GASZTRO

Az 5 legfinomabb grillezett hús (köztük a BBQ oldalas), hozzá 5 világbajnok kísérő köret és 5 koktélrecept!

A klasszikus hamburgertől a grillen sült finom zöldségeken át a salátákig, a grillezett ételek a szabadtéri bulik és a nyár kedvencei. Egyszerűen nincs jobb, mint a kertben üldögélni a barátokkal és a családdal, egyik kezünkben egy tányér grillezett étel, a másikban valami hideg ital. És csak beszélgetni.

Megosztom
Link másolása

Ha te is imádsz grillezni, de már kipróbálnál valami újat, ez a 15 finom nyári recept segít, hogy a legjobbat hozd ki abból, amit a szezon nyújtani tud.

A nagy kedvenc, a BBQ oldalas

Akár lassan sütnéd a sütőben, akár forró parázson, minden egyes falat egyre ízesebb és lágyabb. A zsenge, édes, füstös, gazdag BBQ-szósszal bevont bordáknak nehéz ellenállni.

Sertés vagy marha?

A sertés bordának enyhén édes íze van. Nemcsak, hogy nagyon jól bírja az erős fűszerezést, de a hús is jobban elválik a csontról.A marhabordának, feltételezve, hogy jól átsütjük, robusztus ízűnek kell lennie. A marhaborda laktató, de általában csontosabb, ugyanakkor az íze mindenért kárpótol.

Hogy válassz?

Kerüld a csupasz csontokkal vagy az alig húsos bordákat. A húsnak egyenletesen kell eloszlania a csontokon; legyen élénk vöröses-rózsaszínű, és legyen rajta mit harapni.

Hogy süsd?

Közepes hőfokú parazsat készíts. A bordák alacsony vagy közepes hőfokon szeretnek sülni. Ha lassan, kis tűzön sütöd, akkor lesz a legjobb és szuperzsenge, füstös a hús. A sertésnek nagíjából egyharmaddal kevesebb időre van szüksége, mint a marhának.

Az oldalas grillezése folyamatos figyelmet igényel. Maradj a grill közelében, de csak akkor fordítsd meg a húst, ha szükséges. Fontos, hogy csak a sütés utolsó 10-20 percében kendd meg BBQ-szósszal, különben a cukrok megégnek és nem lesz finom.

Hozzávalók:

1, 5 - 2 kg oldalas vagy borjúborda (négy személyre számolva, ha többen lesztek, növeld az adagot)

A fűszerkeverékhez:

2/3 csésze barnacukor

1 fej apróra vágott hagyma

4-5 gerezd zúzott fokhagyma

4 teáskanál fekete bors

4 teáskanál füstölt őröltpaprika

2 teáskanál só

1 teáskanál római kömény

1 teáskanál őrölt erős paprika

1/2 teáskanál őrölt mustármag

Olaj

Az előkészített bordákat papírtörlővel töröld szárazra. Ha a hentes nem hártyázta le a marhát, itt az idő megtenni. Egy éles kis kést csúsztass a hártya és a csont közé, és egy mozdulattal húzd le a hártyát.

Egy zacskóban rázd össze a fűszerkeverék száraz összetevőit, majd keverd bele a hagymákat. Könnyebb dolgod lesz, ha tudsz hagymaport és fokhagymaport venni, mindegyikből 2,5 evőkanál kell a keverékbe, ez kiváltja a friss hagymákat. Vastag alufóliát használj, arra fektesd rá a húst, és előbb kend be olajjal, majd masszírozd bele az összerázott fűszerkeveréket. Csomagold jól be őket és tedd be a hűtőszekrénybe legalább 6 órára vagy egy éjszakára.

A sütés:

Olajozd be jól a grillrácsot, hogy a hús ne ragadjon le. Ha a grillen a parázs hőfoka már jó, tedd rá a bordákat csonttal lefelé. Lefedve grillezd másfél órán át, majd fordítsd meg, és grillezd további másfél órán át. Közben előfordulhat, hogy újra kell izzítanod a parazsat, ezt praktikusan egy másik grillen, grillgyújtó kéménnyel (izzító cső, más néven) tudod megtenni a legkényelmesebben.

Időnként ellenőrizd a bordákat, nehogy leragadjanak vagy megégjenek. Körülbelül 3 óra elteltével a húsnak szuper puhának kell lennie. Most mindkét oldalukat kend meg BBQ-szósszal. Grillezd most már fedetlenül mindkét oldalukat 10 percig, és kész is!.

Grillezett csirke házi whisky-szósszal

Finom grillezett csirke chipotle-val és whiskyvel kevert házi szószban. Igen, lehet, hogy egy kicsit különlegesnek hangzik, de ezt meg kell kóstolnod! A chipotle szép füstös és csípős ízt ad hozzá. És hogy miért kell a whisky? Nos, a whisky az ételekből a legjobbat hozza ki. Olyan, mintha borral vagy sörrel főznél, ám ez egy teljesen új élmény. Az alkohol kifő belőle, de a szesz különböző ízei koncentrálódnak közben, és megbolondítják az ételt. Ennél a receptnél, amikor a whisky elfő, plusz édes ízt ad a barbecue szósznak - további cukor nélkül. Az illata… Te jó ég, az illata… az fantasztikus.

Hozzávalók:

A chipotle-whisky házi BBQ szószhoz:

2 evőkanál olívaolaj

1 fej hagyma, nagyon apróra vágva

4 gerezd fokhagyma, szétnyomva

2 teáskanál chipotle paprika pehely

2 dl paradicsom paszta

1 teáskanál só

1/2 teáskanál őrölt feketebors

1/4 teáskanál római kömény

3 evőkanál almaecet

1-2 evőkanál cukor

1 dl whisky

Melegítsd fel egy serpenyőben az olajat. Tedd bele a hagymát és 1-2 perc múlva a fokhagymát. Dinszteld meg, ez körülbelül 3 perc. Tedd bele a chipotle paprikát, a paradicsomot, a sót, a borsot, a köményt, az almaecetet, a cukrot és a whiskyt. Keverd jól össze. Hagyd alacsony hőfokon főni, amíg az ízek jól összeérnek, ez max. 10 perc. Vedd le a tűzről, és tedd félre hűlni.

A csirkéhez:

1,5 kg csirke felsőcomb

3 evőkanál olaj

2 teáskanál só

1 teáskanál fekete bors

Melegítsd elő a grillt. Töröld szárazra a húst. Locsold meg az olajjal. Bőségesen sózd meg mind a két oldalát, és szórd meg borssal. Tedd a húst a bőrös felével lefelé a grillrácsra. Lefedve grillezd, amíg a bőr ropogósra nem sül, ez 5-6 perc. Fordítd meg a combokat, és húzd ki őket a grill hűvösebb részére. Fedd le a grillt, és süsd így 20-25 percig, félidőben megfordítva. 10 percnél kezdd kenegetni a húsok tetejét a házi BBQ-szósszal (de 1 csészényit tegyél félre a tálaláshoz). Tálalás előtt 5-10 percig hagyd a csirkét pihenni.

Gyömbéres csirkecomb

Ragadós, édes és fűszeres grillezett gyömbéres csirke következik, édes-csípős szójás-gyömbéres mázzal. Pörkölt földimogyoró is van rajta a ropogtatáshoz, és friss zöldségek, például koriander és újhagyma, hogy az egészet összefogja. Oké, elő kell hozzá készülni, de ki ne tudná akár egy nappal korábban, hogy grillparti lesz nála?

Hozzávalók:

1/3 csésze szójaszósz

¼ csésze víz

2 evőkanál olívaolaj

2 evőkanál virágméz

2 evőkanál cukor

1 közepes méretű lime leve

3 gerezd fokhagyma, finomra aprítva

1 evőkanál friss reszelt gyömbér

1 teáskanál csili pehely

nagyjából 1 kg csirkecomb, bőr nélkül (fejenként 2 combbal számoljunk)

Apróra vágott pörkölt földimogyoró

újhagyma és koriander összevágva

Először készítsd el a pácot: Egy nagy tálban keverd össze a szójaszószt, a vizet, az olajat, a mézet, a cukrot, a lime levét, a fokhagymát, a gyömbért és a csili pelyhet. Tartalékolj 1/2 csésze páclét, és tedd el egy kis üvegben a hűtőszekrénybe. Ezzel fogod később a csirkét a grillen kenegetni.

Pácold be a csirkét: töröld szárazra a megnyúzott combokat, sózd meg őket és tedd a páclébe mindet. Mehet a hűtőszekrénybe legalább 1 órára, de akár egy egész nap is jót tesz neki.

Körülbelül fél órával a sütés előtt vedd ki a pácból a combokat és hagyd, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen. Addig pont meg tudod csinálni a grillben a parazsat.

Grillezd meg a csirkét, nagyjából 8 percig kell egy-egy oldalon sütni. Közben bőségesen kenegesd páclével mindet, utoljára még 5 percig hagyd a tűzön (összesen 8+8+5 perc), vagy amíg a csirke közepén sem marad rózsaszín a hús.

Ha kész, szórd meg földimogyoróval, újhagymával és korianderrel.

Csirkeburger

Tényleg jó édesburgonyás- sajtos BBQ csirkeburger, édes BBQ-szósszal, erőteljes ízű cheddar sajttal, lilahagymával és salátával, ez a nyár tökéletes és egészséges grillezett szendvicse.

Hozzávalók:

60 dkg darált csirkehús (vagy darált pulyka)

1 kisebb édesburgonya felaprítva

2 evőkanál BBQ szósz

1/2 fej apróra vágott vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma, zúzva

1/2 teáskanál kömény

1/2 teáskanál só

frissen őrölt fekete bors

4 szelet érett cheddar sajt

4 hamburger zsemle,

4 evőkanál BBQ szósz, a feltéthez

fejes saláta

Szeletelt lilahagyma

Tedd egy nagy tálba a darált csirkehúst, a felaprított édesburgonyát, a BBQ szószt, a hagymát, a fokhagymát, a római köményt, a sót és a borsot. Gyúrd össze, amíg egyenletes massza lesz belőle. Oszd szét 4 egyforma hamburger húspogácsára.

Grillezd meg közepesen hőfokon oldalanként 5-8 percig a húspogácsáidat, vagy amíg a hamburgerek átsülnek. A sütés utolsó 2 percében tegyél a tetejükre egy-egy szelet cheddar sajtot; fedd le a grillt kb. 1 percre, amíg a sajt megolvad.

Jöhet a hagyma a zsemlébe, arra a hús, egy kevés BBQ-szósz, majd a végül a saláta. Mielőbb meg kellene enni.

Mexikói hotdog

Egy gyors megoldás a végére, amikor már hűlik a parázs. A virsli vagy más grillkolbász gyorsan átsül, és a lényeg úgyis a mellé tett körítésben rejlik.

Hozzávalók:

8 szál virsli (vagy más grillkolbász, ízlés szerint)

8 hot dog kifli

2 csésze jégsaláta, apróra vágva

2 avokádó, szeletelve

1 jalapeño, vékonyra szeletelve (simán jöhet az ecetes verzió is)

salsa szósz

Friss koriander, apróra vágva

A kesudiós mártáshoz:

1/2 csésze kesudió

1/2 csésze sárgarépa összevágva

1 dl tejszín

2 gerezd fokhagyma

1/4 fej hagyma

só, bors

Mustár, kechup, BBQ szósz, vagy ami csak tetszik

Egy kis lábasban forralj a vizet. Főzd a kesudiót és a sárgarépát 10 percig, majd szűrd le. Tedd az egészet egy turmixba, öntsd rá a tejszínt és tedd hozzá a fűszereket. Turmixold össze.

Közben a többiek a grillen süssék meg a virslit vagy a grillkolbászt.

A kiflibe rétegezd a salátát, az avokádó szeleteket és a jalapeño karikákat. Tegyél egy-egy grillezett virslit mindegyikbe. Öntözd meg a tetejüket a salsa szósszal, a kesudiós mártással és szórj apróra vágott koriandert mindegyikre. Ha a hagyományosabb ízeket szereted, mehet rá mustár és kechup is.

Az 5 világbajnok kísérő köret:

Grillezett zöldségek

Könnyű grillezett zöldségek, amelyek minden egyes füstös falatnál egyre jobban kiemelik a nyár zöldségeinek természetes édességét.

Hozzávalók:

4 fej portabello gomba

1 padlizsán

1 cukkini

1 fej lilahagyma

1 csokor spárga

1-2 kaliforniai paprika (piros verzió)

2 evőkanál extra szűz olívaolaj

1 evőkanál só

1 evőkanál frissen őrölt fekete bors

Készítsd elő a grillt, legyenek tiszták a rácsokkal, várd meg, amíg a nagy láng lecsendesedik, de még jó meleget ad a parázs.

Vágd le a padlizsán, a cukkini és a hagyma végeit, majd vágd őket vastagabb szeletekre. Magozd ki a paprikát, és vágd negyedekre. Törd le le a spárga végeit.

Locsold meg a zöldségeket olívaolajjal, és szórd meg egyenletesen sóval és borssal. Tedd őket a grillre, de fedd le a tetejét, hogy meg tudjanak puhulni és hagyd addig fenn a zöldségeidet, amíg mindenütt enyhén megégnek. A paprika, a hagyma és a gomba esetében ez kb. 8-10 perc, a cukkini, a padlizsán és a spárga esetében 5-7 perc.

Melegen vagy szobahőmérsékleten a legfinomabb.

Meddig süssük?

A grillezett zöldségek sütési ideje a szeletek vastagságától függ. A grillt mindig fedd le sütés közben, és a sütési idő felénél ne felejtsd el megfordítani a szeleteket.

Spárga: 6-8 perc

Paprika: egészben 10-12 percig, félbevágva 8-10 percig.

Kukorica: 15-20 perc, a csuhéjában sütve

Padlizsán: 5-7 perc (a vastagabb szeletek tovább sülnek)

Portabello gomba: 8-10 perc

Hagyma: szeletelve 6-7 perc; félbevágva 35 perc is lehet

Újhagyma: 3-4 perc

Paradicsom: 6-8 perc

Cukkini: 5-7 perc

Van, amit előbb főzni is kell, hogy tökéletes legyen:

Articsóka: 10-12 percig főzzük, majd negyedeljük és 4-6 percig grillezzük

Sárgarépa: 4-6 percig főzzük, majd 3-5 percig grillezzük

Kukoricasaláta

A grillezett kukorica, a krémes avokádó, a friss paradicsom és a fanyar rukkola mézes-citromos öntettel feldobott keveréke - bemutatjuk a nyár tökéletes kukoricasalátáját. Ami majdnem mindenhez illik és előre elkészíthető. Laktózérzékenyek és tojásallergiások is simán ehetik.

Hozzávalók:

5 cső friss kukorica megtisztítva a héjától

1 1/2 evőkanál extra szűz olívaolaj

2 teáskanál só

3/4 teáskanál fekete bors

2 csésze félbevágott koktélparadicsom

2 csésze rukkola

1 közepes avokádó meghámozva és kockára vágva

1 kisebb kaliforniai paprika kimagozva és apróra vágva (piros verzió)

4 szál újhagyma apróra vágva, a zöldje is mehet bele

1/4 csésze apróra vágott friss koriander

Az öntethez:

2 lime leve

2 evőkanál extra szűz olívaolaj

1 evőkanál méz

1 teáskanál őrölt pirospaprika

3/4 teáskanál só

1/4 teáskanál őrölt feketebors

Elkészítés:

Készítsd elő elő a grillt közepes hőfokra. Dörzsöld be a kukorica csöveket olívaolajjal, és sózd, borsozd meg. Grillezd a kukoricát 7 percig, néhány percenként megforgatva, amíg enyhén megbarnulnak a szemek. Vedd le a grillről, és hagyd kihűlni.

Óvatosan vágd le a kukoricaszemeket a csutkáról, és tedd egy nagy keverőtálba. Add hozzá a koktélparadicsomot, a rukkolát, az avokádót, a paprikát, a zöldhagymát és a koriandert.

Egy kis tálban keverje össze a lime-levet, az olívaolajat, a mézet, a paprikát, a sót, a borsot. Öntsd a salátára, és forgasd össze. Már eheted is!

Édeskrumpli BBQ

Az édesburgonya azért nagyszerű, mert hihetetlenül sokoldalú - a levestől a tacoig bármit készíthetsz belőle. Ez most BBQ-szósszal készül, könnyű, egészséges húsmentes fincsiség, ami egy hamburgerzsömlében egy jó adag zöldséggel vegán hamburgerként is megállja a helyét!

Hozzávalók:

1 kg édesburgonya

2 evőkanál olívaolaj

2 teáskanál füstölt paprika

2 teáskanál fokhagymapor

1 teáskanál olasz zöldfűszerkeverék

1/3 csésze BBQ szósz

só, bors

Alaposan mosd meg az édesburgonyát. Fontos, hogy eltávolítsd a héjról a szennyeződéseket, de nem kell meghámozni őket. Karikázd fel vastag szeletekre, fontos, hogy viszonylag egyforma vastagságúak legyenek, hogy egyenletesen süljenek meg a grillen.

Tedd őket egy nagy tálba, locsold meg 2 evőkanál olívaolajjal és forgass össze, hogy teljesen bevonja az olaj a krumplikarikákat. Szórd meg 2 teáskanál füstölt paprikával, 2 teáskanál fokhagymaporral, 1 teáskanál olasz fűszerkeverékkel, valamint mehet rá ¼ teáskanál só és bors. Az egészet keverd jól össze, hogy mindenütt befedje a burgonyát az olajos fűszeres bevonat.

Izzítsd be a grillt, és tedd az édesburgonyát közvetlenül a grillrácsra. Süsd 5 percig, fordítsd meg. Újabb 5 perc jön a másik oldalon.

Minden egyes karikát kenj meg bőségesen BBQ-szósszal, majd süsd így őket 1-2 percig. Fordíts a krumplin, és kend le a másik oldalt is, süsd további 1-2 percig. Akkor kész, ha a burgonya megpuhult és villával könnyen át tudod szúrni.

Sült bab

Ha rengeteg időd van, ugyanígy megfőzheted ezt a finom sültbabot szárazbabból is, friss ízű, és a fűszerektől igazán egyedi körettel állhatsz elő a partin.

Hozzávalók:

2 doboz konzerv bab lecsepegtetve (tarkabab vagy amilyet szeretsz, csak ne legyen ízesítve semmivel)

1 evőkanál olívaolaj

1 fej hagyma, apróra vágva

4-5 gerezd fokhagyma, apróra vágva

1 teáskanál őrölt csípős paprika

1/2 teáskanál szárított oregánó

1/4 teáskanál frissen őrölt fekete bors

só ízlés szerint

apróra vágott koriander a díszítéshez

Az olívaolajon dinszteld le a hagymát. Keverd hozzá az összes fűszert, de vigyázz, a paprika könnyen odakap, úgyhogy kevergesd szorgalmasan. Szórd bele a babot, és közepes hőfokon tovább kevergetve pirítsd meg, hogy jól át tudja venni a fűszerek ízét. Ha szereted az erőset, egy kis friss csilit is karikázhatsz hozzá. Remek köret lesz, különösen a BBQ oldalashoz.

Görögsalátás humusztál

Ez a humusztál hihetetlenül finom étel + nagyon könnyű elkészíteni! A legkrémesebb humusz alappal kezdődik, és rengeteg friss zöldséggel és feta sajtkockákkal fejeződik be. Frissítő, izgalmas a különböző textúrák keveredése miatt.

Humusz

Hozzávalók:

1 doboz nagyjából lecsepegtetett csicseriborsó konzerv

1 dl extraszűz olivaolaj

2 evőkanál tahini

2 gerezd fokhagyma

1 kiskanál őrölt rómaikömény

fél citrom kifacsart leve

só, bors

A turmixgépbe vagy a késes konyhai robotgépbe tedd bele a hozzávalókat, majd addig járasd, amíg nagyon krémes humuszt nem kapsz A kész humuszt tedd ki egy tálra, várd meg, amíg teljesen hideg lesz, mert az aprítástól kicsit meg szokott langyosodni. Addig keverd össze a salátát:

Görögsaláta

Hozzávalók:

1 csésze rukkola

1 csésze felkockázott uborka

1/2 csésze koktélparadicsom, felezve

1/2 csésze felkockázott feta

1/4 fej lilahegyma, nagyon vékonyra szeletelve

1 evőkanál apróra vágott menta, plusz plusz levelek a díszítéshez

1 evőkanál apróra vágott petrezselyemlevél

1/4 citrom héja

1 evőkanál extra szűz olívaolaj és néhány csepp citrom összekeverve

A kész humusz tetejére halmozd a saláta hozzávalóit, öntözd meg az olivaolajos öntettel és kész is!

Végül az 5 koktél!

Fagyasztott Aperol spritz

Ez a fagyasztott Aperol Spritz koktél élénk naplemente árnyalatú, Aperollal, narancslével, eperrel és proseccóval készül, majd jeges, habos koktéllá keverjük. Könnyű előre elkészíteni, és már az első korty Olaszországba repít. Nagy kancsóba készítsd!

Hozzávalók egy nagy kancsóhoz:

3,5 dl Aperol

3,5 dl narancslé

1 csésze mélyhűtött eper

1 üveg (750 ml) prosecco vagy pezsgő

1-2 marék jég

narancs + grapefruit szeletek, a díszítéshez

Öntsd egy-egy jégkockatartóba a narancslevet és az Aperolt, és fagyaszd le legalább 4-6 órával a buli előtt. Tedd egy erős turmixba a fagyasztott Aperolt, a narancslevet, a mélyhűtött epret, a proseccót (vagy pezsgőt) és a jeget. Csak addig turmixold, amíg sima lesz, egy jó géppel fél perc alatt megvan.

Töltsd ki a kedvenc koktélpoharadba, és díszítsd narancs- és grapefruitszeletekkel.

Ranch water

Ez egy nyugat-texasi tequila koktél, a forró napokon ütős hűsítő. Senki sem tudja pontosan, honnan kapta a nevét. Egyesek szerint egy texasi farmer ivott ilyet először a ’60-as években, aztán megkínált másokat is. Hivatalosan 2010-ben vették fel a texasi bárokban az itallapra.

Hozzávalók 1 pohárhoz:

0,5 dl tequila

1 lime leve

rengeteg jég

1 dl szóda vagy buborékos ásványvíz

A hosszúkás pohárban keverd össze a tequilát a lime levével, töltsd tele jéggel a poharad, majd öntsd rá a kevéske ásványvizet. Ennyi az egész. Aki az eredeti verziót is bírja a nagy melegben, az 0,88 dl tequilával dolgozik és szigorúan fél csésze vízzel, de ezt azért tényleg csak a megrögzött rajongók csinálják. Viszont ők egy speciális mexikói ásványvízzel húzzák fel, a Topo Chico-val.

Görögdinnye-margarita on the rocks

Ha egy könnyen elkészíthető és frissítő koktélt keresel, akkor ez neked való! Édes, pont a megfelelő mennyiségű piával, ez lesz az egyik legfinomabb margarita, amit valaha ittál!

Hozzávalók 2 főre:

3 csésze felkockázott görögdinnye

0,8 dl tequila

2 evőkanál lime lé

jégkockák

Két pohár peremén futtass végig egy lime-szeletet, majd poharak szélét mártsd sóba.

Tedd a görögdinnyét, a tequilát és a lime levét egy turmixgépbe. Turmixold simára.

Töltsd meg a poharakat jéggel, és öntsd rá a görögdinnyés margarita keveréket. Díszítsd lime-szeletekkel, és azonnal ihatod is.

Barack Mojito

Ez az egyik legfinomabb és legfrissítőbb koktél, tele gyümölccsel és ízzel. Meg még vitamin is van benne.

Hozzávalók 4 főre:

1 csokor friss menta

2-3 friss őszibarack (héj nélkül, szeletelve)

2 lime leve

1,5 dl rum (igény szerint több)

szódavíz vagy ásványvíz ízlés szerint

friss barackszeletek és menta a díszítéshez

4 pohárban oszd szét a mentaleveleket. A lime levét és az őszibarackot turmixold össze. Öntsd szét a pürét a poharak alján, majd töltsd fel a poharakat jéggel. Öntsd a rumot a jégre, majd töltsd fel a poharakat hideg szénsavas vízzel. Óvatosan keverd össze az italokat, díszítsd és már kínálhatod is.

Lemoncello spritz

A tökéletes nyári koktél napközben, nyaraláshoz, hétvégi lazuláshoz vagy épp fűnyíráshoz. Frissítően buborékos, édes és pikáns és mindössze három hozzávaló kell hozzá. Ha a kissé édesebb koktélok híve vagy, cseréld le az Aperol spritzet a limoncellora. Csak óvatosan - eléggé itatja magát.

Hozzávalók 1 főre:

0,9 dl prosecco

0,6 dl limoncello

0,3 dl szódavíz

Díszítéshez: citromszeletek és mentalevelek

Tölts egy poharat félig jéggel. Öntsd rá a proseccót, a limoncellót és a szódavizet. Kész is vagy!


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


GASZTRO
Egy kisfiú felfedezése sokkolta az internetet: ez az állat rejtőzik a Toblerone logójában!
Az emberek most kezdik csak észrevenni a Toblerone logóban elrejtett állatot.

Megosztom
Link másolása

A Toblerone jellegzetes háromszög alakja évek óta kedvenc, de egy kisfiú az internet sztárjává vált, miután felfedezte a csomagolás rejtett érdekességét.

A Toblerone, amely sokak számára az ünnepek egyik kedvelt csokoládéja, rejtett érdekességet tartalmaz a csomagolásán, amit eddig szinte senki sem vett észre.

Ez a mézes-mandulás nugáttal ízesített édesség világszerte népszerű, különösen most, hogy a gyártása idén Svájcból Szlovákiába került át.

Ennek következtében a csomagoláson a „Svájcban alapított” felirat szerepel az eddigi „Svájci termék” helyett. De ki az, aki alaposan megvizsgálja a csomagolást, mielőtt nekiállna ennek az ellenállhatatlan édességnek?

Nos, egy éles szemű kisfiú pontosan ezt tette, és felfedezése azonnal felkapott lett az interneten. A Twitteren egy felhasználó megosztotta fia váratlan megfigyelését, amely teljesen zavarba hozta az édesanyát.

A The Mirror szerint a kisfiú épp az első Toblerone-ját készült megkóstolni, amikor egy olyan részletre kérdezett rá a csomagoláson, amit az anyja soha nem vett volna észre.

Az édesanya a Twitteren osztotta meg a történetet:

„A fiam ma evett először Toblerone-t. Azt kérdezte: 'Miért van ott a medve?' Én: 'Milyen medve?' Ma tudtam meg, hogy van egy medve a Toblerone logójában!”

A medve, amely két lábon áll, a kéttónusú logó része. Bár a hegy ábrázolása nemrégiben megváltozott, úgy tűnik, a medve marad.

Egy közösségi média felhasználó magyarázata szerint: „A Toblerone Bernből, Svájcból származik, amelyet a medvék városaként is ismernek.”

A kisfiú éleslátása nagy elismerést váltott ki az interneten. Egy kommentelő viccesen írta:

„Nyilvánvalóan nincs medve a Toblerone logójában... ó, ott van. Francba.”

Egy másik hozzátette: „Ezt még soha nem láttam!!! A fiad zseniális!”

Egy harmadik így kommentálta:

„50 éve eszem, de soha nem vettem észre. A fiad egy zseni. Mentségemre szóljon, hogy amikor Toblerone-t kapok, a csomagolás az utolsó, amire figyelek.”


Megosztom
Link másolása

GASZTRO
Itt van az 5 legjobb immunerősítő őszi étel, amit októberben meg kell főznöd!
A magyar konyha gazdag hagyományokra épül, és rengeteg immunerősítő alapanyagot használ.

Megosztom
Link másolása

Ahogy beköszönt az ősz és vele együtt a hűvösebb idő, mindannyian tudjuk, hogy ideje felkészíteni a szervezetünket és az immunrendszerünket, hogy meg tudjuk őrizni az egészségünket a tél folyamán is. Mi a legjobb módja ennek? Olyan ínycsiklandó ételek készítése (és persze evése), amelyek nemcsak finomak, de segítenek megóvni az egészségünket is.

Íme öt immunerősítő fogás, amiket mindenképp ki kell próbálnod októberben!

1. Töltött káposzta – Az igazi immunbomba!

A töltött káposzta nem véletlenül klasszikus! A savanyú káposzta tele van C-vitaminnal, ami segít megóvni a szervezetet. A darált hússal és rizzsel töltött káposztalevelek nemcsak laktatóak, de a probiotikumokban gazdag savanyú káposzta még a bélflórát is rendben tartja. Az immunerősítés sosem volt ennyire finom!

 2. Sütőtökkrémleves – Őszi kényeztetés a testednek

A sütőtökkrémleves maga az ősz a tányérodon! Az A-vitaminban gazdag sütőtök támogatja a nyálkahártyák egészségét, ami különösen jól jön a légutak védelmében. Ráadásul a krémes, fűszeres leves nemcsak az immunrendszeredet erősíti, hanem az ízlelőbimbóidat is kényezteti. Dobd fel pirított tökmaggal vagy egy kis tejszínnel, és élvezd a melegséget, amit ad!

3. Hagymaleves – Az egyszerű, de ütős immunerősítő

Hagymaleves? Igen, és nem véletlenül! A hagyma gyulladáscsökkentő hatásáról ismert, és tele van antioxidánsokkal, amelyek segítik a szervezet védekezését. Egy jó adag hagymaleves a tetején ropogós kenyérkockákkal és olvadó sajttal tökéletes választás a hűvös októberi estéken. Nemcsak melegít, hanem az immunrendszered is hálás lesz érte.

4. Gombapaprikás nokedlivel – D-vitamin felturbózva

Ki ne szeretné a gombapaprikást? A friss gombák tele vannak D-vitaminnal, ami az immunrendszer erősítésének egyik kulcsa. A selymes paprikás mártás és a nokedli kombója igazi magyar komfort food, ami egyszerre tápláló és finom is. Ráadásul a gombák antioxidánsai segítenek a betegségek elleni védekezésben is.

5. Csipkebogyó lekvár és tea – A természet vitaminbombája

Ha valaha is ittál csipkebogyó teát, tudod, hogy ez nemcsak nagyon finom meleg ital, hanem az egyik legjobb természetes immunerősítő is. A csipkebogyó lekvár pedig szuper módja annak, hogy extra C-vitamint juttass a szervezetedbe, akár reggelire, pirítósra kenve. Ha eddig nem etted, kezdd el most szokásoddá októberben, és máris tettél egy lépést a megfázás elleni küzdelemben!

Októberben fontos, hogy ne csak finom, hanem tápanyagokban gazdag ételekkel támogasd az egészségedet.

A töltött káposzta, sütőtökkrémleves, hagymaleves, gombapaprikás és csipkebogyó lekvár olyan fogások,

amik nemcsak feltöltenek, hanem segítenek megőrizni az immunrendszered erejét is.


Megosztom
Link másolása


GASZTRO
Csak erős idegzetűeknek! Ez a sokkoló specialitás az új őrület New Yorkban
Elég bátor lennél ahhoz, hogy megkóstold ezt az ételt?

Megosztom
Link másolása

New York ínyencei most egy különleges ecuadori csemegét, a tengerimalacot fedezik fel maguknak, és „nagyon ízletes” fogásként ünneplik. Igen, arról a kedves kis szőrös, csipogó hangot adó háziállatról van szó, amit a gyereknek vettél nemrég.

Legalábbis a La Casa Del Cuy nevű étteremben egyre népszerűbb a fogás, és ahogy a neve is sugallja, a hely a tengerimalacokra (cuy) specializálódott.

Az étterem grillezve, egészben, gyakorlatilag minden részét felszolgálja. a kis házi kedvenceknek

NewYorkTimes újságírója szerint hétfő este az étterem tele volt vendégekkel, akik 1,2 kilós, körülbelül 40 centiméter hosszú állatokból lakmároztak. A házi kedvencként tartott tengerimalacok általában kisebbek, de súlyuk elérheti a 90 dkg-ot, esetleg a 1,5 kilót.

„Jobb, mint a csirke. Jobb, mint a nyúl” – mondta az étterem vezetője, Lucio Barrera a The Post-nak, és hozzátette, hogy szerinte a fej a legfinomabb része.

 

Lucio szerint a 110 dollárba (kb. 43.000 Ft) kerülő tengerimalacokat úgy viszik, mint a cukrot, ezért az étteremnek nagy mennyiségben kell beszereznie az állatokat. Azonban a dél-amerikai rágcsálók importja nem egyszerű.

Az ecuadori farmokról érkező fagyasztott példányokat vámkezelni kell, ami időigényes folyamat.

„Nehéz, mert nagyon sokat használunk” – magyarázta Lucio, aki Cuenca városából, Ecuadorból származik, és férjével, Marcelo Barrerával együtt vezeti az éttermet.

Kezdetben csak grillcsirkével foglalkoztak, de a COVID-19 járvány alatt, az ecuadori közösség igényeire reagálva, feltették a tengerimalacot is az étlapra.

„Az emberek sorra kérdezték: miért nem készítetek tengerimalacot a csirke helyett?” – mesélte Lucio. „Azt mondtam, csináljunk valamit, mert az élet túl rövid.”

 

Így született meg a La Casa Del Cuy. A tengerimalacok Dél-Amerikában az őslakosok étrendjének fontos részét képezik, alacsony zsírtartalmuk, magas fehérjetartalmuk, valamint könnyű tenyészthetőségük miatt. Támogatóik szerint még fenntarthatóbbak és jövedelmezőbbek, mint a hagyományos haszonállatok, mert kevesebb helyet és erőforrást igényelnek.

Az ecuadori kultúrában gyakran különleges alkalmakkor – például esküvőkön – tálalják őket, és a menyasszony családjának hagyományosan egy pár tengerimalacot ajándékoznak.

„Nálunk az országban ez egy nagyon különleges étel” – mondta Lucio, aki maga is nagy rajongója az állatnak, amit az USA-ban házi kedvencként tartanak. „Imádom. Minden nap eszem” – vallotta be.

Most nyugodtan hagyja abba az olvasást mindenki, akinek volt már ilyen cuki kis kedvence: az étteremben a tengerimalacokat nyársra húzzák, fokhagymával és más fűszerekkel pácolják, majd egy grillen lassú tűzön ropogósra sütik. A kész ételt rizzsel, burgonyával, mote kukoricával és mogyorószósszal tálalják, mielőtt egy hatalmas ollóval darabokra vágják.

A La Casa Del Cuy éttermében a tengerimalac nemcsak az ecuadoriak, hanem kalandvágyó gringók és a kínai gasztronómiai rajongók körében is népszerű.

Te megkóstolnád?

Mindenesetre a rettenetes képeket itt nézheted meg.


Megosztom
Link másolása


GASZTRO
A Rovatból
5 tuti tipp, amivel spórolhatsz a konyhában + 4 csodálatosan finom házi fűszerkeverék receptje
A bolti árak az egekben, a rezsi se lesz olcsóbb, de attól még valahogy meg kell tölteni a hűtőt.

Megosztom
Link másolása

A konyhai spórolás nem csak arról szól, hogy kevesebbet költünk a boltban, hanem arról is, hogy tudatosabban használjuk fel az alapanyagokat és az energiát. Néhány egyszerű trükkel csökkentheted a kiadásaidat, miközben finom és tápláló ételeket készíthetsz.

Mutatjuk, hogyan!

1. Maradékmentés mesterfokon

Igen, tudjuk, hogy a vasárnapi frissen sült rántott húshoz jár a petrezselymes krumpli, de ha nem fogyott el előző nap az összes étel, ne dobd ki azt! Fagyaszd le a maradékot, vagy csinálj belőle másnap egy menő új ételt. Egy kis kreativitás és hopp, a maradék krumplipüré másnap gnocchiként, a csirkepörkölt quesadillaként tér vissza. Spórolsz és még új recepteket is tanulsz!

2. Ne hagyd, hogy az áram pazarolja a pénzt

Észrevetted, hogy a hűtőd folyamatosan zúg, és mindig vannak benne jégtömbök? Ideje leolvasztani! Egy jégmentes hűtő nemcsak hatékonyabban dolgozik, de kevesebb áramot is eszik. Ha még ennél is tovább mennél, csak akkor tedd a kaját a hűtőbe, ha már kihűlt, és ne dugd állandóan be a felesleges konyhai kütyüket.

3. Vásárolj szezonálisat

Az avokádó, mangó meg a drága áfonyás müzlik menők, de a helyi, szezonális zöldségekkel sokkal olcsóbban megúszod. Ősszel tele a piac sütőtökkel, káposztával, almával – ezekből remek kajákat készíthetsz, és nem fogsz minden bevásárlás után szívrohamot kapni a kasszánál. Plusz, ezek gyakran frissebbek is, mint az import finomságok.

4. Tervezd meg a kajáidat

Ha tényleg spórolni akarsz, muszáj előre gondolkodni. Írd össze, mit főznél a héten, és csak azokat a dolgokat vedd meg, amik valóban kellenek hozzá. Ezzel nemcsak pénzt, de időt is spórolsz, és nem lesz a konyhában öt különböző, félig megrohadt zöldség, amiket sosem fogsz felhasználni.

5. Csinálj házilag fűszereket és alapanyagokat

A bolti fűszerkeverékek néha annyiba kerülnek, mintha aranyból lennének, pedig otthon is simán elkészítheted őket. A saját fűszerkeverékek megoldják a problémát, és még variálhatod is őket ízlés szerint. Ugyanez a helyzet a salátaöntetekkel, szószokkal – egy jó alaprecepttel simán megúszod a drága bolti cuccokat.

Íme 4 szuper fűszerkeverék, amit otthon is könnyen összedobhatsz, és garantáltan feldobja a főztödet:

1. Házi taco fűszerkeverék

A mexikói ételek szerelmeseinek kötelező! Tökéletesen passzol darált húshoz, csirkéhez vagy akár zöldségekhez is.

  • 1 evőkanál chili por
  • 1 teáskanál köménymag (őrölt)
  • 1 teáskanál füstölt paprika
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • 1 teáskanál hagymapor
  • 1/2 teáskanál oregánó
  • 1/2 teáskanál só
  • 1/4 teáskanál cayenne bors (opcionális)

2. Mediterrán fűszerkeverék

Ezzel a keverékkel bármilyen zöldséget, sült krumplit vagy csirkét mediterrán stílusban készíthetsz el.

  • 1 evőkanál szárított oregánó
  • 1 evőkanál szárított bazsalikom
  • 1 evőkanál szárított kakukkfű
  • 1 evőkanál rozmaring
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • 1/2 teáskanál füstölt paprika
  • 1/2 teáskanál só
  • 1/4 teáskanál bors

3. BBQ fűszerkeverék

Ha imádod a grillezett ételeket, ezzel a keverékkel igazi füstös, édes ízt varázsolhatsz a húsokra vagy zöldségekre.

  • 2 evőkanál barna cukor
  • 1 evőkanál paprika
  • 1 teáskanál chili por
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • 1 teáskanál hagymapor
  • 1 teáskanál köménymag (őrölt)
  • 1 teáskanál fekete bors
  • 1/2 teáskanál cayenne bors

4. Provence-i fűszerkeverék

Ez a klasszikus francia fűszerkeverék aromás és friss ízeket hoz a konyhádba, tökéletesen illik sült ételekhez vagy grillezett zöldségekhez.

  • 2 evőkanál szárított oregánó
  • 2 evőkanál szárított kakukkfű
  • 2 evőkanál szárított rozmaring
  • 1 evőkanál szárított bazsalikom
  • 1 evőkanál szárított majoránna
  • 1 teáskanál szárított levendula (opcionális, de ez adja a provence-i ízt)
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • 1/2 teáskanál őrölt fekete bors

 

Ezekkel a keverékekkel nemcsak pénzt takaríthatsz meg, de sokkal frissebb és egyedibb ízeket hozhatsz létre, mint a bolti változatokkal.


Megosztom
Link másolása