Connect with us

10 biztos jel, hogy a párod már betegesen féltékeny

Kép: Pixabay

LOVE

10 biztos jel, hogy a párod már betegesen féltékeny

Miből jöhetsz rá, hogy beteges a féltékenysége? Elmondjuk!


“A féltékenység egy párkapcsolatban nem normális dolog. Szerintem a féltékeny fél lelkében vagy fejében van valami probléma. Esetleg a kapcsolat válságát jelzi, azt, hogy már nem működik, vagy nem a korábbihoz hasonlóan működik, és a féltékenykedés ennek kivetülése” – mondta az egyik negyvenes férfiismerősöm.

Azt is hozzátette, hogy valószínűleg önértékelési zavarokkal küzd a kórosan féltékeny ember.

Ezt a pszichológusok is megerősítik. A szakemberek szerint „Kóros féltékenységről akkor beszélhetünk, amikor a párkapcsolat legfontosabb mozgatórugója a féltékenység: annak elkerülése, jogtalanságának bizonygatása, vagy fenntartása. Ezek mögött a viselkedésformák mögött a partner elhagyásától való félelem áll, melyet úgy próbál az illető feloldani, hogy párkapcsolata minden pillanatát kontrollálni szeretné.”

Ez a helyzet sajnos veszélyessé válhat, gyakran kíséri verbális vagy fizikai erőszak a féltékenységet, a gyanúsítgatást gyakran verés, pofozás, lökdösés követi, de életveszélyes fenyegetés, a közös gyerek megölésének kilátásba helyezése és öngyilkossággal való fenyegetőzés is előfordul.

Ha a párod betegesen féltékeny, arra figyelj oda, és lépj idejében. Milyen jelei lehetnek a kóros féltékenységnek?

A párod hisztizik, ha más neműekkel szóba állsz

A beteges féltékenység egyik jele, ha valaki azonnal idegrohamot kap vagy durcizni kezd, ha a barátja más nőkkel beszélget vagy lányok is vannak a barátai között, vagy ha a férj azért piszkálja a feleségét, mert az a férfi kollégáival jóban van. Ha valaki minden, a párjával ellenkező nemű emberben a potenciális vetélytársat látja.

Nem szereti, ha nélküle mégy valahova,

igyekszik a négy fal között tartani. Vagy úgy szervezi, hogy ő is veled menjen, esetleg “véletlenül” felbukkan ő is ott, ahová te mentél szórakozni a barátaiddal.

Rájössz, hogy követ

“Volt egy barátnőm, aki képes volt egyszer utánam jönni, amikor hazautaztam a családomhoz. Nem vettem észre, hogy ő is ugyanazon a vonaton utazik, és amikor leszálltam, hazáig követett. Mikor már a szüleimnél voltam, felhívott, hogy ott áll a ház előtt.

Ehhez hasonló történt egy lánnyal is, akit egy épp csak bimbózó kapcsolat elején a fiú külföldre követett repülőgéppel, mert nem hitte el, hogy a lány valóban oda utazik, ahová mondja.

Ennél enyhébb esetek is előfordulnak, de mindenképpen intő jel.

Szeretné látni a leveleidet, messenger üzeneteket stb.

Aki ilyet kér a párjától, az nem egészséges módon gondolkodik a kapcsolatról. A normálisan működő párkapcsolatban ugyanis a felek megbíznak egymásban, másrészt élni hagyják a másikat, és nem kívánják tőlük azt, hogy ilyen mélyen belemászhassanak a magánszférájukba.

Állandóan hívogat, hogy mit csinálsz,

munka közben is. Ezzel mintegy ellenőrzi, mit csinálsz. Tényleg ott vagy-a, hol mondod, vagy esetleg tetten ér, például azzal, hogy egészen más hangokat hall a háttérből. Fülel beszél közben, hogy ellenkező neműek hangja hallatszódik-e a háttérből.

 Azon kapod, hogy a telefonodat csekkolja,

az sms-ek között kotorászik vagy a híváslistát ellenőrzi.

Azzal vádol, hogy megcsalod,

annak ellenére, hogy soha nem adtál erre okot. Aki azt feltételezi fel a párjáról, hogy lefekszik másokkal, és ezen pörög, az valóban betegesen féltékeny. Súlyos dolog azzal vádolni valakit, hogy félrelép.

Beleszól, hogyan öltözködj,

vagy egyenesen megszabja, mit vegyél fel, nehogy “túl vonzó”, “túl szexi” legyeél, nehogy megakadjon rajtad bárkinek a szeme.

Állandóan megjegyzéseket tesz vagy faggat

“Tetszik neked, miért nézed?” “Láttam, hogy ÚGY néztél rá!” “Kivel voltál ennyi ideig?” “Már megint X.Y.-nal találkozol?” “Már megint hazudsz, látom rajtad, hogy hazudsz!

Hazugsággal vádol

Magyarázkodásra kényszerít az örökös kétkedésével és vádaskodásával, majd amikor elmondod, mi történt, akkor a fejedhez vágja, hogy hát persze, ez csak magyarázkodás. Értésedre adja, hogy egyáltalán nem hisz neked és nem bízik benned.

A kóros féltékenységen csak szakember segíthet, érdemes pszichológushoz fordulni vele és terápia során feltárni az okokat.

Még több LOVE

Hirdetés

Népszerű

Facebook

Hirdetés
Fel