Connect with us

Mi számít “normálisnak” a szexben? – a pszichológus szerint sok fura dolog is

LOVE

Mi számít “normálisnak” a szexben? – a pszichológus szerint sok fura dolog is

A listában vannak meglepő dolgok, a lényeg, hogy senkinek sem kell szégyenkeznie.


A Psychology Today című szaklapban egy amerikai szakértő, Marty Klein próbálta meg összeszedni, hogy évtizedes szexuálterapeuta- és családterapeuta karrierjében milyen kép alakult ki benne a “normális” szexualitásról.

Klein ugyan azt állítja: arra a kérdésre, hogy a szexben mi a normális, nincs igazán jó válasz – hiszen minden normális, amely mindkét fél beleegyezésével és kölcsönös örömével történik -, az emberekben annyi a tévhit, hogy ideje néhány dolgot tisztázni. Tehát: a következő jelenségek teljesen “normálisak” a szexben, még ha furának, nem túl elfogadottnak tűnnek is, vagy ha nem is beszélünk ezekről túl gyakran.

# Ha totál fáradtan szeretkeztek, az teljesen oké

Klein szerint minden pár életében eljön az az időszak – általában minimum fél, maximum másfél év után – amikor a “nem tudunk betelni egymással” folytonos hancúr-késztetése elmúlik. Ez hormonális, és természetes. Ez nem jelenti azt, hogy nem kívánják egymást, de ilyenkor a “tervezett” szex, fáradtan is, kicsit unottan is abszolút előfordulhat. Lehet, hogy a pár épp egy hajszolt napon van túl, és a szex kicsit mechanikus, nincs kedvük hosszas csókolózásra, előjátékra, ölelkezős beszélgetésre. Igen, előfordulhat erekció-zavar, előfordulhat, hogy valaki nem élvez el, vagy csak egy gyors numerára futja az erőből. Persze nem mindig, de egy pár életében ez sokkal gyakoribb, mint hisszük. És NORMÁLIS.

#2 Sokan nem józanok szex közben, és ez sem tabu

Már persze akkor, ha a partnernek ezzel nincs baja. Sok pár egyébként is legurít egy italt (vagy többet) szex előtt, hogy lelazuljanak. Az alkohol oldja a gátlásokat, és igen pajzán hangulata tudja hozni az embert, tehát nem főbűn kapatosan szeretkezni. Sokan csinálják. Klein szerint inkább akkor van a baj, ha enélkül már nem megy, illetve ha túlzásba viszi a pár a dolgot.

Egy bizonyos mennyiségen túl az alkohol ugyanis blokkolja a finommotorikát, tehát ügyetlenné tesz a szexben, sőt – érdekes módon – gátolja az orgazmust is.

#3 A párok sokszor évek után sem tudják, mi az igazán jó a másiknak

Klein szerint ez sokkal gyakoribb, mint gondolnánk. És azért van, mert nem merik egymástól megkérdezni. Lehet, hogy évek óta sülve-főve együtt vannak, tudják, hogy a másik laktózérzékeny vagy csak gluténmentes kaját eszik, ismerik egymás film- és zenei ízlését, öltözködésbeli mániáit, de a legintimebb titkokat még mindig nem merik megosztani egymással. Például “édesem, én könnyebben elélvezek az orális szextől, mint a hagyományostól”, vagy “finomabban szeretem, ez nekem túl gyors”. Egyszerű mondatok, de sokan olyan cikinek érzik felvállalni a másik előtt, hogy inkább hallgatnak.

Klein szerint ez is normális – bár nem jó. Az őszinteség itt is sokkal célravezetőbb.

#4 A férfiak többnyire eltitkolják a párjuk elől, hogy Viagrát használnak

Klein szerint ez azóta létező jelenség, amióta a kis kék “csodatablettát” feltalálták, és teljesen érthetőek az okok is.

A pasik sem gépek. Sokszor sem érzelmileg, sem fizikailag nem állnak készen a szexre, de – ellentétben egy nővel – ezt ők nem tudják eltitkolni, mert…hát ugye nem lehet.

Így beveszik a Viagrát, de szégyellik, mert attól félnek, hogy a partnerük nem tartja őket férfinak, vagy esetleg megsértik a nőt azzal, hogy nem kívánják őt eléggé. Klein szerint tehát ez is normális dolog, ám itt is az őszinte beszélgetéseket javasolja. Nem ördögtől való ilyen intim ügyeket is megosztani egymással, mert – ahogy Klein fogalmaz – “sok kapcsolat így is tele van titokkal és elhallgatásokkal, felesleges terhelni még ezzel is.”

Még több LOVE

Hirdetés

Népszerű

Facebook

Hirdetés
Fel