Connect with us

Sam Smith testképzavarával folytatott harcából mi is tanulhatunk

NO/MAKE/UP

Sam Smith testképzavarával folytatott harcából mi is tanulhatunk

‘Tegnap eldöntöttem, hogy harcolok. Visszafoglalom a testem, elfogadom és nem akarom majd megváltoztatni’ – jelentette ki az énekes.


A test-diszmorfia komoly pszichiátriai betegség, ami általában az ember egészségére és szociális életére is rányomja a bélyegét, az általa előhívott súlyos szorongás akár depresszióvá is fajulhat. Lényege, hogy az testképzavarral rendelkező személy – nagyon gyakran olyan érintett, akiről környezete mégcsak nem is sejtené – meg van győződve arról, hogy testével valami szörnyű gond van. Többnyire étkezési zavarokkal párosul. Rendkívül fontos, hogy szeretteink és szakértők segítségét is bátran igénybe merjük venni akár a legkisebb előjel észlelésekor is. 

A reflektorfény és a divatipar ölelésében virágzó zeneipar berkeiben számtalan híresség meg akar felelni a vélt vagy valós elvárások garmadájának, nem csoda hát, hogy őket hatványozottan veszélyezteti ez a kórság. Így van ezzel az Oscar-, Golden Globe-, és többszörös Grammy-díjas dalszerző-énekes Sam Smith is, aki Instagram-oldalán vallott eddig eltitkolt, sötét démonairól.

A kép mellett, melyen félmeztelenül pózol, arról mesél megindító őszinteséggel, hogy korábban egy hasonló fotó előtt akár hetekig éheztette magát. 26 éve alatt folyamatosan problémái voltak a kinézetével, ezért szinte állandó szégyenérzetben élt. Természetesen kiskora óta sokat tett azért, hogy formálja ezt a testet, amit kapott, illetve sérelmeit időről időre elfedteti a karrierje miatt érzett boldogság és szeretet, de mind tudjuk, vannak dolgok, amik mélyebbről fakadnak és idő kell a kigyomlálásukhoz.

“Tegnap eldöntöttem, hogy harcolok. Visszafoglalom a testem, elfogadom és nem akarom majd megváltoztatni ezt a mellkast, és a csípőm, és a domborulataimat, amit anya és apa olyan határtalan szeretettel alkotott meg. Néhányatoknak ez nárcisztikusan hangzik, de, ha tudnátok mekkora bátorság kell most ehhez, és mennyi bántást és traumát szenvedtem el kölyökként a testem miatt, nem gondolnátok annak.”

– fedte fel érzéseit az énekes és Ryan Pfluger fotósnak is köszönetet mondott, aki támogatta ebben. Ryan egyébként is a rendhagyó, ám annál zseniálisabb sztárportrék nagymestere.

“Köszönöm, hogy segítettél abban, hogy olyannak ünnepeljem a testem, amilyen. Soha nem éreztem magam annál nagyobb biztonságban, mint ahogy veled tettem. Mindig is harcban fogok álni azzal az átközött tükörrel, de ez a fotózás és ez a nap egy nagy lépés volt a jó irány felé.”

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

In the past if I have ever done a photo shoot with so much as a t-shirt on, I have starved myself for weeks in advance and then picked and prodded at every picture and then normally taken the picture down. Yesterday I decided to fight the fuck back. Reclaim my body and stop trying to change this chest and these hips and these curves that my mum and dad made and love so unconditionally. Some may take this as narcissistic and showing off but if you knew how much courage it took to do this and the body trauma I have experienced as a kid you wouldn’t think those things. Thank you for helping me celebrate my body AS IT IS @ryanpfluger I have never felt safer than I did with you. I’ll always be at war with this bloody mirror but this shoot and this day was a step in the right fucking direction 👅🤘🏼🍑

Sam Smith (@samsmith) által megosztott bejegyzés,

 

 

Még több NO/MAKE/UP

Hirdetés

Népszerű

Facebook

Hirdetés
Fel