ÉLETMÓD

Aki a buddhizmust használja stílustanácsadóként, és turkálóból szerezte az esküvői ruháját

Kovács Orsolya elképesztő személyiség, összehozza a buddhista filozófiát az öltözködéssel. Olvasztótégelye a Yurkov, aminek missziója segíteni a nőknek a stíluson keresztül.

Megosztom
Link másolása

Soha nem volt még olyan fontos egy nő számára visszatalálni a valódi nőiességéhez, mint mostanság. A stílus önbizalomnövelő hatásáról, kollektív szomorúságról, buddhista közgazdaságtanról és arról beszélgettünk, hogy önmagunknak kell megfelelnünk az öltözködésünkkel, nem a divatnak, mert ott borul a harmónia. Eklektikusnak tűnő, lekerekedő interjú Kovács Orsolyával, a Yurkov Stílustanácsadó megalapítójával mindenről, amit képvisel.

 

- Ruhaipari végzettségem van, iskola után rögtön az informatika-dokumentumkezelés férfias világában merültem el, és 15 évet dolgoztam benne. Ebben a férfias környezetben sikerült kiégnem, ami magával rántotta a magánéletem, majd egy teljes anyagi csőd tetézte ezt. Gyakorlatilag megszűnt a karrierem, odalett az önbecsülésem, a nőiességemhez való viszonyom.

Ez vezetett oda, hogy visszakanyarodjak az eredeti szakmámhoz. Egy tanulással egybekötött mély fejest ugrottam a stílustanácsadás világába. Magamon is alkalmaztam a tanultakat, ami visszahatott az önbizalmamra.

Rádöbbentem, milyen láthatatlan ereje van az öltözködésnek. Képes kívülről befelé „terápiázni”.

Ebből nőtte ki magát a Yurkov és a misszióm, hogy lélektani szempontból a ruha alá megyek. Elindítottam egy női mentoring programot NARA (Nő A Ruha Alatt) névvel. A cél az, hogy mindenki visszataláljon a természetes nőiességéhez.

- Hogyan jelenik meg a munkádban, a stílustanácsadásodban a buddhizmus?

- Maga a cég is a buddhista közgazdaságtan és etika szerint működik. Ennek lényege a nem ártás elve, a helyes kommunikáció, helyes létezés, annak megtanítása, hogy hogyan tudunk nem bedőlni a minket körülvevő vágygerjesztésnek.

Én most fogok végezni a Buddhista Főiskolán buddhista tanítóként, aztán megyek tovább a mester szakra filozófiát tanulni. Az itt tanultakat belecsöpögtetem a munkámba, az előadásaimba és a hozzáállásomba egyaránt. 8 éve vagyok világi gyakorló, ez azt jelenti, hogy nem szerzetesként, hanem a nyugati világban élve gyakorlom a buddhizmust. Azóta meditálok, és a buddhista filozófia tanításainak megvalósítására törekszem.Nyugodtabb az elmém, a napjaim, az életem, ami egy megfizethetetlen érték.

- A női önbizalmat említetted. Úgy érzed, hatványozott szükség van a nők erősítésére?

- Néhány nőnél azt érezni, hogy harmonikusan egyben van, jó a környezetében lenni. Néhányuknál pedig kibillentséget érezni, meg azt, hogy mérhetetlenül szomorú.

Szerintem kollektív szomorúság is van bennünk, nőkben.

Hiszen amit tennünk kell, amit a környezetünk tőlünk nőként elvár, az valójában nagyon távol áll attól, amit szeretnénk és tudnánk csinálni. Ezért is dolgoztam ki a NARA programot, a 11 részes videósorozattal és az 1 év mentoringgal könnyebb visszatalálni a valódi nőiséghez.

- Milyen trendeket követünk mi, átlagos magyar nők a legszívesebben? Hol van ebben még csiszolnivaló?

- Ma már sokkal jobb az utcakép, mint 10 évvel ezelőtt. Mégis ki lehet szúrni azt a nőt, aki magyar.

A nők Európa többi országában valahogy jobban ismerik magukat. Fontos, hogy tudjuk, milyen a testünk, milyen szabásvonalak állnak jól, milyen a személyiségtípusunk, és a stílusprofilunknak megfelelően öltözködjünk. A saját életünknek feleljünk meg, ne a trendeknek. Magyarországon nagyon sok nő főleg 40 felett kezdi megtalálni a saját hangját.

- Stílustanácsadással foglalkozol, mégis vallod, hogy a ruha alatt van a lényeg. A belső harmónia elérhető helyes öltözködéssel? Egyáltalán - milyen a jó stílus?

- A megjelenésünk kapcsán nagyon szeretem a harmónia szót. Ez az, ami minden dolog mögött van, eredeti jelentésében azt jelenti: összeköttetés. Ha ezt lefordítjuk saját megjelenésünkre, akkor ha azt mondjuk, valaki harmonikus, ő bizony összeköttetésben van saját magával, a környezetével és a természettel. Ez a harmónia elérhető az öltözködés által is.

A jó stílus önazonos és megrendíthetetlen magabiztossággal jár.

Az önbizalmon nagyon sok múlik. Amikor számunkra félelmetes helyzetbe kerülünk, a belső hitünk tanítja, hogy ugyan nem tudjuk, hogyan oldódik meg a helyzet, de azt igen, hogy meg fog. Ilyenkor vonzzuk az erőforrásokat a megoldáshoz. Hogy ezt hogyan erősíti az öltözködés? Egyszerűen, az öltözködés egy minden nap bevethető önbizalom-gyakorlat. Önazonos összeállításokkal emelni tud minket a szettünk.

 

- A stílustanácsadás is az önismeret része, egyfajta külső adottságok megismerése.

Azt tanítja, hogy nem takargatni kell magunkat a ruháinkkal, hanem meg kell mutatnunk a testünk értékeit.

 

- Mi az a stílusprofil? Hogyan épül fel, és hogyan lehet harmonizálni, finomítani?

- Nekünk van egy saját stílusprofil rendszerünk, a tapasztalatainkból és több más rendszerből építettük össze: 7 stílus-személyiség archetípusa. Ez a stílusprofil segít megfogalmazni, mit szeretünk és miért szeretjük, azt mutatja meg, akik mi valójában vagyunk.

A stílusprofilhoz az életvitel, a munkánk világa, a hobbink is hozzátartozik. Ezek összességéből jön ki, hogy inkább elegánsabb, tradicionálisabb, sportosabb, romantikusabb, vonzó-csábítóbb, drámaibb vagy kreatívabb profil felé vonzódunk. Mint minden rendszerben, persze ezen kategóriák közt is van keveredés.

- Neked mit árul el a személyről a cipője formája, a ruházata, a kiegészítői?

- Az öltözködésünk egy szavak nélküli névjegy, ami leírja, kik vagyunk, és egy állásfoglalás is.

A teljes megjelenésünkből látszik, általában hogy vagyunk, és azon belül éppen most hogy vagyunk. Mennyire merjük magunkat megmutatni, hogyan állunk a nőiességhez, mennyi az önbizalmunk, hol vannak a határaink, milyen a kapcsolatunk a férfiakkal. Mindamellett persze, hogy a megjelenésünk messze túlmutat a ruhákon.

- Jól emlékszem, hogy turkálóból volt a menyasszonyi ruhád? Hogyan sikerül önazonosnak maradnod a márkás tűsarkúk és turis ruhák közt?

- Szerettem volna, ha másodkézből kerül a menyasszonyi ruhám, egy online turkálóból válogattam ki egy hazai tervező szoknyáját. Mellé egy csíkos blézert választottam ugyanerről az oldalról.

Minden darabja olyan volt, amit igazán magaménak éreztem, jól állt a testalkatomon, jó volt a színe, a mintázat.

A hosszú muszlin szoknya alá sportcipőt választottam, a hideg ellen pedig pulóvert vettem fel. Ez most nagyon eklektikusan hangzik, de nagyon harmóniában volt az egész összeállítás. A férjemnek is nagyon tetszett, azt mondta, az a ruha nagyon én vagyok.


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


ÉLETMÓD
Nem várt Ozempic-mellékhatás: sorra esnek teherbe a szert fogyasztó nők
Fogamzásgátló szedése mellett, illetve olyan egészségügyi állapotban lévők is teherbe estek, akiknek eddig nem sok esélyt jósoltak a babázásra. Várhatóan emiatt megint megrohamozzák a patikákat.

Megosztom
Link másolása

Manapság már talán senkinek sem kell bemutatni az Ozempic nevű szert, amit elsősorban a kettes típusú cukorbetegségben szenvedők számára fejlesztették ki.

A szerről azonban hamarosan kiderült, hogy erős fogyasztó hatása van, így óriási népszerűségnek örvend a fogyni vágyók körében.

Ezzel csak az a probléma, hogy az emiatt kialakult óriási érdeklődésnek köszönhetően számos helyen hiánycikké vált az egyébként gyógyszerként funkcionáló szer, és azok nem fértek hozzá, akiknek valóban szükségük lett volna rá.

Most azonban egy újabb mellékhatására lettek figyelmesek: számos nő számolt be arról, hogy bár addig mindenki teljesen esélytelennek találta, hogy gyermeke foganjon, az Ozempic használata után bizony váratlanul mégis sikerült teherbe esniük.

Amerikában el is kezdték vizsgálni az összefüggést - írta meg WMN.

A beszámolókból kiderül, hogy noha ezek a nők fogamzásgátlót szedtek, vagy éppen olyan egyéb egészségügyi állapotban voltak (PCOS, túlsúly okozta rendszertelen peteérés stb.), ami mellett gyakorlatilag lehetetlen teherbe esni, az Ozempic használata után ez mégis sikerült nekik.

Így várhatóan egy újabb roham indul majd a szer beszerzésére, hiszen ez azt jelenti, hogy olyan nőknek is esélyük lesz a gyermekvállalásra, akiknek eddig valamilyen egészségügyi probléma miatt nem volt rá túl sok esélye.

Kérdés persze, hogy az Ozempicben található szemaglutid nevű hatóanyag milyen hatással lesz a születendő babák egészségügyi állapotára, erre ugyanis érthető módon még nem születtek kutatások. Az orvosok mindenesetre azt javasolják, hogy aki babát tervez, két hónappal a próbálkozás megkezdését megelőzően álljon le a szer használatával.


Megosztom
Link másolása

ÉLETMÓD
A te paradicsomod is nagyobb és édesebb lesz ettől a konyhai hulladéktól
Van otthon valami, amit eddig kidobtál, pedig a paradicsom egyszerűen imádja.

Megosztom
Link másolása

A paradicsom rengeteg tápanyagot igényel, és bármilyen gazdag is a talaj, amibe ültetted, gyorsan kimeríthet a tápanyagokat. Ezért fontos a rendszeres trágyázás, így a növények egészségesek és erősek maradnak, és bőséges termést hoznak.

Bár sokféle műtrágya kapható, sokan nem szívesen használják az ilyesmit. De van egy konyhai hulladék, amit egyébként kidobnál, viszont a paradicsom imádja: ez a kávézacc.

Ha otthon kávét főzöl, ne dobd ki a zaccot, hanem használd fel a paradicsomok trágyázásához.

A kávézacc segít enyhén savasabbá tenni a talajt, ami ideális a paradicsomnövények számára. Körülbelül két százalék nitrogént, valamint foszfort és káliumot tartalmaz, amelyek mind nagyon fontosak a növekedésükhöz.

Ha szeretnéd kipróbálni, egyszerűen szórj egy csészényi kávézaccot a paradicsom növényed tövéhez, és keverd el a talaj felső 5-10 centijébe.

Ez segít, hogy a zacc lebomoljon és felszabaduljanak a benne lévő tápanyagok.

A kávézaccot komposztálóba is teheted, majd a komposztot trágyaként használhatod. Érdemes arra azért figyelni, hogy a kávézacc kevesebb, mint 20 százaléka legyen a komposztodnak, mert ha több, akkor túl savas lesz a talaj, ami nem jó a növényeknek.

Készíthetsz kávézacc teát is, ha két csésze zaccot adsz teszel egy vödör vízhez, és hagyod állni néhány órán át vagy egy éjszakát.

Ezt a keveréket folyékony trágyaként használhatod a kertben és cserepes növényeknél.

Az egyetlen dolog, amit észben kell tartani, hogy a kávézacc nem hat azonnal, mint a műtrágya. Néhány hétig is eltarthat, mire a tápanyagok felszabadulnak a talajban és segítenek a növényeknek.


Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
Így lesz újra ragyogó a sütőd mindössze 10 perc alatt, és nem kell hozzá drága tisztítószer sem
Tisztítsd ki a sütőt két összetevőből álló, teljesen természetes, nem mérgező tisztítószerrel
Fehér Adél - sassy.hu
2024. május 27.


Megosztom
Link másolása

Rövid idő alatt is lehetsz alapos, ha a sütődről van szó. Ezzel a módszerrel nem kell túl sokáig súrolnod, hiszen az alapos sütőtakarításnak nem feltétele, hogy órákig tartó, fáradságos munka legyen.

10 perc alatt ragyogóvá varázsolhatod a sütődet, és csak két olcsó termékre lesz szükséged, amelyek valószínűleg már most is ott lapulnak a kamrádban.

A TikTok -ra került fel ez a módszer, @wild_n_freefarms osztotta meg, hogyan tisztítja ki szupergyorsan a sütőjét.

Ezt mondta: „Ebben az évben minden nap alaposan kitisztítok egy dolgot, és ma ezt a piszkos sütőt támadtam le. Nem tagadom, hogy utálok sütőt takarítani, de valakinek ezt is meg kell csinálni, szóval álljunk neki.”

Pontosan bemutatta, hogyan tisztítja ki a sütőjét ragyogó tisztára: „Egy teljesen természetes, nem mérgező tisztítószert készítek, szódabikarbónából és vízből, amit pasztává keverek.

@wild_n_freefarms Clean my nasty oven with me using just baking soda and vinegar! #naturalhome #toxicfree #toxinfree #essentialoilhome #dirtyoven #ovencleaner #naturalovencleaner #scienceclass #greasebuster ♬ original sound - WildNFreeFarms

Kenjük be ezzel az egész sütőt, különösen azokra a helyekre figyeljünk, amelyek nagyon piszkosak.

Az én esetemben ez az egész sütő volt. Hagyjuk állni minimum két órán át, de a legjobb egy éjszakán át.”

A tiktoker elmondta, hogy ha nagyon makacs foltok vannak a belsejében, bekapcsolhatjuk a sütőt nagyon alacsony hőmérsékleten, vagy néha elég csak a világítást is, hogy egy kis meleget adjunk neki.

„A hő segít feloldani a zsírt” – magyarázta.

„Miután hagytad egy ideig állni, spricceld le egy kis ecettel. Én egy 50 százalék víz, 50 százalék ecet és egy kis citrom illóolaj oldatot készítettem.

Ez segít, hogy szódabikarbóna az ismerős kémiai reakciótól pezsegjen és legyőzze a szennyeződéseket. Persze ez nem egy olyan házi készítésű megoldás, amit csak felkensz és letörölsz. Legyünk őszinték, létezik ilyen egyáltalán, akár durva vegyszer formájában is?

Némi izommunkát igényel, különösen, ha hagytad annyira összekoszolódni, mint én.

Hiszed vagy sem, valójában csak körülbelül 10 percig súroltam, ennyire könnyen lejött minden.

Amint látod, ez a nem mérgező megoldás és elég jól működik. Egyedül a két üveg között maradtak foltok, ahova nem férek hozzá, szóval azt mondanám, hogy jól végeztem a munkát” – fejezte be.


Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
Forró téma: nem jó ötlet a partnerrel közös ágyban aludni - figyelmeztetnek a dokik
Egészségügyi kockázata van annak, ha közös az ágyad a pároddal.

Megosztom
Link másolása

Egy orvos komoly vitát robbantott ki arról, hogy jó ötlet-e a partnerrel közös ágyban aludni. Egy párkapcsolatban ugyanis elég sok időt töltünk együtt az ágyban, akár alvással vagy akár tévénézéssel.

Viszont a szakértő szerint a párok számára nem mindig egészséges a közös ágy. Dr. Karan Rajan,

egy népszerű orvos-influenszer arra figyelmeztetett, hogy a partner horkolása megzavarhatja a mélyalvást, azaz a REM-alvást, ami elengedhetetlen az egészség megőrzéséhez.

Dr. Rajan a TikTokon több millió követőjének elmondta, hogy az eltérő alvási ciklusok gondot okozhatnak a párok között.

A közös ágyban megnövekedhet a testhőmérséklet, ami szintén rossz hatással van az alvás minőségére.

„Az elalváshoz szükséges, hogy a testünk hőmérséklete csökkenjen. Ha közös ágyban alszunk, emelkedik a testhőmérséklet, így tovább tart elaludni"

– magyarázta.

Sokan szeretnek összebújni egy hosszú nap után, így ez a vélemény sok követőnél kiverte a biztosítékot - írta meg a LadBible.

Egy kommentelő bevallotta, hogy túlságosan szereti az öleléseket ahhoz, hogy egyedül aludjon.

Mások viszont örömmel mondanának búcsút az ágypartnerüknek. Egy így kommentelő ezt írta: „A férjemmel teljesen eltérő az alvási ritmusunk és stílusunk, nyolc éve külön alszunk, és imádjuk!"

Egy másik kommentelő pedig így írt: „Válás után. Életem legjobb alvása!”

Nem ez az első alkalom, hogy az alvási szokások vitát váltottak ki az elmúlt hetekben.

Martin Lewis fogyasztói szakértő kérdést tett fel követőinek az X-en ugyanerről a témáról.

A bejegyzése így szólt: „Mai Twitter szavazás: Ti és a veletek élő partner/házastárs ugyanabban vagy külön hálószobában alszotok?”

Előzőleg olvasott egy cikket a The Times-ban, amelyben egy újságíró bevallotta, hogy ő az egyetlen a barátai közül, aki ugyanabban az ágyban alszik a férjével.

A Lewis szavazására leadott 82 058 szavazat alapján egyértelmű győztes volt.

A szavazók körülbelül 71 százaléka mondta, hogy megosztja az ágyát a partnerével. A második legnépszerűbb opció - külön hálószobák - 14,8 százalékot kapott, míg csak 1 százalék mondta, hogy külön ágyakban alszik ugyanabban a szobában. Persze tegyük hozzá, hogy aki külön alszik, lehet, hogy még névtelenül sem szavazott. Ti együtt alszotok?


Megosztom
Link másolása