LOVE

  Az emberek többsége hűséges - A kutatók 8 fő indokkal magyarázzák, hogy pontosan miért

  A pszichológusok úgy vélik, hogy tudják, miért hajlamosak az emberek a megcsalásra. De a legtöbben vajon miért maradunk mégis hűségesek?
  Sassy - sassy.hu
  2019. május 04.


  Megosztom
  Link másolása

  A kutatások szerint Észak-Amerikában a hússzútávú kapcsolatban élő emberek 11-69 %-a már legalább egyszer hűtlen volt a házastársához.

  Ez egy jelentős arány, tehát nem is meglepő, hogy a pszichológusok kutakodni kezdtek a témában.

  A legtöbb tanulmány azonban azt jelzi, hogy legtöbbünk hűséges. Az emberek hűségének okainak vizsgálata tehát talán még esedékesebb!

  Menelaos Apostelou és Rafaella Panayiotou a ciprusi Nicosia Egyetemen úgy döntöttek, hogy utána járnak ennek a kérdésnek is.

  Megcsalni vagy nem megcsalni

  Apostelou és Panayiotou úgy gondolták, hogy górcső alá veszik azokat az indokokat, amik az adott személyeket hűtlenkedésre sarkallják, mindezt abban a reményben, hogy fény derül arra is, hogy mitől marad valaki hűséges.

  Kiderült, hogy néhány ember azért csalja meg aktuális partnerét, mert el akarja hagyni, ám addig nem meri meglépni a nagy lépést, amíg nem biztosítota be magát egy új partnerrel.

  Mások talán megérzik, hogy kapcsolatuk szavatossága a végéhez közeledik, ezért inkább az új vonzalmak erdejébe lépnek, így megerősítést szerezve a saját vonzerejükről.

  A megcsalást a különböző nemek is másként befolyásolják. A két kutató szerint míg a nők már csak a terhesség hosszából fakadóan is korlátozottabb számú utódot szeretnének, addig a férfiak alapvetően annyi termékeny nővel vállalhatnak gyermeket, amennyivel csak akarnak. Ez motiváció lehet néhány férfi számára, habár a fogamzásgátlás kora némiképp gátat szab a dolognak.

  Mindeközben arra is rámutattak, hogy a férfiak kevésbé veszik figyelembe a fizikai vonzerőt egy rövidtávú parnernél, mint egy hosszútávúnál, így a nők könnyebben szexuális kapcsolatot alakíthatnak ki egy rendkívül vonzó férfival, ha nem igénylik, hogy az hosszútávú kapcsolatra vágyjon. Tehát a szakértők szerint a nők hajlamosak megcsalni kevésbé vonzó házastársukat, ha csupán egy kis flörtöt vagy kalandot szeretnének egy számukra szívdöglesztő férfivel.

  De a megcsalás kockázatos, és az emberek valószínűleg kevésbé hajlamosak rá, ha nagy az esély arra, hogy lebukjanak és ennek apropóján erőszakot vagy megítélésbeli károsodást szenvedjenek. Vagy ha a hűtlenség túl sokba kerül - akár az erőfeszítés, akár az idő, akár a pénz terén.

  Ezek az "árak" is gyakran függenek a nemektől. Például a nőket gyakrabban bántalmazzák olyan hosszútávú partnerek, akik hűtlenségre gyanakodnak és a hűtlen nőket alapvetően nagyobb megbélyegzés éri, mint a férfiakat.

  47 ok

  Apostelou és Panayiotou 40 nőt és férfit interjúvolt meg arról, hogy egy személy miért nem csalja meg a partnerét. Az ismételt vagy hasonló indokok elvetése után a kutatók egy 47 okból álló listát állítottak össze. Az okok színes tárháza tárult fel onnan kezdve, hogy "Szeretem a partnerem", egészen odáig, hogy "Nem ismertem meg olyan embert, aki elég vonzó lett volna egy ilyen tetthez" vagy, hogy "Félek, hogy a partnerem is megtenné".

  Ahhoz, hogy valamiféle sorrendet állítsanak elő a kimerítő listán, a pszichológusok majdnem 600 új önkéntest kértek fel, hogy vizsgálják felül a 47 okot és értékeljék, mennyire valószínű, hogy azok megakadályoznák őket abban, hogy megcsalják a saját partnereiket.

  Ez a módszer lehetővé tette Apostelou-nak és Panayiotou-nak, hogy megnézhessék, mely okok járnak együtt. Megállapították, hogy a 47 ok 8 csoportba sorolható/ összefoglaló indokba olvasztható.

  A hűséges nyolc

  #1

  A leglényegesebb ok, amiért az emberek a hűséget választják, az egyszerűen az, hogy elégedettek a jelenlegi kapcsolatukkal. Azok a személyek voltak a legbiztosabbak abban, hogy nem csalnák meg szerelmüket, akikkel a partnerük jól bánt, illetve akik nem akarták bántani a partnerüket, és akik nem akarták megkockáztatni a kapcsolatuk tönkretételét.

  #2

  A második legfontosabb ok az a bűntudat, amit egy megcsalás kiválthat egy személyben. Azok az emberek, akik nem akarnak hazudni, nem akarnak kettős életet élni, vagy nem akarják szégyenbe hozni, elárulni a parnerüket, erősen ellenezték a megcsalást.

  Nemi különbség itt is mutatkozott: a nők a férfiaknál hajlamosabbak arra, hogy azért ne akarjanak hűtlenkedni, mert elégedettek a kapcsolatukban, vagy mert nem akarnak bűntudatot érezni.

  #3

  A harmadik legfontosabb ok a megtorlástól való félelem - vagyis, hogy egy hűtlenség után a másik fél is a megcsalás útjára lép.

  #4

  A negyedik ok a provokáció vagy a kiváltó esemény hiánya - ezek az emberek azt mondták, hogy nem hűtlenkednek, mert a partnerük nem adott erre okot, vagy mert nem érte őket kísértés.

  #5

  Az ötödik legerősebb ok a partner reakciójától való félelem abban az esetben, ha rajtakapja az illetőt.

  #6

  A hatodik a nyilvános megszégyenítéstől való félelem, valószínűleg a szociális vagy vallási normák megszegése miatt.

  #7

  A hetedik ok a bajba kerülés elkerülése. Mint például a parnernek, rokonoknak és barátoknak való vallomás kényelmetlensége, vagy akár egy szexuális fertőzés elkapása.

  #8

  A nyolcadik indok pedig a szociális megbélyegzéstől való félelem - a személy fél attól, hogy a tágabb közössége vagy a társadalom mit gondolna róla.

  A két szakértő azonban rámutat arra, hogy gyakran nem lehet igazán megérteni, mi is akadályozza meg az embereket a hűtlenség elkövetésében, ezért aztán a 47-es lista sem tekinthető teljesen komplettnek. Az emberi kapcsolatok bonyolultak és ahány ember, annyi hozzáállás.

  Mindazonáltal megnyugtató lehet a tudat, hogy partnerünk valószínűleg kisebb eséllyel csal meg minket, ha kedvesek és támogatóak vagyunk vele szemben.

  Forrás: Psychologytoday.com


  Megosztom
  Link másolása

  Címlapról ajánljuk

  Címlapról ajánljuk


  LOVE
  Ez a 3 csillagjegy hajlamos leginkább a megcsalásra
  A párod asztrológiai jegye vajon szerepel a listán?
  Fotó: Stocksnap/Pixabay - sassy.hu
  2022. július 27.


  Megosztom
  Link másolása

  Mielőtt lelepleznénk, hogy melyik az a három csillagjegy, melynek szülöttei a leginkább hajlamosak a megcsalásra, szögezzünk le valamit: az alábbiak nem igazak mindenkire általánosságban. Kétségtelen azonban, hogy az asztrológia szerint vannak bizonyos tulajdonságok és jellemvonások, amelyek az egy csillagzat alatt születettekre szinte kivétel nélkül vonatkoznak. Veled is biztosan előfordult már, hogy amikor megismertél valakit, arra gondoltál: „hú, ő biztos, hogy Oroszlán” vagy „fogadjunk, hogy Szűz csillagjegyű”!

  Az egyes tulajdonságok pedig igenis előre jelezhetik, hogy valaki mennyire hajlamos megcsalni a párját. Nézzük, kikkel érdemes vigyázni!

  3. Szűz

  A Szüzeket nem is maga a megcsalás hajtja, inkább az, hogy folyamatosan keresik az új, izgalmas lehetőségeket – ha pedig jön valaki, aki érdekesebb, egy percig sem fognak habozni. Emellett ráadásul a hosszú távú kapcsolatokban sem igazán hisznek. Ők a harmadikok a listán, ugyanis náluk – ha ritkán is, de – előfordulhat, hogy végzetesen beleesnek valakibe, ilyenkor pedig kizárt, hogy megcsalják a szerelmüket. Hangsúlyozzuk: ez nem gyakran esik meg.

  2. Bika

  A Bika egy igen bonyolult csillagjegy. Őket nem kifejezetten a prédára való vadászat vagy az izgalom hajszolja bele a megcsalásba, inkább a bizonytalanság. Az, hogy általában fogalmuk sincs arról, hogy valóban szeretik-e a párjukat és mellette akarnak-e maradni. Az érzelmeik ráadásul elképesztően gyorsan változhatnak, ezért nem is tudnak sokáig kitartani egy valami – vagy valaki – mellett. Nos, amint megcsalják a párjukat és ez kiderül, valószínűleg már nem is kell ezen agonizálniuk...

  1. Ikrek

  Az Ikrek jegyűek a leginkább határozatlanok, legyen szó párválasztásról vagy az élet bármely más területéről. Lehet, hogy az egyik nap még azt gondolják, te vagy életük szerelme, aztán egy másik nap már közelebb éreznek magukhoz valaki mást. Egy Ikrek jegyű a leginkább hajlamos arra, hogy megcsaljon, ezért csak és kizárólag akkor menj bele velük egy kapcsolatba, ha meg vagy bizonyosodva az érzelmeik felől.

  Pinkvilla


  Megosztom
  Link másolása

  LOVE
  5 jel, hogy végre olyan kapcsolatban vagy, amit megérdemelsz
  Teszteld a párkapcsolatod!

  Megosztom
  Link másolása

  Minden egyes párkapcsolat rengeteg munkával jár és még annál is több érzelemmel. A szerelem és kötődés mellett jelen van ezekben a frusztráció, a nézeteltérések, sok-sok kompromisszum és persze számtalan nehézség. Bármennyire is tökéletes egy kapcsolat, ezek elkerülhetetlenül felbukkannak benne. Mégis: ha a nyugalom és a biztonság érzete felülmúlja az összes többit, akkor tudhatjuk, hogy jó helyen járunk.

  Akár tapasztalod a kapcsolatodban az alábbi öt jelet, akár nem, lesz mit átgondolnod...

  1. Nyílt kommunikáció

  Bármennyire is összeillik két ember, elengedhetetlen, hogy néha nézetkülönbségek legyenek közöttük – ezzel pedig nincs is semmi gond. A probléma inkább ott kezdődik, ha a két fél nem tud megfelelően kommunikálni. Ha azt érzed, hogy bátran megnyílhatsz, ha valami gondod van, és a másik meg is hallgat, az egy igazán biztató jel. Persze neked is hasonlóképp kell hozzáállnod a kedvesedhez ahhoz, hogy működhessen!

  2. Megtartja a szavát

  Mindegy, hogy arról van szó, hogy elmosogat-e vacsi után vagy hogy elmegy-e veled a legjobb barátnőd szülinapjára: a lényeg, hogy szavahihető legyen. Ha valakivel hosszú távra szeretnél tervezni, egyszerűen elengedhetetlen, hogy tudj építeni arra, amit mond.

  via GIPHY

  3. Határok

  Már a kezdetektől jelezheti egy kapcsolat tartósságát az, hogy mennyire ismeritek fel és tisztelitek egymás határait. Ez különösen akkor kerül előtérbe, ha különböző emberek vagytok. Ha például te introvertált vagy, nem tartható állapot az, ha a másik akaratod ellenére, rendszeresen ki akar rángatni a komfortzónádból. De amennyiben a párod elfogadja, ha nemet mondasz és tiszteletben tartja azt, érdemes őt megtartani!

  4. Az én prioritásom a te prioritásod

  Szuper, ha tudod, hogy mit akarsz az élettől, ha szenvedélyesen szeretsz valamit és határozott meggyőződéseid vannak. Lehet, hogy imádod például a sportokat és megszállottan futsz. Lehet, hogy elkötelezett vagy egy politikai párt mellett és rendszeresen támogatod azt. Ha a kedvesed ezeket tiszteletben tartja – még akkor is, ha nem teljesen ért veled egyet –, az azt mutatja, hogy valóban összeilletek.

  5. Te vagy a lista élén

  Egy párkapcsolatban rengeteget kell dolgozni azért, hogy a mindennapok rutinja ellenére a kedvesed legyen az elsőszámú dolog az életedben – és hogy ez fordítva is igaz legyen. Amennyiben ez sikerül, a munka, a barátok, a család és az állandó teendők ellenére, akkor jó esélyetek van arra, hogy akár örökké együtt legyetek.


  Megosztom
  Link másolása


  LOVE
  Ha ebbe a 7 dologba nem fektet energiát a pasi, nem ő az igazi
  Lehet, hogy észre sem veszed, de ezek igenis árulkodó jelek.

  Megosztom
  Link másolása

  Lehet, hogy mindig arról áradozik, mennyire szeret. Lehet, hogy szeret veled időt együtt tölteni. Még az is lehet, hogy mindeközben nem néz rá más lányokra. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy mindent megtesz azért, hogy megtartson téged...

  A következőkben 7 olyan dolgot sorolunk fel, amelyet a pasik szívesen ellógnak – ezzel pedig bizonyítják, hogy nem mellettük kell lehorgonyozni.

  1. Randiszervezés

  Mindegy, hogy 1 vagy 5 éve vagytok együtt, akkor sem várhatja el, hogy minden egyes közös programot te találj ki. Igenis vegye a fáradtságot, és tervezgessen egy kicsit ő is!

  2. Takarékoskodás

  Folyton azt hallod tőle, hogy veled akarja leélni az életét, de annak jelét sem mutatja, hogy felkészülne erre? Ez egy nagy vörös zászló! Mondani ugyanis könnyű, de elkezdeni takarékoskodni – például egy esküvőre, egy közös lakásra vagy a gyerekvállalásra – azért jóval nehezebb. Ha nem képes ezért lemondani a bulizásról, nincs miről beszélgetnetek.

  3. Tájékoztatás

  Tényleg túl sok elvárni egy párkapcsolatban, hogy tudj arról, hogy a másik éppen hol, kivel van és mit csinál? Persze nem kell mindenről részletesen beszámolni, de egy „Beugrom a sarki helyre Dáviddal egy sörre” üzenet még annyira nem megterhelő. Ezzel ugyanis a bizalmat építitek!

  4. Hálószoba

  Ha egy férfi csak a saját örömét keresi az ágyban, akkor egyrészt van még mit tanulnia, másrészt pedig nem olyasvalaki, aki mellett ki kell kötnöd. És nemcsak azért, mert a szexuális kielégülés fontos, hanem azért is, mert ez arra utal, hogy nem törődik eléggé veled, a gondolatai csak maga – és a saját érdekei – körül forognak. Kell ez neked?

  5. Bevonás

  Amennyiben te komolyra tervezel valakivel, biztosan beavatod abba, hogy mi történik éppen a munkahelyeden, a barátaiddal, elmondod, hogy mi minden foglalkoztat téged. Emellett elhívod magaddal családi eseményekre, baráti koccintásokra – és ez így van rendben. Várd el ugyanezt tőle is!

  6. Kompromisszum

  Muszáj törekednie arra, hogy közösen találjatok valamilyen megoldást, ha valamiben nem értetek egyet. Az nem járja, hogy csak megvonja a vállát és rád hagyja az egészet – igenis beszélgetni kell, hogy kompromisszumokat tudjatok kötni, amelyek tartósak!

  7. Boldogság

  Aki tényleg szeret téged és szeretne tartósan az életed része lenni, az biztos, hogy mindent megtesz majd, hogy boldognak érezd magad – minden egyes nap.

  Thoughtcatalog


  Megosztom
  Link másolása


  LOVE
  „Más lett velem a feleségem az ágyban, ebből jöttem rá, hogy megcsal”
  A férfi szerint az asszony nem nézett a szemébe, és távolinak tűnt.
  Sassy - sassy.hu
  2022. július 19.


  Megosztom
  Link másolása

  A 40 éves, brit férfi a The Sun párterapeutájához fordult elkeseredettségében.

  "A feleségem 38 éves. Most épp Cipruson töltünk egy hetet, egy barátunk esküvőjére jöttünk a gyerekekkel, és úgy döntöttünk, csinálunk belőle egy kicsit hosszabb, családi vakációt" - mesélni a férfi. "A nejemmel mindig nagyon jó volt a szexuális életünk, kifejezetten bevállalós és szenvedélyes volt, persze nem végletesen, de minden oké volt. Az utóbbi hónapokban viszont kezdett megváltozni a kapcsolatunk.

  Egy új startupnál kezdett dolgozni, egészségügyi dolgokat, étrendkiegészítőket árulnak. Sok a fiatal. A feleségem elkezdtett estékbe nyúlóan túlórázni, és a telefonjára is fura időkben jönnek üzenetek. De levédte kóddal, pedig előtte nem tette, igaz, nem is néztem bele. Most viszont már gyanakodtam. Szombat esténként mindig otthon volt velem meg a gyerekekkel, most viszont bulizni jár, állítólag a barátnőivel.

  Amikor eljöttünk Ciprusra, azt hittem, végre rendeződnek a dolgok, mert már egyre többet veszekedtünk. Aztán egy éjjel arra ébredtem, hogy a feleségem nincs az ágyban. Rámülten elindultam megkeresni, hát a szálloda medencéje mellett találtam meg, és a telefonja is vele volt. Azt mondta, csak egy kis friss levegőre vágyott.

  Amikor felmentünk a szobába, szeretkezni akartam vele. Húzódozott, pedig soha nem szokott. Azután belement, de egyáltalán nem olyan volt, mint máskor. Nem nézett a szemembe, nem volt kreatív, távolinak tűnt, úgy éreztem, alig várja, hogy túl legyünk rajta. Akkor hasított belém a felismerés: megcsal. Valaki másra vágyik, ezért lett más velem az ágyban."

  A férfi állítólag beszélt erről egy barátjával, aki azt mondta, lehet, hogy csak a gyerekszülés okozza ezt a feleségnél, de a férj szerint a kisebbik gyerek már négyéves, ez nem magyarázat. Biztos benne, hogy az asszony hűtlen, és most teljesen tanácstalan.

  A párkapcsolati szakértő a következőt válaszolta: "Egy szeretkezésből még ne vonjon le messzemenő következtetéseket. Azt mondja, a házasságuk nehéz időszakon megy keresztül, a felesége új munkája, az, hogy sokat eljár, a vitáik, a távolodás már tart egy ideje. Valószínűleg ön már régóta érzi ezt a bizonytalanságot, és most egy nem túl jól sikerült szexre vetíti rá az egész problémát.

  Üljön le a feleségével, és beszélje meg mindazt, ami aggasztja. Fejezze ki az aggodalmait, és azt a vágyát, hogy szeretne ismét közel kerülni hozzá, testileg is és lelkileg is. A válasza lehet, hgy megnyugtatja önt, és elindulhat egy visszarendeződés.

  De ha mégis lenne a képben valaki más, akkor is az a legjobb, ha őszintén megbeszélik, és esetleg egy párterápia segítségével igyekeznek megmenteni a házasságukat és a családjukat."

  Fotó: Pixabay


  Megosztom
  Link másolása

  Ajánljuk