Connect with us

Tudományosan bizonyították: aki jóban van az exeivel, nagy eséllyel pszichopata

Fotók: Pixabay

LOVE

Tudományosan bizonyították: aki jóban van az exeivel, nagy eséllyel pszichopata

Ugyanazok a személyiségjegyek kellenek hozzá. Elmondjuk, mik azok.


Van, aki szerint jóban lenni a volt pasiddal/csajoddal tök oké. Nincs abban semmi, ugye? Nos, az amerikai Oakland Egyetem pszichiátriai kutatócsoportja szerint de igenis van.

Legfrissebb kutatásuk nem kevesebbet állít, mint azt, hogy aki rutinszerűen jóban van az exeivel, az az esetek többségében pszichopata, de legalábbis e súlyos személyiségzavar több jellemzőjét is magán hordozza.

A vizsgálat során 861 ember személyiségét és volt kapcsolatait figyelték. Két kérdőívet kellett kitölteniük: az egyik a kapcsolataikat boncolgatta, és ügyesen elrejtették benne a kérdést, hogy jó barátságban maradtak-e a volt partnereikkel. A másik pedig egy klasszikus “nárcisztikus/pszichopata” kérdőív volt, amely azt állapítja meg, vajon az illetőre jellemző-e e súlyos személyiségzavarok egyike (többnyire átfedésben is vannak).

A döbbenetes eredmény: azok a vizsgált személyek, akik egyértelműen pszichopata vonásokat mutattak, túlnyomó többségben azok voltak, akik rendszeres és szoros kapcsolatot tartottak fenn az exeikkel.

A kutatók szerint a magyarázat a következő: a pszichopátia meghatározó személyiségjegyei – az empátia teljes hiánya, a gátlástalanság és a felszínen elbűvölő modor – valószínűsítik, hogy egy ilyen ember továbbra is “markában tartja” az exet. Nem az a fontos a számára, hogy a másik meggyógyuljon és továbblépjen, hanem hogy valamilyen módon továbbra is az ő hatása alatt maradjon.

Ezek az emberek érdek-vezéreltek, ezért többnyire valami nagyon is hidegen végiggondolt ok áll a háttérben. Valamit még akarnak az extől: szexet, olykor pénzt, törődést, figyelmet, vagy egyszerűen csak azt, hogy ne legyen másé, akkor sem, ha nekik már nem kell.

A tudósok szerint természetesen sok ember nem képes teljesen leválni a volt szerelméről, és ez nem jelenti automatikusan azt, hogy pszichopaták. Inkább a tendencia az érdekes: ha valaki “sportot űz” abból, hogy az exeit így vagy úgy, akár a barátság látszatába bújtatva is, de a hatalmában tartja, az bizony ennek a komoly személyiségzavarnak a jele lehet.

Egy biztos: ha úgy érzed, az exed már tényleg nem akar tőled semmit, csak kihasznál, és te még mindig kötődsz hozzá, akkor tényleg jobb, ha teljesen elvágsz vele minden köteléket. Ha nem pszichopata, akkor is. A továbblépésre ugyanis csak így van esélyed.

Iheartintelligence

Még több LOVE

Hirdetés

Népszerű

Facebook

Hirdetés
Fel