LOVE

  „Belefáradtam, hogy folyton újba kezdjek, meg bonyolítsam az életem" – Tényleg lehetetlen normális párt találni?

  A társadalom túlnyomó része még mindig úgy tesz, mintha az örök boldogság lenne a világ legtermészetesebb dolga. Pedig nem az.
  Sassy - sassy.hu
  2022. március 31.


  Megosztom
  Link másolása

  Vegyesbolt, a pultban huszonötnél nem több, jól megtermett, de igen vonzó lány. A rádió üvölt, élő kapcsolásban kér fel egy női hang egy meglepődött másik női hangot esküvői tanújának. A két hang szipog, a szpíker közli, hogy ezek után ez a frigy biztos örökké tart. A pultban ácsorgó lány felnevet, hangja végigsüvít néhány cvekkeres nénikén a bolt túloldalán pakoló kollégája felé:

  „Örökké, hallod ezt? Hát persze. Hol élnek ezek? Engem egy három hónapos babával tettek ki a télen, pedig ősszel még az is „örökké” volt. A barátnőmtől meg épp most lép le az „Örökkéje”.

  Tíz perccel később már a lépcsőházi postaládámnál futok össze alig harmincas, fiatalember szomszédommal, akinek dögös kis élettársával egy-két hónapja még együtt vittem ki a szemetet. A lány azóta eltűnt, a srác most csörög a kulccsal és rám nevet: „Na, ma se kaptam szerelmes levelet. De tudod mit? Jobb is az. Egyszerűen már belefáradtam, hogy folyton újba kezdjek, meg bonyolítsam az életem. Bonyolítja az magát anélkül is.”

  És ez csak a mai nap. Miközben jöttem fel a lifttel, eszembe jutott apám, aki kb. tizenkét éves koromban, egy közös korcsolyázás alkalmával az „igaziról” feltett kérdésemre a következő válasszal törte darabokra Jókai Móron szocializálódott, zsenge tini lelkemet:

  „Igazi? Először is NINCS, szivikém. Olyan „kábé igazi”, na, az lehet, de az meg a lottó ötös. Vagyis oltári nagy mázli kell hozzá.”

  Ahogy most, harminc évvel később körülnézek, nem tudok nem igazat adni neki. Fáj kimondani, de a normális vagy annak tűnő párkapcsolatok száma – szigorúan csak az én, nem reprezentatív megfigyelésem szerint – kábé egy az ötvenhez a magányosokhoz, épp válókhoz vagy elváltakhoz, félrelépőkhöz, kettős életet élőkhöz, fáradtan újrakezdőkhöz, a múltjuk csapdájában vergődőkhöz, az agyonsérült próbálkozókhoz és a végképp feladni készülőkhöz viszonyítva.

  Ez már önmagában is szomorú. De ami engem az egészben igazán zavar, az a témát körülvevő álszentség. Normális párt találni – és már rég nem az „Igazira” gondolok, hol van az már – húsztól hetvenig tényleg a lottó ötös szintű mázlinak tűnik. És „normálison” itt nem a tökéletest értem.

  Hanem akivel el lehet lenni úgy kb. hét-nyolc évig, aki nem eleve csak szexnek, búfelejtésnek, lelki szemetesládának (vagy testi-lelki boksz-zsáknak) használ, aki nem ver át, aki tényleg ad is, nemcsak elvesz, akinek a „jóban-rosszban” nem csak duma, aki valamennyire tisztában van a saját érzéseivel, képes kommunikálni azokat, ad abszurdum még a tieidet is figyelembe veszi, és akivel klappolnak a hülyeségeitek is.

  Akárki akármit mond, ez iszonyú ritka. És a társadalom túlnyomó része még mindig úgy tesz, mintha ez lenne a világ legtermészetesebb dolga. Mint az önelégült házaspárok a Bridget Jones elhíresült vacsora-jelenetében, mindenki úgy tesz, mintha a világban ezen a téren totális rend honolna.

  A fiúk-lányok úgy 20-25 körül egytől egyig rálelnek a tökéletes másik felükre, aztán jön a házasság, a két gyerek, a kertes ház meg a golden retriever, a holtodiglan-holtomiglan.

  Akinek meg ez nem jön össze, az „nem tett a házasságáért eleget”, „nem dolgozott meg a párkapcsolatáért”, „mert egy igazi szerelem munka ám, nemcsak a nagy löttyös indulat”, és „aki egyedül marad, az nyilván meg is érdemli, mert önző és nem tud kompromisszumot kötni” stb. stb. stb.

  Amikor ilyeneket hallok, belül elkezd kiabálni egy hang: hé, emberek, az senkinek nem jut az eszébe, hogy egy jó kapcsolatot megtartani ugyan tényleg melós dolog, de MEGTALÁLNI elképesztően nehéz? És igen, sokaknak – nagyon-nagyon sokaknak – egyszerűen nem sikerül? És ha nem a megfelelő embert találják meg, akkor hiába tesznek bele apait-anyait, hiába dolgoznak az ügyön szívvel-lélekkel, hiába igyekeznek összecsiszolódni, meg alkalmazkodni, meg tűrni meg megértően hozzáállni, akkor se jön össze?

  És aki kifog egy tíz-húsz éven át tartó rossz szériát – válás, dugába dőlt próbálkozások -, az nem azért adja fel, mert egy önző dög, hanem mert egyszerűen lejárt a szíve szavatossága? Ennyiszer lehetett összetörni, kész, nem megy tovább. Hány embertől hallottam már ezt, mindenféle korútól, neműtől, istenem…

  Hát ez zavar engem ebben. Az áldozathibáztatás. Azon kívül, hogy a fenti lelki és párkapcsolati fázisokat magam is megjártam – szerencsére nemcsak a rosszat, hanem a jót is -, látom, hogy hány ember él folyamatos szégyenben csak azért, mert ezen a téren nincs szerencséje. És nem ő tehet róla, mert nála százszor nehezebb természetű, kompromisszum-képtelenebb, kevésbé vonzó, kevésbé kedves embereknek meg van.

  Ha leszűrhetünk bármi tanulságot ebből az egészből, az az: ne ítélkezzünk azok fölött, akik nem tudják tartani magukat a cukorrózsaszín társadalmi mintákhoz. Nem megy az olyan könnyen manapság. Értsük meg egymást. Nagyon kevés a lottónyertes, értsük meg azokat is, akik rossz helyre húzták az ikszeket.

  Ezt az utolsó mondatot már az erkélyemen írom, kávézva. A ház előtti parkon épp átbandukol a szintén szomszéd, nyolcvan éves bácsi, az „újdonsült”, hetvenes barátnőjével. Úgy fél éve lehetnek együtt. Elmosolyodom. Na. Nekik azért sikerült.

  Fotó: Pixabay


  Megosztom
  Link másolása

  Címlapról ajánljuk

  Címlapról ajánljuk


  LOVE
  „Néha csak hagyd rinyálni!” – 20 jótanács ezer éve házas férfiaktól, hogy mitől lesz boldog egy házasság
  Nem mondanak butaságokat, sőt.
  Sassy - sassy.hu
  2022. június 29.


  Megosztom
  Link másolása

  "Happy wife, happy life", azaz "Boldog feleség, boldog élet", tartja az angol mondás. Bár egy tartós és boldog házasság titka ennél nyilván sokkal bonyolultabb, érdekes megnézni, hogy a való életben, a régóta házas férjek mit is gondolnak a témáról. A YourTango hétköznapi férfiaktól (TikTok-ról, egyéb közösségi média-felületekről, támogató csoportokból) összeszedte a húsz leggyakoribb tanácsot, amelyek betartása a férjek szerint a tartós, életre szóló szövetségek alapja. Íme.

  #1 Azért vitatkozz, hogy megértsd a másikat, ne azért, hogy győzz. Nem a te igazad a legfontosabb, hanem az, hogy közös megoldást találjatok.

  #2 Boldog pár csak két külön-külön is boldog, elégedett ember lehet. Ne azért vegyél el valakit, hogy a hiányaidat pótolja, és te se az övéit. Azért legyetek együtt, mert külön is menne, de együtt jobban megy.

  #3 Légy kreatív. Egy házasságban nem szabad mindig ugyanazt ismételgetni, néha fel kell rázni egy kicsit a dolgokat. Apróságokkal. Ha a feleséged rossz alvó, te meg horkolsz, mint a fene, menj át a másik szobába. De előtte ölelgesd meg.

  #4 Ti legyetek egymásnak az elsők. Igen, még a gyerekeiteknél is legyetek fontosabban egymásnak. Ez nem azt jelenti, hogy a kicsik rovására menjen bármi is, de a ti szövetségetek az egész család alapja. Az legyen a prioritás.

  #5 Ne légy önző. A házasság nagyon sok lemondás: saját időről, pénzről, hobbiról. Nem kell mindent feladni, de sokszor kell dönteni úgy, hogy nem te jössz ki a legjobban a dologból.

  via GIPHY

  #6 Tiszteld a párodat. Soha ne bántsd meg mások előtt, még egy jónak hitt viccel se.

  #7 Álljatok ki egymás mellett. Mindig a feleséged pártját fogd másokkal szemben, ez aranyszabály. Akkor is, ha hülyeséget csinál, márpedig csinálni fog. Négyszemközt persze megmondhatod neki, amit gondolsz, de akkor is egy csapat vagytok.

  via GIPHY

  #8 Tanulj meg főzni. Nem szabad elvárni, hogy mindig az asszony főzzön. Néha lepd meg te is valami finomsággal, de együtt is kutyulhattok. Még ha nem is fordul elő gyakran, iszonyú hálás lesz érte.

  #9 Éreztessétek ez elkötelezettségeteket. Ha nehéz idők járnak, márpedig ilyen bőven lesz, akkor is mondd el a párodnak, hogy egy életre szerződtetek, és végig is fogjátok csinálni. Jóban, rosszban.

  #10 Minden este szánjatok időt arra, hogy elmesélitek egymásnak, milyen napotok volt. Ez lehet öt perc is vagy akár órák, a helyzettől függ, de soha ne hagyjátok ki.

  #11 Néha csak hagyd rinyálni! A nőknek először ki kell engedniük magukból a gőzt, ha valamin kiakadnak. Érzelmi lények, amit mi hisztinek érzünk, az nekik megküzdési technika. A férfiak azonnal megoldani akarják a dolgokat, pedig ezzel sokszor csak ártanak. Ki kell várni, amíg a feleséged kifüstölögte magát, utána jöhet a megoldás.

  #12 Ne csald meg. Soha.

  #13 Ne költs sokat magadra. Legyetek közös kasszán, de mindenkinek a maga kis pénze is félre lehet téve, hogy néha vegyen magának valamit. De ez ne menjen a családi kassza rovására.

  #14 Nem kell minden sz...ron vitázni. Sokszor el kell engedni, ami nem fontos. Azt akarja, hogy a másik nyakkendődet vedd fel, de minek? Kit érdekel, vedd fel, kész.

  #15 Babusgasd. Akármilyen hosszú is egy házasság, a testi érintkezés, a puszik, ölelések, cirógatások ne maradjanak el. És persze a "szeretlek" szó se. Ez az egész motorja, véletlenül sem szabad elhanyagolni.

  #16 Legyetek jóbarátok. Tényleg, ne csak szeretők meg közös háztartásban élők. Viccelődjetek egymással, beszélgessetek. Fontos, hogy igazi "csapat" legyetek.

  via GIPHY

  #17 Éreztesd vele, hogy fontos. Ezt olyan könnyű elfelejteni, természetesnek venni a másikat. Nézz a szemébe, ha hozzád beszél, hallgasd meg. Vidd le a szemetet, mosasd le a kocsiját. Szervezd át a napodat, és vidd el ebédelni, ha valami miatt nagyon ki van készülve. Éreztesd, hogy az ő jó közérzete, elégedettsége nélkül te sem vagy jól.

  #18 Töltsetek külön időt. Méghozzá nem is keveset. Az egymás nyakába lihegés megöli a házasságot. Kellenek külön hobbik, kiruccanás a haverokkal, sport, bármi. Ez feltölt, és az együttlét is kellemesebb lesz.

  #19 Ha megcsókolod, csókold meg szívvel-lélekkel. Egy szórakozott szájrapuszi nagyon tiszteletlen. Amikor megcsókolod, legyél ott, vele, abban a pillanatban, és érezze, hogy szereted.

  #20 És a legfontosabb, még mielőtt belevágnál az egészbe: NAGYON fontold meg, hogy kit veszel el. Jó társat válassz.

  Címkép: Pixabay


  Megosztom
  Link másolása

  LOVE
  Ha megrekedt a kapcsolatotok, ezzel a 10 kérdéssel újraéleszthetitek
  Mélyítsétek el újra a szerelmeteket!

  Megosztom
  Link másolása

  Kétségtelen: a legtöbb hosszútávú kapcsolatban eljön az az idő, amikor a felek egyszerűen már nem érzik magunkat közel a másikhoz. Ez soktényezős egyenlet: a mindennapok rohanása, a stressz, de a XXI. századi kommunikációs gyakorlatok is mind-mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy eltávolodjanak egymástól.

  A következőkben azt nézzük meg, hogy a párok hogyan tudják (újra) elmélyíteni a kapcsolatukat – feltéve, ha szeretnének így tenni.

  Ha te is úgy érzed, hogy a szerelmeteknek szüksége van egy kis élesztgetésre, akkor akár már ma este ülj le a pároddal, és tedd fel neki az alábbi kérdéseket! Ezekkel nemcsak számos remek beszélgetést indíthattok el, de sokkal jobban meg is ismeritek egymást.

  1. Mi a tökéletes módja, hogy lezárj egy hosszú napot?

  Ez egy egyszerű, könnyed, szórakoztató kérdés, amit szívesen válaszol majd meg. Valaki megismerésében fontos szerepet játszik, hogy a mindennapi szokásaival, preferenciáival is tisztában legyünk. Ehhez ez a tökéletes kérdés.

  2. Mi az, amit soha nem akarsz újra csinálni?

  Mindegy, mit mond rá, az mindenképpen nagyon beszédes lesz. Ezzel nemcsak meghallgathatsz egy számára emlékezetes és fontos élményt, de sok következtetést is levonhatsz belőle. Ráadásul külön pozitívum, hogy egy őszinte válasz esetén a megismerheted a kedvesed egy igazán törékeny oldalát.

  3. Mit tennél, ha nyernél a lottón?

  Ha már régóta együtt vagytok, biztosan tervezgettek: közös autó, közös háziállat, esetleg lakás. De arról volt már szó, hogy egy hatalmas pénznyereménnyel mit kezdenétek? Sokat elárul az ember vágyairól és értékeiről!

  4. Szerinted mit egy egészséges párkapcsolat azoknak, akik benne vannak?

  Ahogyan mindenkinek más a szeretetnyelve, úgy mindenki különböző dolgokra vágyik egy kapcsolatból – ezek egyébként általában egybeesnek. Ám sok év távlatából ezeket könnyen elfelejthetjük. Emlékeztessétek magatokat!

  5. Van bármi, ami számodra teljesen elfogadhatatlan?

  Fontos, hogy ezt a kérdést tartogasd egy ideig, nehogy a másik azt érezze, éppen be akarsz vallani valamit. A válasza pedig visszautal majd a múltbéli tapasztalataira. Például ha valaki megcsalta korábban, akkor valószínűleg ezt feleli majd.

  6. Ha holnap úgy ébrednél fel, hogy semmitől sem félsz, mit tennél először?

  Itt egy újabb könnyed kérdés, amivel feldobhatod a hangulatod, közben pedig megtudhatod, mit szeretne a párod igazából az életben, és hogy mi tartja ettől vissza!

  7. Ha lenne egy éved, amit visszakaphatnál, melyik lenne az és miért?

  Ezt többféleképpen is értelmezheti a másik. Lehet, hogy az egyik legboldogabb évét választja, hogy újra átélhesse, de lehet, hogy elmeséli életének eddigi egyik legnehezebb szakaszát, amit valahogyan megelőzne.

  8. Ha írhatnál egy rövid üzenetet a fiatalabb önmagadnak, mit írnál rá?

  Ezzel megtudhatod, hogy mi a kedvesed legnagyobb tanulsága eddigi életéből és még a prioritásaira is fény derül – kevés ezeknél fontosabb dolgot tudhatsz meg róla.

  9. Milyen a tökéletes napod?

  Sokan ismerik a 72 kérdéses kísérletet, amelynek lényege, hogy a felek 72 kérdést beszélnek át és válaszolnak meg egymásnak, végül 1 percig egymás szemébe néznek. A kutatás rámutatott, hogy a kísérletben részt vevők nagy többséggel szerelmesek lettek egymásba, mire végeztek. Ez a kérdés az egyik legelső volt ebben az ominózus kérdéssorban. Nézd meg, nálatok hogyan működik!

  10. Mi az, aminek szerinted sosincs jó vége?

  Itt a vicces anekdotáktól kezdve a komoly történetekig bármi elképzelhető. Izgalmas lesz kivárni a választ!

  Thoughtcatalog


  Megosztom
  Link másolása


  LOVE
  Ezt az 5 pasit kerüld el a foglalkozása szerint – Egy válóperes ügyvéd „rizikó-listája”
  Ha az alábbi öt munka közül valamelyiket végzi a párod, sokkal nagyobb eséllyel végződhet a házasságotok válással.
  Sassy - sassy.hu
  2022. május 31.


  Megosztom
  Link másolása

  Valljuk be, nőként általában nem az az első és legfontosabb dolog a kiszemeltünknél, hogy mivel foglalkozik. Egy válóperes ügyvéd most azonban azt tanácsolja, hogy igenis vegyük ezt is számba. Ő az évek során számtalan válópert végigasszisztált és ez alapján leszűrte a következtetéseket.

  A TikTok-felhasználó, aki @jettiegirl28 néven van jelen a platformon, most abban szeretne segíteni, hogy kevesebb nő kövesse el azokat a hibákat, amiket az ő ügyfelei már elkövettek. Új videójában ezért megosztja a nagyközönséggel, hogy az elmúlt évek alatt mely foglalkozásokat űző férfiaktól váltak el a leggyakrabban. Ezekben azt tapasztalta, hogy a legtöbb férfi nárcisztikus és irányító, ami hosszú távon nem működik egy (boldog) házasságban sem.

  „Végignéztem a legbonyolultabb ügyeket, amelyekben sokkolóan sok az olyan férfi, aki a következő öt munka valamelyikét végzi” – mondja.
  @jettiegirl28 local divorce attorney PSA #divorce #narcissist #EasyWithAdobeExpress #fypage ♬ original sound - KK

  A hivatások a következők:

  • tűzoltó
  • rendőr
  • katona
  • sebész
  • pilóta

  Az ügyvédnő utána kiemelni, hogy természetesen, ha éppen boldog házasságban élsz valamelyikükkel, akkor nem kell azonnal elkezdeni a hibákat keresni a másikban. De ha még keresgéled a nagy őt, akkor a legjobb lenne, ha nem közülük választanál!

  Címkép: Pixabay


  Megosztom
  Link másolása


  LOVE
  Te felismernéd? Brutálisan átváltozott ez a lány, miután a pasija kidobta, mert szerinte „nem elég csinos”
  Kétségtelenül ez a legjobb bosszú!
  Sassy - sassy.hu
  2022. június 22.


  Megosztom
  Link másolása

  sz]Fotó: @kimdecker/Instagram[sz]

  A TikTok ma már szinte mindenre jó: nézhetünk kutyás videókat, megtanulhatunk néhány egyszerű ételreceptet, de még az exünknek is visszavághatunk, ha csúnyán elbánt velünk. Kim Decker, a gyönyörű fiatal modell pontosan így tett!

  A lány egy TikTok-posztban osztja meg a követőivel, hogy a barátja korábban azért dobta ki őt, mert nem tartotta elég csinosnak. Ennek a szemléltetésére Kim megosztott magáról egy korábbi fotót, amin az alábbi beszélgetés olvasható:

  Én: szóval most szakítasz velem, mert nem vagyok elég vonzó neked?

  Ő: igen, tudom, hogy találhatnék nálad csinosabbat is, bocsi

  Én: oké, akkor indulás

  Ezzel pedig megkezdte az elképesztő átalakulást! A lányból mára sikeres modell vált, aki férfiak millióinak – de minimum százezreinek – a vágyálma. Az ex most biztosan fogja a fejét...

  @kim.decker okeyyyy let’s go 🥊 #foryou #glowup #fyp #viralvideo ♬ Originalton - Deniz

  A videóhoz azóta számtalan komment érkezett, és mindenki egyetért Kim módszerével: egy csúnya szakítás után a legjobb megoldás az, ha túlragyogjuk a volt pasit!


  Megosztom
  Link másolása

  Ajánljuk