Connect with us

Normális az, ha féltékenyek vagyunk a szerelmünk exére?

LOVE

Normális az, ha féltékenyek vagyunk a szerelmünk exére?

Vajon milyen okok táplálhatják a zöld szemű szörnyet ebben az esetben és mit tehetünk ellene?


A féltékenység hihetetlenül erőteljes dolog tud lenni. Hatására lehet, hogy olyan dolgokat csinálsz, amiket általában nem csinálnál; olyan mondatok hagyják el a szádat, amik normál esetben nem tennék; és olyan következtetéseket vonsz le, amelyek egyébként eszedbe sem jutnának. És bár gyakran olyan érzés, mintha egy zöld szemű szörnyeteg nyomná a vállad, valójában ez egy meglehetősen normális állapot – főként ha a párkapcsolatodról van szó. Viszont vajon az is normális, ha a parnerünk exére féltékenykedünk?

Teljes szívedből szeretheted a barátodat és őszintén bízhatsz benne, de ha az aggodalom legkisebb mértékben is felüti a fejét, az a legfontosabb, hogy a mélyére áss: miért vagy féltékeny?

“Teljesen természetes, hogy egyfajta negatív izgalmat kelt benned a partnered előző szerelmének mivolta. Ez a személy intim kapcsolatot ápolt a kedveseddel, aki most elrabolta a szíved, nem csoda, ha elgondolkozol azon, hogy milyen is az ő múltjuk. Vajon az ő kötelékük is ennyire erős volt? Ugyanolyan mély volt a szerelmük? Bizonyos szintig normális ezeken merengeni, de ha ezek a gondolatok elkezdik átvenni a hatalmat az életed és a kapcsolatod felett, akkor már potenciális problémává válhatnak az aktuális kapcsolatban. – mondja Kim Anami párkapcsolati szakértő.

Míg a féltékenység a partnered exével kapcsolatban bizonyos mértékig természetes, nagyon fontos, hogy rájöjj, valójában miből is gyökerezik. Dr. LeslieBeth Wish klinikai pszichoterapeuta és kapcsolati szakértő szerint három fő oka lehet annak, ha felmerül ez a fajta zöld szemű szörny. Először is, lehet, hogy a múltadból ered. “A neveltetésed és a randi-történelmed elképzelhető, hogy hatalmas adag bizonytalanságot és mások iránti bizalmatlanságot ültetett el benned. A saját bizonytalanságoddal küzdesz és ha a másik ember nem is ad igazi okoz arra, hogy kétségbe vond az irántad érzett szeretetét, te mégis kételkedsz, teszteket állítasz vagy érzelmileg visszavonulót fújsz előlük.”

Az esetleges félelmek attól függően is kialakulhatnak, hogy te és partnered hogyan kezdtétek el a románcotokat. Talán egyikőtök vagy mindkettőtök kapcsolatban volt, amikor rátaláltatok egymásra, vagy a mostani barátod “tiltott zóna” volt számodra, például ha egy barátnőd exe. Mindkét dolog elindíthatja a féltékenységet benned kedvesed volt szerelme iránt. “Ezek az ingatag kezdetek gyakran elültethetik a kétely magvait, mivel öntudatlanul is attól fogsz tartani, hogy partnered ismét ‘rossz útra tér'”– magyarázza Dr. Wish.    

Vagy talán valami teljesen másról van szó. Előfordulhat, hogy a partnered egyszerűen olyan ember érzését kelti, aki még érzelmileg összeköttetésben áll az exével. Viszont érdemes megjegyezni, hogy attól még, ha esetlegesen kommunikálnak egymással, közel sem biztos, hogy még mindig romantikus érzéseket táplálnak a másik iránt. Talán van egy közös gyermekük, vagy üzleti és tulajdonjogi kérdések kapcsán beszélnek, de az is lehet, hogy barátok. Nem minden kapcsolatfenntartás ad okot a bizalmatlanságra.

A féltékenység számtalan dologból származhat, de a legjobb dolog, amit tehetsz ellene, ha beszélsz szíved választottjával. “Engedd a partnerednek, hogy megismerje az érzéseidet. De rejtsd el őket. Beszéljétek meg. Tegyél fel kérdéseket arról, hogy mit érez az exe iránt, hogy miről beszélgetnek, hogy ő kétségbe vonja-e a te érzéseidet az irányába.” – tanácsolja Dr. Wish. A beszélgetés kritikus része azonban az, hogy ne ellenségesen vagy veszekedéssel kezdj bele a mondandódba. Legyél nyugodt. Sokkal többet meg fogsz tudni az igazságról, ha egy ellenségeskedéstől mentes, érdeklődő hangnemben kérdezel.

“A legjobb megoldás az, hogy elmondod a partnerednek, hogy szereted őt, és úgy érzed, hogy megbíztok annyira egymásban, hogy a felmerülő kétségekről vagy problémákról beszélni tudjatok. A bizalom a boldog, egészséges kapcsolat egyik legfontosabb építőköve. Győződj meg arról, hogy a kétségeid és félelmeid kifejezését egy egészséges módon kezeled, akkor is, ha esetleg fordul a kocka.” – indítványozza a szakértő.

De ami még ennél is jobb megoldás a féltékenység kezelésére, az az, ha emlékezteted magad arra, hogy mekkora kincs is vagy szerelmed számára. Persze, valamikor szerelmes volt az exébe, de a lényeg, hogy már nem az. Most veled van! “Legyél tisztában a saját értékeddel és bizonyosodj meg arról, hogy mások is aszerint kezelnek.” – teszi hozzá Anami.

Forrás: EliteDaily

Még több LOVE

Hirdetés

Népszerű

Facebook

Hirdetés
Fel