ÉLETMÓD
A Rovatból

Itt a tavasz, váltsunk életmódot!

De hogy kezdjük el? Oletics Nikolett táplálkozási tanácsadóval beszélgettünk, aki ad pár tippet hozzá!
Sassy - sassy.hu
2023. április 20.


Megosztom
Link másolása

Beköszöntött a jó idő, itt a tavasz, nem csak a természet ébredezik, éled újjá, hanem mi is új erőre kapunk. Egyre több friss zöldség, gyümölcs van a boltok polcain, és a jó idő is mozgásra sarkall minket. Ilyenkor megindulnak a diéták és az edzésprogramok tömkelege is. Ez az az időszak, amikor pánikolni kezdenek sokan és szinte bármit megtesznek azért, hogy nyárra formába lendüljenek. Azonban a kulcs az életmódváltás, nem pedig villám fogyókúrák vagy hogy ki se dugjuk az orrunkat az edzőteremből.

Levegő, víz, táplálék, mozgás. Ezek az alap életszükségleteink, maga az életben maradás feltételei. Életmódnak nevezzük azokat a szokásainkat, körülményeinket, amelyek között a mindennapjainkat éljük és minden olyan tevékenységet, amelyeket rendszeresen végzünk. Oletics Nikolett táplálkozási tanácsadóval beszélgettünk a tavaszi életmódváltásról.

„Az egészséges életmódot életformaként szükséges kezelnünk, amely magában foglalja a kiegyensúlyozott táplálkozást, a rendszeres testmozgást és a lelkiegészséget. Ez a három alappillér elválaszthatatlan tényezők, hiszen egymásra is hatást gyakorolnak komplex módon.”

A szakértő szerint, ha számunkra megfelelően táplálkozunk, akkor energikusabbak leszünk, közérzetünkre is hat és természetesen nem utolsó sorban a formai megjelenésünkre is. Ugyanez a helyzet a testmozgással is, ugyanakkor a tudatos táplálkozás és a rendszeres mozgás elengedhetetlen kiegészítői: „Akár aktívan sportolunk, akár csak az egészségünk miatt, úgymond hobbyból, az egészséges táplálkozásra akkor is szükséges nagy hangsúlyt fektetni, hisz maga a testsúlyt nagyobb százalékban az elfogyasztott ételek határozzák meg és kevesebb százalékban a mozgás.”

Ha tavasszal szeretnénk életmódváltásba kezdeni, akkor a tanácsadó szerint ezekre érdemes odafigyelni:

- Az első, hogy tűzzünk ki célt magunk elé. „Gondoljuk át, hogy pontosan mit szeretnénk elérni az életmódváltással, és írjuk le ezeket a célokat. Legyenek konkrétak, mérhetők és időben korlátozottak.”

- Korábban már beszéltünk róla, hogy a helyes étrend mellett fontos a mozgás. Mozogjunk rendszeresen, legalább heti három alkalommal 60 percet. „Válasszunk olyan tevékenységeket, amelyeket élvezettel csinálunk, például séta, futás, kerékpározás vagy úszás. Ha nem vagyunk edzettek, azaz kezdők vagyunk, lassan és fokozatosan érdemes növelni az intenzitást.”

- Az elegendő alvás szintén nagyon fontos, minden éjszaka legalább 7-8 órát lenne szükséges aludni. Az elegendő alvás segít megőrizni az energiaszintet és javítja a hangulatodat.

- A megfelelő mennyiségű alvás mellett a stressz kezelésére is javasolt hangsúlyt fektetni. „Bár mindenki életének része a stressz valamilyen szinten, azért próbáljunk meg stresszmentes életre törekedni vagy legalábbis csökkenteni a stressz szintünket. Találjunk olyan tevékenységeket, amelyek segítenek csökkenteni a stresszt, például a meditáció, a jóga vagy a relaxáció.”

- Nem utolsó sorban keressünk támogató közösséget, vegyük magunkat körül olyan emberekkel, akik támogatnak minket az életmódváltásban, és akikkel együtt tudunk dolgozni az egészségesebb életmódért. Lehetnek barátok, családtagok vagy egy támogató közösség.

- A legfontosabb tényező az életmódváltásban: az egészséges étrend. A helyes táplálkozáson belül is vannak pontok, amiket érdemes betartani:

Ne koplaljunk! Vegyük magunkhoz a megfelelő mennyiségű kalóriát: Az egészséges étrend azt jelenti, hogy a szükséges mennyiségű kalóriát vesszük magunkhoz, de magunkhoz képest kalóriadeficitben vagyunk. A kalóriabevitel személyenként változó, és függ a nemtől, korától, testsúlyától és aktivitási szintjétől.

Fogyasszunk sok zöldséget és gyümölcsöt: A zöldségek és gyümölcsök gazdag forrásai az antioxidánsoknak, vitaminoknak, ásványi anyagoknak és rostoknak, amelyek segítenek az egészség megőrzésében.

Fogyasszunk fehérjéket: A fehérjék fontos szerepet játszanak az izmok, szervek és szövetek felépítésében és karbantartásában. Egészséges fehérjeforrások közé tartoznak a húsok, a halak, a csirke, a pulyka, a tojás, a bab, a dió és a magvak.

Fogyasszunk egészséges zsírokat: Az egészséges zsírok közé tartoznak a telítetlen zsírok, például az olívaolaj, a lenmagolaj, az avokádó és a diófélék.

Csökkentsük a só és cukor bevitelét: A túlzott só- és cukorfogyasztás egészségügyi problémákat okozhat, mint például magas vérnyomás, elhízás és szívbetegség.

Mindannyian egyediek vagyunk, egyéni igényekkel, kalória szükséglettel, valamint a különböző élelmiszerek másképp hatnak mindenkire, ezért érdemes táplálkozási tanácsadó segítségét kérni, aki egyénre szabottan tud nekünk segíteni.

Illetve fontos, hogy ne várjunk túl sokat magunktól egyszerre, és ne adjuk fel könnyen, ha nehézségekbe ütközünk. Az életmódváltás egy hosszú távú folyamat, amely időt és elkötelezettséget igényel.

Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


ÉLETMÓD
A Rovatból
Hat terület a lakásban, amit tilos ecettel tisztítani!
Az ecet szupererős tisztítószer, amely képes feloldani a zsírt és eltávolítani a vízkövet. Ráadásul nagyon olcsó. Bár a háztartás számos területén használható, van néhány dolog, amit soha ne tisztíts meg vele!
Fotó: Freepik.com - sassy.hu
2023. november 23.


Megosztom
Link másolása

Az ecetet évszázadok óta használjuk tisztítószerként, és csak egy kis ideje váltotta le általános takarítószerként a különböző gyártók más-más felületekre készült vegyszerei.

Aztán beütött az infláció, és mindenki kezdi újra felfedezni a legtermészetesebb tisztítószert, amit egyszerű szórófejes dobozba öntve könnyedén használhatunk,

felvihetjük a vízköves fürdőszobai csapokra, mosdókra, beönthetjük a vízköves vízforralóba, hígítva ablakot is pucolhatunk vele, sőt egyesek szerint a penészes falat is rendbe teszi.

Remek tulajdonságai ellenére erősen savas hatású anyag, és bizonyos felületeken emiatt több kárt okozhat, mint hasznot.

Íme ezek azok a helyek, melyeken nem szabad használnod!

1. Márvány és gránit konyhapult vagy padló

A márvány és a gránit munkalapokat és csempéket csúnyán károsíthatja az ecet savas tulajdonsága. Elszínezheti vagy mattá teheti a fényes, sima felületet. Ezek a természetes kőfelületek drágák, különleges kezelést érdemelnek, maradj csak a megszokott tisztítószereidnél, ha hozzájuk nyúlsz.

2. Viasszal kezelt bútorok

Ha ecettel szeretnéd tisztítani a bútorokat és az étkezőasztalokat, érdemes odafigyelni arra, hogy milyen felületet takarítasz. Az ecet károsítja a tömör fából készült viasszal kezelt bútorokat, különösen, ha gyakran használod rajtuk.

Helyette olyan tisztítószert használj, amelyet kifejezetten a fára fejlesztettek ki.

3. Igazi fából készült padló

A fából készült padló elveszítheti fényét, ha az ecet savasságának van kitéve. A biztonság kedvéért használj melegvizet és szappant, vagy speciális padlótisztítót. Csak arra vigyázz, hogy ne áztasd el és ne hagyd túl sokáig a fán a vizet, mert akkor elvetemedhet a padlóburkolatod.

4. Konyhakések

Az ecet savas tulajdonságai korróziót okozhatnak a fémpengéken, és kiveszik a kés élét. Ehelyett maradj a meleg vízzel és mosogatószerrel történő elmosásnál, és utána alaposan szárítsd meg kedvenc késeidet.

5. Bármilyen képernyő

Bár az ecet szép fényessé és csillogóvá varázsolhatja az üvegfelületeket, így a képernyőket is, a tisztítás során lemarja az elektronikus eszközök felületén lévő védőréteget. Ehelyett használ mikroszálas kendőt és kifejezetten az elektronikus képernyőkhöz kifejlesztett tisztítószert.

6. Gumitömítéssel ellátott tárgyak

Az ecet csúnyán kicsinálhatja a hűtőszekrény, a mosógép vagy más készülékek gumitömítéseit. A gumi lebomlik, és a készülékek gyorsan elromlanak. Ha vízkőtelenítenél vagy fertőtlenítenél, inkább old fel a szódabikarbónát meleg vízben és használd azt.

7. Vasaló

A ruhavasaló talpa gyakran elszíneződik, a belső része pedig vízköves lesz. De az ecettel történő tisztítása maradandó károsodást okozhat a készülékben. A sav ugyanis mindenhonnan lekapja a védőbevonatot, és szabad utat enged a rozsdának. Rozsdás vasaló? Hogy fog kinézni a ruha, ha azzal akarod kisimítani?

Megosztom
Link másolása

ÉLETMÓD
A Rovatból
Ez a forró ital védelmet nyújthat a Covid ellen - mennyit igyunk belőle?
Egy új kutatás szerint napi egy-két csésze elfogyasztása segít legyőzni a Covid-fertőzést.
Fotó: Freepik.com - sassy.hu
2023. november 24.


Megosztom
Link másolása

Bár hajlamosak vagyunk úgy tenni, mintha már túl lennénk az egészen, a Covid most is fertőz, újabb és újabb variánsai itt köröznek körülöttünk. A zöld tea fogyasztásáról nemrégiben állapították meg, hogy hatékonyan „inaktiválja” a Covidot. A BMC Cell & Bioscience folyóiratban most megjelent új tanulmány szerint a kávé is segíthet a Covid-fertőzés elleni harcban.

2020 vége óta számos változata terjedt el a vírusnak világszerte. A legújabb jelentések szerint az Omicron variáns legalább 32 mutációt tartalmaz, kétszer annyit, mint a Delta variáns. Persze a Covid emlékeztető vakcinák kifejlesztése segít a vírus elleni harcban, ugyanakkor számos szakértő hangsúlyozza a táplálkozás fontosságát is.

A kutatások szerint a rendszeres testmozgás és a polifenolokban gazdag étrend erősítheti az immunrendszert, és csökkentheti a súlyos Covid kialakulásának kockázatát.

A kávé, amely szintén gazdag polifenolban, például klorogénsavban (CGA), kávésavban (CAA), cafestolban, melanoidinokban és trigonellinben, számos tanulmányban a fontos forrásként ismerték el.

Korábbi tanulmányok szerint a kávéban található CGA pozitívan befolyásolhatja a vérnyomást, a lipidprofilt, a glikémiát és az inzulinrezisztenciát, hozzájárulva a metabolikus szindróma javulásához, valamint fokozza az anyagcserét, a csökkenti a gyulladást, javítja a szív- és érrendszer egészségét és a májműködést.

Egy új tanulmányban a kutatók a kávé hatékonyságát vizsgálták. Úgy találták, hogy a kávé egy új eszköz lehet a Covid fertőzés csökkentésére

a tüskefehérje ACE2 kölcsönhatásának blokkolásával, a TMPRSS2 és a CTSL aktivitás lelassításával és a TMPRSS2 és az ACE2 fehérjeszintjének megszabadításával. A kutatók felfedezték, hogy a kávéban lévő anyagok korlátozzák a Covid-fertőzést (43-54 százalékos hatékonysággal), ebben a koffeinmentes kávé is hasonló eredményt ért el.

A 64 ember bevonásával végzett vizsgálatban a napi egy-két csésze kávé fogyasztása hatékonynak bizonyult több Covid-változat elszaporodásának megállításában.

A tanulmány szerzői azt is megállapították, hogy a kávéfogyasztás a fertőzést követő hat órán belül kulcsfontosságú, és azt javasolják, hogy ezután az időszak után még egy csésze kávét igyunk a fertőzés megállításának érdekében.

Összességében a kutatók azt találták, hogy a kávéfogyasztás megfelelő étrendi stratégia lehet a fertőzés megelőzésére.

Ugyanakkor csak mértékkel szabad inni belőle, napi négy csészénél több kávé már megemelheti a vérnyomást.


Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
A Rovatból
Így tisztítsd ki a sütőt, ha lusta vagy órákon keresztül súrolni
Valahogy mindig a sütő marad utoljára, ha takarításról van szó, de ez nem is véletlen, az égett foltok vakarására rengeteg idő megy el. Egészen eddig, mutatjuk, hogy csináld legközelebb!
Fotó: Unsplash - sassy.hu
2023. november 26.


Megosztom
Link másolása

A sütőtisztítás azon kevés házimunkák egyike, amelyeket a legtöbben elkerülünk, különösen azért, mert tudjuk, hogy órákig tart, mire tisztára súrolod. Talán éppen ezért is van most nagy trendje ennek TikTokon, ahol nemrég már óriásit ment az a trükk, amiben egy citrom segítségével lehetett pofon egyszerűen tisztává varázsolni a sütőt.

Ennek hatásosságát sokan videóval igazolták, azonban a kétkedőknek most előkerült egy újabb hack, amivel megspórolhatjuk a sütő vakarást, még akkor is, ha már csúnyán égett.

Ráadásul többnyire már minden háztartásban elérhető az ehhez szükséges kellék, ugyanis egy mosogatószer-kapszulára és egy hőálló edényre lesz hozzá szükség.

Aztán jöhet a trükk: beteszed a kapszulát az edénybe, majd leöntöd körülbelül egy liter forrásban lévő vízzel. Ezután beteszed az edényt a már előmelegített, 100 fokos sütőbe, és hagyod egy órán át kifejteni a hatást.

A gőz ugyanis mindeközben szépen zsírtalanítja a sütőt, bár miután az kihűlt, érdemes alaposan áttörölni, azonban a sikálás garantáltan elmarad majd.

@momamjm #clean #oven #hack #foryoupage #fyp #foryou #viralvideo #fyi ♬ original sound - Unbridled✝️Media(Mama M)

A videót nem meglepő módon már 7.4 millióan látták és nagyon dicsérik a módszert. A citromos trükk azért itt is szóba kerül, tény, hogy olcsóbb és környezetbarátabb megoldás, ezért érdemes először azzal kezdeni.

@washy_wash #foryou #lifehack #yum ♬ Ultimate life hacks - Kelly - The Life Bath

Forrás: The Sun


Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
Ez a karácsonyi dekor ötlet hódít most a TikTokon – ezt neked is látnod kell!
Érdemes készülni a karácsonyi szezonra, mutatunk egy nagyon népszerű megoldást!
Fotó: Unsplash - sassy.hu
2023. november 26.


Megosztom
Link másolása

Igaz, hogy még december sincs, azonban már elözönlötték a TikTokot a karácsonyi dekoros ötletek, DIY tippek, és haulok. De van egy ezek között, ami egészen elképesztő utat jár be, és mindenki sorra próbálja ki a saját otthonában is.

A trükk azt a kérdést próbálja megválaszolni, amin már biztosan te is gondolkoztál, mégpedig, hogy hogyan lehet szépen és ízlésesen feldíszíteni a nagyobb átjárókat, szabadon maradt ajtófélfákat. Mert az oké, hogy girlandokat lógatsz minden ablak és párkány szegélyre, esetleg korlátra, de egy ilyen helyre felfüggeszteni elég nagy kihívás, úgy, hogy az tényleg jól is mutasson.

Na, de nem kell tovább töprengeni, ugyanis a 13.4 milliós nézettséget elérő videó most megmutatja, hogy a megoldás erre a problémára nem más, mint egy állítható méretű zuhanykarnis.

Innentől pedig már nem bonyolult, a karnist a megfelelő szélességben kifeszíted a két fal között, feldíszíted temérdek méretű fenyő girlanddal, mindenféle mutatós dísszel, illetve egy lehetőleg vezeték nélküli égősorral, majd a megfelelő magasságba tolod a karnist. Kész is!

@thekwendyhome Here’s a Christmas decorating hack for you! Damage free garland hanging with a shower curtain rod! I had to try it for myself after seeing @Letneeutro do it! I took the shower curtain from our guest bathroom and tested this out for myself. It has held up really well! I even put my heavy Norfolk pine garlands on and it didn’t budge. This is perfect for renters and those who don’t want to put nails in their walls. And an added bonus is that you don’t get a crick in your neck or get tired arms from decorating 😅 I linked everything on my LTK in my bio. Now go forth and deck those halls. #deckthehalls #christmasdecorating #christmas #christmas2023 #christmasdecor #decorhack #decorhacks #christmashack #christmashacks #garland #christmasgarland #christmasgarlandhack #homedecor #damagefreedecor #rentalfriendlydecor ♬ Twinkling Lights (Reimagined) - Auni

A kommentszekcióban azért volt olyan, aki kételkedett a karnis tartósságában és azt írta:

„Csak azt tudom, hogy hajnali 3-kor esne le, és halálra rémítene.”

Azonban a videó készítője is gondolt erre, és azt válaszolta:

„Én is ettől tartottam, ezért pár napig teszteltem, mielőtt megosztottam volna! Eddig annyira jó. Azt is gondolom, hogy mennyire jól meg van csinálva a zuhanyfüggöny rúd is.”

A többség azért inkább elégedettségét fejezte ki, köztük az alábbi kommentelő is:

„Ez annyira lakás- és macskabarát! Most mentetted meg a karácsonyi szezonomat!!!”

Akit érdekel, számtalan verziót találhat TikTokon, mi mutatunk még egyet, ami már 16 milliós megtekintésnél jár:

@allyhovious I need to add a few string LED lights and she’ll be perfect ✨🎄♥️ #christmasdecor #holidaydecorating #garlandhack #christmasdecorhack #christmashack #holidaydecorhack #christmasgarland #amazonchristmasdecor ♬ Last Christmas - ⭐️


Megosztom
Link másolása