LOVE

  Ez az az 5 korai, "ordító" pszichológiai jel, hogy rossz párt választottál

  A szakemberek szerint MINDIG látjuk, ha gáz van. Már az elején. Csak nem akarjuk látni. De ha ezekbe belefutsz, akkor menekülj.
  Sassy - sassy.hu
  2018. október 17.


  Megosztom
  Link másolása

  "Inner gut feeling". Szó szerinti fordításban "belső gyomor-érzés." Más néven intuíció. A pszichológusok szerint ez a nagyon is létező dolog már az első hetekben - de két hónap után biztosan - ordítva jelez, ha a kezdődő párkapcsolatod zsákutca, ha az ember, akit választottál, bizony nem a te embered. Csak a rózsaszín ködben és a társtudat iránti vágyban hajlamos vagy "félrenézni", vagy épp homokba dugni a fejedet. Nos, nem érdemes. Van öt pszichológiai jel, ami bombabiztosan jelzi, hogy nem a neked való emberrel vagy, és ideje tiplizni. Figyelj.

  1. Nem tudod megbeszélni vele a problémákat

  Vagyis nem működik a kríziskommunikáció. Minden kapcsolatban vannak kisebb-nagyobb súrlódások, ez nem baj. De hogy képesek vagytok-e megbeszélni ezeket, azon áll vagy bukik minden. Erika Ettin, a Little Nudge párkereső oldal alapítója azt mondja:

  "Nagyon figyelj oda, hogy a vitáknál hogy viselkedik a párod. Kimenekül a szituból? Lehúzza a rolót, lezár? Mindenért téged hibáztat? Óriási hisztit vág le? Ha ezt látod, nem sok jövője van a dolognak. Hacsak nem akarsz egy életen át meghunyászkodni és nyelni."

  Egy jó párkapcsolat lényege, hogy a párok a vitákban is önmaguk maradhatnak. Senkinek sem kell győzni. Meg kell hallgatni a másikat, megpróbálni megérteni az álláspontját, és megtalálni a közös megoldást. Mert az mindig van. De hisztizve, duzzogva, a másikra mutogatva nincs.

  2. A partnered nárcisztikus vonásokat mutat

  Nagyon veszélyes személyiségzavar, és gyakoribb, mint gondolnád. És nem is olyan nehéz felismerni. A pszichológusok szerint ha a partnered láthatólag híján van az empátiának, mindig ő az áldozat, és minden számára kínos helyzetet ellened fordít, akkor jobb felvenni a nyúlcipőt. A nárcisztikus emberek egy pillanatra sem képesek felelősséget vállalni a tetteikért, és megérteni a másikat.

  Ha valamivel megbántanak - és az énközpontúságuk miatt ez gyakran megesik -, azonnal manipulálni kezdenek, még ők sértődnek meg, előhozzák a korábbi "hibáidat", amikkel TE sértetted meg ŐT, csak hogy ne kelljen bocsánatot kérniük.

  Egy ilyen emberrel szemben állandó hátrálásra vagy kényszerítve, nem mondhatod ki, ha valami bánt vagy rosszul esik, mert a végén mindig te vagy a hülye. Akarod te ezt?

  3. Nem tiszteli a határaidat

  Ezt sem nehéz felismerni. Ha gyakran érzed magad kínosan, mert olyan dolgokat akar rád erőltetni, ami neked még korai, akkor helyben is vagyunk. Például: még nem tartotok ott, hogy megismerkedjetek egymás családjával, de erőlteti. Vagy: még nem egészen állsz készen a szexre, de addig nyomul, amíg kényszerből, nehogy elhagyjon, mégis lefekszel vele. Vagy: meg akarja változtatni az életviteled, a külsődet, az étkezési szokásaidat, beleszól a munkádba, minősíti a barátaidat stb. Ezek néha ártalmatlannak tűnnek, sőt, a szerelem jelének is fel lehet fogni, de valójában nem más, mint birtoklási vágy. Azt akarja, hogy a hatalmában légy, és úgy ugrálj, ahogy ő fütyül.

  4. Kritizálja az exeit

  Aranyszabály: ahogy az előzőekkel bánt, úgy fog veled is. Nincs kivétel. Általában örülni szoktunk annak, ha a párunk ócsárolja a volt szerelmeit, hiszen úgy érezzük, ezzel is minket emel piedesztálra, mert "bezzeg mi mennyivel jobbak vagyunk". Nos, ez tévedés. Elinor Greenberg pszichológus, aki könyvet írt a nárcisztikus-borderline személyiségzavarok párkapcsolati megnyilvánulásairól, azt mondja:

  ha a párod szerint az exei mind "hisztis-sértődős-csapodár-kompromisszumképtelen" szörnyetegek voltak, akkor előbb-utóbb te is az leszel, biztos lehetsz benne.

  Ha egy ember nem látja be a saját hibáit a múltbéli kapcsolataiban, nem fogja fel, hogy Ő mit rontott el, és semmit nem tanult ezekből, akkor a ti kapcsolatotokban sem lesz belátó. Egy jottányit sem. És a következő partnerének is éppúgy fog rád panaszkodni, mint most neked az exeire.

  5. Állandóan mentségeket keresel a viselkedésére, pedig érzed, hogy gáz

  Perpetua Neo, a mérgező kapcsolatokra szakosodott pszichológus szerint tulajdonképpen ez az egy dolog is elég ahhoz, hogy azonnal olajra lépjünk egy kapcsolatból.

  A lényeg az, hogy a párunkkal kapcsolatban úgynevezett "kognitív disszonancia" lép fel nálunk, vagyis az agyunk állandóan le akarja tagadni, amit a szívünk-lelkünk érez. Érezzük, hogy szemét velünk, hogy csúnyán viselkedik, hogy kínos helyzetekbe hoz, de annyira szeretnénk őt jó embernek látni, hogy bármilyen mentséget kitalálunk, csak hogy felmentsük őt.

  A nehéz gyerekkortól a szemét volt exéig, aki megkínozta, bármit képesek vagyunk kiagyalni, csak hogy megőrizhessük magunkban az illúziót. De az illúzió ettől még illúzió marad.

  Összefoglalva: az intuíciónk általában nem téved (sőt, szerintünk soha). Hiába tűnik a friss szerelemben minden rózsaszínnek, ha a fenti jelek sokasodnak, és a gyomrunk tájékán gyűlik az a bizonyos kellemetlen, szorító érzés, hogy valami nagyon nem stimmel, jobb, ha odafigyelünk rá. Nem könnyű lelépni egy kapcsolatból, amit komolyan gondoltunk. De hidd el, sokkal könnyebb, mint évekig benne maradni egy mérgező, elnyomó, önbizalom-romboló "szerelemben". Ugyanis sokkal többet vesz el tőled, mint amennyit ad. Plusz lefoglal, és időd sincs találni egy olyan társat, aki tényleg becsül, és akivel jól érzed magad. Kívül-belül.

  Iheartintelligence


  Megosztom
  Link másolása

  AJÁNLJUK
  Címlapról ajánljuk

  Címlapról ajánljuk


  LOVE
  Ha megrekedt a kapcsolatotok, ezzel a 10 kérdéssel újraéleszthetitek
  Mélyítsétek el újra a szerelmeteket!

  Megosztom
  Link másolása

  Kétségtelen: a legtöbb hosszútávú kapcsolatban eljön az az idő, amikor a felek egyszerűen már nem érzik magunkat közel a másikhoz. Ez soktényezős egyenlet: a mindennapok rohanása, a stressz, de a XXI. századi kommunikációs gyakorlatok is mind-mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy eltávolodjanak egymástól.

  A következőkben azt nézzük meg, hogy a párok hogyan tudják (újra) elmélyíteni a kapcsolatukat – feltéve, ha szeretnének így tenni.

  Ha te is úgy érzed, hogy a szerelmeteknek szüksége van egy kis élesztgetésre, akkor akár már ma este ülj le a pároddal, és tedd fel neki az alábbi kérdéseket! Ezekkel nemcsak számos remek beszélgetést indíthattok el, de sokkal jobban meg is ismeritek egymást.

  1. Mi a tökéletes módja, hogy lezárj egy hosszú napot?

  Ez egy egyszerű, könnyed, szórakoztató kérdés, amit szívesen válaszol majd meg. Valaki megismerésében fontos szerepet játszik, hogy a mindennapi szokásaival, preferenciáival is tisztában legyünk. Ehhez ez a tökéletes kérdés.

  2. Mi az, amit soha nem akarsz újra csinálni?

  Mindegy, mit mond rá, az mindenképpen nagyon beszédes lesz. Ezzel nemcsak meghallgathatsz egy számára emlékezetes és fontos élményt, de sok következtetést is levonhatsz belőle. Ráadásul külön pozitívum, hogy egy őszinte válasz esetén a megismerheted a kedvesed egy igazán törékeny oldalát.

  3. Mit tennél, ha nyernél a lottón?

  Ha már régóta együtt vagytok, biztosan tervezgettek: közös autó, közös háziállat, esetleg lakás. De arról volt már szó, hogy egy hatalmas pénznyereménnyel mit kezdenétek? Sokat elárul az ember vágyairól és értékeiről!

  4. Szerinted mit egy egészséges párkapcsolat azoknak, akik benne vannak?

  Ahogyan mindenkinek más a szeretetnyelve, úgy mindenki különböző dolgokra vágyik egy kapcsolatból – ezek egyébként általában egybeesnek. Ám sok év távlatából ezeket könnyen elfelejthetjük. Emlékeztessétek magatokat!

  5. Van bármi, ami számodra teljesen elfogadhatatlan?

  Fontos, hogy ezt a kérdést tartogasd egy ideig, nehogy a másik azt érezze, éppen be akarsz vallani valamit. A válasza pedig visszautal majd a múltbéli tapasztalataira. Például ha valaki megcsalta korábban, akkor valószínűleg ezt feleli majd.

  6. Ha holnap úgy ébrednél fel, hogy semmitől sem félsz, mit tennél először?

  Itt egy újabb könnyed kérdés, amivel feldobhatod a hangulatod, közben pedig megtudhatod, mit szeretne a párod igazából az életben, és hogy mi tartja ettől vissza!

  7. Ha lenne egy éved, amit visszakaphatnál, melyik lenne az és miért?

  Ezt többféleképpen is értelmezheti a másik. Lehet, hogy az egyik legboldogabb évét választja, hogy újra átélhesse, de lehet, hogy elmeséli életének eddigi egyik legnehezebb szakaszát, amit valahogyan megelőzne.

  8. Ha írhatnál egy rövid üzenetet a fiatalabb önmagadnak, mit írnál rá?

  Ezzel megtudhatod, hogy mi a kedvesed legnagyobb tanulsága eddigi életéből és még a prioritásaira is fény derül – kevés ezeknél fontosabb dolgot tudhatsz meg róla.

  9. Milyen a tökéletes napod?

  Sokan ismerik a 72 kérdéses kísérletet, amelynek lényege, hogy a felek 72 kérdést beszélnek át és válaszolnak meg egymásnak, végül 1 percig egymás szemébe néznek. A kutatás rámutatott, hogy a kísérletben részt vevők nagy többséggel szerelmesek lettek egymásba, mire végeztek. Ez a kérdés az egyik legelső volt ebben az ominózus kérdéssorban. Nézd meg, nálatok hogyan működik!

  10. Mi az, aminek szerinted sosincs jó vége?

  Itt a vicces anekdotáktól kezdve a komoly történetekig bármi elképzelhető. Izgalmas lesz kivárni a választ!

  Thoughtcatalog


  Megosztom
  Link másolása

  Ajánljuk
  LOVE
  6 ordító pszichológiai jel, hogy a pasi nincs igazán oda érted - bármit is mond
  Ha ezeket csinálja, áradozhat meg esküdözhet - te sajnos gyanakodj.
  Sassy - sassy.hu
  2022. május 23.


  Megosztom
  Link másolása

  Tudjuk, hogy nagyon vágysz már valakire, aki tényleg imád. Akivel olyan szoros lelki egységet érzel, hogy kétség sem férhet a kölcsönös vonzalomhoz, sőt szerelemhez. De a kötődés iránti vágy sokszor elveszi az eszünket. És olyanokat is belelátunk egy kezdődő kapcsolatba, amik egyszerűen nincsenek benne. Hidd el, jobb időben tisztán látni. A pszichológusok szerint ha a "kezdődő" pasid az alábbi 6 dolgot csinálja, nem te vagy neki az igazi.

  #1 Ha sokat emlegeti az exét

  Nem arról van szó, ha magától adódik a dolog. Például: "a gyerek ezen a héten a volt páromnál van " - ha van gyerek. De ha teljesen váratlanul, látszólag oda nem illő helyzetekben is felhozza, az már gyanús. Ha készítesz magatokról egy szelfit, és kitennéd Instára, de ő rögtön azzal jön, hogy "az exem is szeretett rólunk közös fotókat posztolni", akkor bizony bőven maradtak még benne elvarratlan érzelmi szálak, esetleg harag, sértődés az előzővel szemben. Ez pedig azt jelenti, hogy a szíve még nem szabad, és nem is tudja odaadni neked. Maximum rád dobálja az előző szakítás óta magával cipelt lelki "csomagjait", aztán vesződhetsz vele te, holott semmi közöd hozzá. Kell ez neked?

  #2 Ha időt kér, vagy azt mondja, még nem áll készen egy komoly kapcsolatra

  A fájdalmas igazság az, hogy mindkét esetben AZONNAL tipli. Ha egy pasi húzza az időt, kijelenti, hogy nem akar komoly kapcsolatot, vagy mondjuk pár szerelmes randi után is azt vágja oda neked, hogy "de hát még nincs is közöttünk semmi", az a férfi nem akar téged igazán. És kész. Persze kivárhatod, amíg "kiérdemled a szerelmét", de nyilván nem akarsz bolondot csinálni magadból, ugye? Mert arra várhatsz ítéletnapig. Egy szerelmes férfi MOST akar téged, MINDENESTÜL, FELVÁLLALVA. Ennyi.

  #3 Ha azonnal szerelmet vall

  Ez meg a másik véglet, és sajnos ez is gyanús. Ha az első randi után szerelmet vall, rögtön járni akar, pedig talán még a vezetéknevedet sem tudja biztosan, akkor valami nincs rendben. Talán az exét akarja villámgyorsan elfelejteni (nem fogja), vagy ilyen felszínes típus. Egyik se jó neked. Egy igazi kapcsolatnak megvan a maga dinamikája, érezni fogod, ha elcsúszik egyik vagy másik véglet felé. A szakértők szerint a szerelmi vallomással is csak óvatosan: mielőtt kimondanád, te is számolj el tízig, sőt jobb, ha ki sem mondod azonnal. Ha másodszorra is a szádra jön, akkor már mondhatod.

  #4 Ha nem visz el randizni

  Csetelgettek, akár szexelgettek is, de szigorúan csak titokban. Akár hónapokig. Ha ez alatt egyszer sem jut eszébe, hogy elmenjetek legalább egy moziba, vagyis nyíltan nem vállal fel, akkor nem is fog. Nyeld le a békát, és lépj tovább.

  #5 Ha nem enged a telefonja közelébe

  Természetesen mindenkinek van privátszférája, és egy jó kapcsolatban fölösleges a másik telójában kutakodni. De ha a pasi oroszlánként őrzi a telefonját, és ha csak a közelébe kanyarodsz, máris felkapja és elteszi, ott általában valami bibi van. Persze lehet, hogy valójában CIA-ügynök, és ezért ilyen óvatos, de sokkal valószínűbb, hogy mondjuk mással is csetelget, vagy szerelmes fotókat őrizget az exéről, és titokban könnyes szemekkel bámulja. Az ilyen pasit meg jobb hagyni a fenébe.

  #6 Ha nem érzed AZT a bizsergést

  Ha a pasi dögös, kedves, jó humorú, látszólag minden megvan benne, csak éppen soha nem érzed azt a tüzet, azt a kellemes kis izgalmat gyomortájékon, amikor találkozol vele, akkor valószínűleg az a tűz nincs is. Ha nem érzed a kémiát, az nemcsak azért van, mert te valamit rosszul csinálsz, hanem azért, mert ő sem érzi. Akkor meg jobb bele se menni, mint hogy dobjanak pár hónap után azzal hogy "nincs meg benned az a plusz."

  Psychology Today

  A címkép illusztráció: Pixabay


  Megosztom
  Link másolása

  Ajánljuk

  LOVE
  Ezt az 5 pasit kerüld el a foglalkozása szerint – Egy válóperes ügyvéd „rizikó-listája”
  Ha az alábbi öt munka közül valamelyiket végzi a párod, sokkal nagyobb eséllyel végződhet a házasságotok válással.
  Sassy - sassy.hu
  2022. május 31.


  Megosztom
  Link másolása

  Valljuk be, nőként általában nem az az első és legfontosabb dolog a kiszemeltünknél, hogy mivel foglalkozik. Egy válóperes ügyvéd most azonban azt tanácsolja, hogy igenis vegyük ezt is számba. Ő az évek során számtalan válópert végigasszisztált és ez alapján leszűrte a következtetéseket.

  A TikTok-felhasználó, aki @jettiegirl28 néven van jelen a platformon, most abban szeretne segíteni, hogy kevesebb nő kövesse el azokat a hibákat, amiket az ő ügyfelei már elkövettek. Új videójában ezért megosztja a nagyközönséggel, hogy az elmúlt évek alatt mely foglalkozásokat űző férfiaktól váltak el a leggyakrabban. Ezekben azt tapasztalta, hogy a legtöbb férfi nárcisztikus és irányító, ami hosszú távon nem működik egy (boldog) házasságban sem.

  „Végignéztem a legbonyolultabb ügyeket, amelyekben sokkolóan sok az olyan férfi, aki a következő öt munka valamelyikét végzi” – mondja.
  @jettiegirl28 local divorce attorney PSA #divorce #narcissist #EasyWithAdobeExpress #fypage ♬ original sound - KK

  A hivatások a következők:

  • tűzoltó
  • rendőr
  • katona
  • sebész
  • pilóta

  Az ügyvédnő utána kiemelni, hogy természetesen, ha éppen boldog házasságban élsz valamelyikükkel, akkor nem kell azonnal elkezdeni a hibákat keresni a másikban. De ha még keresgéled a nagy őt, akkor a legjobb lenne, ha nem közülük választanál!

  Címkép: Pixabay


  Megosztom
  Link másolása

  Ajánljuk

  LOVE
  Te felismernéd? Brutálisan átváltozott ez a lány, miután a pasija kidobta, mert szerinte „nem elég csinos”
  Kétségtelenül ez a legjobb bosszú!
  Sassy - sassy.hu
  2022. június 22.


  Megosztom
  Link másolása

  sz]Fotó: @kimdecker/Instagram[sz]

  A TikTok ma már szinte mindenre jó: nézhetünk kutyás videókat, megtanulhatunk néhány egyszerű ételreceptet, de még az exünknek is visszavághatunk, ha csúnyán elbánt velünk. Kim Decker, a gyönyörű fiatal modell pontosan így tett!

  A lány egy TikTok-posztban osztja meg a követőivel, hogy a barátja korábban azért dobta ki őt, mert nem tartotta elég csinosnak. Ennek a szemléltetésére Kim megosztott magáról egy korábbi fotót, amin az alábbi beszélgetés olvasható:

  Én: szóval most szakítasz velem, mert nem vagyok elég vonzó neked?

  Ő: igen, tudom, hogy találhatnék nálad csinosabbat is, bocsi

  Én: oké, akkor indulás

  Ezzel pedig megkezdte az elképesztő átalakulást! A lányból mára sikeres modell vált, aki férfiak millióinak – de minimum százezreinek – a vágyálma. Az ex most biztosan fogja a fejét...

  @kim.decker okeyyyy let’s go 🥊 #foryou #glowup #fyp #viralvideo ♬ Originalton - Deniz

  A videóhoz azóta számtalan komment érkezett, és mindenki egyetért Kim módszerével: egy csúnya szakítás után a legjobb megoldás az, ha túlragyogjuk a volt pasit!


  Megosztom
  Link másolása

  Ajánljuk