Connect with us

Tanácsok: hogy tarts ki a szerelmed mellett, ha úgy érzed, nem megy tovább, mégis szereted?

Fotó: Pexels

LOVE

Tanácsok: hogy tarts ki a szerelmed mellett, ha úgy érzed, nem megy tovább, mégis szereted?

Azt mondják, az az igazán bölcs, aki tudja, mikor kell feladni. De azt is tudni kell ám, mikor és hogyan kell harcolni. Ne keseredj el, elmondjuk, hogyan.


Van egy film – biztos láttátok – ahol egy sikeres, jóképű, fiatal srác beleszeret egy Parkinson-kóros lányba. Ez a betegség fokozatos leépüléssel jár, és gyógyíthatatlan. A srác meg is ijed, el is bizonytalanodik, szakítanak. De aztán visszakönyörgi magát a lányhoz. Azt mondja: “Képzelj el egy tökéletes világot, ahol te egészséges vagy, és minden rendben. Boldogok lennénk. Ez a világ viszont nem tökéletes, és te beteg vagy. Én mégis ezt akarom. MINKET akarom.”

A film gyönyörű példa arra, hogy ha valami igazi szerelem, és a két ember között alapjaiban rendben van minden, akkor óriási kompromisszumokat is meg lehet – és érdemes is – kötni.

Igen, lesznek pillanatok, amikor közelebb leszel ahhoz, hogy feladd, mint ahhoz, hogy ne. Elmondjuk, mit egyél ilyen esetekben – ha tényleg szereted a párodat.

1. Türelem

Nem azt tanácsoljuk, hogy ha a párod leszar, megaláz, vagy neadjisten bántalmaz, sunyd le a fejed, és tűrj. Vannak dolgok, amiket SOHA nem szabad eltűrni. De egy igazi szerelemben is jöhetnek durván nehéz időszakok. Mondunk egy egyszerű példát: új munkahelye lesz, sokkal többet keres, menő cuccokat vehet, és elszáll az agya. Megszédíti a siker, és a te cuki pasidból hirtelen egy seggfej lesz. Nem azt mondjuk, hogy hagyd szó nélkül. De ha egyébként jól megvoltatok, ilyenkor érdemes türelmesnek lenni. Mert ez nem a párod alapvető személyiségjegye, hanem csak átmeneti “elmezavar”. Mindenkivel megesik. Adj magatoknak egy kis időt, és várd ki, amíg elmúlik. Persze ne örökké – de azért várj.

2. Veszekedés

Elég sok pár rebben szét manapság az első néhány veszekedésnél. Talán a sok válás és széttöredezett család miatt, de sok a széttöredezett, sérült lelkű ember is, aki abban a pillanatban, amint konfliktussal, ellenvéleménnyel, urambocsá egy kis ajtócsapkodással találja szembe magát, fülét-farkát behúzva kiiszkol a szituból. Te ne tedd ezt. Mert hidd el, mással is lesznek feszkók.

Mással is lesz veszekedés. Egy egészséges párkapcsolatban MINDIG van. Persze figyelj arra, hogy a cirkusz ne állandósuljon, de ha balhé van, számolj el magadban százig, mielőtt bármi véglegeset kimondanál.

Inkább kérj időt, és vonulj egy kicsit vissza. De begőzölt fejjel ne dönts.

3. Mondd ki, akkor is, ha nehéz

Van egy rossz hírünk: egy kapcsolatban kommunikálni kell. A rosszat is, sőt, azt talán még inkább, mint a jót. Ha elültek a viharok, de téged még mindig bánt valami, kényelmetlenül érzed magad, fájdalmat érzel a társad bizonyos dolgai miatt: BESZÉLJ. Ne hisztizve, ne vádaskodva.

Úgynevezett “én-üzenetekkel”, vagyis ne azt mondd el, hogy Ő miért hülye, hanem hogy TE milyen szarul érzed magad bizonyos cselekedeteitől.

Hidd el, jobb azt a mérgezett tüskét kihúzni, mielőtt elgennyesedne a seb. A pasik alapvetően rosszul reagálnak az ilyesmire, tehát nem fog örülni, ha dumálni kell, de akkor se hagyd magad. Ugyanis a megfelelően adagolt “kríziskommunikációval” épp a szerelmeteket mentitek meg. Ha nem vevő rá, előbb-utóbb úgyis besokallsz, és lelépsz. De előtte legalább küzdj meg kettőtökért.

4. Ha épp úgy érzed, nem szereted

Ilyen is lesz. A szerelem nem olyan, hogy állandóan, a nap 24 órájában érzed. Talán az elején, de a hormonlöket egy-két év után elmúlik, talán hamarabb is. És igen, lesz olyan, hogy az agyadra megy. Hogy azt hiszed, már nem is szereted. Hogy langyosodik, laposodik a dolog. Erről is érdemes higgadtan elbeszélgetni, és együtt megtalálni a megoldást. Talán utazzatok el valahová, csináljatok valami őrültséget (közös bungee jumping?), szervezzetek egy randit olyan helyre, ahol még soha nem voltatok. Vigyetek egy kis színt a szexuális életetekbe. Rengeteg módja van annak, hogy a lanyhuló lángot felélesszétek, és ne a szakítás után ébredjetek rá, hogy “úristen, én még mindig szeretem”, mert akkor már nem biztos, hogy lesz visszaút.

A szerelem – pláne, ha hosszú ideig tart – nehéz ügy. És iszonyú sok munka. Invesztálás. Néha az a jó, ha teszünk érte, néha meg épp az, ha türelmesen kivárunk. Soha nem tanácsolnánk neked, hogy maradj olyasvalakivel, aki nem becsül, nem tisztel, lenyom, kizsigerel, vagy pláne megaláz. Azt úgyis érzed, onnan azonnal tiplizz.

De ha egy kapcsolat megéri – és hidd el, ezt is érezni fogod -, akkor harcolj érte.

Már csak azért is, hogy elmondhasd: te mindent megtettél. És lehet, hogy tényleg ő az igazi, csak időbe telik összecsiszolódni. Hidd el, minden igazi szerelmespár átesik ezen, és egy dolog biztosan közös bennük: soha nem mondtak le egymásról.

Thepowerofsilence

Még több LOVE

Hirdetés

Népszerű

Facebook

Hirdetés
Fel