LIFE

  Úgy gondolom, nem a férfi kötelessége eltartani a nőt egy életen át

  De a nő sem ingyencseléd élete végéig.
  Sassy - sassy.hu
  2022. november 25.


  Megosztom
  Link másolása

  Az egyik ismerősöm, aki a nők jogainak képviseletével és a két nem egyenlőségével foglalkozik, elmondta, hogy ismer olyan nőket, akik semmit sem vásárolhatnak maguknak anélkül, hogy a férjük ne tudna róla. Egy csomag papírzsebkendőt sem.

  Ezeknek a nőknek saját bankszámlájuk sincsen, és híján vannak saját bevételeknek. Nem, nem azokról beszélek, akik mélyszegénységben élnek, és akiknek még egy bankszámla havidíja is számít, hanem középosztálybeli és tehetős nőkről és férfiakról.

  Még most sem ritka, hogy egy nő nem rendelkezik önálló keresettel, egy fillért sem kap a férjén kívül senkitől. Van olyan család, ahol a családi pótlék, a családi adókedvezmény is a férj bevétele, mivel neki van munkája, fizetése, amihez ez hozzáadódik. Ez a helyzet elsőre kényelmesnek tűnik, ám roppant kiszolgáltatottá teszi a nőket.

  Az is, ha a férjükkel, párjukkal közös bankszámlájuk van. Hiszen így mindig, mindenre a másiktól kell pénzt kérni. Bármikor ellenőrzést gyakorolhat felettük a párjuk, és beleszólhat abba, hogy mikor mire költenek.

  Az egyik amerikai rokonom mesélte, hogy az Egyesült Államokban sokszor látta már, hogy azok a nők, akiket évekig vagy évtizedekig a férjük tartott el, milyen kétségbeejtő helyzetbe kerülnek a párjuk váratlan betegsége vagy halála után. Akik soha nem dolgoztak, akiknek nem voltak önálló bevételeik, és akik helyett mások intéztek minden hivatalos ügyet, azok hirtelen nem is tudják, kihez kell fordulniuk, ha gond van.

  De ami még ennél is riasztóbb volt, az, amikor tanácsot kért pénzügyekben az egyik ismerősöm ismerőse. A harmincas nőnek saját vállalkozása volt, de az abból származó bevételei a férje bankszámlájára érkeztek. Ez pedig nem csak furcsa, hanem szabálytalan is.

  Számomra elképzelhetetlen és ijesztő perspektíva az, hogy ne legyen saját, külön bevételem, ami a saját külön bankszámlámra érkezik. És nem is vártam el soha senkitől azt, hogy eltartson, hogy egyedül ő dolgozzon, hogy a pénz egyedül az ő gondja legyen.

  "Az, hogy két ember összeköti az életét, az még nem jelenti azt, hogy a pénztárcájukat is össze kell kötniük. Az még nem jelenti azt, hogy a férfi onnantól köteles eltartani a nőt"

  - vallja a párom is. Ugyanúgy, ahogyan a nőtől sem lehet elvárni, hogy kizárólag ő foglalkozzon a gyerekekkel és a háztartással. Ez a helyzet ugyanis 100 évvel ezelőtti állapotokat konzervál, és erősíti az egyoldalú függőséget, illetve a kiszolgáltatottságot.

  A nő nem háztartási cseléd+örökös gyermeknevelő, akinek állandóan egyedül kell haptákban állnia a gyerek(ek) mellett, a férfi pedig nem igavonó barom, akinek az a legfőbb feladata, hogy a munkahelyén robotoljon, és tolja haza a pénzt a másik helyett is.

  Az megint más kérdés, ha erről a pár tagjai másképpen állapodnak meg, és írásban is lefektetik, mert úgy vélik, nekik úgy jó, csak ne legyen mindenki számára az a kötelező minta.

  A legjobb az, ha mindketten dolgoznak, kettejük keresetéből, közösen fedezik a költségeket. Ha a férfi és a nő is megteheti, hogy külön magára is költ, anélkül, hogy a másiktól kellene pénzt kérnie. És az volna az ideális, ha mindketten félre tudnának tenni a keresetükről váratlan kiadásokra, öngondoskodásra, egészségügyi kiadásokra stb.

  Nem lehet sem a férfit, sem a nőt arra kötelezni, hogy ő gondoskodjon anyagilag is a másikról, hogy ő viselje egyedül a kapcsolat összes költségét, hogy egyedül rá szakadjon a család minden anyagi terhe. Ahogyan arra sem, hogy az összes háztartási munkát ő végezze.

  Számomra az ad biztonságot, ha önálló lehetek, és ha osztozunk mindenben, a jóban és a rosszban is, ha közösen visszük a terheket.

  Ti erről mit gondoltok?

  Megosztom
  Link másolása

  Címlapról ajánljuk


  LIFE
  Sírva röhög a net a tiktoker videóján, amin bemutatja, hogy ezt a manikűrt akarta, és ami végül lett....katasztrófa!
  A szegény lány tényleg végigzokogja a videót. Megértjük.
  Sassy - sassy.hu
  2023. január 30.


  Megosztom
  Link másolása

  Úgy tűnik, Amerikában sem mindig megbízhatóak a különböző szolgáltatások, akadnak kontárok, ahogy ez a katasztrofális körömlakk-fiaskó is bizonyítja.

  A The Sun szúrta ki annak a 18 éves, floridai lánynak, Bridgette Barbosának a kétségbeesett, sírós videóját, amelyen megmutatja, mennyire pórul járt a rosszul megválasztott manikűrösével.

  A lány egy TikTok videóban zokogta el - szó szerint -, hogy egy különleges lakkozást nézett ki magának, a neten találta, és el is vitte a körmösének, hogy épp olyat szeretne. A halványrózsaszín alapú, a közömvégeken ezüstcsillámmal díszített géllakk valóban szépen mutat, ám a manikűrösön láthatóan kifogott a kivitelezés.

  A lány a videó végén megmutatja a totális katasztrófát, amit a körmös produkált: nincs alapszín, csak egy áttetsző fedőfény, amely láttatni engedni a köröm egyenetlenségeit, a körömhegyekre meg úgy van felhordva az ezüstcsillám, mintha a lány csak úgy beledugta volna az ujjait egy hordó csillámporba.

  A kommentelők többsége együttérzett a kétségbeesett lánnyal, de volt, aki őt hibáztatta, amiért nem korrigálta a manikűröst, amikor látta, milyen rosszul alakulnak a dolgok.

  A lány azzal védekezett, hogy ő szólt, de a manikűrös lehurrogta: "Tudom, mit csinálok, oké?"

  Hát...a végeredményt látva azért annyira mégse tudta.

  @b._barbosa07 And all I can do is laugh about it😭💀#greenscreen #nailfails #foryoupage #foryourpage #fyp ♬ original sound - Kneely_Knight


  Megosztom
  Link másolása

  LIFE
  „Dolgok, amiket szerettem volna tudni a 20-as éveimben” – Egy 30 éves nő őszinte vallomásai
  Danielle TikTok-oldalán sorolta fel tanácsait a fiatal nőknek. Nagyon bölcs lány.
  Sassy - sassy.hu
  2023. január 27.


  Megosztom
  Link másolása

  Danielle Walternek közel 150 ezer követője van a TikTokon, nem véletlenül. A 30 éves nő igyekszik őszinte tanácsokkal ellátni a fiatal nőket, mintha csak a nővérük lenne.

  A legnézettebb videója a „Dolgok, amiket majdnem 30 évesként visszatekintve szerettem volna tudni, amikor 25 voltam” címet kapta, és több, mint 3 millió kedvelést kapott már.

  @daniellewalter_ this escalated quickly #lifeadvicetiktok #thingsiwishiknew #relateablecontent #grwm ♬ original sound - Danielle Walter

  Danielle összeszedett pár tanácsot, amit fiatal önmagának és más 20-as éveikben járó lányoknak is üzent. Ebből szedtünk össze néhányat.

  „Az az extra feles az este végén nem éri meg, hagyd ki.

  Nem kell most azonnal elérned minden célod, van még időd.

  Az emberek, akik benne szeretnének lenni az életedben, benne lesznek. Akik pedig menni akarnak, úgyis mennek.

  Nem irányíthatsz mindent az életben, és ezt rossz beismerni.

  Vannak emberek, akikkel csak azért találkozol, hogy tanítsanak neked valamit.

  A legjobban úgy bánhatsz a férfiakkal, ha nem fókuszálsz rájuk.

  Mindig tankold tele az autód utazás előtt.

  Valószínűleg soha nem fogsz ilyen jól kinézni, mint most, szóval élvezd!

  Nem a világ vége, ha nagyobb farmer méretet kell vásárolnod.

  Minden olyan helyzetből, ahol rosszul érzed magad, kiléphetsz, magyarázkodás nélkül.

  Ha azt akarod, hogy mások jól bánjanak veled, előbb bánj jól magaddal.

  Minden újat próbálj ki, amihez kedved van. Legfeljebb nem jön be, és akkor nem csinálod többet.

  A kevesebb - több.

  Minden a helyére fog kerülni, legyél türelmes.”


  Megosztom
  Link másolása


  LIFE
  4 ártatlannak tűnő, de MINDENT eláruló jel, hogy egy notórius hűtlenkedővel akadtál össze
  Bármilyen elbűvölő is, ha ezeket látod, fuss az ellenkező irányba.
  Sassy - sassy.hu
  2023. január 30.


  Megosztom
  Link másolása

  Sokak szerint a megcsalás akkora árulás, olyan tőrdöfés a szívbe attól, akit életünkben a legközelebb engedtünk magunkhoz, hogy onnan már nincs kiút. Az emberek nagy része számára ez a bizalom halála, nem tudnak megbocsátani, és azonnal véget vetnek a kapcsolatnak.

  Vannak azonban olyan esetek, amikor a két fél számára van még jövő. A kérdés már csak az, hogyan építsék vissza a bizalmat és az intimitást, egyáltalán, mi kell ahhoz, hogy a szerelmük, a szövetségük egy ilyen hatalmas törés után is működjön.

  Sokan, amikor a párjuk félrelép, önmagukat hibáztatják. Mit tehettek volna másként, mit rontottak el, biztos ők "hajszolták bele" a szerelmüket egy másik férfi/nő karjaiba. Az igazság az, hogy egy másik ember tetteiért KIZÁRÓLAG ő a felelős, tehát ha megcsalnak, ne magunkat hibáztassuk.

  Ez tehát mindenképp egy bonyolult kérdés, ám van olyan is, amikor sem megelőzni, sem elhárítani nem lehet a bajt, mert egyszerűen egy notórius hűtlenkedővel van dolgunk. Az ilyen pasi/nő képtelen a monogámiára. A pszichológusok szerint itt csak egyet tehetünk: időben kiszúrjuk a jeleket, és menekülünk.

  A szakértők 4 meghatározó pszichológiai jellemzőt árultak el, amelyek a hűségre képtelen emberekben megvannak. Ha ezeket tapasztapod, akkor bármilyen imádnivaló is a randipartnered vagy az udvarlód – tipli.

  #1 Imád drámázni

  A notórius félrelépők egyszerűen unatkoznak egy stabil, kiegyensúlyozott párkapcsolatban. Az nekik túl eseménytelen. Ezért imádják a drámai, túlfűtött, heves veszekedésekkel, kiborulásokkal, szakításokkal és könnyes kibékülésekkel tarkított "hullámvasút-szerelmeket." És természetesen a félrelépés is az áhított adrenalinlöketet adja meg nekik, hiszen egy megcsalás tele van titokkal, feszültséggel, drámával és fájdalommal. Ők úgy érzik, ettől élnek igazán. A háttérben a pszichológusok szerint nagy valószínűséggel valamilyen személyiségzavar húzódik meg, de ez mindegy is: ha egy drámakirály/nő próbál a közeledbe férkőzni, még idejében vond ki magad a bűvköréből. Úgysem lesz jó vége.

  via GIPHY

  #2 Boldogtalan

  Furán hangzik, de a notórius hűtlenkedők általában boldogtalanok. Vagy legalábbis elégedetlenek. Nem kapják meg az aktuális párkapcsolatuktól azt, amit akarnak – bár sokszor nem is igazán tudják, mi az –, ezért kalandozni kezdenek, hogy a bennük lévő űrt kitöltsék. A szakember szerint ez az érzelmi éretlenség jele: egy felnőtt gondolkodású ember, ha boldogtalan a párkapcsolatában, megpróbálja a problémákat megbeszélni és megoldani. Ha pedig végképp nem működik a dolog, akkor szakít. A folyamatos félrelépés csak tovább mérgezi a helyzetet, és mélységesen megalázza a partnert. Mindenesetre ha egy állandóan elégedetlen, az "Igazit" folyton kereső emberrel találkozol, ne nagyon kerülj bele a hálójába. Te sem leszel elég jó neki.

  #3 Fél a magánytól

  Sőt, az egyedülléttől is. A pszichológusok szerint a notórius hűtlenkedők lelkében tulajdonképpen egy folyamatos szorongás van attól, hogy elhagyják őket. Ezért a "másikat" egyfajta biztonsági hálónak tekintik, egy B-tervnek, aki akkor is ott lesz nekik, ha az állandó partnerüket valami miatt elveszítenék. Persze ez többnyire kontraproduktív: a félrelépők előbb-utóbb lebuknak, és akkor többnyire mindenki megy a levesbe. Vagyis mindenki faképnél hagyja őket, valóra váltva a félelmüket.

  via GIPHY

  #4 Sunyi

  Vagyis az élet más területein sem igazán tisztességes. Munkában, pénzügyekben, egyéb emberi kapcsolataiban szereti a kerülőutakat, a lapítást, a megalkuvást, sőt, a hátbatámadást. A válóperes ügyvédek tapasztalatai szerint ha valaki már a házasság előtt is félrelép, az az esküvő után sem fog megváltozni, jobb tehát, ha egy ilyen emberrel eleve nem kötünk házasságot. A pszichológus szerint pedig a notórius hűtlenkedőket egyfajta manipulatív, "prédakereső" magatartás is jellemzi. Nem akkor lépnek félre, ha véletlenül adódik valami alkalom (ilyen azért másokkal is előfordulhat), hanem kifejezetten keresik ezeket az alkalmakat. Például ha egy csinos kolléganőjük nagyon megtetszik nekik, kivárják, amíg a hölgy mondjuk épp egy fájdalmas szakításon vagy váláson van túl, alacsony az önbizalma, sebezhető és szeretetre vágyik. Ilyenkor "csapnak le rá."

  YourTango

  Címkép: Unsplash

  Megosztom
  Link másolása


  LIFE
  Videó – A fogamzásgátló spirállal a markában született meg egy baba, a nővérek teljesen elhűltek
  Ilyet azért nem mindennap látni. A kicsi teljesen jól van.
  Sassy - sassy.hu
  2023. február 01.


  Megosztom
  Link másolása

  Több tízmillióan látták már azt a szélsebesen terjedő TikTok videót, amelyet egy 20 éves, amerikai anyuka posztolt percekkel azután, hogy megszületett a kisfia, Rudy - számol be róla a Daily Mail.

  A videón egy fotó látható az újszülöttről, aki az édesanya fogamzásgátló spirálját tartja a kis markában. Úgy bújt ki, hogy azt is hozta magával.

  A spirál (ez az elterjedt neve, mert régen még spirál alakú volt), orvosi nevén IUD (intrauterine device) a méhen belül elhelyezett, terhességmegelőző eszköz. A kisméretű, T-alakú, műanyag IUD-t a nőgyógyász helyezi fel, és a világ leghatásosabb fogamzásgátlója, 99 százalék fölött van a megbízhatósága.

  Az Idaho államban élő, 20 éves Violet Quick, és férje, John Francis azonban a ritka kivételek közé tartoznak. A két fiatal 19 esztendősen házasodott össze, és egyelőre eszük ágában sem volt szülővé válni, Violet ezért tetetett fel IUD-t. Mindössze kilenc hónappal később azonban gyanús, szűnni nem akaró hányingert érzett, ezért elvégzett otthont hét (!) terhességi tesztet egymás után, mind pozitív lett, majd elment a nőgyógyászához, aki hét hetes terhességet állapított meg nála.

  "Amikor az összes nővér becsődül, hogy lássa a babádat az IUD-val a kezében" - írta Violet a fotó mellé, és utána egy rövid videóban mutatta is az egyik elhűlt nővért, aki nem győzött csodálkozni a látványon.

  Az ifjú szülők persze nagyon boldogok, szerencsére mindenki egészséges, a kis Rudy is, de Violet figyelmeztet: a spirál melletti teherbe esés ugyan nagyon ritka, de ha megtörténik, veszélyes lehet. Az ilyen esetek gyakran végződnek méhen kívüli terhességgel. Ezért tanácsos otthon időnként elvégezni egy gyorstesztet, pláne, ha terhességre utaló tüneteket észlel magán valaki.

  @classichummus_ #stitch with @Violetquick ♬ original sound - riles


  Megosztom
  Link másolása