ÉLETMÓD

Megakadva – 6 ártalmatlannak tűnő jel, hogy „rejtőzködő” depressziód van a pszichológus szerint

A lelkünk mindig jelez, csak többnyire teszünk rá. Nem kéne. Íme a jelek, figyelj oda rájuk magadon is, a szeretteiden is.
Sassy - sassy.hu
2023. február 15.


Megosztom
Link másolása

Biztos ismered a mondást, hogy egy embernek néha nem árt leülnie egy kicsit, és megvárni, amíg a lelke "utoléri" őt. A mai világ annyira pörög, és benne te is, hogy sokszor észre sem veszed, hogy a lelked egyszerűen nem bírja szuflával a rengeteg történést. Pedig ahogy a test, úgy a lélek is megérdemli a karbantartást, a feltöltődést, mert könnyen depresszióba, pánikbetegségbe vagy valami konkrét, szervi betegségbe csúszhatsz bele. Ha ezeket veszed észre magadon vagy a szerelmeden, barátnődön, szeretteden, ideje bekapcsolni a vészjelzőket. És lazítani, felengedni, visszavenni a tempóból.

A Psychology Today mentális betegségekkel foglalkozó szakértői szerint az úgynevezett "rejtőzködő depresszió" nagyon is létező kórkép, és éppen azért olyan veszélyes, mert a tüneteket nem vesszük észre, vagy ignoráljuk. A rejtőzködő depresszió uralkodó tünete az "elakadás-érzés", de ez 6 további tünetre bontható, amelyek együttes jelenléte már komoly aggodalora adhat okot. Íme a jelek.

#1 "Lekapcsolódás"

Vagyis érdeklődésvesztés olyan dolgok iránt, amelyeket eddig szerettél, lázba hoztak, motiváltak, vagy épp kikapcsoltak. Ez lehet a munkád, a hobbid, a kedvenc sportágad. Ha hosszabb időn át úgy érzed, egyszerűen már nem érdekelnek ezek a dolgok, akkor komoly stressz gyötörhet a lelked mélyebb rétegeiben, amely blokkolja a korábban életörömet okozó tevékenységeidet.

#2 Nem az vagy, aki lenni akarsz

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy bedepizel, mert nem te vagy Angelina Jolie vagy Mark Zuckerberg. Mindenkiben él egy kép arról, hogy milyen ember is szeretne lenni, milyen életet kíván élni. Ez persze nem mindig van harmóniában azzal, akik valójában vagyunk, sőt, ez az érzés motiváló is lehet, hogy jobbak legyünk, többet teljesítsünk. De ha állandósul az érzés, hogy nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, hogy nagyon távol állunk attól, amik szeretnénk lenni, ahogyan élni szeretnénk a mindennapjainkat, az már komoly depressziós tünet.

#3 Az érzéseidnek túl nagy jelentőséget tulajdonítasz

Ez sem azt jelenti, hogy nem szabad így vagy úgy érezned, persze hogy kellenek az érzelmi reakciók az élet történéseire. De ha minden érzésedre főként a negatívokra úgy tekintesz, mint a szentírásra, vagy egy ítéletre, amely már soha nem fog változni, az baj. A "minden szar-mindenről én tehetek-soha nem lesz jobb" mantra az agyba annyira bele tud ragadni, hogy szinte képtelenség kiszedni onnan. Az érzések átmenetiségének tudata (vagyis az, hogy bármit is érzek most, idővel el fog múlni) fontos tényező egy egészséges személyiség működésében.

#4 Elkerülés

Aki érzi, hogy nincs jól, az önkéntelenül is el akarja nyomni ezt az érzést. Ilyenkor jönnek be az elkerülő viselkedésformák, vagyis olyan helyettesítők, amelyektől átmenetileg jobban leszünk, de nem ezek jelentik a megoldást. Sőt, csak rosszabb lesz tőlük minden. Jön a mániás vásárlás, a szerencsejáték, az alkohol, a dohányzás, a gyógyszerek, szélsőséges esetben a drogok és az önsebzés. Ezek már jóval komolyabb jelek, mindenképp szakértő segítségére van szükség.

#5 Rövid távú örömérzet

Ha a kedvenc sajttortád, egy új ruha, egy pohár vörösbor, vagy egy jó szex csak ideig-óráig tud jobb kedvre deríteni, de utána ismét visszacsúszol a rossz közérzetbe, az is a rejtőzködő depresszió jele. Egy egészséges embernek ezek a dolgok nem kizárólagos, rövid távú örömforrások, vagyis nem az a funkciójuk, hogy tompítsák a belső nyomorúságot.

#6 Erős boldogságvágy

Mindenki boldog akar lenni, ebben nincsen semmi különös. Ám aki depresszióval küzd, annak a boldogságvágy egyfajta fixációvá válik. Most nem vagyok jól, de le fogom küzeni, túljutok rajta, és utána minden csodálatos lesz. Ez nem így működik. Az életben a jó és a rossz elfogadása, egészséges megélése szintézisben kell, hogy legyen. A görcsös "nemsokára-jobban-leszek" érzés egy megrekedt lelkiállapot, amiből nehéz kitörni.

Ha a fenti jeleket érzékeled magadon (vagy a jelekből többet egyszerre), mindenképpen érdemes egy szakember tanácsát kikérni. Akár egy rövid terápiát is végigcsinálni. Ez segít abban, hogy a lelki elakadás, a rejtőzködő depresszió nem mélyüljön el, ne uralkodjon el rajtunk, és kilábaljunk a minket lehúzó gondolati és hangulati örvényből.

Fotó: Pixabay

Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


ÉLETMÓD
A Rovatból
Újabb hülye névadás – Arról a fesztiválról kapta a nevét a kislány, ahol az anyukájánál beindultak a fájások
Egyenesen a fesztiválról vitték szülni az édesanyát.

Megosztom
Link másolása

Újabb fejezettel bővült a Hülye Külföldi Névadások című sorozat.

Ezúttal egy fesztiválról kapta a nevét egy kislány az Egyesült Államokban.

Mint arról a Mirror angol bulvármagazin beszámolt, Cristina Celis 32 hetes várandósan döntött úgy, hogy részt vesz az Egyesült Államok egyik legnépszerűbb elektronikus zenei fesztiváljára, az Electric Daisy Carnivalon.

A fesztivált május 17 és 19 között tartották.

A fiatal nő úgy gondolta, hogy még végigbulizik egy hétvégét, mielőtt anya lesz.

háttérszín kiemelés

Csakhogy a baba hamarabb érkezett a tervezettnél.

A folytatásért kérjük, lapozz!Megosztom
Link másolása

ÉLETMÓD
„Ez hiányzik az USA-ból” - ezekkel a különbségekkel találkozik a Párizsban élő nő
Egy Franciaországban élő amerikai anyuka elárulta, milyen nagy kulturális sokkokkal szembesül, amikor hazatér.

Megosztom
Link másolása

A Párizsban élő amerikai anyuka elárulja, milyen furcsa "fordított kulturális sokkokkal" szembesül, amikor visszatér az Egyesült Államokba: az ételekkel kapcsolatos problémáktól kezdve a bizarr társadalmi interakciókig.

Isabelle Bertolami, aki eredetileg New Yorkból származik, a TikTok-on fedte fel, milyen valósággal él vissza az Egyesült Államokban.

A klipben, amelyet már több mint 157 000-szer néztek meg, Isabelle a kamerába beszél, miközben így kezdi:

„Ezek az én fordított kulturális sokkjaim, mint egy Franciaországban élő amerikai, aki újra Amerikában van látogatóban.”

Lapozz, hogy megtudd a főbb különbségeket!Megosztom
Link másolása


SZTÁR
Timothée Chalamet és a Moneskin énekese is Budapesten drukkolt a tegnapi focimeccsen
Ritkán látni olyan meccset magyar pályán, mint amit tegnap játszott a sevillai és a római csapat, és még ritkábban látni a lelátón Budapesten két szupersztárt. Mi kiszúrtuk őket!

Megosztom
Link másolása

Komolyan, ki gondolta volna, hogy Timothée Chalamet, aki amerikai, meg kicsit francia is, Forza Roma felirattal fog instasztorit posztolni szerda este a saját Instagram oldalára? Ki gondolta volna, hogy a képe, amit megoszt, a budapesti stadionban készül majd, ő maga lövi el a fotót, vagyis

egészen biztosan ott ül valahol a lelátón?

Az a srác, akiről most inkább a szerelmi élete miatt cikkeznek, és még soha senki egy interjúban sem kérdezte meg tőle, hogy hogyan is áll a focival? Ő is játszik? Vagy csak imádja?

És tényleg annyira, hogy még Amerikából is képes volt ideutazni ezért a döntőért?

A válaszokat sorra megadja ez a poszt tőle.

Csak azt nem tudjuk, hogy mennyire megy neki jól a játék.

De hogy nem csak ő volt hajlandó ezer kilométereket megtenni, hogy a kedvenc csapatának a helyszínen drukkolhasson, azt egy másik őrült sztár, a Maneskin énekesének, Damianonak az insta oldala bizonyítja. Damiano is a 24 óráig elérhető isntasztorikba adott úti beszámolót arról, hogyan hangoltak az indulásra a barátaival, hogy ültek autóba, majd posztolt arról is, amikor tegnap reggel átlépték a szlovén-magyar határt és Budapest felé fordultak.

Három órával később megérkeztek Budapestre, a Petőfi-hídon áthajtottak a Dunán, és Damian a Nagykörúton még a kocsi visszapillantójából is szelfizett piros telefonjával és a csapat színeire festett hajával.

Este hatkor pedig már a tömött stadionból nyomott egy fotót, hogy mindenki jól lássa, egy tűt sem lehetne leejteni, annyian vannak a szurkolók.

Sajnos, a tizenegyespárbaj végül nem a két világsztárnak kedvezett és nem Rómának hozta meg az aranyat, de hogy az utolsó másodpercig izgalmas és feszült meccset láthattak Budapesten, az legalább biztos.


Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
5 mutatós sziklakerti növény, amivel nem tudsz mellélőni
A sziklakert plusz színt visz a kertbe, ráadásul nem igényel olyan folyamatos gondozást, mint a kényes dísznövények. Mit ültess a kövirózsa mellé? Adunk pár tippet!
Sassy - sassy.hu
2023. május 31.


Megosztom
Link másolása

Sziklakertet létrehozni a kertben nemcsak szép, hanem hasznos is. Bár a neve nem ezt sugallja, a sziklakert életet visz a kertbe Miért? Mert sokféle növénynek és állatnak adhat otthont.

A gondosan tervezett sziklakertben megtalálhatók a legkülönfélébb színek, formák és textúrák, ezért a kert díszei lehetnek.

Ha te is szeretnél sziklakertet telepíteni, akkor olyan növényeket ültess, amelyek jól tűrik az extrém körülményeket, az erős napsütést, de azt is, ha árnyékban maradnak, és amelyeket nem kell minden nap locsolni. A kaktuszok és pozsgások (pl. varjúháj, kövirózsa) mellé színes virággal pompázó növényeket és díszfüveket is érdemes telepíteni, ehhez adunk pár tippet.

Nyugati kökörcsin

A Pulsatilla vulgaris alacsony évelő, sűrű csomókban nő. Fehér, rózsaszín és lila színben is megtalálható, remekül mutat.

Török kutyatej

Sokan azért választják, mert jól tűri a rossz talajt, és árnyékos helyeken is kibírja. Egy dologra ügyelj: ne öntözd túl!

Mohalevelű kőtörőfű

Harsogó színével, finom formájával hódít ez az alacsony termetű évelő növény, ami nem csak sziklakertbe, hanem balkonládába is ültethető.

Deres csenkesz

Remek kontrasztot alkot a virágokkal, terülőkkel. Tavasz végén-nyár elején virágzik. Talajtakarónak is ültetheted.

Harangláb

Akár 80 cm-es magasságot is képes elérni, ezért jó választás a sziklakert hátsó részén, ahol nem takar el más növényeket.

Forrás: Citygreen, Otthonok és Megoldások

Megosztom
Link másolása