Connect with us

Mi számít beleegyezésnek?

Fotók: Pixabay

NO/MAKE/UP

Mi számít beleegyezésnek?

Ködösít a pasid? Egy barátnőd meg van róla győződve, hogy molesztálták, de mások nem hisznek neki? Az igen igent jelent, a nem pedig nemet. Akkor is, ha nem mondjuk ki.


Fontos témát boncolgat a Missy magazin, mi is úgy éreztük, hogy foglalkozni kell vele, hiszen a zaklatások coming outjának korszakát éljük. Tehát: mit jelent a beleegyezés?

Egészen pontosan azt, amikor verbálisan, fizikailag jelét adjuk annak, hogy igent mondunk egy szexuális tevékenységre. Viszonozzuk a csókot, a partnerünknek dőlünk, vagy egyszerűen csak szavakkal kinyilvánítjuk, hogy igen, mi is szeretnénk azt, amit a másik.

Az nem beleegyezés, amikor lefagysz, ha egy pasi megérint, vagy megcsókolna. Az sem beleegyezés, ha csak fekszel ott, mert nem tudod, hogyan mondj nemet, pedig tényleg nem szeretnéd, ha bármi is történne. Az sem belegyezés, ha hagyod magad, csak azért, mert korábban megcsókoltad.

Az embernek ugyanis joga van csak úgy megcsókolni a másikat, s aztán megállni – vagy meggondolni magát, hiszen a teste felett ő maga rendelkezik. Azt gondoltad, jó lenne, de aztán úgy érezted, mégsem esne jól az aktus azzal a bizonyos emberrel, abban a bizonyos pillanatban? Természetes emberi érzés, senki sem kötelezhet a folytatásra.

Ha elsétálsz egy srác mellett, és megpaskolja a fenekedet, ez a te belegyezésed nélkül történik. Ha a másik hirtelen „lekap”, erre sem adtál engedélyt (annak ellenére, hogy ez akár jól is elsülhet). Vagyis alapvetően minden, amit nem akarsz, azt jelenti: nem egyeztél bele. A pillanat hevében talán nem hangzott el konkrét kérdés, de mindenképpen meg van rá a lehetőség, hogy így vagy úgy, de igent mondj.

Ha valaki a hatalmát arra használja fel a hatalmát, hogy belekényszerítsen valamibe, s te ezért belemész – az nem beleegyezés. A szex és bármilyen szexuális tevékenység akkor jó, ha jólesik, szenvedélyes, gyengéd, s bármi belefér – ha mindkét fél akarja. Ha részeg vagy, nem tudsz belegyezni, mert nem vagy teljesen döntésképes állapotban. Ha drog hatása alatt vagy, szintén, hiszen az észlelésed és a gondolkodásod sem biztosan tiszta. Így nem vagy képes a beleegyezésre. Ha nem tudsz megszólalni – szintén. Ha képtelenek vagyunk verbalizálni a beleegyezésünket – képtelenek vagyunk a beleegyezésre is. A némaság nem beleegyezés.

Forrás: Missy

Még több NO/MAKE/UP

Hirdetés

Népszerű

Facebook

Hirdetés
Fel