A szakértők szerint valahányszor szembe jön veled egy volt szerelmed, sanszos, hogy aktiválódik néhány agyi idegpálya, ami annak idején a randizásotokkor keletkezett. Minél érzelmesebb vagy intenzívebb volt a kapcsolat, annál erősebb ez az összeköttetés. Mi van akkor, ha egy idegen személy oldalán tűnik fel egy ominózus ex? Az egész nagyban függ a szakítás természetétől, hogy mikor történt és hogy hol vagytok épp - az életetekben és helyszínileg egyaránt. Ha egy fájdalmas, dühös szakítás előzte meg a találkozást és az érzések még nyersek mindkét oldalon, akkor jobb elkerülni az interakciót. Ha a dolgok viszonylag semlegesek, elég idő eltelt és kölcsönösen bíztok abban, hogy az érzelmek rendeződtek, akkor lehetőség van a közeledésre.

Ha emellett döntenél, fogd rövidre, kedvesre és ne erőltesd az új személy bemutatását. Legyél szívélyes, de ne érezd magad kényszerítve a barátkozásra vagy a kérdezgetésre csupán az udvariasság miatt. Ugyanakkor próbálj meg minél pozitívabb és nyíltabb lenni a helyzettel kapcsolatban. Semmit nem kell túl gondolni. Tudatosítsd magadban, hogy a reakciód igenis kontrollálható és győzödj meg róla, hogy büszke lehess rá! Néhány gondolat segíthet ebben:

1. Kettőtök kapcsolata okkal ért véget

Amikor meglátod a volt szerelmed egy új emberrel az oldalán, ez a tapasztalat gyakran ahhoz vezethet, hogy kettőtök múltján kezdj el merengeni. A szakértők szerint ilyenkor nem meglepő, ha sorban felbukkannak benned a 'mi lett volna, ha...' és a 'miért nem én?' típusú forgatókönyvek.

Az is elképzelhető, hogy a közösen eltöltött idő emlékképei záporoznak a fejedben és azon agyalsz, hogy miért is nem működött a dolog. "Rendkívül lelombozó lehet az exedet egy új személlyel látni, főként ha nem te voltál az, aki szakított" - erősíti meg Diana Dorell párkapcsolati coach és szerző. "De emlékeztesd magad arra, hogy megvolt az indoka annak, hogy szakítottatok és ha mégsem tudnád, mi az, tudd: ha valakinek az életben kell lennie, az ott is lesz."

2. Természetes, ha furán érzed magad

A kínosság érzése valószínűleg része lesz az érzelmek azon széles palettájánat, amit te is megtapasztalsz ebben a szituációban. Persze, lehet már teljesen túl vagy a volt barátodon, de azért azt nem várhatod, hogy a világ legrózsásabb pillanata legyen, amikor meglátod őt mással. Fura, kényelmetles és kínos lesz - és ez totálisan rendjén van így. "Normális, ha egy ilyen helyzetben furán érzed magad - és fogod is - és gyakran pont ez a kínosság képez egyfajta átjárót a további érzésekhez, amik nem mindig pontosak és általában bizony átmenetiek" - állítja a szakértő.

3. Igen, ezek a gondolatok mind átmenetiek - amilyen gyorsan jöttek, olyan gyorsan el is tűnnek majd

Fontos, hogy emlékezz arra, hogy mindez a gondolat-lavina, ami keresztül dübörgött az agyadon mióta láttad az exed egy másik emberrel, el fog tűnni, még akkor is, ha most úgy tűnik, mintha örökké benned ragadna. "Gondolatok a kapcsolatodról, a jelen helyzetedről, az életedről, az ő életükről, az ő jelenükről... Ezek mind áramlani fognak benned. Fontos, hogy felkészítsd magad erre a tapasztalatra és arra is, hogy nem lesz tündérmese, ugyanakkor hamar elröppen belőled."

4. Valójában nem ismerheted teljesen az exed és az új ember történetét és helyzetét

Ez különösen akkor lényeges, hogyha nemrég szakítottatok. Hiszen elképzelhető, hogy látod őket a moziban, egy koncerten vagy egy kocsmában együtt ücsörögni, de ez még egyáltalán nem jelenti azt, hogy randiznak. Márpedig ilyen esetekben hajlamosak vagyunk a legdrámaibb következtetéseket és összeesküvés-elméleteket megalkotni. Attól még, hogy látod a volt párod valakivel, nem jelenti azt, hogy mögé is látsz a dolgoknak és tisztában vagy azzal, hogy mi van köztük. Az agyad egészen biztosan elkezd majd felvázolni egy sztorit. Állítsd meg! Emlékeztesd magad arra, hogy nem ismerheted az érzéseiket, a köztük lévő kapcsolat pontos státuszát (már ha van egyáltalán kapcsolat) és, hogy azon túl, amit te látsz, boldogok vagy szomorúak-e.