ÉLETMÓD

A fényvédők 75%-a nem nyújt elég védelmet, de akkor hogyan napozzunk?

Döbbenet, mennyire kevésbé hatnak a fényvédőként eladott termékek, ami már csak azért is szomorú, mert a lakosság jelentős része tévhitben él azt illetően, hogyan kell napozni 2024-ben.

Megosztom
Link másolása

Jön a nyár, az önfeledt szórakozás, lenge ruhák, a strandszezon és a természetes D-vitamin termelődés ideje. Nem mindegy viszont, milyen idősávban és hogyan tesszük ki magunkat napsugárzásnak.

Kisebb mennyiségben és okosan a napozás egészségvédő, ám túltolva és helytelenül alkalmazva kifejezetten nagy károkat okozhat. Míg anyáink fiatalkorában nem volt ekkora a gond, napjainkban az ultraibolya (UV) fény spektruma már a rövidebb hullámhossz irányába tolódott az ember túlzott ipari tevékenykedése miatt, ami azt jelenti, hogy több kárt tud okozni a napsugárzás kevesebb idő alatt.

Ez nem azt jelenti, hogy nem szabad a Napra menni, csak okosan kell csinálni.

A Pénzcentrum szedte össze egy bőrgyógyásszal karöltve a legfontosabb tudnivalókat a napfürdőzésről.

Az UV fénynek három fő típusa van, az UV-A, az UV-B, és az UV-C. Az utóbbit egyébként az ipari fertőtlenítésre használják előállított formában, minden útjába álló szerves anyagot, tehát baktériumokat, vírusokat és gombákat megöl.

Ami a bőr szempontjából problémás, az az UV-A és UV-B fény. Az UV-A az, ami a cikk szerint a bőr mélyebb rétegeiben fejti ki hatását, ez felel a ráncokért, a szeplők sűrűsödéséért, és ez az, amitől a leginkább öregedik a bőr.

Szemben ezzel az UV-B sugárzás az, ami a felsőbb rétegeket roncsolja, ez a leéégésért is felelős fény.

Azt ne felejtsük el, hogy a szervezet D-vitamin szintéziséhez is ez a katalizátor, kis mennyiségben tehát jótékony sugárzásról van szó.

De mi a kis mennyiség, és miért nem törődik a fényvédők gyártóinak többsége az UV-A-val? Dr. Melegh Éva bőrgyógyász, a Budai Egészségközpont szakorvosa elmondta, hogy a bolgó felszínét elérő fényben az UV-B és UV-A aránya 20:1.

„Áthatolnak a sugarak a felhőkön és az üvegen, visszaverődnek a hóról, vízfelszínről.

Az UV sugárzás több mint 70 %-a reggel 10 és délután 3 óra között éri el a földfelszínt. Ez az az időszak, amikor a leginkább védekeznünk kell

- mutatott rá az idősáv fontosságára.

Elmondta, hogy bőrtípustól független minimum 30 faktoros naptejjel kenni kell magunkat ebben az idősávban, a mediterrán térségbe utazva vagy magasabb hegyen túrázva pedig többször kell előkapnunk a tubust.

Ilyenkor már az 50 és 100 faktoros napvédők is előkerülhetnek, és persze nem jó megfeledkezni a védőruháról, kalapokról sem.

Emlékeztetett, hogy bár ősszel és télen kisebb az UV sugárzás, a bőrünk viszont érzékenyebb ezekben a hónapokban. Így mérlegelni kell ekkor is a naptejek használatát.

Bár sokan vitatják ezt az álláspontot a szakmában, a nyilatkozó szakember szerint nem lehet túl sokat használni a napvédőből.

Szerinte a D-vitamin szintézishez minimális UV-B sugárzás is elég, így nem kell félni attól, hogy a folyamatos védőréteg pumpálás esetleg túlterhelné a bőrt. Legalábbis leégni szerinte sokkal rosszabb.

Van egy amerikai kutatás két évvel ezelőttről, amely szerint az ottani fényvédők 75%-a nem ad kellő védelmet a bőrnek.

Az EU-s szabályozás elvileg szigorúbb az USA-belinél, így az európai gyártóknak nem csak az UV-B sugárzás ellen kell védeniük, mint a tőlünk nyugatabbra fekvő kontinensen, a termékek a védelemnek a harmadát az UV-A sugarak ellen is biztosítaniuk kell. Ugyan ezek sem fedik le minden esetben a teljes UV-B és UV-A elleni védelmet, de nagyobb biztonsággal alkalmazhatók az EU-s naptejek.

Minél nagyobb a faktorszám, annál nagyobb mértékben véd a termék az UV-B sugarak ellen. Ha a készítmény UV-A ellen is véd, az pluszban fel kell legyen tüntetve a csomagoláson. Ilyeneket érdemes keresni.

Ha eddig nem kented magad újra óránként, hibáztál. A kémiai fényvédők a sugárzás hatására ugyanis lebomlanak, ezért tényleg óránként újra kell kenni őket, izzadás esetén gyakrabban. Még az arcon is.

A kellemetlen az, amikor valaki full smink alá keni a fényvédőt, de azt nem frissíti fel időnként. A biztonságérzet így viszont hamis.


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


ÉLETMÓD
A Rovatból
Az 5:2 diéta egyes cukorbetegeknél hatékonyabbnak bizonyult a gyógyszernél - állítja egy tanulmány
Eddig csak a diétázók imádták a módszert, most tudósok bizonyították be, hogy a diétázóknak igazuk van.

Megosztom
Link másolása

Az 5:2 diéta, amit Dr. Michael Mosley fejlesztett ki, egy új tanulmány szerint hatékonyabb lehet a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében, mint egyes gyógyszerek.

Ez a diéta áttörést hozhat a cukorbetegek számára, miután a kutatásban jobban teljesített, mint a gyógyszeres kezelés.

A diéta lényege, hogy heti öt napon át normálisan lehet enni, korlátozások nélkül, majd két nem egymást követő napon 500-600 kalóriára kell csökkenteni a bevitt mennyiséget. Az elmélet szerint, amikor egy nap kevesebb kalóriát fogyasztunk, a test a zsírraktárakat kezdi el égetni az energiaellátás érdekében.

Mivel nincsenek szigorú szabályok arra vonatkozóan, hogy milyen ételeket kell kerülni, és nincsenek bonyolult számítások, az 5:2 diéta gyorsan népszerűvé vált világszerte, és kiderült, hogy számos egészségügyi előnye van.

A tudósok nemrégiben vizsgálták a diétát túlsúlyos és cukorbeteg felnőttek körében, és felfedezték, hogy a diéta nemcsak a vércukorszintet csökkenti, hanem gyorsítja a fogyást is - még hatékonyabban, mint a cukorbetegség elleni szokásos gyógyszerek, jelentette a Gloucestershire Live.

A pekingi kórházban végzett tanulmányban több mint 400 résztvevő vett részt, akik vagy metformin vagy empagliflozin nevű cukorbetegség elleni gyógyszert kaptak, vagy az 5:2 diétát követték.

Tizenhat hét elteltével az 5:2 diétát követők jobb vércukorszint szabályozást és átlagosan 9,7 kg fogyást értek el, ami majdnem kétszerese volt a gyógyszert szedők súlyveszteségének.

Bár az eredmények ígéretesek, néhány szakértő arra figyelmeztet, hogy óvatosan kezeljük az eredményeket.

Egy glasgow-i orvos kifejezte aggodalmát, hogy a diéta és a változások fenntarthatósága kérdéses lehet, mivel a kísérlet rövid távú volt, és mindhárom csoportban nagyobb súlyveszteséget eredményezett a vártnál.

Ha téged a cukoranyagcsere betegségek nem érintenek, akkor is elgondolkodhatsz a diétán. Ezek a fő szabályai:

Öt normál nap:

A hét öt napján normálisan és egészségesen lehet enni, de a nagy kajálásokat azért mellőzd.

Két böjti nap: A két böjti napon a kalóriabevitelt drasztikusan csökkenteni kell. Általában nőknél 500 kalória, férfiaknál 600 kalória az ajánlott maximum bevitel.

Böjt napok kiválasztása:

A két böjt nap nem lehet egymás utáni nap, és a legjobb, ha legalább egy pihenőnap van közöttük.

Előnyök:

Fogyás: A kalóriacsökkentés segít a fogyásban.

Egészségi előnyök: Tanulmányok szerint az időszakos böjtölés javíthatja az anyagcserét, csökkentheti a gyulladást, és javíthatja a szív egészségét.

Tippek a sikerhez:

Tervezés: Fontos előre megtervezni a böjti napokat, hogy elkerüljük a túlzott éhségérzetet és a kísértéseket.

Tápláló ételek: A böjt napokon fogyasztott ételek legyenek táplálóak és alacsony kalóriatartalmúak, például zöldségek, sovány fehérjék és alacsony kalóriatartalmú levesek.

Hidratáció: Fontos a megfelelő vízfogyasztás.

Kockázatok:

Táplálkozási hiányosságok: Ha nem megfelelően tervezzük meg az étrendet, hiányt szenvedhetünk fontos tápanyagokból.

Éhségérzet és rossz közérzet: Az éhségérzet és a fáradtság gyakori a böjt napokon.

Az 5:2 diéta egy rugalmas és könnyen követhető módszer lehet azok számára, akik szeretnének fogyni vagy javítani egészségükön, de fontos, hogy a diéta megkezdése előtt konzultáljunk egy orvossal vagy táplálkozási szakemberrel, különösen ha bármilyen egészségügyi problémánk van.


Megosztom
Link másolása

ÉLETMÓD
Megmentette egy férfi életét a közösségi média, miután azt hitte, a szomszédja akarja kicsinálni
Néha hasznos kiírni magunkból, ami történt, mert akadhat valaki, aki nem csak kommenthuszár, de segít is.

Megosztom
Link másolása

Egy Reddit-felhasználó egy kísértetiesnek látszó posztban azt írta:

„Április 15-én egy sárga Post-it cetlit találtam az asztalomon, amely nem az én kézírásommal készült, és emlékeztetett néhány elintéznivalómra, amiről senkinek sem szóltam.

Bár furcsa volt, de úgy véltem, hogy álmomban csinálhattam, és arra gondoltam, hogy talán félálomban firkáltam le, ezért nem ismertem fel a kézírásomat. Kidobtam, és keveset gondoltam rá."

Miután ez így folytatódott, mindenféle összeesküvés-elméleteket kezdett kitalálni.

Alig négy nappal az első cetli megtalálása után a Redditen megírta, hogy

felfedezett egy másik Post-it-et, amely az íróasztala székének háttámlájára volt felragasztva, és amely ijesztően figyelmeztette őt arra, hogy „győződjön meg róla, hogy elmentette a dokumentumait".

„Kiakadtam, de nem volt más jele betörésnek, ezért felállítottam egy webkamerát a házamban, amelyet az íróasztalomra irányítottam, és egy biztonsági kamera alkalmazást használtam, hogy a mozgás észlelése után felvételt készítsen.

28-án arra ébredtem, hogy egy újabb post-it cetlit találtam, amelyen ez állt: 'A főbérlőnk nem engedi, hogy beszéljek veled, de fontos lenne, hogy beszéljünk'.

Ez volt a leghátborzongatóbb üzenet, amit valaha kapott. De amikor ellenőrizte, hogy mit vett fel a webkamerája, nem talált semmi szokatlant - és ez nem volt elég, a számítógépe kukáját is kiürítették, amiről „biztos volt benne, hogy nem mostanában tette".

Akkor esett igazán pánikba, amikor észrevette, hogy egy üres post-it cetlit ragasztottak az ajtajára kívülről, valamint néhány szomszédja ajtajára is.

Már egészen biztos volt benne, hogy a főbérlője az, aki a Post-it-cetlikkel játszik vele - a Reddit-felhasználók azonban rájöttek, hogy valójában valami még ennél is aggasztóbb dolog történik.

Egy felhasználó rákattant arra, hogy „valószínűleg [a férfi] maga írja a cetliket, csak elfelejti".

Egy kicsit alaposabban is utánanézett, és kiderült az igazság:

„Köszönöm mindenkinek, aki küldött javaslatokat és adott tanácsokat, hogyan kell eljárni - különösen azoknak, akik azt ajánlották, hogy vegyek egy CO [szén-monoxid] érzékelőt... mert amikor bedugtam egyet a hálószobában, 100 ppm-et mutatott. CO-mérgezésem volt, és azt hittem, hogy a főbérlőm zaklat engem."

A Reddit felhasználók tehát detektívmunkájukkal talán megmentették az eredeti posztoló életét. A CO-mérgezés tünetei közé tartozik a fejfájás, szédülés, zavartság, hányinger, hányás, agyi köd, memóriazavar, mellkasi és izomfájdalom, valamint légszomj - írta meg a LadBible.

De hozzá lehetne adni a súlyos paranoiát és a Post-it-cetlikre való firkálási hajlamot is.

A férfi később elmagyarázta, hogy a lakása egy garázs felett található, és onnan szivároghatott fel a szénmonoxid. Azóta megtette a szükséges védőintézkedéseket, és boldog, hogy ennyivel megúszta a mérgezést.


Megosztom
Link másolása

Ajánljuk

ÉLETMÓD
Ez a 6 dolog szívja el a férfiak energiáját és vitalitását - és így lehet azt visszaszerezni
Figyelem! Nem kell beletörődni az alacsony energiaszintbe!

Megosztom
Link másolása

Felmérések szerint a férfiak kevesebb mint fele érzi úgy, hogy kiváló vagy nagyon jó fizikai, mentális és szexuális egészségnek örvend – de nem kell beletörődniük ebbe az állapotba!

„Igaz, hogy az élet hormonális változásokat és anyagcsere-problémákat hozhat magával, akárcsak a nők esetében, de tévhit, hogy semmit sem lehet tenni a fáradtság és az energiahiány ellen”

– mondta Dr. Brynna Connor, a NorthWestPharmacy.com egészségügyi nagykövete a Fox News Digitalnak.

Ez a hat dolog az, ami elszívja a férfiak erejét, de mindegyik ellen van megoldás:

1. Hormonális problémák

„A tesztoszteronszint természetesen csökken az életkorral, ami energiahiányhoz és fáradtsághoz vezethet” – mondta Connor. Az idősebb férfiak ellenőriztessék tesztoszteronszintjüket, és tájékozódjanak a kezelési lehetőségekről. Az Amerikai Belgyógyászati Kollégium csak szexuális problémák esetén javasolja a tesztoszteronpótlást. Mindenképp beszéljék meg az előnyöket és hátrányokat orvosukkal. Vannak természetes módszerek is a hormonhiányos állapot javítására.

2. Mozgáshiány

A mozgásszegény életmód vidáman okozhat energiahiányt és vitalitásvesztést.

„A testmozgás hiánya miatt nem szabadulnak fel azok az endorfinok, amik javítják a hangulatot és csökkentik a stresszt”

– mondta Connor. Mark Edwards fitnesz tréner szerint: „Mozogj többet és őrizd meg az izomzatot.”

„Minél többet edzel, annál több energiád lesz. A mozgás a titkos összetevője a több energiának és a hosszabb, egészségben töltött életnek.”

„Sokan azt mondják, hogy túl fáradtak az edzéshez. Az igazság az, hogy azért fáradtak, mert nem mozognak. Az izomtömeg elvesztése 40 év felett szintén nagy probléma” – mondta Edwards. Kezdjük lassan, és fokozatosan növeljük a mozgást.

3. Rossz alvás

„A jó minőségű alvás elengedhetetlen az egészséghez. Az alváshiány fáradtsághoz és energiahiányhoz vezethet” – mondta Connor. Edwards hozzátette:

„A rossz alvás túlevést is okoz. Kutatások szerint egy hánykolódva eltöltött éjszaka után az étvágy jelentősen megnő.”

A jobb alvás érdekében kapcsold ki az okostelefonodat egy órával lefekvés előtt, és vacsorázz legkésőbb este 7-kor. Az eredmény? Jobb testsúly- és étvágykezelés, több energia és jobb élet. A legtöbb egészséges felnőtt számára legalább hét óra alvás ajánlott minden éjjel.

4. Rossz étrend

„Nem véletlen az a mondás, hogy az vagy, amit megeszel,” mondta Connor. „Ha a test nem kapja meg a megfelelő vitaminokat és tápanyagokat, az fáradtsághoz vezethet.” Dr. Sulagna Misra tiszta, tápanyagokban gazdag, finomított cukorban szegény, rostban gazdag étrendet javasol. Misra szerint a prebiotikumok és probiotikumok is segíthetnek a bélrendszer egészségének javításában.

5. Stressz

„A stresszt mentális, fizikai és érzelmi tényezők válthatják ki, és hozzájárulhat a rossz alváshoz, a fizikai aktivitás hiányához és a rossz étrendhez, ami egy ördögi kört hoz létre” – mondta Connor. A stressz kimerítheti a test mikrotápanyagait, mint például a B-vitaminokat és a magnéziumot. Több testmozgás és jobb alvás segíthet az egészségtelen stresszszintek ellensúlyozásában.

6. Elhanyagolt egészségi állapot

Sok férfi csak akkor megy orvoshoz, ha már nagy baj van. Dr. Rich Joseph szerint az egészségügyi szűrések fontosak, ezek magukban foglalják az éves fizikai vizsgálatot és vérvizsgálatot is. Ez különösen igaz a 30-as és 40-es éveik végén járó férfiakra.

Ha észreveszed, hogy elvesztetted az érdeklődésedet a korábban örömet okozó tevékenységek iránt, vagy jelentős súlyváltozást tapasztalsz, keresd fel az orvosodat.

Egy szakértő segíthet az energiahiány okának azonosításában és egyéni kezelési terv kidolgozásában.


Megosztom
Link másolása

Ajánljuk

ÉLETMÓD
7+1 nyarat megkeserítő tünet, amire segítség a most virágzó orbáncfű
Az orbáncfű egy fantasztikus és sokoldalú gyógynövény, amire nagy szükség van nyáron is. De vigyázz vele, mert fényérzékenyítő.

Megosztom
Link másolása

Most virágzik országszerte az orbáncfű (Hypericum perforatum), ami egy sárga virágú növény, és széles körben használják a gyógyászatban. A kaszálókon, réteken való tündöklése közel esik Keresztelő Szent János ünnepéhez, akiről az angolszász St. John's Wort nevét kapta.

Ugyanezt a napot Szent Iván éjjeleként is ismerjük, amely napon sok pogány rituálét végeznek, ezeknek is alapja az orbáncfű.

Sokszor koszorút fonnak belőle jövendőmondásra, vagy 23-áról 24-re virradóra szedik le más mágikus képességei miatt.

A magyar néphagyomány szerint az orbáncfű elűzi a démonokat, ami izgalmas hasonlóságot mutat a tudomány mai állásával. Ha azt vesszük, hogy többszáz évvel ezelőtt nem volt szavunk a komor gondolatokat okozó depresszióra, vehetjük úgy, hogy ezeket a rossz gondolatokat vélték démonoknak.

Az orbáncfű ugyanis a nyugati orvoslás szerint is figyelemreméltó kedélyjavító.

Antidepresszáns hatását klinikailag igazolták, a depresszió tüneteit képes csökkenteni. Több, mint 20 tanulmány áttekintése alapján az orbáncfű ugyanolyan hatásosnak vagy hatékonyabbnak bizonyult, mint a szelektív szerotonin-újrafelvétel-gátlók (SSRI-k) – a depresszió kezelésére általánosan használt gyógyszercsoport. Az egyik tanulmány hasonló hatásokat talált a triciklikus antidepresszánsokhoz képest.

Azt is megállapították, hogy az orbáncfű csökkentheti a menopauza utáni depressziót.

Az orbáncfűt számos egészségügyi probléma kezelésére alkalmazták a történelem során teaként, tinktúraként és olajként is. Vese- és tüdőproblémáktól kezdve a memóriajavításon át az alvászavarokig használták.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

BANYA (@banyanni) által megosztott bejegyzés

Manapság sokan fordulnak az orbáncfűhöz, mint természetes gyógyítóhoz olyan állapotok kezelésében, mint az említett depresszió, a szorongás vagy akár az ADHD. Közvetlenül a bőrre téve sebek, zúzódások és izomfájdalom esetén is segíthet.

Mégis kiemelendő ez a depresszión túli hét eset, amiben az orbáncfű hasznos lehet:

Premenstruációs szindróma (PMS): fizikai és érzelmi tünetek ellen, amelyek általában 1-2 héttel a menstruáció előtt jelentkeznek.

Psoriasis: autoimmun bőrbetegség, amely gyulladt bőrfoltokat okoz.

Szomatikus tünetek zavara: A fizikai tünetekre való extrém összpontosítás, amely jelentős szorongáshoz vezet.

Obszesszív-kompulzív zavar (OCD): Olyan mentális egészségi állapot, amely ellenőrizhetetlen, tolakodó és folyamatos rögeszméket okoz, egyfajta rendmánia, de más kényszerekben is megnyilvánulhat.

Figyelemhiányos/hiperaktivitási zavar (ADHD): figyelmetlenség (nem tud összpontosítani), hiperaktivitás (nyugtalanság) és impulzivitás (gondolkodás nélküli döntéshozatal) jellemző az ADHD-s emberre.

Szezonális érzelmi zavar: a szezonális változások miatt fellépő depresszió.

A nyolcadik főbb állapot, amiben az orbáncfű bevethető, inkább egy szokás: ez pedig

a dohányzás. Az ebben való leszokást segítheti azzal, hogy a kényszereket csökkenti.

Arra viszont nagyon figyeljünk, hogy ha belsőleg isszuk teáját, vagy ha külsőleg kenjük is, erősen fényérzékenyítő kémiai összetevőt tartalmaz. Ez azt jelenti, hogy

használata után 10-12 órán át nem érheti UV fény a bőrt.

Ezért jó este iszogatni a teáját. 12 hétig tartó fogyasztását biztonságosnak tartják a kutatások felnőtt, gyógyszert nem szedő ember esetén.

Fogyasztása előtt mindig konzultálni kell orvossal vagy gyógyszerésszel,

mert egyes vényköteles gyógyszerek hatását felerősítheti, antidepresszánsok mellett például nem javasolt használata. Másokét, mint például a fogamzásgátlók, viszont csökkentheti. Nagyon hatékony gyógynövény számos esetben, de a körültekintés a fogyasztása során elengedhetetlen.


Megosztom
Link másolása

Ajánljuk
s="promobox-header"> Ajánljuk
HÍREK
Jön a Nemzeti Anyatejbank, Pintér Sándor és Varga Mihály népszerűsíti majd a szoptatást
A cél, hogy minden rászoruló baba hozzáférjen az anyatejhez – és mindezt egy informatikai rendszer kövesse is. A részleteket Pintérnek és Vargának kell kitalálnia, de a kulturális miniszter is besegít.

HÍREK
Eddig tartott: Kirúgták a 9 éves Emmát depresszióba hajszoló tanítót
Hónapokig zaklatta egy 9 éves diákját egy sárkeresztúri tanító. Végül a szülők lebuktatták, de az iskola csak akkor lépett, amikor már a nyilvánosság elé került az ügy.

SPORT
Itt az első fotó a kórházban lábadozó Varga Barnabásról
A magyar válogatott támadója a műtét után lábadozik a stuttgarti kórházban. A támadó arccsonttörést szenvedett a vasárnapi esti meccsen.

KÉK HÍREK
12 mázsás, megvadult bika végzett Józsi bácsival, vágóhídra küldték a gyilkos szarvasmarhát
A 76 éves bácsi éppen az istállót takarította, amikor a 4 éves állat nekiesett. Hiába volt óvatos az idős férfi, a bika ezúttal kicselezte.