LIFE

  Szakértők – 9 mondat, ami ha igaz rád, alkoholista vagy, akkor is, ha körömszakadtáig tagadod

  Mentségek mentségek, mentségek. A szakemberek szerint mind önbecsapás.
  Sassy - sassy.hu
  2022. március 21.


  Megosztom
  Link másolása

  Az alkoholizmus mindenhol érzékeny téma, de a hozzáállás országonként különbözik. Magyarországon az alkoholbetegek számát a rengeteg zugivó miatt nehéz megbecsülni, de számtalan felmérés szerint már túl vagyunk az egymillión. És ez csak a kifejezetten súlyos eseteket jelenti.

  Az, hogy mitől lesz valaki alkoholista, természetesen orvosilag is megközelíthető, de a mentálihigiénés szakemberek szerint a baj sokkal korábban kezdődik, mint hogy valaki minden nap tökrészegre issza magát.

  A baj lényegében már akkor nagyon nagy, amikor az alkohol átveszi a kontrollt fölötted, vagyis bár megesküdnél rá, hogy nem vagy függő, hogy bőven ellennél nélküle, ez egyszerűen nem igaz. Egy-két nap után már fizikai elvonási tüneteid vannak, de legalábbis pszichések. Innod KELL.

  Ez már kóros, befolyásolja az életviteledet, a mentális és a fizikai egészségedet is. És lehet, hogy csak évek alatt, de tönkretesz. Sandra Parker brit terapeuta, aki maga is évtizedekig ilyen "rejtőzködő alkoholista" volt, azután alapított egy egyesületet, kifejezetten az ilyen emberek megsegítésére, azt mondja: nincs többféle alkoholista. Mindegyikben egy közös vonás van: nem urai önmaguknak. A pia az úr.

  Sandra listába szedte azt is, melyek azok a legnépszerűbb, önnyugtató kifogások, mentségek, amelyeket a titkos alkoholisták önmaguknak (és másoknak is) mantráznak, hogy meggyőzzék (szintén önmagukat) és a világot, hogy nincs itt semmi baj, ők aztán nem alkeszek. Íme a lista.

  #1 Minden este megiszom egy üveg bort – de amúgy teljesen egészségesen élek

  A szakértő szerint "önhülyítés", ha valaki ezzel mentegeti magát. "Kiegyensúlyozottan étkezem, sportolok, rendesen alszom, semmi más, káros szenvedélyem nincs" – állítják ezek az emberek. Persze, nincs is, kivéve az üveg alkoholt esténként, amitől szó szerint sikítófrászt kap minden egészséges ember mája.

  #2 Nappal soha nem iszom

  Minden alkoholista ivási szokásai mások. Attól, hogy nem vodka-narancslével indítod a napot, nem leszel "tiszta". Sőt, akkor sem, ha esetleg heteket, akár egy hónapot is kibírsz pia nélkül, aztán ér valami kudarc, munkában, magánéletben, vagy csak túl sok a stressz, és esténként lazulásnak jönnek is a felesek vagy a pohár borok egymás után.

  Nem az a kérdés, mikor, hol és mennyi iszol. Egyetlen kérdés van: én irányítok, vagy már a pia? Az őszinte választ legbelül mindenki érzi.

  via GIPHY

  #3 Minden este iszom, de soha nem vagyok másnapos

  Az lehet, hogy képes vagy kikelni az ágyból, nem szakad szét a fejed, nem vagy kiszáradva, de a tested attól még megérzi a minden esti itókázást, hidd el. Lehet, hogy nem, vagy alig érzed, lehet, hogy csak enyhe fáradtságot, nyomottságot tapasztalsz, lehet, hogy el bírsz menni edzeni, futni, munkába, de a testedet ért terhelés (máj, hasnyálmirigy, érrendszer) attól még ott van, és alattomosan rombol.

  #4 Csak bort vagy sört iszom, semmi töményet

  Az alkoholban etanol van. Persze, a töménység vagy a mennyiség nem mindegy, az egyik gyorsan kiüt, a másik nem, de az anyag, amely a szervezetedbe jut, attól még ugyanaz. Mindegy, hogy méredrága burgundit vagy minőségi sört viszel be rendszeresen a szervezetedbe, ez nem óv meg az etanol káros hatásaitól. Az meg pláne nem, ha azzal áltatod magad, hogy legalább nem viszki vagy pálinka.

  #5 Csak azért iszom, mert könnyebben elalszom tőle

  A egyik leggyakoribb tévhit. Talán könnyebben elalszol, "beájulsz", de sokkal nyugtalanabbul alszol. Felriadsz éjszaka a dehidratáltságtól, felborul a test természetes nyugalmi-ébrenléti ritmusa. Ráadásul egy idő után emelni kell a tétet – ugyanannyi alkohol már nem éri el a kívánt hatást, egyre több és több kell.

  #6 Esténként a munkatársaimmal muszáj innom egy-két kört, ez a szociális élet része

  Dehogy az. Ahogy a munkahelyi partikon se elengedhetetlen, hogy kiüsd magad, és esetleg olyan dolgokat tégy vagy mondj, amik később kínosak lehetnek. Az alkohol kétségkívül oldja a szociális szorongást, de épp ez vele a baj: egy idő után a szorongásoldáshoz is egyre több kell belőle, onnan pedig sokszor nincs megállás.

  #7 Hétfőnként soha nem iszom

  Persze, mert végigvedelted a hétvégét. A szakértő szerint az, hogy olykor megállod ivás nélkül, vagy túl másnapos vagy, és egy-két napot kihagysz, nem mentség. A kérdések, amelyeket fel kell tenned magadnak, a következők: kibírom szesz nélkül, ha kell, akármeddig? Uralja a gondolataimat, ha nincs, vágyom rá, úgy érzem, nem bírok meglenni nélküle?

  via GIPHY

  #8 A home office meg az otthoni bezártság miatt iszom kicsit többet

  A statisztikák miatt ezért nőtt meg az alkoholisták száma világszerte a Covid-járvány miatti korlátozások alatt. Ha az ember egész nap otthon van, könnyen elcsábul, akár már délelőtt egy koktélra, vagy egy pohár borra. És azt hiszi, ez teljesen normális. Nem, nem az. A szervezetnek egy lórúgás.

  #9 Annyit iszom, ami egészségileg még megengedett

  Orvosilag napi másfél deci bor (esténként, ha lehet) még belefér. Ez sokakat megtéveszt, mert azt hiszik, hogy ha "csak" ennyit isznak, az teljesen oké. Ha néha kicsit túllépik, még az is oké.

  Egyrészt nem oké, mert a napi másfél deci bor nem az elvárt sztenderd, az csak az a mennyiség, amelyet egy teljesen egészséges szervezet tartós roncsolódás nélkül fel tud dolgozni. Ám ez sem mentség, ha lelkileg függsz az italtól. A lényeg ugyanis az: ha néha megiszol egy pohár bort, sört, mert jólesik, mert csúszik az ételre, az még oké. De ha azért iszol, mert szorongsz, felejteni akarsz, oldódni akarsz, és közben tulajdonképpen lelkiismeretfurdalásod van, akkor ott már bajok vannak.

  Az ital az élet egyik nagyon óvatosan kezelendő örömforrása. Kis mértékben, pszichés távolságtartással. Ahogy mondják: "jó szolga tud lenni, de főnöknek csapnivaló."

  via GIPHY

  The Sun

  Címkép: Pixabay


  Megosztom
  Link másolása

  Címlapról ajánljuk

  Címlapról ajánljuk


  LIFE
  A nyaralásán tetováltatott magára a fiatal lány, borzasztó vége lett – Megrázó videón mutatja be, mi történt
  A „Mit ne csinálj” rovatunk következő szereplője...

  Megosztom
  Link másolása

  Jackie Floww azonnal a legfelkapottabb tartalomgyártók közé került TikTokon, amikor megmutatta a nagyvilágnak, mi történt, miután a nyaralásán egy sárkányt tetováltatott magára. A lány, akit egyébként platformon csak Dragon girlként ismernek, tehát a hátára készíttetett egy kisebb mintát, azonban nem igazán figyelhetett a tetoválóművész tanácsaira.

  A tetoválás felvarratása után ugyanis ugyanúgy folytatta a nyaralását, mint addig: sütkérezett a napon és fürdött a tengerben.

  Ennek pedig sajnálatos módon meg is lett az eredménye: a tetováláson és körülötte végig duzzadt, gennyesnek látszó felület képződött. Ezt pedig videókon is megmutatta a követőinek, akik egytől egyig elszörnyülködtek a látványtól. Figyelem: csak erős idegzetűek kattintsanak a videóra!

  @jackiefloww ☀️🕶 #tattoo #beachvibes #sun ♬ original sound - Cara

  Megosztom
  Link másolása

  LIFE
  „Mellette várom ki, amíg az exem visszafogad” – 14 sokkolóan őszinte indok férfiaktól, hogy VALÓJÁBAN miért vannak együtt a barátnőjükkel
  A valóság néha kiábrándítóbb, mint a rossz előérzet.
  Sassy - sassy.hu
  2022. augusztus 04.


  Megosztom
  Link másolása

  A szerelemben semmi sem biztos, ahogy az sem, hogy kettőtök közül ki szeret jobban, ki érzi magát valóban elkötelezettnek, és ki az, aki - lássuk be - jórészt érdekből van benne egy párkapcsolatban.

  A leggyakoribb indok persze az, hogy az emberek nem szeretnek egyedül lenni, és a magánynál még egy átmeneti „parkolópálya” is jobb.

  A Daily Mail beszámolója szerint azonban a kapcsolatok mozgatórugói között számos kifejezetten prózai, sőt lehangoló is van.

  Az anonim közösségi oldalon, a Whisperen fiúk és férfiak küldhették be névtelenül a VALÓDI okot, amiért még együtt vannak a barátnőjükkel. A jelszó az volt: csak őszintén! A lap azután listázta a 14 legdurvábbat. Íme.

  #1 „Csak azért vagyok még együtt a barátnőmmel, mert nem akarok csalódást okozni a nagyinak, annyira szereti.”

  #2 „Csak az tart a csajom mellett, hogy imádnivaló kutyája van.”

  #3 „A barátnőm rengeteg drága cuccot vesz nekem, jól keres, ezért nem léptem még le.”

  #4 „Nagyon gazdag anyja van, ha meghal, a barátnőmmel mi öröklünk mindent, ez a fő ok, amiért vele vagyok.”

  #5 „Szerelmes vagyok a legjobb barátomba, de titkolnom kell, erre a legjobb fedősztori egy másik kapcsolat, egy másik nővel.”

  #6 „A csajom minden nap elvisz kocsival edzeni suli után. Nekem nincs kocsim, szükségem van rá.”

  #7 „Hát, azt hiszem, főként azért vagyok együtt a nőmmel, mert ha szakítanánk, egyedül megölne az unalom.”

  #8 „Azért vagyok a barátnőmmel, mert neki én vagyok az első fiúja, és szeretném, ha örülne. Nekem amúgy semmi kedvem ehhez a kapcsolathoz.”

  #9 „Mellette várom ki, amíg az exem visszafogad. Vagy legalábbis amíg találok valakit, akit annyira fogok szeretni, mint az exemet.”

  #10 „A barátnőmnél lakom, amúgy hajléktalan lennék, nincs lóvém albérletre, úgyhogy...”

  #11 „A családja nagyon szeret engem, és ez tök jó érzés. Ezért maradok, csak miatta már nem maradnék.”

  #12 „Nincs önbizalmam, úgy érzem, ha ő se lenne, soha nem találnék csajt, senkit, aki lefeküdne velem, így hát maradok.”

  #13 „A külseje, főleg a teste miatt tartok ki. A személyisége taszít, olyan merev, mint egy funérlemez.”

  #14 „Egyszerűen csak nem merek egyedül maradni. Amúgy a barátnőm halálra idegesít, égnek áll a hátamon a szőr, ha csak kinyitja a száját.”

  A címkép illusztráció: Pixabay


  Megosztom
  Link másolása


  LIFE
  Tízmillióan látták a videót a kutyáról, aki olyan boogie-boogie szökdécselést vág le a gyepen, mintha be lenne tépve
  Egyszerre táncol, riszál, pattog, farokcsóvál, és vigyorog. Ehhez még csak hasonlót se láttunk.
  Sassy - sassy.hu
  2022. augusztus 02.


  Megosztom
  Link másolása

  Határozottan feldobja mindenki napját az a videó, amely szélsebesen járja körbe a netet, már csaknem tízmillióan látták, csak a Twitteren.

  A videó alighanem a világ egyik legboldogabb blökijét mutatja be, amint igen szokatlan, szökdécselő tánclépésekkel lejt végig vélhetően a gazdája udvarának gyepén. Hogy valaki betanította-e, vagy egyszerűen csak így fejezi ki mérhetetlen elégedettségét az élettel, nem tudni, mindenesetre a látványt a nézők és a kommentelők is imádják.

  Egyszerűen nem lehet nem felvidulni ezen a "boldog, boldog, boldog" négylábún - ahogy az aláfestő zene szövege is mondja.


  Megosztom
  Link másolása


  LIFE
  A reptérről lépett le az ara a vőlegény 5000 fontjával és összes csomagjával a romantikus, római esküvő előtt
  Megvárta, amíg a férfi kiment vécére, és tiplizett. A rendőrség körözi, a kétségbeesett férj-jelölt várja vissza.
  Sassy - sassy.hu
  2022. augusztus 15.


  Megosztom
  Link másolása

  Alaposan a bolondját járathatta a negyvenes, brit férfival az a nő, aki a felejthetetlenre tervezett, római álomesküvő előtt, percekkel a felszállást megelőzve, a reptéren hagyta faképnél megrökönyödött vőlegényét.

  A Daily Mail beszámolója szerint a férfi nemrég ismerkedett meg a hölggyel, és szinte napok alatt olyan halálosan beleszeretett, hogy egy nappal az utazás előtt meg is kérte a kezét. A nő azonnal igent mondott, és örömmel rábólintott arra is, hogy férj-jelöltjével másnap repülőre szálljanak, és Rómában összeházasodjanak.

  Ám a londoni Heathrow reptéren döbbenetes fordulatot vettek a dolgok. Amíg a vőlegény kiment vécére, az ara se szó, se beszéd elpárolgott. A kétségbeesett, szerelmes férfi riadóztatta a biztonságiakat, végül már az egész földi személyzet, és végül a rendőrség is a nőt kereste, de bottal üthették a nyomát.

  A dolog pikantériája, hogy az asszonyka a vőlegénye 5000 fontjával (2,3 millió forint) és összes csomagjával lécelt le, amelyekben több értékes holmi is volt. Annak a rendőrség szerint egyelőre nincs nyoma, hogy egy másik gépre szállt volna fel, legalábbis a saját nevén biztos nem, de az is lehet, hogy egyszerűen csak kisétált a reptérről.

  Néhány utas órákig próbált lelket önteni a vigasztalhatatlan vőlegénybe, akiben egy világ omlott össze. A rendőrség körözi a nőt, de még senkit se tartóztattak le. Egyelőre az se biztos, hogy a valódi nevén mutatkozott be a férfinak.

  A címkép illusztráció: Pixabay


  Megosztom
  Link másolása