Connect with us

Rossz hír apának – a genetikusok szerint a gyerek az IQ-ját főként az anyától örökli

Kép: Pexels

LIFE

Rossz hír apának – a genetikusok szerint a gyerek az IQ-ját főként az anyától örökli

Az anyák X kromoszómája sokszor egyszerűen kiüti az apákét, pedig a gyerek IQ-ját jórészt ez határozza meg.


A genetika bonyolult dolog. A The Independent szerint nem is könnyű leegyszerűsítve beszélni róla, de a kutatások mégis alátámasztanak egy régóta sejtett tényt: a gyerek intelligenciáját sok esetben az anya genetikai állománya határozza meg. Az eszességért ugyanis az X kromoszóma felel, ebből az anyának eleve kettő van, míg az apának csak egy. Ez már lecsökkenti az apa esélyeit, de van egy rosszabb hír:

az anyától jött X kromoszóma az esetek nagy részében automatikusan “kiüti” az apáét. Az X kromoszóma ugyanis olyan “kondicionált” géneket tartalmaz, amelyek csak akkor működnek, ha az anyától öröklődnek, ha az apától, akkor deaktiválódnak. A kognitív funkciókért (gondolkodás, nyelvérzék, ok-okozati összefüggések megértése, tervezés) felelős gének pont ilyenek.

A kutatók egérkísérletekkel már igazolták, hogy az állatok agyában vannak “anya-domináns” és “apa-domináns” területek. Kiderült, hogy azok az egerek, amelyekben több volt az anyától származó gén, eleve nagyobb aggyal és kisebb testtel rendelkeztek, míg az apa-génesek éppen fordítva. Azt is igazolták, hogy az apa-gének által meghatározott agyi területek főként olyan alapfunkciókat működtetnek, mint a szex, az evés és az agresszió.
A Glasgow-i Egyetem tudósai ennél kicsit “emberibb” megközelítést alkalmaztak: több mint 12 ezer, 14 és 22 év közötti fiatalt vizsgáltak meg. Számításba véve a családi háttértől az iskolázottságon át sok egyéb befolyásoló körülményt, ők is arra jutottak, hogy a gyerek IQ-ját a legnagyobb mértékben az anya intelligenciája határozza meg.

Azért az apáknak nem kell kétségbe esniük: a tudósok megegyeznek abban, hogy a genetika 40, maximum 60 százalékban határozza meg az utód személyiségét, a többi nevelés kérdése.

Az intelligencia pedig olyan bonyolult dolog (beletartozik például az empátia, az érzelmi érettség, a erkölcsi érzék stb.), hogy tudományosan “körberajzolni” is nehéz, nemhogy egyértelműen eldönteni, melyik szülőtől származik.

A szakértők szerint tehát a kutatások ellenére mindkét szülőnek, tehát az apának is jócskán van beleszólása gyermeke intelligenciájának fejlődésébe. Ha sokat foglalkozik vele, és tudatosan fejleszti a kicsi kognitív funkcióit – vagyis eszességét – ugyanolyan meghatározó lesz a szerepe a gyereke IQ-jában, mint az édesanyának.

Még több LIFE

Hirdetés

Népszerű

Facebook

Hirdetés
Fel