Connect with us

Öt dolog, amit ha nem vársz el a párodtól, sokkal boldogabb lesz a kapcsolatotok

LOVE

Öt dolog, amit ha nem vársz el a párodtól, sokkal boldogabb lesz a kapcsolatotok

Az elvárás oké, de mikortól lesz irreális? És mit kezdjünk vele, hogy boldogabbak legyünk? Íme a szakértők válasza.


Sokszor felmerül a probléma, hogy a mai, elképesztően sokféle megfelelésbe belekényszerített, “modern” ember vajon képes-e valódi párkapcsolatokra. Úgy értve, hogy bele tud-e szeretni egy hús-vér emberbe, vagy csak egy idealizált képbe, amelyet a média, a közösségi oldalak ideáljai, a filmek, az agymosó megmondóemberek, és ki tudja, még mi minden alakítanak ki benne.

A szerelmünkkel szemben támasztott elvárásaink vajon megalapozottak? Vagy csak illúziókat kergetünk, amelyekre rátesznek egy jó nagy lapáttal a korábbi csalódásaink, sérüléseink is, és épp ezért nekünk senki sem jó? Egyáltalán, meg tud nekünk felelni bárki is?

Dr. Danielle Forshee pszichológus szerint van jónéhány elvárás, amely a mai párkapcsolatokra sajnos jellemző, pedig valójában ellentétes az emberi mivoltunkkal. A szakember szerint ha az alábbi öt elvárást a pároddal szemben képes vagy elengedni (vagy legalábbis alacsonyabbra tenni a lécet), sokkal boldogabbak lesztek.

#1 Tökéletesség

Az egyik leggyakoribb, és legelhibázottabb elvárás. A mai párkapcsolatok gyakran úgy szövődnek, hogy a két fél elképesztő gyorsasággal veti bele magát az újabb Nagy Szerelembe, rózsaszín szemüvegen át látják egymást és a kapcsolatot is, holott gyakorlatilag szinte semmit sem tudnak egymásról. Ezért a hiányos “puzzle-darabokat” a másik személyiségben csupa pozitív dologgal egészítik ki, ami nincs összhangban a valósággal. Ezek után érthető, hogy ha kibontakozik a másik valódi személyisége, a hibáival együtt, óriási csalódást érzünk. A pszichológusok szerint erre egy gyógyír van: az idő. Hagyjunk időt és teret egymásnak, hogy valóban “kiforogja magát” a kapcsolatunk, hogy a kedvesünk valódi arcát lássuk, és ha a sors is úgy akarja, valóban megszeressük őt. Úgy, ahogy van, a hülyeségeivel együtt.

#2 Mindig együtt lenni

Sokan várják el egy induló kapcsolatban, hogy a párjukkal sülve-főve együtt legyenek. Ez a szakemberek szerint óriási hiba, és nagyon hamar tönkreteheti az egészet. Hiszen pont azért szerettél bele, mert volt egy kialakult, klassz személyisége, és egy saját élete, akkor miért akarod ezt teljesen elvenni tőle? Ha ki akarod sajátítani, azzal a lényeg sorvad el: nem lesztek egész emberek, akik boldogok egymással, hanem két “töredék-személyiség”, akik egymásba csimpaszkodnak. Ebből hosszú távon nem sok jó sül ki.

via GIPHY

#3 Nagyon hamar nagyon közel kerülni

Összefügg az előző ponttal. Egy bontakozó párkapcsolat egyúttal egymás felfedezésének időszaka is. Ezt nem lehet erőltetni, mert megvan a saját dinamikája. Ne akarjatok mindent, azonnal megtudni egymásról, feltárni a legféltettebb titkaitokat, kiönteni a lelketeket, mert ettől a kapcsolatotok nem lesz sem boldogabb, sem intimebb. Mindennek megvan a maga ideje. Türelem.

#4 Teljes problémamentesség

A pszichológusok szerint ha összejössz egy hosszú távú partnerrel, akkor egyúttal “összebútorozol” egy-két megoldhatatlan problémával is. Mindig lesznek olyan dolgok, amelyek irritálnak, amelyekben nem értetek egyet, egyszóval, amelyeket nem tudtok tökéletesen semmissé tenni. A megoldás: fogadd el, hogy ez egy kapcsolat, nem pedig egy szappanopera. Köss békét a problémáitokkal, mert ha tényleg szereted őt, és úgy érzed, hogy így is megéri, akkor nincs értelme ezek miatt kinyírni a kapcsolatot.

via GIPHY

#5 A párod megoldja a te problémáidat is

Nem. Nem fogja. Ő ugyanis nem pszichiáter, nem szárazdajka, és nem is az édesanyád. Nem azért van, hogy a törött lelkedet összeragasztgassa, és minden fájdalmadra gyógyírt nyújtson. Ennek a munkának a nagy részét bizony neked kell elvégezned. A szerelmed persze sok támogatást nyújthat, de jegyezd meg: ő csak egy másik ember, és nem mindenható.

IHeartIntelligence (Címkép: Pexels)

Még több LOVE

Hirdetés

Népszerű

Facebook

Hirdetés
Fel