ÉLETMÓD

Építkeznek a szomszédban? Így profitálj belőle!

Egy kis pozitív hozzáállással egy füst alatt tehetsz szert megbízható szakemberekre és egy kooperatív szomszédra!
Solomayer Anna - sassy.hu
2023. november 06.


Megosztom
Link másolása

Építkezés mellett lakni nem túl kellemes dolog. Folyamatosan szól valamilyen gép (markoló, betonöntő, flex, de minimum egy rádió), száll a por és a szigetelőanyag, és hát nem is nyújt túl szemrevaló látványt egy születőben lévő ház. Összetűzésbe keveredhetünk az új szomszéddal a birtokhatár, a szükségesnél magasabb mértékű zajhatás és egyebek kérdésében, bosszankodhatunk a munkavégzés során percenként röpködő cifra kifejezéseken…vagy felvehetjük a Jóbarátokból ismert, Alec Baldwin által megszemélyesített Parker optimista szemüvegét, és megvizsgálhatjuk, hogyan tudnánk a legtöbb jót kihozni ebből a kellemetlen helyzetből.

Legendás szakik és megfigyelésük

Az építőipari szakemberek kicsit olyanok, mint a bébiszitterek: az igazán jók a következő 5 évre már foglaltak.

Egy szomszédos építkezés kapcsán viszont még a megbízónál is pontosabban (de legalábbis többször) láthatjuk, hányszor kell egy falat újrahúznia az adott  kőműves csapatnak, mennyire profin kerülgeti a területen megóvásra kijelölt fákat a bobcat-es, vagy hogy hány cserepet törnek el az ácsok munka közben.

Érdemes kihasználni a spontán szakember börzét, hiszen még a polihisztor hobbi ezermesterek sem rendelkezhetnek minden ház körüli munkához szükséges szakképesítéssel, egy általunk is „lemeózott” munka pedig többet ér minden ajánlásnál.

A megfigyelés egyébként nem is lesz nehéz, hiszen az építkezés idejére ezek a munkások gyakorlatilag családtaggá válnak, főleg, ha az ő munkaidejük alatt mi is „berken belül” tartózkodunk, lásd home office-ból dolgozók, kisgyerekkel otthon maradók és társaik. Reggelente akaratlanul is együtt kezdjük a napot, magánéleti és munkaügyi problémáikba túlságosan is mély betekintést kapunk, és hát mi magunk is kicsit reflektorfénybe kerülünk azáltal, sokszor csak egy drótkerítés választ el minket.

Ha viszont szerencsések vagyunk, íly módon sikerülhet olyan festőt találnunk, aki patyolat tisztaságot hagy a tökéletesen elvégzett munkája után (és még a burkolók hibáit is kijavítja), vagy beszerezhetjük a környék szombaton is nyitva tartó tüzépesének a számát, aki az unokatesóján keresztül olcsón tud bontott, de hibátlan fa parkettát szerezni, vagy kiderül, hogy a másik szomszéd által ajánlott villanyszerelőnél van jobb és olcsóbb is a környéken.

Így neveld a szomszédodat

Rengeteg jövőbeli problémát megelőzhetünk azzal, ha az első pillanattól fogva kedvesek vagyunk leendő szomszédunkkal.

Nem kell rögtön meghívnunk a születésnapunkra, de egy kávéra nyugodtan meginvitálhatjuk, hogy kicsit megismerkedhessünk.

Végtére is a szomszéd a beköltözésével állandó darabja lesz a szűkebb értelembe vett környezetünknek, ezért egyáltalán nem mindegy, mennyit tudunk róla, és fordítva, minket és a közös metszéspontjainkat ő mennyire látja tisztán.

Kérdezzük ki a ház terveiről, hogy hányan és kik fognak benne élni, lesz-e háziállat, milyen nézeteket vall a kerttel kapcsolatban (fog-e permetezni, haszonállatot tartani, rendszeresen grillpartikat adni vagy hobbi lakatosműhelyt üzemeltetni a kert végi sufniban, stb.).

Segítsünk neki a környékkel kapcsolatban: milyen üzletek merre vannak, közintézményekről mi a tapasztalat, kihez nem szabad vinni a kocsit, ha elromlott, és így tovább. Hálás lesz a belsős infókért, és így biztosan nyitottabb lesz az olyan kényes kérdésekre, mint hogy mondjuk hova ne ültessen magasra növő, ne adj Isten gyümölcsöt potyogtató fát, vagy hogy ne a sütögető helyünk mellé tervezzék a kutyakennelt.

És ugyanígy fordítva: jobb, ha előre tudja, hogy például a mi nagyobbik gyerekünk rock bandája havonta egyszer nálunk gyakorol, és annak basszusai minden hangszigetelés ellenére át szoktak szűrődni a szomszédba is, de cserébe szívesen adunk majd kóstolót szezonban a vegyszermentesen termelt zöldségeinkből.

Ha az építkezés elején nincs még áram vagy víz a területen, fel lehet ajánlatni a vételezési lehetőséget,

de lehetünk jófejek magukkal a munkásokkal is: nyári melegben egy pohár víz, télen egy termosz meleg tea nem nagy ár azért, hogy baráti és kooperatív legyen a kapcsolat.

Egy ilyen nyitás után nagyobb eséllyel lesznek együttműködőek olyan kérdésekben, mint a flexelés hét helyett csak fél nyolckor történő kezdése vagy az óvoda után a kertben játszó gyerekek előtti káromkodások minimalizálása.

Ingyenes továbbképzés jogból és gépészetből + párválasztási tippek

Ha eddig nem voltunk tisztában a HÉSZ-szel vagy a szomszédjog és a birtokjog közti különbséggel, akkor egy ilyen intim közelségben történő építkezés majd szépen rávezet minket ezek mibenlétére és fontosságára. Legjobb persze, ha nem kerül ilyesmire sor, és csak műkedvelőként olvasgatjuk a józsefvárosi építkezős jogi kisokoshoz hasonló kiadványokat, melyek a már ott lakók jogait és lehetőségeit ismertetik a jogi bikkfanyelv használata nélkül.  Egy elmérgesedett helyzet jogi rendezése évekig nyúlhat, ezért is jó már ez elején együttműködő hangnemet ütni meg a szomszéddal.

A jogi szakzsargon mellett szert tehetünk egy másik nyelv ismeretére is, ha nyitott füllel járunk. Megtanulhatjuk, hogy az építési területek energiaellátását biztosító mobil elosztót, a felvonulási szekrényt bizonyos körökben kalocsának hívják (a Salgó polchoz hasonlóan köznevesült szó), hogy

az áram-védőkapcsoló, újkori nevén fírelé igazából FI relé, melyben az F nem a görög ABC egyik tagját, hanem a német Fehlerstromschutzschalter kifejezés kezdőbetűjét jelöli.

(Tisztelet azoknak, akit utóbbit hangosan, egymás után háromszor hiba és nyelvcsavarodás nélkül ki tudják mondani.)

Nagyon sok előítélet is feloldható annak köszönhetően, hogy az építkezéssel kapcsolatos információcserén kívül mi mindenről folyik a szó a munkások között.

(Alábbi példák a szerző saját gyűjtéséből valók)

Szó van például arról, hogy kinek hány napra előre főz a felesége, és ha végül nincs ideje megenni, hűtő híján pedig megromlik az étel és kidobásra kerül, otthon hogyan hallgat róla az asszony előtt. Vagy hogy hány palacsintát tud megenni egy öreg motoros szaki abból a hatból, amit ebédre hozott magával (csak hármat, ezért a másik három a meleg ebédet ritkán fogyasztó fiataloknak jut).

Hogy a „Adj egy felest!” kérés mögött nem mindig a Kőműves Actimel-nek, csavaros kiflinek vagy rakétának becézett 4-5 centiliteres alkoholt, hanem a szigetelőanyag táblaméretét értik.

Hogy kinek kell szólni, ha emberi fogat, lábszárcsontot találnak ásás közben, és kinek nem, ha pénzt.

Hogy milyen ruharétegzési technikát kell majd alkalmazni a hideg beálltával, vagy hogy miért kell fenntartásokkal kezelni az olyan szépségeket, mint Cher. („Hát mer’ érted, annyi rajta a smink meg a tudomisén, hogy mikor felkelsz mellőle reggel, azt se tudod, kicsoda!”)

Ez is elmúlik egyszer, és talán még hiányozni is fog

Ma még talán megmosolyogjuk a családi ház építésére is alkalmas betonnyomtatót vagy a káromkodásmentes robot kőművest, de lehet, hogy az unokáink már kizárólag ezekkel az építészeti megoldásokkal fognak élőben is találkozni. De valószínűleg azt is megmosolyogjuk, hogy 1925-ben Temesváron pert nyert az állatvédő egyesület azzal az építésszel szemben, aki a régi korok szokásához híven egy dobozba rejtett kakast tett a ház alapjába. (Utóbbi babona egyébként eldugott kis falvakban állítólag még ma is él.)

Egy másik, kevésbé véres szokás is kihalóban van, legalábbis az építőiparnak ezen legkisebb, legszemélyesebb szegmensében. A bokrétaünnep, vagyis amikor az építkezésben elérkeznek az épület legmagasabb pontjához, és arra feldíszitett fát raknak, ma már szinte csak a nagyobb építőcégeknél fordul elő.

Családi házak kivitelezése során már nem nagyon tűznek májusfát a szerkezetkész épületre, nem helyeznek el időkapszulát az alapozásnál, hiszen a legtöbb esetben nincs lehetőség és igény az összes munkást megvendégelni, vagy egyáltalán, leállni a kivitelezéssel. Pedig ezek az események alapvetően nem azért születtek, hogy legyen mit megírni a helyi újságban, vagy bemondani a TV-ben.

Azok tiszteletére adták őket, akik nélkül a legszebb terv is csak terepasztal játék lenne. Azért tartották őket, mert a jól végzett munka elismerése mindenkinek jól esik.

Szomszédként nem kell (és nem is szabad) régi hagyományokra hivatkozva borral vagy pálinkával kínálni a kőműves vagy az ács brigádot, de amikor épp elpattani készülnek az idegeink, jusson eszünkbe, hogy a mi otthonunk is ilyen emberi együttműködéseknek, türelemnek és kompromisszumkészségnek köszönhetően épült fel.

Hogy emberek által lett abból a rakás élettelen anyagból ember lakta otthon.


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


ÉLETMÓD
6 táplálkozási hazugság, mellyel mindannyiunkat etettek - ne dőlj be nekik!
Szó lesz a koleszterinről, a sóról és a friss zöldségekről is.

Megosztom
Link másolása

Egyre több bizonyíték utal arra, hogy az egészséges étrend valójában sokkal egyszerűbb, mint hittük - az összes élelmiszercsoport kiegyensúlyozott fogyasztásából áll, kevés cukorral, valamint sok gyümölccsel és zöldséggel.

A dietetikusok most elárulják, mik a leggyakoribb diétás hiedelmek, amelyek teljes tévedésben tartanak:

1. A méz és a szirupok egészségesebbek, mint a cukor

A méz és a juharszirup antioxidáns, antimikrobiális és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezhet. De hogy ez pontosan hogyan hat az egészségünkre, nem tudjuk. Az viszont bizonyított, hogy gyakorlatilag ugyanolyan hatással vannak a vércukor szintre, mint a sima cukor.

„Szervezetünk cukorként tekint ezekre az élelmiszerekre”

- mondta Alyssa Pacheco dietetikus a Yahoo Life-nak.

A túlzott cukorbevitel minden formában káros, és növelheti a hízás kockázatát, cukorbetegséghez, szív- és érrendszeri betegségekhez, rákhoz, anyagcserezavarokhoz, depresszióhoz és mentális zavarokhoz vezethet.

Ahelyett, hogy azon pörögnénk, hogy milyen cukrot választunk, Pacheco azt tanácsolja, hogy együk azt, amelyiket jobban szeretjük, de mértékkel.

Az Amerikai Szívgyógyászok Szövetsége a nőknek napi legfeljebb hat, a férfiaknak pedig kilenc teáskanál hozzáadott cukrot javasol.

2. A tengeri só különösen egészséges

A cukrokhoz hasonlóan a tengeri só, a himalájai só és az asztali só végső soron mind só, és nagyjából 40 százalékban nátriumot tartalmaz, amely a vérnyomást befolyásolja. A tengeri só minimális feldolgozási folyamaton megy keresztül, és kis mennyiségű magnéziumot, kalciumot és káliumot tartalmazhat.

Az asztali sót viszont feldolgozzák, hogy eltávolítsák belőle a szennyeződéseket, és általában jódot is adnak hozzá a pajzsmirigy egészsége érdekében.

De mindaddig, amíg az étrended kiegyensúlyozott, nincs szükség arra, hogy az ásványi anyagokat tengeri sóból szerezd be.

A túlzott nátriumfogyasztás magas vérnyomással és más egészségügyi problémákkal hozható összefüggésbe, ezért fontos, hogy a nátriumbevitelt összességében csökkentsd, függetlenül a só típusától - mondta Michelle Rauch, a Actors Fund dietetikusa.

3. A tojás emeli a koleszterin szintedet, ezért ne egyél

Még egy tévhit, hogy a tojás rosszat tesz, és emeli a koleszterinszintet.

Koleszterintartalma miatt a tojás régóta heves viták tárgya. A tudósok azonban azt állítják, hogy nincs hatással a koleszterin szintedre.

Tanulmányok azt mutatják, hogy a tojásban lévő koleszterin nem emeli meg a koleszterinszintet úgy, mint más élelmiszerek, például a magas telített zsírtartalmúak.

Egy 2020-as tanulmányban egy harvardi kutató által vezetett amerikai kutatócsoport nem talált összefüggést a tojásfogyasztás és a szív- és érrendszeri betegségek (CVD) kockázata között - ami szívrohamhoz vagy stroke-hoz vezethet.

„A tojás része az egészséges táplálkozásnak, és támogathatja az izmok karbantartását, az általános jó közérzetet, segít fedezni a napi fehérjeszükségletet, és sokoldalú fehérjeforrás, amely sokféle ételhez adható” - mondta Umo Callins sportdietetikus.

4. Ne egyél este 6 után

„A testednek nincs olyan belső órája, amely azt kiabálja a sejtjeidnek: este 6 óra van, ideje, hogy elkezdj raktározni - mondta Katie Schimmelpfenning, dietetikus. - Az energia az energia, függetlenül attól, hogy mikor visszük be.”

Tanulmányok kimutatták, hogy nem az okozhat súlygyarapodást, hogy mikor eszünk, hanem az, hogy mit eszünk.

Ha a nap elején többet eszünk, az segíthet a későbbi éhségérzet kezelésében, és megakadályozhatja, hogy túl sokat együnk.

Rhyan Geiger dietetikus szerint: „Minden azon múlik, hogy milyen típusú ételeket választunk. A friss gyümölcsök, zöldségek vagy teljes kiőrlésű gabonafélék sokkal hasznosabbak, mint a sütik, cukorkák és édességek.”

5. Ragaszkodj a friss élelmiszerekhez

Sokan hiszik, hogy vásárláskor a bolt szélein kell maradni, mivel ott koncentrálódnak a friss áruk, de Lauren Harris-Pincus dietetikus szerint ez hiba lenne.

„A középső gondolák a tápanyagban dús élelmiszerek kincsesbányái, beleértve a fagyasztott gyümölcsöket, zöldségeket és tenger gyümölcseit, a bab-, gyümölcs- és zöldségkonzerveket, valamint a száraz hüvelyeseket, teljes kiőrlésű gabonákat, dióféléket, magvakat és fűszereket'” - mondta.

Ha a lehető legalacsonyabb kalóriatartalmú ételeket választod, általában éhes maradsz, és végül túlzásba viszed az evést. Ráadásul ha nem eszel elég kalóriát, hosszú távon visszafelé sülhet el, mert lassul tőle az anyagcseréd.

Egyes magas kalória- és zsírtartalmú élelmiszerek, mint például a diófélék, az avokádó és az olajok, tele vannak nagyon fontos tápanyagokkal. A kalóriákhoz hasonlóan az csökkentett zsírtartalmú étel nem feltétlenül jobb, mint a teljes zsírtartalmú. A zsiradékra azért van szükség, hogy teltségérzetet adjon, jobban felszívódjanak a zsírban oldódó vitaminok, és ízt adjon. Ezek az élelmiszerek pedig a bolt közepén tanyáznak.

6. A mélyhűtött termék rossz minőségű

„Valójában a fagyasztott gyümölcsök és zöldségek magasabb tápanyagtartalmúak lehetnek - állítja Kim Pearson brit táplálkozási szakértő. - Ez azért van így, mert a gyümölcsöket közvetlenül a szedés után fagyasztják le, és előtte csak minimális feldolgozáson mennek keresztül, ami azt jelenti, hogy sok tápanyagot megtartanak.”

Ezzel szemben a friss termékek napokkal vagy hetekkel a szedésük után is a szupermarket polcain állhatnak, ami azt jelenti, hogy mire megeszik őket, több tápanyagot veszíthetnek.


Megosztom
Link másolása

ÉLETMÓD
5 kék zónás étel, amit a világ legtovább élő emberei esznek nap mint nap
Kék zónák a világ azon régiói, ahol az emberek vidáman elélnek 100 éves korukig. Nézzük, mit esznek ők.

Megosztom
Link másolása

Azt gondolhatnánk, hogy a genetika határozza meg, ki meddig él, de a szakértők szerint az étrend is fontos szerepet játszik ebben. A kék zónák közé tartozik Japánban Okinawa, a Costa Rica-i Nicoya-félsziget, a görögországi Ikaria, az olaszországi Szardínia és a kaliforniai Loma Linda.

Az édesburgonyától a sütőtökön át a Pecorino sajtig van öt olyan összetevő, amelyet a világ öt leghosszabb életű régiójának lakói az ételeikhez adnak.

Legutóbbi, Hogyan ne öregedjünk című könyvében Dr. Michael Greger, az amerikai hosszú élet guruja azt tanácsolta az olvasóknak, hogy úgy étkezzenek, mint a kék zónák lakói. Bár vannak hasonlóságok az öt kék zóna lakosainak étkezési szokásai között, mindegyik régiónak vannak sajátos titkai.

Édesburgonya

Utazásunk a kék zónások étrendjébe a japán Okinawán kezdődik, ahol 100 000 lakosra 68 százéves ember jut, ami körülbelül háromszorosa az európai adatoknak. A lakosok étrendje gazdag keményítőtartalmú szénhidrátokban, például (lila színű) édesburgonyában. Ez az ott beni imo-nak hívott keményítőtartalmú növény tele van antioxidánsokkal, és abban a régióban honos.

De a hagyományos narancssárga édesburgonya is megfelelő, mivel gazdag összetett szénhidrátokban, rostokban és tápanyagokban, például béta-karotinban.

Vágd fel, locsold meg olívaolajjal, fűszerezd sóval és borssal, és süsd meg a sütőben, hogy ízletes körete legyen az ételeidnek.

Tökfélék

Japánból a Costa Rica-i Nicoya-félszigetre utazunk, ahol a tök dominál a helyiek étrendjében. A tök kiváló forrása az összetett szénhidrátoknak, valamint az A-vitaminnak, magnéziumnak és káliumnak.

Dan Beuttner - aki a kék zóna kifejezést is megalkotta - szinte líraian beszélt a tökről, amely a Costa Rica-iak étrendjének sarokköve. Dan azt állítja:

„Az étrendjük három olyan ételből áll, amelyekről azt állítom, hogy a étrend, amit az ember valaha is kitalált. Ezeknek az ételeknek köszönhetően a Costa Rica-i Nicoya-félszigeten élő emberek két és félszer nagyobb valószínűséggel érik meg a 92 éves kort, mint az Egyesült Államokban vagy Európában élők”

- folytatta. Dan elmondta, hogy a Nicoya-félszigeten élő százévesek az élénk narancssárga tök mellett rendszeresen akár ötféle babfajtát is adnak az ételeikhez, a kukoricát pedig finom teljes kiőrlésű tortillák formájában eszik. Ezt a három ételt gyakran három nővérként emlegetik, mivel a helyi konyha kulcsfontosságú részét képezik.

A tököt bab, rizs és avokádó kíséretében eheted, vagy keverd bele levesbe vagy chilibe.

Pecorino sajt

Senkit sem kell meggyőzni arról, hogy sajtot egyen, de a Pecorino sajt esetében érdemes a szardíniaiakat követni. Hasonló a parmezánhoz, de tehéntej helyett juhtejből készül.

Megszórhatod vele az olasz tésztáid tetejét, vagy a minestronéra is teheted, amelyet a világ leghosszabb életű családja a szardíniai Perdasdefogu faluban naponta eszik.

Fekete szemű bab

A görögországi Ikarián a fekete szemű bab az étrend egyik alapköve, talán mert tele van fehérjével és rengeteg hasznos mikrotápanyaggal.

Miért ne próbálnád ki az Ikarián kedvelt ragut fekete szemű babbal?.

Apríts fel hagymát, fokhagymát és az édesköményt, párold puhára olívaolajon, majd add hozzá a babot, a paradicsomot és a paradicsompürét, és párold addig, amíg a bab megpuhul.

Mandula

Ha egészséges nassolnivalót keresel, nem kell tovább kutatnod, a megoldás kulcsa a kaliforniai Loma Linda százéveseinél van. Ők szívesen nassolnak mandulát, amely magas antioxidáns-, E-vitamin-, fehérje- és rosttartalmú. Csak arra figyelj, hogy natúr mandulát válassz, ne sózottat vagy édesítettet.


Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
Vigyázat! Sürgős figyelmeztetés érkezett az iPhone-felhasználóknak!
Az Apple felszólította a telefon tulajdonosokat, hogy nagyon figyeljenek a háttérben futó alkalmazásokra.

Megosztom
Link másolása

Az Apple megerősítette, hogy nem szabad bezárni a megnyitott alkalmazásokat az iPhone-on, kivéve, ha azok nem reagálnak. Te sem érted, ugye?

Előfordulhat, hogy időnként azt látod, hogy körülbelül 30 megnyitott alkalmazás is fut a telódon a háttérben. Most kiderül, hogy akkor teszel jót, ha úgy is hagyod őket, ahogy vannak.

Rosszul hittük, hogy ha ennyi alkalmazás van nyitva, akkor az iPhone lassabban fog futni, és gyorsabban lemeríti az akkumulátorodat, ez nem így van.

Valójában az alkalmazások bezárása - majd újbóli megnyitása - az, ami nagyon megterheli az akkumulátort.

Az Apple csak akkor javasolja az alkalmazások bezárását, ha azok nem működnek megfelelően - egyébként hagyd őket békén - szúrta ki a LadBible.

A cég elmagyarázza:

„Amikor a legutóbb használt alkalmazások megjelennek, az alkalmazások nem nyitva vannak, hanem készenléti üzemmódban, hogy segítsenek a navigálásban és a multitaskingban. Csak akkor kényszeríts egy alkalmazást bezárásra, ha az nem reagál.”

Az a tévhit, hogy a kevesebb alkalmazás hosszabb akkumulátor-üzemidőt jelent, abból a hiedelemből ered, hogy a nyitva lévő alkalmazások valójában a háttérben futnak. Pedig nem. Csak le vannak fagyasztva, hogy ne vegyenek el többlet erőforrásokat a készüléktől, amíg te mást csinálsz.


Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
Mi az a popcorn-agy? Lehet, hogy neked is az van?
Úgy tűnik, hogy az állandó stimuláció hatással van az agy teljesítményére. De jó ez vagy rossz? Eláruljuk.

Megosztom
Link másolása

Ha úgy érzed, hogy a digitális média tempója túlterhel, és nehezen tudsz egyetlen feladatra vagy gondolatra koncentrálni, akkor lehet, hogy neked is popcorn-agyad van.

„A popcorn-agy elnevezés arra utal, hogy a figyelmünk és fókuszunk gyorsan ugrál egyik dologról a másikra, mintha kukoricaszemeket pattogtatnánk”

– mondta Dr. Daniel Glazer klinikai pszichológus a Metro UK-nak.

A popcorn-agy nem új jelenség – a kifejezést 2011-ben a Washingtoni Egyetem kutatója, David Levy alkotta meg –, de a mentális egészségügyi szakértők új módszereket dolgoztak ki a jelenség kézbentartására, mivel életünk egyre digitálisabbá válik.

Egy tanulmány szerint a világ népességének 62,3%-a használja a közösségi médiát, és az elmúlt hónapban az átlagos napi használat 2 óra 23 perc volt.

Dannielle Haig pszichológus a Glamour UK-nak elmondta, hogy a túlzásba vitt böngészés az új posztok, értesítések és hirdetések között egy kis dopamin felszabadulást vált ki, ami jutalmazza az agyat és táplálja a ciklust.

„Idővel ez az állandó figyelemigény és a feladatok közötti gyors váltás a mentális nyugtalanság érzéséhez vagy a gondolatok ugrálásához vezethet, mivel nehéz megtartani hosszabb ideig a figyelmet, bármilyen feladatról legyen szó”

– magyarázta Haig. Az Irvine-i Kaliforniai Egyetem kutatása megállapította, hogy a 2004-es 2,5 percről 2012-re 75 másodpercre, napjainkra pedig 47 másodpercre csökkent a képernyőn elérhető átlagos figyelem, ezt lehet megragadni, mielőtt átváltanánk valami másra.

Úgy tűnik, hogy az állandó digitális stimuláció hatással van az agy teljesítményére.

„A kutatások azt sugallják, hogy az agyban lévő neurális pályák átíródnak vagy alkalmazkodnak a multitasking és a gyors információfeldolgozás követelményeihez”

– mondja Haig, ami annak rovására mehet, hogy „mélyen és átgondoltan tudjunk foglalkozni a tartalommal, ami később hatással lehet a tanulásra, a memóriára és az érzelmi szabályozásra is”.

Figyelmeztet, hogy a popcornagy negatívan befolyásolhatja a szociális interakciókat, a türelmet, az érzelmi jólétet, miközben növeli a szorongást és a kiégés lehetőségét.

Íme néhány javaslat Haig és Glazer szerint a popcorn-agy szindróma javítására:

  • Korlátozd a technológia használatát bizonyos időpontokra, és végezz digitális detoxot, hogy az agyad pihenhessen és feltöltődhessen.
  • Vegyél részt képernyőmentes tevékenységekben, például kézimunkázz, élvezd a természetet, sportolj, olvass vagy készíts művészeti alkotásokat.
  • Ügyelj arra, hogy tarts gyakran szünetet, ha lehet, csak egyetlen feladatra összpontosíts, így edzheted az agyad arra, hogy ne kelljen állandóan multitaskingot végeznie.
  • Időnként töröld az alkalmazásokat, így próbáld visszanyerni a telefonod feletti kontrollt.


Megosztom
Link másolása