különböző járgányaikhoz!
 • A nyíregyházi LEGO gyárból kerül ki a világ összes Duplo kockája!
És még egy fontos adat: a kockák 80 százaléka a kőolaj-alapú ABS-ből készül, amit azonban nehéz és gazdaságtalan újrahasznosítani, a lebomlási ideje pedig rettentő nagy, 100-1300 év is lehet! 

Pontosan ezért érdemes ezt a játékot minél tovább a rendszerben tartani, eltenni az unokáknak vagy mások unokáinak.

Ha nincs már meg vagy sose volt saját legónk, amivel idén megörvendeztethetnénk egy gyereket, akkor kis kutakodás után ma már a szomszédtól is vehetük használt szetteket. A használt legó adás-vételére szakosodott csoportokat azonban érdemes óvatosan kezelni, ott sajnos rendre felbukkannak csalók. A legbizosabb, ha körbekérdezünk a rokoni vagy ismerettségi körünkben, illeve ha konkrét használt Lego-ra szakosodott webboltot keresünk fel.

Rendszerben tartani

A MacArthur ösztöndíjas körforgásos gazdaság-szakértő, Tansy Robertson-Fall szerint a játékok 80%-a a szeméttelepeken vagy az óceánban végzi. Tekintve, hogy például az USA-ban értékesített játékok 90%-a műanyagból készül (és akkor a csomagolásukról még nem is beszéltünk), ez a szám több, mint aggasztó.

Amit mi fogyasztóként megtehetünk, az a tudatosságunk növelése:

 • Mérjük fel a lehető legjobban, milyen játékkal játszana hosszabb távon is a gyerek!
 • Próbáljuk ki élesben! Vendégség alkalmával figyeljük meg, milyen, otthon nem található játékkal játszott szívesen a csemeténk!
 • Kérjünk kölcsön vagy béreljünk! Bizony, ma már nem csak a családi-baráti körből, hanem erre szakosodott cégektől is tudunk játékot kölcsönözni!
 • Ha vásárolnánk, első körben válasszuk a használt és természetes anyagú játékokat!
 • Új játék esetén is gondoljunk a fenntarthatóságra!
És a mi szintén fontos: tanítsuk meg a gyereket korának megfelelően úgy játszani, hogy az adott játékbaba, kisautó vagy építőkocka később még másnak is örömet okozhasson.

Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


ÉLETMÓD
6 táplálkozási hazugság, mellyel mindannyiunkat etettek - ne dőlj be nekik!
Szó lesz a koleszterinről, a sóról és a friss zöldségekről is.

Megosztom
Link másolása

Egyre több bizonyíték utal arra, hogy az egészséges étrend valójában sokkal egyszerűbb, mint hittük - az összes élelmiszercsoport kiegyensúlyozott fogyasztásából áll, kevés cukorral, valamint sok gyümölccsel és zöldséggel.

A dietetikusok most elárulják, mik a leggyakoribb diétás hiedelmek, amelyek teljes tévedésben tartanak:

1. A méz és a szirupok egészségesebbek, mint a cukor

A méz és a juharszirup antioxidáns, antimikrobiális és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezhet. De hogy ez pontosan hogyan hat az egészségünkre, nem tudjuk. Az viszont bizonyított, hogy gyakorlatilag ugyanolyan hatással vannak a vércukor szintre, mint a sima cukor.

„Szervezetünk cukorként tekint ezekre az élelmiszerekre”

- mondta Alyssa Pacheco dietetikus a Yahoo Life-nak.

A túlzott cukorbevitel minden formában káros, és növelheti a hízás kockázatát, cukorbetegséghez, szív- és érrendszeri betegségekhez, rákhoz, anyagcserezavarokhoz, depresszióhoz és mentális zavarokhoz vezethet.

Ahelyett, hogy azon pörögnénk, hogy milyen cukrot választunk, Pacheco azt tanácsolja, hogy együk azt, amelyiket jobban szeretjük, de mértékkel.

Az Amerikai Szívgyógyászok Szövetsége a nőknek napi legfeljebb hat, a férfiaknak pedig kilenc teáskanál hozzáadott cukrot javasol.

2. A tengeri só különösen egészséges

A cukrokhoz hasonlóan a tengeri só, a himalájai só és az asztali só végső soron mind só, és nagyjából 40 százalékban nátriumot tartalmaz, amely a vérnyomást befolyásolja. A tengeri só minimális feldolgozási folyamaton megy keresztül, és kis mennyiségű magnéziumot, kalciumot és káliumot tartalmazhat.

Az asztali sót viszont feldolgozzák, hogy eltávolítsák belőle a szennyeződéseket, és általában jódot is adnak hozzá a pajzsmirigy egészsége érdekében.

De mindaddig, amíg az étrended kiegyensúlyozott, nincs szükség arra, hogy az ásványi anyagokat tengeri sóból szerezd be.

A túlzott nátriumfogyasztás magas vérnyomással és más egészségügyi problémákkal hozható összefüggésbe, ezért fontos, hogy a nátriumbevitelt összességében csökkentsd, függetlenül a só típusától - mondta Michelle Rauch, a Actors Fund dietetikusa.

3. A tojás emeli a koleszterin szintedet, ezért ne egyél

Még egy tévhit, hogy a tojás rosszat tesz, és emeli a koleszterinszintet.

Koleszterintartalma miatt a tojás régóta heves viták tárgya. A tudósok azonban azt állítják, hogy nincs hatással a koleszterin szintedre.

Tanulmányok azt mutatják, hogy a tojásban lévő koleszterin nem emeli meg a koleszterinszintet úgy, mint más élelmiszerek, például a magas telített zsírtartalmúak.

Egy 2020-as tanulmányban egy harvardi kutató által vezetett amerikai kutatócsoport nem talált összefüggést a tojásfogyasztás és a szív- és érrendszeri betegségek (CVD) kockázata között - ami szívrohamhoz vagy stroke-hoz vezethet.

„A tojás része az egészséges táplálkozásnak, és támogathatja az izmok karbantartását, az általános jó közérzetet, segít fedezni a napi fehérjeszükségletet, és sokoldalú fehérjeforrás, amely sokféle ételhez adható” - mondta Umo Callins sportdietetikus.

4. Ne egyél este 6 után

„A testednek nincs olyan belső órája, amely azt kiabálja a sejtjeidnek: este 6 óra van, ideje, hogy elkezdj raktározni - mondta Katie Schimmelpfenning, dietetikus. - Az energia az energia, függetlenül attól, hogy mikor visszük be.”

Tanulmányok kimutatták, hogy nem az okozhat súlygyarapodást, hogy mikor eszünk, hanem az, hogy mit eszünk.

Ha a nap elején többet eszünk, az segíthet a későbbi éhségérzet kezelésében, és megakadályozhatja, hogy túl sokat együnk.

Rhyan Geiger dietetikus szerint: „Minden azon múlik, hogy milyen típusú ételeket választunk. A friss gyümölcsök, zöldségek vagy teljes kiőrlésű gabonafélék sokkal hasznosabbak, mint a sütik, cukorkák és édességek.”

5. Ragaszkodj a friss élelmiszerekhez

Sokan hiszik, hogy vásárláskor a bolt szélein kell maradni, mivel ott koncentrálódnak a friss áruk, de Lauren Harris-Pincus dietetikus szerint ez hiba lenne.

„A középső gondolák a tápanyagban dús élelmiszerek kincsesbányái, beleértve a fagyasztott gyümölcsöket, zöldségeket és tenger gyümölcseit, a bab-, gyümölcs- és zöldségkonzerveket, valamint a száraz hüvelyeseket, teljes kiőrlésű gabonákat, dióféléket, magvakat és fűszereket'” - mondta.

Ha a lehető legalacsonyabb kalóriatartalmú ételeket választod, általában éhes maradsz, és végül túlzásba viszed az evést. Ráadásul ha nem eszel elég kalóriát, hosszú távon visszafelé sülhet el, mert lassul tőle az anyagcseréd.

Egyes magas kalória- és zsírtartalmú élelmiszerek, mint például a diófélék, az avokádó és az olajok, tele vannak nagyon fontos tápanyagokkal. A kalóriákhoz hasonlóan az csökkentett zsírtartalmú étel nem feltétlenül jobb, mint a teljes zsírtartalmú. A zsiradékra azért van szükség, hogy teltségérzetet adjon, jobban felszívódjanak a zsírban oldódó vitaminok, és ízt adjon. Ezek az élelmiszerek pedig a bolt közepén tanyáznak.

6. A mélyhűtött termék rossz minőségű

„Valójában a fagyasztott gyümölcsök és zöldségek magasabb tápanyagtartalmúak lehetnek - állítja Kim Pearson brit táplálkozási szakértő. - Ez azért van így, mert a gyümölcsöket közvetlenül a szedés után fagyasztják le, és előtte csak minimális feldolgozáson mennek keresztül, ami azt jelenti, hogy sok tápanyagot megtartanak.”

Ezzel szemben a friss termékek napokkal vagy hetekkel a szedésük után is a szupermarket polcain állhatnak, ami azt jelenti, hogy mire megeszik őket, több tápanyagot veszíthetnek.


Megosztom
Link másolása

ÉLETMÓD
5 kék zónás étel, amit a világ legtovább élő emberei esznek nap mint nap
Kék zónák a világ azon régiói, ahol az emberek vidáman elélnek 100 éves korukig. Nézzük, mit esznek ők.

Megosztom
Link másolása

Azt gondolhatnánk, hogy a genetika határozza meg, ki meddig él, de a szakértők szerint az étrend is fontos szerepet játszik ebben. A kék zónák közé tartozik Japánban Okinawa, a Costa Rica-i Nicoya-félsziget, a görögországi Ikaria, az olaszországi Szardínia és a kaliforniai Loma Linda.

Az édesburgonyától a sütőtökön át a Pecorino sajtig van öt olyan összetevő, amelyet a világ öt leghosszabb életű régiójának lakói az ételeikhez adnak.

Legutóbbi, Hogyan ne öregedjünk című könyvében Dr. Michael Greger, az amerikai hosszú élet guruja azt tanácsolta az olvasóknak, hogy úgy étkezzenek, mint a kék zónák lakói. Bár vannak hasonlóságok az öt kék zóna lakosainak étkezési szokásai között, mindegyik régiónak vannak sajátos titkai.

Édesburgonya

Utazásunk a kék zónások étrendjébe a japán Okinawán kezdődik, ahol 100 000 lakosra 68 százéves ember jut, ami körülbelül háromszorosa az európai adatoknak. A lakosok étrendje gazdag keményítőtartalmú szénhidrátokban, például (lila színű) édesburgonyában. Ez az ott beni imo-nak hívott keményítőtartalmú növény tele van antioxidánsokkal, és abban a régióban honos.

De a hagyományos narancssárga édesburgonya is megfelelő, mivel gazdag összetett szénhidrátokban, rostokban és tápanyagokban, például béta-karotinban.

Vágd fel, locsold meg olívaolajjal, fűszerezd sóval és borssal, és süsd meg a sütőben, hogy ízletes körete legyen az ételeidnek.

Tökfélék

Japánból a Costa Rica-i Nicoya-félszigetre utazunk, ahol a tök dominál a helyiek étrendjében. A tök kiváló forrása az összetett szénhidrátoknak, valamint az A-vitaminnak, magnéziumnak és káliumnak.

Dan Beuttner - aki a kék zóna kifejezést is megalkotta - szinte líraian beszélt a tökről, amely a Costa Rica-iak étrendjének sarokköve. Dan azt állítja:

„Az étrendjük három olyan ételből áll, amelyekről azt állítom, hogy a étrend, amit az ember valaha is kitalált. Ezeknek az ételeknek köszönhetően a Costa Rica-i Nicoya-félszigeten élő emberek két és félszer nagyobb valószínűséggel érik meg a 92 éves kort, mint az Egyesült Államokban vagy Európában élők”

- folytatta. Dan elmondta, hogy a Nicoya-félszigeten élő százévesek az élénk narancssárga tök mellett rendszeresen akár ötféle babfajtát is adnak az ételeikhez, a kukoricát pedig finom teljes kiőrlésű tortillák formájában eszik. Ezt a három ételt gyakran három nővérként emlegetik, mivel a helyi konyha kulcsfontosságú részét képezik.

A tököt bab, rizs és avokádó kíséretében eheted, vagy keverd bele levesbe vagy chilibe.

Pecorino sajt

Senkit sem kell meggyőzni arról, hogy sajtot egyen, de a Pecorino sajt esetében érdemes a szardíniaiakat követni. Hasonló a parmezánhoz, de tehéntej helyett juhtejből készül.

Megszórhatod vele az olasz tésztáid tetejét, vagy a minestronéra is teheted, amelyet a világ leghosszabb életű családja a szardíniai Perdasdefogu faluban naponta eszik.

Fekete szemű bab

A görögországi Ikarián a fekete szemű bab az étrend egyik alapköve, talán mert tele van fehérjével és rengeteg hasznos mikrotápanyaggal.

Miért ne próbálnád ki az Ikarián kedvelt ragut fekete szemű babbal?.

Apríts fel hagymát, fokhagymát és az édesköményt, párold puhára olívaolajon, majd add hozzá a babot, a paradicsomot és a paradicsompürét, és párold addig, amíg a bab megpuhul.

Mandula

Ha egészséges nassolnivalót keresel, nem kell tovább kutatnod, a megoldás kulcsa a kaliforniai Loma Linda százéveseinél van. Ők szívesen nassolnak mandulát, amely magas antioxidáns-, E-vitamin-, fehérje- és rosttartalmú. Csak arra figyelj, hogy natúr mandulát válassz, ne sózottat vagy édesítettet.


Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
Vigyázat! Sürgős figyelmeztetés érkezett az iPhone-felhasználóknak!
Az Apple felszólította a telefon tulajdonosokat, hogy nagyon figyeljenek a háttérben futó alkalmazásokra.

Megosztom
Link másolása

Az Apple megerősítette, hogy nem szabad bezárni a megnyitott alkalmazásokat az iPhone-on, kivéve, ha azok nem reagálnak. Te sem érted, ugye?

Előfordulhat, hogy időnként azt látod, hogy körülbelül 30 megnyitott alkalmazás is fut a telódon a háttérben. Most kiderül, hogy akkor teszel jót, ha úgy is hagyod őket, ahogy vannak.

Rosszul hittük, hogy ha ennyi alkalmazás van nyitva, akkor az iPhone lassabban fog futni, és gyorsabban lemeríti az akkumulátorodat, ez nem így van.

Valójában az alkalmazások bezárása - majd újbóli megnyitása - az, ami nagyon megterheli az akkumulátort.

Az Apple csak akkor javasolja az alkalmazások bezárását, ha azok nem működnek megfelelően - egyébként hagyd őket békén - szúrta ki a LadBible.

A cég elmagyarázza:

„Amikor a legutóbb használt alkalmazások megjelennek, az alkalmazások nem nyitva vannak, hanem készenléti üzemmódban, hogy segítsenek a navigálásban és a multitaskingban. Csak akkor kényszeríts egy alkalmazást bezárásra, ha az nem reagál.”

Az a tévhit, hogy a kevesebb alkalmazás hosszabb akkumulátor-üzemidőt jelent, abból a hiedelemből ered, hogy a nyitva lévő alkalmazások valójában a háttérben futnak. Pedig nem. Csak le vannak fagyasztva, hogy ne vegyenek el többlet erőforrásokat a készüléktől, amíg te mást csinálsz.


Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
Mi az a popcorn-agy? Lehet, hogy neked is az van?
Úgy tűnik, hogy az állandó stimuláció hatással van az agy teljesítményére. De jó ez vagy rossz? Eláruljuk.

Megosztom
Link másolása

Ha úgy érzed, hogy a digitális média tempója túlterhel, és nehezen tudsz egyetlen feladatra vagy gondolatra koncentrálni, akkor lehet, hogy neked is popcorn-agyad van.

„A popcorn-agy elnevezés arra utal, hogy a figyelmünk és fókuszunk gyorsan ugrál egyik dologról a másikra, mintha kukoricaszemeket pattogtatnánk”

– mondta Dr. Daniel Glazer klinikai pszichológus a Metro UK-nak.

A popcorn-agy nem új jelenség – a kifejezést 2011-ben a Washingtoni Egyetem kutatója, David Levy alkotta meg –, de a mentális egészségügyi szakértők új módszereket dolgoztak ki a jelenség kézbentartására, mivel életünk egyre digitálisabbá válik.

Egy tanulmány szerint a világ népességének 62,3%-a használja a közösségi médiát, és az elmúlt hónapban az átlagos napi használat 2 óra 23 perc volt.

Dannielle Haig pszichológus a Glamour UK-nak elmondta, hogy a túlzásba vitt böngészés az új posztok, értesítések és hirdetések között egy kis dopamin felszabadulást vált ki, ami jutalmazza az agyat és táplálja a ciklust.

„Idővel ez az állandó figyelemigény és a feladatok közötti gyors váltás a mentális nyugtalanság érzéséhez vagy a gondolatok ugrálásához vezethet, mivel nehéz megtartani hosszabb ideig a figyelmet, bármilyen feladatról legyen szó”

– magyarázta Haig. Az Irvine-i Kaliforniai Egyetem kutatása megállapította, hogy a 2004-es 2,5 percről 2012-re 75 másodpercre, napjainkra pedig 47 másodpercre csökkent a képernyőn elérhető átlagos figyelem, ezt lehet megragadni, mielőtt átváltanánk valami másra.

Úgy tűnik, hogy az állandó digitális stimuláció hatással van az agy teljesítményére.

„A kutatások azt sugallják, hogy az agyban lévő neurális pályák átíródnak vagy alkalmazkodnak a multitasking és a gyors információfeldolgozás követelményeihez”

– mondja Haig, ami annak rovására mehet, hogy „mélyen és átgondoltan tudjunk foglalkozni a tartalommal, ami később hatással lehet a tanulásra, a memóriára és az érzelmi szabályozásra is”.

Figyelmeztet, hogy a popcornagy negatívan befolyásolhatja a szociális interakciókat, a türelmet, az érzelmi jólétet, miközben növeli a szorongást és a kiégés lehetőségét.

Íme néhány javaslat Haig és Glazer szerint a popcorn-agy szindróma javítására:

 • Korlátozd a technológia használatát bizonyos időpontokra, és végezz digitális detoxot, hogy az agyad pihenhessen és feltöltődhessen.
 • Vegyél részt képernyőmentes tevékenységekben, például kézimunkázz, élvezd a természetet, sportolj, olvass vagy készíts művészeti alkotásokat.
 • Ügyelj arra, hogy tarts gyakran szünetet, ha lehet, csak egyetlen feladatra összpontosíts, így edzheted az agyad arra, hogy ne kelljen állandóan multitaskingot végeznie.
 • Időnként töröld az alkalmazásokat, így próbáld visszanyerni a telefonod feletti kontrollt.


Megosztom
Link másolása