Connect with us

Szeretitek egymást, de a szex egyre uncsibb? – Párterapeuták szerint így pörgessétek fel újra a szexuális életeteket

Fotó: Pexels

LOVE

Szeretitek egymást, de a szex egyre uncsibb? – Párterapeuták szerint így pörgessétek fel újra a szexuális életeteket

Van az úgy, hogy a szex egy párkapcsolatban “kifárad”. Elmondjuk, hogy csiholjátok fel újra a tüzet.


A jó szexet egy hosszú kapcsolatban fenntartani nagy feladat. Naomi Greenblatt pszichiáter-párterapeuta szerint a felmérések azt mutatják, hogy bár a nők körülbelül fele (egyes felmérések szerint hatvan százaléka) élvezi a szexet, de csak 40 százalékuk tartja igazán fontosnak. Annyi minden más van a fontossági listájukon – gyereknevelés, háztartás, munka -, hogy estére, az ágyban már másra sem vágynak, csak egy jó alvásra. Dr. Greenblatt szerint ez nincs jól.

A kielégítő szexuális élet ugyanis csökkenti a stressz-szintet, a krónikus fájdalmat, erősíti az immunrendszert, fiatalosabbá teszi a külsőt, és nem mellesleg rengeteg kalóriát éget el, tehát fogyaszt.

Komoly egészségügyi és lelki előnyei vannak tehát, és nagy baj, ha öröm helyett kötelességnek, “letudni-valónak” érezzük. Íme a párterapeuták és szexológusok tanácsai, hogyan csiholjuk fel újra a tüzet az ágyban.

#1 Készítsetek szexuális “menüt”

Dr. Suzanne Iasenza szexterapeuta szerint a terápiában bevált módszert otthon is lehet alkalmazni. Készítsetek a pároddal egy szexuális menüt, amit épp úgy kell elképzelni, mintha egy étteremben lennétek. Ki, mit akar előételnek, levesnek, főételnek, desszertnek? Szeretitek a gyors kaját (gyors numera), vagy inkább a kiadós vacsit (hosszú szeretkezés), esetleg ezek kombinációját? Írjátok le részletesen, ki, mire vágyik, még ha szélsőséges is. Aztán kezdjetek el válogatni az “étlapról”. Ezzel a módszerrel épp azt kerülitek ki, ami a jó szex legnagyobb ellensége: a rutint. Higgyétek el, ha a szex változatosabbá válik, mindjárt felpörög a dolog.

#2 Engedjétek el az orgazmus-témát

Meglepő, de így van. A terapeuták szerint az egyik legnagyobb probléma az, hogy a párok úgy gondolják: a szex KIZÁRÓLAG az orgazmusról szól. Ezért van az, hogy sok nő inkább megjátssza a kielégülést, csak hogy elhitesse a pasijával, hogy jó volt neki. Pedig erre semmi szükség. Az orgazmus persze a világ egyik legcsodálatosabb élménye, de a szexnek még számtalan fantasztikus árnyalata van.

A szakemberek azt tanácsolják, egyszer próbáljatok meg úgy szeretkezni, hogy szándékosan nem az orgazmusra “mentek rá”.

Simogassátok, ölelgessétek, csókolgassátok egymást, élvezzétek ki egymás testét. Egészen új világokat fogtok majd így felfedezni, színesebb, erotikusabb lesz az egész. És ha a végén mégis jön az az orgazmus, annál jobb.

#3 Stresszoldás

Sokszor egy szerelmespár épp ott veszíti el a fonalat, hogy képtelenek igazán ellazulni. A szex valóban egy kipipálni való feladattá válik, és nem örömforrássá. Nem is csoda egy végigrohant, végigdolgozott nap után, gyerekekkel, házimunkával. A szakemberek azt tanácsolják: beszéljetek erről őszintén, és iktassatok be olyan közös – vagy akár külön – programokat, ami oldja a bennetek felhalmozódott feszültséget. Vegyél egy forró fürdőt, amíg a párod megiszik a kanapén egy pohár finom bort, kényelmesen olvasgatva.

Aztán beszélgessetek, masszírozzátok meg egymást, vagy csak hosszan csókolózzatok, nevetgélve, apró butaságokról beszélve.

A lényeg, hogy oldódjon a légkör, és mindketten tudjátok: lehet, hogy ma mégsem lesz szex, mert túl feszültek és fáradtak vagyunk mindketten, de ha kellően elengedjük magukat, végül mégis az ágyban kötünk ki. Tehát hagyjatok nyitva minden opciót, és örüljetek egymásnak. Higgyétek el, ez a legjobb vágyfokozó.

#4 Terápia

Ha a szexuális életetek a fenti technikák ellenére is ellaposodott, akkor sem kell kétségbe esni. A szexterápia ma már teljesen elfogadott dolog. Menjetek el egy szakemberhez, aki tudni fogja, hogyan segítsen nektek. Ha még szeretitek egymást, mindenre lehet megoldást találni.

HealthyWomen

Még több LOVE

Hirdetés

Népszerű

Facebook

Hirdetés
Fel