LOVE

  Öt dolog, amit ha nem vársz el a párodtól, sokkal boldogabb lesz a kapcsolatotok

  Az elvárás oké, de mikortól lesz irreális? És mit kezdjünk vele, hogy boldogabbak legyünk? Íme a szakértők válasza.
  Sassy - sassy.hu
  2019. március 13.


  Megosztom
  Link másolása

  Sokszor felmerül a probléma, hogy a mai, elképesztően sokféle megfelelésbe belekényszerített, "modern" ember vajon képes-e valódi párkapcsolatokra. Úgy értve, hogy bele tud-e szeretni egy hús-vér emberbe, vagy csak egy idealizált képbe, amelyet a média, a közösségi oldalak ideáljai, a filmek, az agymosó megmondóemberek, és ki tudja, még mi minden alakítanak ki benne.

  A szerelmünkkel szemben támasztott elvárásaink vajon megalapozottak? Vagy csak illúziókat kergetünk, amelyekre rátesznek egy jó nagy lapáttal a korábbi csalódásaink, sérüléseink is, és épp ezért nekünk senki sem jó? Egyáltalán, meg tud nekünk felelni bárki is?

  Dr. Danielle Forshee pszichológus szerint van jónéhány elvárás, amely a mai párkapcsolatokra sajnos jellemző, pedig valójában ellentétes az emberi mivoltunkkal. A szakember szerint ha az alábbi öt elvárást a pároddal szemben képes vagy elengedni (vagy legalábbis alacsonyabbra tenni a lécet), sokkal boldogabbak lesztek.

  #1 Tökéletesség

  Az egyik leggyakoribb, és legelhibázottabb elvárás. A mai párkapcsolatok gyakran úgy szövődnek, hogy a két fél elképesztő gyorsasággal veti bele magát az újabb Nagy Szerelembe, rózsaszín szemüvegen át látják egymást és a kapcsolatot is, holott gyakorlatilag szinte semmit sem tudnak egymásról. Ezért a hiányos "puzzle-darabokat" a másik személyiségben csupa pozitív dologgal egészítik ki, ami nincs összhangban a valósággal. Ezek után érthető, hogy ha kibontakozik a másik valódi személyisége, a hibáival együtt, óriási csalódást érzünk. A pszichológusok szerint erre egy gyógyír van: az idő. Hagyjunk időt és teret egymásnak, hogy valóban "kiforogja magát" a kapcsolatunk, hogy a kedvesünk valódi arcát lássuk, és ha a sors is úgy akarja, valóban megszeressük őt. Úgy, ahogy van, a hülyeségeivel együtt.

  #2 Mindig együtt lenni

  Sokan várják el egy induló kapcsolatban, hogy a párjukkal sülve-főve együtt legyenek. Ez a szakemberek szerint óriási hiba, és nagyon hamar tönkreteheti az egészet. Hiszen pont azért szerettél bele, mert volt egy kialakult, klassz személyisége, és egy saját élete, akkor miért akarod ezt teljesen elvenni tőle? Ha ki akarod sajátítani, azzal a lényeg sorvad el: nem lesztek egész emberek, akik boldogok egymással, hanem két "töredék-személyiség", akik egymásba csimpaszkodnak. Ebből hosszú távon nem sok jó sül ki.

  via GIPHY

  #3 Nagyon hamar nagyon közel kerülni

  Összefügg az előző ponttal. Egy bontakozó párkapcsolat egyúttal egymás felfedezésének időszaka is. Ezt nem lehet erőltetni, mert megvan a saját dinamikája. Ne akarjatok mindent, azonnal megtudni egymásról, feltárni a legféltettebb titkaitokat, kiönteni a lelketeket, mert ettől a kapcsolatotok nem lesz sem boldogabb, sem intimebb. Mindennek megvan a maga ideje. Türelem.

  #4 Teljes problémamentesség

  A pszichológusok szerint ha összejössz egy hosszú távú partnerrel, akkor egyúttal "összebútorozol" egy-két megoldhatatlan problémával is. Mindig lesznek olyan dolgok, amelyek irritálnak, amelyekben nem értetek egyet, egyszóval, amelyeket nem tudtok tökéletesen semmissé tenni. A megoldás: fogadd el, hogy ez egy kapcsolat, nem pedig egy szappanopera. Köss békét a problémáitokkal, mert ha tényleg szereted őt, és úgy érzed, hogy így is megéri, akkor nincs értelme ezek miatt kinyírni a kapcsolatot.

  via GIPHY

  #5 A párod megoldja a te problémáidat is

  Nem. Nem fogja. Ő ugyanis nem pszichiáter, nem szárazdajka, és nem is az édesanyád. Nem azért van, hogy a törött lelkedet összeragasztgassa, és minden fájdalmadra gyógyírt nyújtson. Ennek a munkának a nagy részét bizony neked kell elvégezned. A szerelmed persze sok támogatást nyújthat, de jegyezd meg: ő csak egy másik ember, és nem mindenható.

  IHeartIntelligence (Címkép: Pexels)


  Megosztom
  Link másolása

  Címlapról ajánljuk

  Címlapról ajánljuk


  LOVE
  Friss kutatás – Generációk óta most van a legtöbb magányos férfi, mert a nők egyre válogatósabbak
  A pszichológus azt is elárulta, mi az a három dolog, ami egy nőnél ma már alapelvárás.
  Sassy - sassy.hu
  2022. augusztus 17.


  Megosztom
  Link másolása

  Greg Matos amerikai pszichológus tette közzé a Psychology Today szakfolyóiratban megdöbbentő, friss kutatását, miszerint a fiatal és középkorú férfiak évtizedek óta nem voltak olyan nagy számban magányosak, mint most.

  Egy 2019-es adatfelvétel már igazolta, hogy (legalábbis az Egyesült Államokban) sokkal több az egyedülálló férfi, mint a nő, ám most az is kiderült, hogy a randiappok és az online társkeresők klienseinek túlnyomó része, 62 százaléka világszerte férfi, akik arról számolnak be, hogy hosszú keresgélés után, sokszor évekig sem találnak szerető partnerre.

  Greg Matos kutatásai alapján arra a következtetésre jutott, hogy ennek elsődleges oka: a párkereső nők növekvő elvárásai.

  „A 25-45 közötti szingli vagy elvált nők három dolgot várnak el a mai férfitól: legyen érzelmileg elérhető, jó kommunikátor, és osztozzon a nő által képviselt értékekben” – mondja Greg Matos.

  A szakember szerint a dolog a kommunikációnál bukik el először. A mai kisfiúkat nem tanítják meg arra, hogy jól kommunikálják az érzéseiket, jól kezeljék az emberi konfliktusokat (erre egyébként soha nem tanították meg őket, és a nők sem várták el, ez viszont mára megváltozott), így egyre inkább úgy érzik magukat a párkeresés világában, mint a partra vetett hal.

  via GIPHY

  A randiappok és a felpörgött online társkeresők Matos szerint csak súlyosbították a problémát: akkora lett a választék, hogy a nők is sokkal válogatósabbak lettek, egyszerűen azért, mert megtehetik. Valamint a társadalmi elvárások sem ugyanazok, mint régen: egy nő számára már nem átok, ha szingliként él, sőt, sokan már szívesebben választják ezt, mint hogy egy megtört lelkű, a válását vagy az érzelmeit feldolgozni képtelen férfit „pátyolgassanak”, aki érzelmileg nem elérhető.

  via GIPHY

  A pszichológus szerint ez a jelenség évtizedek óta romlik, a férfiak kárára. Ami azért is aggasztó, mert a nőkkel ellentétben a férfiak kimutathatóan boldogabbak, egészségesebbek és szakmailag is sikeresebbek, ha párkapcsolatban élnek. Sokkal rosszabbul viselik a magányt, mint a nők.

  A címkép illusztráció: Pixabay


  Megosztom
  Link másolása

  LOVE
  Ez a 3 csillagjegy hajlamos leginkább a megcsalásra
  A párod asztrológiai jegye vajon szerepel a listán?
  Fotó: Stocksnap/Pixabay - sassy.hu
  2022. július 27.


  Megosztom
  Link másolása

  Mielőtt lelepleznénk, hogy melyik az a három csillagjegy, melynek szülöttei a leginkább hajlamosak a megcsalásra, szögezzünk le valamit: az alábbiak nem igazak mindenkire általánosságban. Kétségtelen azonban, hogy az asztrológia szerint vannak bizonyos tulajdonságok és jellemvonások, amelyek az egy csillagzat alatt születettekre szinte kivétel nélkül vonatkoznak. Veled is biztosan előfordult már, hogy amikor megismertél valakit, arra gondoltál: „hú, ő biztos, hogy Oroszlán” vagy „fogadjunk, hogy Szűz csillagjegyű”!

  Az egyes tulajdonságok pedig igenis előre jelezhetik, hogy valaki mennyire hajlamos megcsalni a párját. Nézzük, kikkel érdemes vigyázni!

  3. Szűz

  A Szüzeket nem is maga a megcsalás hajtja, inkább az, hogy folyamatosan keresik az új, izgalmas lehetőségeket – ha pedig jön valaki, aki érdekesebb, egy percig sem fognak habozni. Emellett ráadásul a hosszú távú kapcsolatokban sem igazán hisznek. Ők a harmadikok a listán, ugyanis náluk – ha ritkán is, de – előfordulhat, hogy végzetesen beleesnek valakibe, ilyenkor pedig kizárt, hogy megcsalják a szerelmüket. Hangsúlyozzuk: ez nem gyakran esik meg.

  2. Bika

  A Bika egy igen bonyolult csillagjegy. Őket nem kifejezetten a prédára való vadászat vagy az izgalom hajszolja bele a megcsalásba, inkább a bizonytalanság. Az, hogy általában fogalmuk sincs arról, hogy valóban szeretik-e a párjukat és mellette akarnak-e maradni. Az érzelmeik ráadásul elképesztően gyorsan változhatnak, ezért nem is tudnak sokáig kitartani egy valami – vagy valaki – mellett. Nos, amint megcsalják a párjukat és ez kiderül, valószínűleg már nem is kell ezen agonizálniuk...

  1. Ikrek

  Az Ikrek jegyűek a leginkább határozatlanok, legyen szó párválasztásról vagy az élet bármely más területéről. Lehet, hogy az egyik nap még azt gondolják, te vagy életük szerelme, aztán egy másik nap már közelebb éreznek magukhoz valaki mást. Egy Ikrek jegyű a leginkább hajlamos arra, hogy megcsaljon, ezért csak és kizárólag akkor menj bele velük egy kapcsolatba, ha meg vagy bizonyosodva az érzelmeik felől.

  Pinkvilla


  Megosztom
  Link másolása


  LOVE
  7 pasi elárulta, miért nem hívják el második randira a lányokat
  Vannak olyan hibák, amik kizáró oknak számítanak.
  Fotó: Pexels - sassy.hu
  2022. augusztus 16.


  Megosztom
  Link másolása

  Elmész egy kései vacsorára a kiszemelttel, jól érzed magad, nevettek, beszélgettek, majd elbúcsúztok – anélkül, hogy megbeszélnétek egy második találkozót. Ha veled is előfordult már, hogy azt hitted, tökéletes első benyomást tettél, de a pasi valamiért mégsem akart újra látni, annak sajnos valami oka van.

  Az alábbiakban hét pasi árulta el, hogy mi volt az, ami miatt eszük ágában sem volt újra randizni egy-egy lánnyal.

  „Elmentünk vacsorázni, és ő egész idő alatt a telefonját nyomkodta, még akkor is, amikor éppen beszélgettük. Úgy éreztem, hogy csak az ingyen kaja miatt jött el, mert mi más oka lett volna, ha közben esze ágában sem volt közelebbről megismerni engem.”

  „Egyetlen egy kérdést sem tett fel rólam. Nagyon frusztráló.”

  „Még csak el sem hozta a saját pénztárcáját. Úgyis felajánlottam volna és én fizettem volna, de ez a szintű önteltség azonnal elvette a kedvem.”

  „Egyfolytában arról beszélt, milyen szörnyű volt az exe.”

  „Meg kell szabadulnod a macskádtól – ez volt a randi vége. Igazából eddig két lány is kérte már ezt tőlem, de mindkettejüktől hamar elbúcsúztam.”

  „Megkérdezte, mikor van a szülinapomon, majd elkezdte sorolni, hogy a horoszkópom alapján mi a baj velem és a személyiségemmel.”

  „Egyszer egy lány simán elárulta, hogy más srácokkal is találkozik ingyen italokért vagy azért, mert szép az autójuk. Na, abból elég gyorsan kifaroltam.”

  Thoughtcatalog


  Megosztom
  Link másolása


  LOVE
  5 jel, hogy végre olyan kapcsolatban vagy, amit megérdemelsz
  Teszteld a párkapcsolatod!

  Megosztom
  Link másolása

  Minden egyes párkapcsolat rengeteg munkával jár és még annál is több érzelemmel. A szerelem és kötődés mellett jelen van ezekben a frusztráció, a nézeteltérések, sok-sok kompromisszum és persze számtalan nehézség. Bármennyire is tökéletes egy kapcsolat, ezek elkerülhetetlenül felbukkannak benne. Mégis: ha a nyugalom és a biztonság érzete felülmúlja az összes többit, akkor tudhatjuk, hogy jó helyen járunk.

  Akár tapasztalod a kapcsolatodban az alábbi öt jelet, akár nem, lesz mit átgondolnod...

  1. Nyílt kommunikáció

  Bármennyire is összeillik két ember, elengedhetetlen, hogy néha nézetkülönbségek legyenek közöttük – ezzel pedig nincs is semmi gond. A probléma inkább ott kezdődik, ha a két fél nem tud megfelelően kommunikálni. Ha azt érzed, hogy bátran megnyílhatsz, ha valami gondod van, és a másik meg is hallgat, az egy igazán biztató jel. Persze neked is hasonlóképp kell hozzáállnod a kedvesedhez ahhoz, hogy működhessen!

  2. Megtartja a szavát

  Mindegy, hogy arról van szó, hogy elmosogat-e vacsi után vagy hogy elmegy-e veled a legjobb barátnőd szülinapjára: a lényeg, hogy szavahihető legyen. Ha valakivel hosszú távra szeretnél tervezni, egyszerűen elengedhetetlen, hogy tudj építeni arra, amit mond.

  via GIPHY

  3. Határok

  Már a kezdetektől jelezheti egy kapcsolat tartósságát az, hogy mennyire ismeritek fel és tisztelitek egymás határait. Ez különösen akkor kerül előtérbe, ha különböző emberek vagytok. Ha például te introvertált vagy, nem tartható állapot az, ha a másik akaratod ellenére, rendszeresen ki akar rángatni a komfortzónádból. De amennyiben a párod elfogadja, ha nemet mondasz és tiszteletben tartja azt, érdemes őt megtartani!

  4. Az én prioritásom a te prioritásod

  Szuper, ha tudod, hogy mit akarsz az élettől, ha szenvedélyesen szeretsz valamit és határozott meggyőződéseid vannak. Lehet, hogy imádod például a sportokat és megszállottan futsz. Lehet, hogy elkötelezett vagy egy politikai párt mellett és rendszeresen támogatod azt. Ha a kedvesed ezeket tiszteletben tartja – még akkor is, ha nem teljesen ért veled egyet –, az azt mutatja, hogy valóban összeilletek.

  5. Te vagy a lista élén

  Egy párkapcsolatban rengeteget kell dolgozni azért, hogy a mindennapok rutinja ellenére a kedvesed legyen az elsőszámú dolog az életedben – és hogy ez fordítva is igaz legyen. Amennyiben ez sikerül, a munka, a barátok, a család és az állandó teendők ellenére, akkor jó esélyetek van arra, hogy akár örökké együtt legyetek.


  Megosztom
  Link másolása