Connect with us

Tudományos: öt fő különbség van aközött, ahogy egy nő, és ahogy egy férfi szerelmes

Fotó: Pexels

LOVE

Tudományos: öt fő különbség van aközött, ahogy egy nő, és ahogy egy férfi szerelmes

Tudtad például, hogy a felmérések szerint ki mondja ki hamarabb, hogy “szeretlek”?


A világ legtitokzatosabb, legerősebb érzése. Ha oldalba kap minket, végünk. A szerelem pszichológiájáról szinte semmit se tudunk. Vagy mégis? A szakemberek és számtalan kutatás, felmérés szerint azért vannak igazodási pontok. Például egyértelmű, hogy a férfiak és a nők teljesen máshogy élik meg a szerelmet. Íme itt az öt fő különbség.

#1 A férfi hamarabb lesz szerelmes

Jonathan Bennett és David Bennett párkapcsolati szakértők szerint kutatások igazolják, hogy a hollywoodi romantikus filmek közhelyeivel ellentétben egy férfi hamarabb esik szerelembe, mint a nő. A dolognak evolúciós okai vannak: míg a férfi “csak” egy nő vonzerejét nézi, a nőnek azt is meg kell figyelnie, milyen partner lesz a pasi hosszú távon (pl. fel lehet-e vele együtt nevelni az utódokat, biztonságos hátteret nyújt-e stb.). A pasi tehát hamarabb hallgat az ösztöneire, míg egy nő körültekintőbb. Óvatosabban, lassabban adja át magát az érzéseinek.

#2 A külső a férfiaknál alap, a nőknél másodlagos

Bizony. Nikki Martinez pszichológus szerint egy 1000 férfit és nőt érintő kérdőíves felmérés egyértelműen bizonyította, hogy egy férfi tulajdonképpen képtelen igazán beleszeretni egy nőbe, akihez fizikailag nem vonzódik az első pillanattól kezdve. A pasik olyan szinten vizuálisak, hogy a szexuális vonzerő és a szerelem nálunk elválaszthatatlan. Egy nő ennél analitikusabb: ő bele tud szeretni egy pasiba a személyisége alapján akkor is, ha elsőre nem találja különösebben vonzónak.

#3 A pasiknál nagyobb a lendület

A Harrison and Shortall nevű cég kutatása szerint a férfiak sokkal nagyobb lendülettel vetik bele magukat a szerelembe. Ha valakiért odavannak, nem mérlegelik a hosszú távú következményeket, fejest ugranak az érzelembe, és kész. A nők ebben is mások: ők előbb végigzongorázzák magukban, mi lehet ebből a kapcsolatból, mik az esélyek, és így tovább. Sokkal visszafogottabbak, átgondoltabbak.

#4 A férfiak szerelme inkább szenvedély, a nőké inkább érzelem

Ez is abból következik, hogy a pasik a szerelmet és a szexuális vágyat eléggé “egy csomagban” kezelik. A szerelemben számukra a nő iránti testi-lelki vágy, a szenvedély a meghatározó. A nőknél is, természetesen, de náluk ez is “érzelmesebb”: ha nem tapasztalnak érzelmi stabilitást, nem tudják úgy átadni magukat a szerelemnek.

#5 A férfi hamarabb mondja ki, hogy “szeretlek”, a nő pedig többször

Meglepő, nem igaz? Pedig Esther Boykin pszichológus szerint így van. Mivel a férfiak általában kisebb “rizikófaktornak” érzik a szóbeli szerelmi vallomást, ha odavannak egy nőért, könnyebben ki is mondják. Számukra ez a szó a totális vonzalom jele, tehát nem is teljesen biztos, hogy tényleg csak akkor mondják, ha fülig szerelmesek. A nők viszont később mondják ki, de a kapcsolat során sokkal többször: a “szeretlek” szó ugyanis a nők szeretetnyelvének egyik alapja, mondani és hallani szeretnék, hogy valóban erősnek érezzék a kapcsolatot.

Természetesen a fentiek nem aranyszabályok, vannak kivételek. De a tendencia érdekes.

Már csak azért is, mert a kutatások azt támasztják alá, hogy ha egy férfi tényleg odavan egy nőért, nem habozik azt kimondani és kimutatni. Ha tehát egy pasi nem mutat irántunk túl nagy lelkesedést, akkor fölösleges mentségeket keresni: valószínűleg nem is kellünk neki igazán.

IHeartIntelligence

Még több LOVE

Hirdetés

Népszerű

Facebook

Hirdetés
Fel