Connect with us

Tudod, melyik a világ legritkább szem- és hajszín kombinációja?

Fotó: Pexels

LIFE

Tudod, melyik a világ legritkább szem- és hajszín kombinációja?

Matematikailag nagyobb az esélyed egy villámcsapásra, mint hogy egy ilyen szemű és hajú emberrel találkozz.


Égszínkék, smaragdzöld, őzikebarna, vagy épp parázslóan fekete. Sokféle szemszín létezik, és természetesen mindegyik gyönyörű. Ahogy a hajunk árnyalata is ezerféle lehet – a szalmaszőkétől a mélyfeketéig. De vajon melyik a legritkább kombináció?

A Medical Daily orvosi szaklap publikációja szerint a világon a legritkább a vörös haj-kék szem kombó. A két szín előfordulása genetikailag külön-külön is nagyon ritka, mivel úgynevezett recesszív (a domináns ellentéte) gének hordozzák magukban.

A világon élő összes ember mindössze 1-2 százaléka természetes vörös hajú, és 17 százaléknak van kék szeme. Ha ezt társítjuk, különösebb matematikai tudás nélkül is kijön, hogy ez bizony ritka, mint a fehér holló. Csak hogy egy kicsit morbid hasonlattal éljünk: egy átlagos embernek élete során 3 század százalék esélye van arra, hogy villámcsapás éri (ez is borzasztó kicsi szám), de mindössze 1,7 század százalék az esély arra, hogy egy természetes vörös hajú-kék szemű emberrel találkozzon. Vagyis ha ilyet látsz, jól nézd meg magadnak, mert igazi kuriózumra bukkantál.

via GIPHY

A természetes vörös hajúaknak egyébként általában barna vagy zöld szeme van.

Simplemost

Még több LIFE

Hirdetés

Népszerű

Facebook

Hirdetés
Fel