TRENDI

A parfümök egyik leggyakoribb összetevője, gyógyhatású és mennyei szörp-alapanyag – ezért imádjuk az ibolyát

Miért hívták „Ibolya káplárnak” Napóelont, kinek készülnek az ibolyás parfümök, és miért hasznos, ha ismered a növény gyógyhatásait? Kis ibolyakörkép.

Megosztom
Link másolása

Ki volt az igazi ibolyás-influenszer: Napóleon vagy a felesége?

A különböző legendák alapján nem egyértelmű, ki kezdte a Napóleont körbelengő „ibolyaőrületet” - ő maga, vagy első felesége, Josephine. Egyes elbeszélések szerint a hadvezér volt az, aki valamilyen okból ragaszkodott ahhoz, hogy felesége ibolyákkal hímzett ruhában fogadjon neki örök hűséget, ezért tőle származtatják az életét végigkísérő ibolya iránti szenvedélyt.

Állítólag amikor Elba szigetére száműzték, az Ibolya káplár így búcsúzott katonáitól:

„Ne csüggedjetek, ibolyavirágzásra visszatérek!”

Ezek után a Napóleon-szimpatizánsok úgy puhatolták ki újdonsült ismerőseik politikai beállítottságát, hogy megkérdezték: „Szereti az ibolyát?” ha a válasz „Oui” vagy „Non” volt, lehetett tudni, hogy az illető nem beavatott, ugyanis a titkos válasz az „Eh bien” volt.

Ám sokan inkább arról írnak, hogy a császárné volt az, akinek ez az illatos tavaszi virág már Napóleon előtt is fontos volt, és férje ennek köszönheti ezt a bensőséges kapcsolatot az ibolyával.

Korabeli leírások alapján Josephine csak a szerencsének és pár befolyásos barátnak köszönhette, hogy elkerülte első férje, a francia arisztokrata Alexandre de Beauharnais sorsát (akit a jakobinus diktatúra végnapjaiban halálra ítéltek és kivégeztek). Férje halála után, még mindig a börtönben várva a halálos ítéletet, valaki küldött neki egy csokor ibolyát, amit bíztató jelnek vett – pártfogói mindent megtesznek, hogy kiszabaduljon.

Végül Robespierre bukásának és korábbi szeretője, Paul Barras közbenjárásának köszönhetően kegyelmet kapott. Miután visszakapta javait, özvegyként több pénzember és politikus is pártját fogta (értsd: lett a szeretője), így biztosította saját és gyerekei megélhetését.

A nála hat évvel fiatalabb Napóleonnal is az egyik Barras-féle bálon találkozott, ahol a legenda szerint az egyébként Martinique-ról származó mulatt Josephine egzotikus megjelenését még különlegesebbé tette azzal, hogy

a francia hölgyekkel ellentétben nem ékszerekkel, hanem ibolyakoszorúval ékesítette magát.

Napóleont ez az egyediség állítólag teljesen elvarázsolta, azonnal beleszeretett az özvegybe, és rá egy évre össze is házasodtak.

Házasságuk ugyan végül válással végződött, mivel Josephine nem tudott neki fiút szülni, de életük végéig jóban maradtak.

Napóleon egyébként haláláig őszintén szerette első feleségét, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy amikor végül Szent Ilona szigetére száműzték, utolsó kívánsága az volt, hogy meglátogathassa Josephine sírját, melyről szakított pár ibolyát. Ezek közül kettőt Napóleon halálakor megtaláltak a medáljában, egy hajtinccsel együtt.

Szerényen megbúvó másodhegedűs

Érdekes áthidalás következik: Napóleon második felesége, Habsburg Mária Lujza ugyanis szintén nagy ibolyakedvelő volt, olyannyira, hogy miután férjét száműzték, neki pedig kiutalták Parma, Piacenza és Guastalla hercegségét, a pármai kolostornak ukázba adta, hogy készítsenek számára ibolyaesszenciát.

Ennek sikeréből a mai napig profitál a régió: a parfümön kívül ma már számos egyéb ibolyás különlegességet is hazavihetünk a városból, például testápolót, szappant, fürdőzselét, púdert, vagy akár parfümmel átitatott legyezőt is.

Nem gondolná az ember, de a rózsa után egyébként  az ibolya az egyik legelterjedtebb illatkomponens. Egyaránt megtalálható férfi, női és unisex parfümökben is.

Ilyen a Kenzo pipacsos üvegéről híres Flower parfümje, vagy a Dior J’adore-ja, melyeket a hölgyeknek talán nem is kell bemutatni, vagy a Calvin Klein CK One egyedülálló unisex illata.

A James Franco-val promotált Gucci Pour Homme parfümben pedig a készítők az egészen férfias összetevők, mint a gyanta vagy a borostyán mellé csempézték be az ibolyát.

Ibolya kisokos (nem csak) prepperek-nek

Először is, kik azok a prepperek? Ők azok, akik igyekeznek egy természeti katasztrófa, világjárvány, háború vagy egyéb globális csapás következményeire a lehető legalaposabban felkészülni. Az angol prep (felkészül) szóból eredeztetve magyarul „felkészülőknek” is hívják magukat. De mi köze ehhez az ibolyának?

Csak annyi, hogy

egy alapos prepper nem csak fegyverkezésből meg földbe vájt lakóegységek kialakításából műveli ki magát, hanem a vadon növő ehető-és gyógynövények tudományából is.

Ez ugyanis egy gyógyszertárakat és orvosokat jó eséllyel nélkülöző posztapokaliptikus társadalmi összeomlás esetén abszolút nélkülözhetetlen skill.

Tehát most következzen egy kis összefoglaló az ibolyáról, hogy adott esetben ezen már ne múljon senki túlélése.

Először is a legfontosabb, hogy a közel 600 ibolyafaj közül csak azt használjuk, amelyiket biztosan ismerjük, hiszen Magyarországon is vannak védett ibolyafajták, például a sárga ibolya, (Viola biflora) mely a Bükk hegység egyetlen hűvös völgyében található meg, szóval hacsak nem a Bükk lesz az egyetlen használható menedékhely, ezt valószínűleg elkerüljük. Természetvédelmi értéke 50.000 Ft. Hasonlóan védett maradványnövényünk a dombi ibolya (Viola collina) (virágai egészen világos lilák, és az illatuk se olyan intenzív). Harmadik védett ibolyánk a lápi vagy mocsári ibolya, ami sajnos eltűnőben van hazánkból.

Bár egy katasztrófahelyzetben valószínűleg senkit se fognak megbüntetni ezek letépéséért, azonban jó tudni, hogy a népi gyógyászat úgyis a legelterjedtebb illatos ibolyát használja (Viola odorata), tehát biztosabb, ha ezt a jellegzetes illatú, sötétebb lila színű ibolyafajt használjuk, ha elfogyott a gyógyszer.

Az ibolya virágát gyógyhatása végett teának fogyasztjuk, forrázatot készítünk belőle (akár egy filteres tea készítésénél, egy adagnál 2 dl vizet felforralunk, ráöntjük egy evőkanál szárított virágra, állni hagyjuk nagyjából 10 percig, leszűrjük).

A tea nagyon jó köhögésre, mandulagyulladásra, enyhe hashajtó, vizelethajtó, nyugtató, alvást elősegítő.

Leveleinek főzete kiváló izzasztó, lázcsillapító és hurutoldó, hatékonyan enyhíti a megfázás és az influenza tüneteit, valamint csökkenti a betegségek kialakulásának kockázatát. Mivel szabályozza a vérnyomást, az ibolya egyes szív-és érrendszeri megbetegedések megelőzésére is alkalmas lehet.

Bőrnedvesítő, bőrszépítő tulajdonságáról is ismert, tökéletes a száraz bőr kezelésére, gyulladáscsökkentő és segít meggyógyítani a vágásokat és a sebeket.

Egy falat tavasz

Rövid virágzási ideje miatt az ibolya igazi szezonális csemege, ezért érdemes a friss virágokat és leveleket nem csak gyógyászati, hanem kulináris célokra is felhasználni.

A virágok illatuk és édes ízük miatt alapvetően édességekhez illenek, így díszíthetünk vagy tölthetünk velük csokoládés vagy tejszínhabos tortákat, linzereket, túrós desszerteket. Fontos, hogy ehhez kizárólag a virágfejeket használjuk, minden zöld részt távolítsunk el róla, különben elvész az édes íz.

Zsenge leveleit a bébispenóthoz hasonlóan használhatjuk salátákba, levesekbe, túrós szendvicskrémekbe.

Ízük jól megy a zöldborsóhoz, de tehetjük őket rántotta tetejére, smoothie-ba, vagy keverve pirított ázsiai ételekbe is.

A friss felhasználáson túl számos módon tudjuk tartósítani az ibolya ízeit: kandírozhatjuk, eltehetjük mézben vagy készíthetünk belőle ibolyás ecetet vagy szörpöt is, melyekkel szezonon kívül is élvezhetjük a virág zamatát.

Színváltós ibolyaszörp

Irgalmatlan mennyiségű, de legalább egy befőttes üvegnyi sötétlila, illatos ibolyát szedünk szár nélkül, (sőt, ráérősök vagy kitartó segédekkel rendelkezők csak a szirmokat gyűjtsék)

Beáztatjuk a virágokat egy napra egy közepes fazéknyi vízbe, ha másnapra nem fakultak ki a szirmok, kicsit rámelegítünk.

Másnap leszűrjük, gyönyörködünk a sötétkék vagy zöld színű folyadékban.

Egy kiló cukorral elkezdjük felfőzni, amikor a cukor felolvadt, egy csomag citromsavat vagy 1-2 citrom levét hozzáadjuk és megint gyönyörködünk a most már pink színűre változott italban.

Üvegbe töltjük, a fazékban maradt szörpöt megvárjuk, amíg teljesen kihűl, és csak utána kóstoljuk. Melegen valamiért általában teljesen más az íze. Sosem lesz egyforma, utólag kell kikísérletezni a vízzel/szódával történő hígítást, plusz citromlé hozzáadását.

Ha valaki szeretne varázsolni a szörppel, annak érdemes kihagyni a főzésből a citromot és csak a felszolgálás előtt adagolni az italhoz, hogy a színváltásnak más is tanúja lehessen.

Most pedig emeljük poharunkat a középiskolai kémia tanárokra, hátha kedvet kapnak leírni az ibolya színeváltozásának képleteit.

Megosztom
Link másolása

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


TRENDI
Zseniálisan parodizálták ki a legmerészebb Oscar-ruhát: Celeste Barber ismét hozta a formáját
A humorista Hunter Schafer provokatív, tollas „felsőjét” gondolta újra. Mutatjuk a cikkben a fotót.

Megosztom
Link másolása

Celeste Barbert már itthon sem kell bemutatni. A több mint 9 millió követővel rendelkező humorista Instagramon arra szakosodott, hogy a magamutogató influenszerek, modellek fotóit, extrém ruhakölteményeit vagy éppen nyakatekert pózait parodizálja ki nagyszerűen.

Posztjaival megmutatja, hogy a látszat és a hús-vér valóság között mekkora a különbség. "Áldozatul esett" már neki egy sor olyan híresség is, mint amilyen Jennifer Lopez, Kylie Jenner vagy Chrissy Teigen.

Ezúttal az Oscar-gála legprovokatívabb outfitje kapta meg a magáét.

Mi is megírtuk hogy Hunter Schafer elképesztően bátor "ruhában" érkezett az Oscar-gálát követő bulira. A transznemű színésznő egyszerű fehér selyemszoknyát húzott,

a felsője viszont csupán egy nagyobb méretű madártoll volt, ami épphogy takarta a mellbimbóját.

Az Eufória sztárja igen merész ruhájával megdöbbentette a kommentelőket, rengetegen reagáltak a megjelenésére.

Celeste Barber most zseniális fricskával parodizálta ki az öltözéket: portörlésre használt tollseprűjéhez műselyem függönyt húzott:


Megosztom
Link másolása

Ajánljuk
TRENDI
Jennifer Aniston aranyszínű ruhában tündökölt a vörös szőnyegen Adam Sandlerrel
A Gyagyás gyilkosság 2 párizsi eseményén mutatták meg magukat.

Megosztom
Link másolása

Jennifer Aniston csillogó ruhában tündökölt a vörös szőnyegen a Gyagyás gyilkosság 2 másik sztárjával, Adam Sandlerrel - miután címlapokra került, mert véletlenül káromkodott a This Morning című műsorban. 

A Jóbarátok 54 éves színésznője egy csillogó, aranyszínű, földig érő, több ezer apró kővel díszített ruhát választott a vörös szőnyeges eseményre. Haját a megszokott Rachel stílusban, kiengedve hordta, természetes sminkkel egészítette ki. Aniston természetesen ismét lenyűgözött mindenkit megjelenésével, a színésznő továbbra is gyönyörű.

Mellette az 56 éves komikus Adam Sandler egy elegáns öltönyt viselt edzőcipővel.

Mindez azután történt, hogy a Aniston élő adásban káromkodott egy csütörtök reggeli élő TV műsorban, írta a Daily Mail. A hollywoodi sztárnak sikerült egy erős szlenggel leírnia a vicces forgatást, ami után a két műsorvezető nem győzött bocsánatot kérni. Aniston azzal mentegetőzött, hogy ki lehetne sípolni, mert nem vette észre, hogy élőben vannak.

„Nem, ez élőben van, de ne aggódj, mi szerettük”

- mondta a műsorvezető kuncogva.

A két színész azt is elmesélte, hogy a szoros barátságuk mennyire megkönnyíti a forgatásokat, Adam viccelődött is:

„Jennifer tudja, hogy minden nap van egy olyan óra, amikor „jó” kedvem van, akkor azt mondja: 'forgassatok vele most! És vigyétek ki innen, hadd csináljam a dolgomat...”

Mire Jennifer nevetett:

„Nem... ezek (a rossz hangulatai) egy percig tartanak, aztán el is tűnnek! Mindannyian elhallgatunk egy pillanatra a düh miatt, aztán visszamegyünk dolgozni".

A Gyagyás gyilkosság 2 a 2019-es film folytatása. Jennifer ismét eljátssza Audrey Spitz szerepét, míg Adam a bumfordi férjét, Nick Spitzet alakítja.

Anistont és Sandlert főállású nyomozóként láthatjuk, amint Párizsba utaznak, hogy megpróbáljanak megoldani egy új ügyet, amelyben gazdag haverjuk is érintett.

A várva várt akciódús folytatás március 31-én debütál a streamingszolgáltató felületen, a Netflixen.


Megosztom
Link másolása

Ajánljuk

TRENDI
A 6 legnagyobb hiba, amit melltartó vásárlásakor elkövethetsz
Szúr, nyom, bevág és kényelmetlen. Vagy épp laza és lecsúszik. Ha próbáltál már melltartót a boltban, pontosan tudod, miről van szó. Hiába szeretnéd mielőbb letudni a vásárlást, nem érdemes elsietni.

Megosztom
Link másolása

Honnan tudhatod, hogy a tökéletes melltartó mellett döntesz? Úgy, hogy elkerülöd ezt a hat hibát:

1. Nem figyelsz a méretre

Tudtad, hogy már egy-két kiló súlyingadozás hatására is megváltozhat a melltartó méreted?

Ráadásul ez teljesen normális, ezért a hormonális változások és hasonlók miatt évente legalább egyszer érdemes egy szabócentivel méretet venni magadról, mielőtt elmész új darabot vásárolni. Aztán nem kell meglepődnöd, ha a bolti méretezés nem egyezik pontosan; a melltartó számozása a márkától függően változó lehet, csak útmutatóként szolgál.

2. Nem végzed el az ugrálós tesztet

Ez egy hasznos módszer, amelyet gyakran ajánlanak sportmelltartók vásárlásakor, de a hétköznapi melltartók esetében is segít, különösen, ha nagyobb mellű vagy!

Akár online rendeled a melltartót, akár üzletben vásárolsz, fontos, hogy megfelelően próbáld fel

(ez azt jelenti, hogy amikor belebújsz, előrehajolsz, így a mellszövet megfelelően esik a kosarakba), majd néhányszor fel-le ugrálsz. Így kiderül, hogy a melltartóban van-e mozgás, ami később a mellszalagok és -szövetek megnyúlásához/megereszkedéséhez, valamint fájdalomhoz vezethet.

@highsupportsportsbra01 Let’s do a bounce test together with Courtney. #highsupportsportsbra #bigboobstrugles #sportsbrareview #fullbust #sportsbra ♬ original sound - Stella Leah

3. Olyan melltartót választasz, amely a legszűkebbre kapcsolva jó csak

Erről sok vita folyik, de a szakemberek szerint ha melltartót próbálsz, olyat vegyél, amelyik a leglazább kapcson a legkényelmesebb. Így lesz lehetőséged szorosabbra venni, ha a normál mosás és viselés során elkezd nyúlni.

4. Olyan fazont választasz, amely nem illik a mellformádhoz

Bár a méret alap, a forma még inkább! Sok nő szeret bele egy fazonba, és nem veszi figyelembe, hogy az ő alkata mit kíván igazán. Például, ha nagyon telt melleid vannak, akkor a félkosaras melltartó nem biztos, hogy megfelelően tart. Ezzel szemben a lazább szövetű mellek olyan melltartót igényelnek, amelyek a kosár alsó felében plusz párnázással rendelkeznek, ettől kerekebbnek és teltebbnek tűnsz majd.

@madisonannehPOV you’re watching this with your straps digging into your shoulder

♬ Locket - Oui Lele

5. A pántok bevágnak

Válladon mély bevágásokat okoznak a melltartód pántjai? Ez nemcsak csúnya, de fájdalmas is. Nagyon sok nő hiszi azt, hogy ez normális, nincs mit tenni. De az igazság az, hogy ennek nem szabadna megtörténnie, függetlenül attól, hogy milyen nagyok és nehezek a mellek.

Érdemes keresni szélesebb és párnázott pántokat, és olyan fazont, ami alul is pontosan illeszkedik, nem tesz minden terhet a válladra.

Ha azt tapasztalod, hogy vörös csíkot hagy a válladon a melltartód, valami nem stimmel a vele.

6. Csak egyet veszel

Ha nap mint nap hordod a kedvenc melltartódat, és csak hetente mosod ki, azzal hozzájárulsz annak rövidebb élettartamához, hiszen a bőrünkön lévő szennyeződés és az izzadság pusztítja a melltartó anyagát. Ideális esetben minden nap kellene cserélni, különösen, ha zsíros a bőröd, vagy hajlamos vagy sokat izzadni. Persze az élet máshogy működik. Egyszerűbb a kedvenc fazonodból egyszerre 2-3 darabot venni, így lehet rotálni őket.

A Hellogigles alapján


Megosztom
Link másolása

Ajánljuk

TRENDI
12 tuti turis tipp, hogy a lehető legkevesebből frissítsd fel a ruhatárad
Kihagyhatatlan tippek zsákmányszerzés előtt!

Megosztom
Link másolása

A turkálás az egyik legjobb módja annak, hogy olcsó áron csodálatos, divatos ruhadarabokkal frissítsd fel a ruhatárad. A vintage Levi farmertől a túlméretezett ingekig mindent meg lehet találni egy-egy turkálóban.

Azonban a turizást is tanulni kell, sok dologra kell odafigyelni, ha jól akarod csinálni. Ráadásul elsőre nehéz lehet tájékozódni a sok-sok ruha között, hiszen sok esetben csak úgy szétszórva hevernek az üzletben, szerencsésebb esetekben pedig ömlesztve lógnak a fogasokon, mindenféle csoportosítás nélkül.

Ha turkálóba mész vásárolni, könnyen túlcsordulhatsz a használt ruhák, kiegészítők, cipők és a lakberendezési tárgyak tömeges választéka miatt.

Hogyan lehet jól takarékoskodni egy turizás során:

1. Kutasd fel a környékbeli turikat!

Mielőtt elmész a legközelebbi, legismertebb üzletbe, keress más turkálókat a környékeden.

Sok helyi turkáló kisebb, visszafogottabb, és nagyobb választékkal rendelkezik, ahol jobb ruhadarabokat találhatsz. Bár egyes üzletek réginek tűnhetnek, turkálj a polcok között, és lehet, hogy meglepődsz.

2. Készíts mood-boardot!

Mielőtt elindulsz a spórolós kalandodra, nézz szét a Pinteresten vagy az Instagramon ruházati inspirációért. A turkálók nagyon gyorsan túlterhelhetik az embert, ezért jobb, ha van elképzelésed arról, hogy mit keresel.

3. Fedezd fel a turkáló minden zugát!

Soha ne hagyj ki egy részt sem! Például a férfi és a gyerek részlegek fantasztikus darabokat tartogatnak! Ha bármi oversized vagy bő ruhát keresel, a férfi részlegen egészen biztosan találsz majd valamit.

A gyerekrészleg szintén nagyszerű, még ha nem is hiszed, érdemes vele próbálkozni, meglepő darabokra bukkanhatsz. Például, a nagyobb méretek között keress olyan felsőket, amelyek tökéletesen illenek egy magas derekú farmerhez vagy szoknyához. A lányoknak szóló gyerekrészleg szintén remek hely sportos rövidnadrágok beszerzésére, általában márkás darabok is vannak.

4. Szabd testre a ruhákat - egyszerűbb és szórakoztatóbb, mint gondolnád!

Lehet, hogy látsz egy inget, ami nagyon tetszik, de túl nagynak találod. Ahelyett, hogy ott hagynád, gondolkodj el azon, hogyan vághatnád le, hogy a stílusodhoz illeszkedjen.

Egy ing vagy akár egy kapucnis pulóver levágásához mindössze egy filctollra és egy ollóra van szükséged. Egy XXL-es pólóból is csinos, bő szabású cropot varázsolhatsz, amiről mindenki kérdezgetni fog - csak mondd, hogy ez egy egyedi vintage.

Annyi különböző módja van annak, hogy a ruhadarabokat újrahasznosítsd és a sajátoddá tedd. Használd a fantáziádat, és vágj bele a szabdalásba!

5. Keress akciókat - igen, a turkálókban is vannak akciók!

Sok turiban van kiárusítás, bizonyos napokon van, hogy 25% vagy éppen 50% kedvezménnyel is vásárolhatsz. A kasszához érve el se hiszed majd, hogy ilyen kis összegből mennyi mindent tudtál megvenni.

6. Utoljára nézd át a kiegészítőket!

Miután kiválasztottad a ruhákat, nézd át a kiegészítők részlegét. Talán meglátsz egy arany nyakláncot, ami tökéletesen passzol az itt talált inghez, vagy egy övet, amely egy túlméretezett ruha derekát fogja behúzni. A kiegészítők szórakoztató és egyedi hangulatot kölcsönözhetnek az általad kiválasztott alapdaraboknak.

7. Hozd magaddal a barátaidat!

Hasznos lehet, ha valaki, aki ismeri a stílusodat, szintén veled tart a turi kalandra! A barátaid meg tudják majd mondani, mivel nyúlnál mellé és mi lehet jó egy kis átalakítás után. És amúgy is, a társaság sokkal élvezetesebbé teszi az élményt.

8. Ne felejtsd el elajándékozni a régi ruháidat!

Ha valami végül nem áll jól, vagy esetleg túlzsúfolt lett a szekrényed, gondold át, hogy eladományozod a ruhákat egy turkálónak vagy egy adományboltnak. Lehet, hogy valaki tényleg rászorul, és örülne a már alig viselt ruháidnak.

9. Ne feledd, a vintage ruhák kicsik!

Ha találtál egy olyan vintage darabot, amibe azonnal beleszerettél, és nagyszerűen illene a ruhatáradhoz, tartsd észben, hogy a méretek gyakran kisebbek, mint amit használunk. Ha van rá lehetőség, érdemes felpróbálni!

10. Vásárolj szezonon kívül!

A legjobb módja a takarékosságnak, ha nem szezonális ruhadarabokat keresel. Ha nyár van, vegyél téli kabátokat. Ha tél van, vegyél csinos szoknyákat vagy rövidnadrágokat.

Az emberek általában elajándékozzák az előző szezon ruháit, így jó választék áll rendelkezésre az előttünk álló következő szezonra.

11. Adj magadnak időkorlátot!

Bár jó ötletnek tűnhet, hogy az egész napot ruha keresgéléssel töltsd, ha időkorlátot tűzöl ki magadnak, biztosíthatod, hogy ne szippantson be a popkulturális nosztalgia nyúlürege.

12. Öltözz megfelelően!

Nem minden boltban van öltöző, ezért előre kell tervezned. Jó módszer, ha rétegesen öltözködsz, vagy felveszel egy ruhát, attól függően, hogy mit vásárolsz. Ha egy sima topot viselsz, akkor gyorsan fel tudsz dobni felsőket rá, vagy vegyél fel egy ruhát, ha nadrágot, szoknyát vagy farmert keresel. És ami nagyon fontos, könnyen levehető cipőt válassz!

Forrás: YourTango

Megosztom
Link másolása

Ajánljuk