LIFE

  Köztünk élő szörnyetegek – hogyan ismered fel a „modern” pszichopatákat és szociopatákat?

  Tudtad, hogy a pszichológusok szerint az emberek 15 százaléka „majdnem" vagy teljesen pszichopata? Erre figyelj, hogy kiszúrd őket.
  Sassy - sassy.hu
  2022. május 30.


  Megosztom
  Link másolása

  Egy indiai jógi, Paramahansa Yogananda szerint "vannak, akik úgy akarnak magasabbak lenni, hogy levágják mások fejét." Valahogy így kell elképzelni a pszichopatákat vagy szociopatákat. Ez a két kifejezés egyébként az orvosi gyakorlatban nem is létezik, antiszociális személyiségzavar a hivatalos neve. Az antiszociális személyiség a „nem szeret, nem szorong, nem tanul” jellemzőkkel írható le a legrövidebben. A pszichopata a többi embert tárgynak tekinti, akiket manipulál és kihasznál. Gyakran agresszív, nem érez empátiát (bár megjátszhatja), szégyent vagy megbánást. A szakirodalom szerint 75 %-ban férfiak, és 25 %-ban nők.

  Sokszor hallani, hogy a mai, elképesztően sikerorientált világ kedvez a pszichopatáknak. Nehéz lenne vitába szállni ezzel, még akkor is, ha az emberi kapcsolatok szempontjából az egyik legsötétebb, legsúlyosabb, legrombolóbb személyiségzavarról van is szó. A szakemberek komoly listát állítottak össze a pszichopátia jellemzőiről. Íme a hét legfontosabb, amelyek alapján te is időben kiszúrhatod őket.

  1. Hazudozás és manipuláció

  Tényleg notórius hazudozókról van szó. Bármit kitalálnak - soha meg nem történt sztorikat, mások befeketítését, pletykákat, a körülöttük élők érzelmeinek elferdítését - hogy elérjék a céljukat. Ez a cél pedig többnyire az, hogy a markukban tartsanak mindenkit, érezzék, hogy övék a hatalom. Hazugságaikhoz ragaszkodnak, akkor sem visszakoznak, ha egyértelműen szembesítik őket az igazsággal. Akkor dühösen vagy lekicsinylően lepöccentik magukról az egészet, vagy épp újabb vádaskodásba kezdenek, aztán kisétálnak a szituációból.

  2. Gátlástalanság, szabályszegés

  Egy pszichopatának/szociopatának a szabálykövetés és az erkölcs csak addig létezik, ameddig ezeket eljátszva manipulálhat másokat. Ők a legnagyobb erkölcs-csőszök, ha ezzel mást meg lehet alázni, vagy csak ki lehet oktatni.

  A valóságban azonban ez az egyik legveszélyesebb személyiségjegyük: egyszerűen nincs lelkiismeretük, semmilyen gátlás vagy szégyenérzet nem fogja vissza őket attól, hogy áthágják az emberi szabályokat vagy akár a törvényeket.

  Ez nyilván összefügg a bűnözéssel, de ne higgyünk a hollywoodi sémáknak: ezek az emberek nem baltás gyilkosok (többnyire). A felszínen nagyon is megnyerőek tudnak lenni. A szörnyeteg belül van.

  3. Empátiahiány, hidegvérűség

  Adrian Raine neurológus kutatásai bebizonyították, hogy a pszichopaták agyában a frontális lebeny kevesebb sejtet tartalmaz. Ez az agyi rész a felelős többek között az olyan magas rendű intellektuális működésekért, mint az empátia, az etikai érzék és a hibákból való tanulás. A pszichopaták tehát szó szerint érzéketlenek a másoknak okozott fájdalommal szemben.

  Sőt, mivel az ismétlődő, sértő, elnyomó, sőt eltaposó viselkedési mintáik, valamint a manipulációik sokszor "bejönnek" - az áldozatok nem veszik időben észre és meghunyászkodnak, vagy összetörnek - valóságos győzelemként élik meg, hogy sikerült valakit földbe döngölniük.

  Tehát nem hagyják abba, ebben ne is reménykedjünk. Egy pszichopata soha nem adja fel, kizárólag akkor, ha az őt körülvevő embercsoport - család, munkatársak - együttesen, összefogva lépnek fel ellene. Megbánást viszont akkor sem érez, csak fogcsikorgatva visszavonul.

  4. Nárcizmus és felsőbbrendőségi komplexus

  A szakemberek szerint a nárcisztikus személyiségzavar tulajdonképpen már félúton van a pszichopátia felé, de még nem ugyanaz. A pszichopaták nagyon nagy része viszont mutat nárcisztikus vonásokat. Elképesztő énközpontúság, érdek-vezéreltség, saját felsőbbrendűségüknek, "különlegességüknek" a tudata - ez jellemző rájuk, és ha nem kapják meg a szerintük nekik járó rajongást, bárkit megaláznak. Szerintük az "alacsonyabb rendű", kihasználható, bántható embertársaik amúgy is megérdemlik a sorsukat.

  5. Gázláng-effektus

  A kifejezés a Gázláng című amerikai filmből kapta a nevét. A sötét hangulatú krimiben a férj úgy igyekszik manipulálni gyenge akaratú feleségét, hogy esténként eltűnik a házból, majd a szomszéd padlásról lejjebb csavarja a házuk világítását (kosztümös film, akkor még gázzal világítottak). Az asszony látja, hogy sötétebb van, de amikor szól a férjének, az kineveti, lekicsinyli, őrültnek nevezi őt.

  Vagyis eléri, hogy az asszony a saját szemének sem hisz, megkérdőjelezi a saját érzékeit, a saját igazságát, és lassan úgy érzi, valóban ő az őrült.

  Na ugyanezt teszik a pszichopaták az áldozataikkal. Ha már azt sem tudod, mi igaz, mi nem, ha már saját magadnak sem hiszel, és teljesen össze vagy zavarodva, lehet, hogy egy pszichopata hálójába kerültél.

  6. Mártírkodás

  Ha egy pszichopata lebukik - mert azért ez elég gyakran előfordul -, azonnal duplán, triplán lendül támadásba, de ha ez nem működik, hirtelen áldozat-szerepbe csap át. Őt becsapták, elárulták, ő csak jót akart, és ezt ellene fordították - bármit bevet, csak hogy a kínos szituációt mégis az előnyére fordítsa. Az áldozata ilyenkor néha megszánja, és máris nyert ügye van. Nagyon fontos, hogy ne dőlj be ennek a mártír-szerepnek, és ne magadban kezdd keresni a hibát. Nem szabad, hogy fogást találjon rajtad, mert akkor megint újra kezdődik a manipulatív-bántalmazó ördögi kör.

  7. Szituatív szociopátia

  Ilyen is van. Onnan lehet felismerni, hogy az ilyen emberek általában "normálisnak" tűnnek, a hidegvérű szörnyeteg csak bizonyos helyzetekben jön elő belőlük. Általában alacsonyabb rendűnek hitt embercsoportokkal szemben - nők, más bőrszínű emberek, homoszexuálisok - válnak szociopatákká, a velük egyenrangúnak gondolt, vagy főleg felsőbbrendű emberekkel nem. Fölösleges bizonygatni, hogy ez legalább olyan veszélyes a társadalomra, mint a "teljes" pszichopata.

  A pszichopaták tehát tényleg nagyon veszélyesek, és mivel a többségük elképesztően sármos és vonzó tud lenni, nagyon könnyű beléjük gabalyodni. Akár barátként, akár szerelmi partnerként.

  A fenti személyiségjegyek azonban hamar megnyilvánulnak, és akkor jobb menekülőre fogni. Az ilyen személyiségzavarok ugyanis többnyire "gyógyíthatatlanok", aki pedig megpróbálja megváltoztatni őket, sokkal többet sérül, mint amennyit az egész megér.

  Psychology Today


  Megosztom
  Link másolása

  Címlapról ajánljuk

  Címlapról ajánljuk


  LIFE
  A nyaralásán tetováltatott magára a fiatal lány, borzasztó vége lett – Megrázó videón mutatja be, mi történt
  A „Mit ne csinálj” rovatunk következő szereplője...

  Megosztom
  Link másolása

  Jackie Floww azonnal a legfelkapottabb tartalomgyártók közé került TikTokon, amikor megmutatta a nagyvilágnak, mi történt, miután a nyaralásán egy sárkányt tetováltatott magára. A lány, akit egyébként platformon csak Dragon girlként ismernek, tehát a hátára készíttetett egy kisebb mintát, azonban nem igazán figyelhetett a tetoválóművész tanácsaira.

  A tetoválás felvarratása után ugyanis ugyanúgy folytatta a nyaralását, mint addig: sütkérezett a napon és fürdött a tengerben.

  Ennek pedig sajnálatos módon meg is lett az eredménye: a tetováláson és körülötte végig duzzadt, gennyesnek látszó felület képződött. Ezt pedig videókon is megmutatta a követőinek, akik egytől egyig elszörnyülködtek a látványtól. Figyelem: csak erős idegzetűek kattintsanak a videóra!

  @jackiefloww ☀️🕶 #tattoo #beachvibes #sun ♬ original sound - Cara

  Megosztom
  Link másolása

  LIFE
  Döbbenetes videón, ahogy vadállatként üvöltözik egy esküvőn egy nő a pasijával, mert táncolt egy koszorúslánnyal
  A videót a buli DJ-je vette fel, a kinti mosdóban zajlott a balhé. Csak erős idegzetűeknek.
  Sassy - sassy.hu
  2022. augusztus 18.


  Megosztom
  Link másolása

  Esküvői dráma! Barátnő kicsit kiakadt, hogy a pasija táncolt egy koszorúslánnyal, akit valószínűleg nem kedvel." – Ezt írta a TikTok videóra az az esküvői DJ, aki egy szinte szó szerint horrorba illő veszekedést rögzített a menyegző utáni bulin, kint a folyosón.

  A videón a balhézó pár nem látszik, mert bent vannak a mosdóban, de hallani mindent lehet - túlságosan is jól. Eddig 4,3 millióan hallgatták végig a valóban vadállati üvöltözést, amelyet a féltékeny barátnő levágott. Az eltorzult fejhang miatt csak foszlányokat lehet kivenni: „Tisztában vagy ezzel? Megértettél?". Ezt a lány kiabálja, a barátja próbálja megbeszélni vele a dolgot, de azután ő is felkapja a vizet, valószínűleg azért, mert a nő megütötte: „Te szó szerint megütöttél. Megütöttél, te, engem, én hozzád se értem." A kiabálást végül a lány egy jól kivehető „B...meg"-gel zárja.

  Az egész valóban döbbenetes, a hozzászólókat is sokkolta. Volt, aki megértette a nőt, és neki adott igazat, de a többség a férfi mellé állt, nem feltétlenül azért, mert vele értettek egyet, hanem mert szerintük ez a hangnem egyszerűen minden határon túlmegy, és megengedhetetlen. Néhány komment:

  „Ennek az üvöltésnek oka van. Iszonyú fájdalmat élhet át a nő. A pasi szerintem százezer százalékban bűnös."

  „Hölgyeim, ha szükségét érzik, hogy valakivel így ordítsanak, akkor inkább keressenek valaki mást. Ez így senkinek se éri meg."

  „Na ez az a pont, amikor a pasi helyében én már nem lennék benne ebben a kapcsolatban."

  „Haver, fuss, fuss, vissza se nézz!"

  „Senkivel nem üvöltözünk így! Még ha meg is csaltak, fájdalmat is okoztak neked, maradjunk már emberek. Ott kell hagyni az ilyen csajt, azonnal."

  @djd_nail Wedding Drama! #DjdNail #Dontdoit #ohlawd #prayforhim #weddingtiktok #Breathsis #dj #Djlife #findyourgrace ♬ original sound - DjD_Nail

  YourTango

  A címkép illusztráció: Pixabay


  Megosztom
  Link másolása


  LIFE
  „Mellette várom ki, amíg az exem visszafogad” – 14 sokkolóan őszinte indok férfiaktól, hogy VALÓJÁBAN miért vannak együtt a barátnőjükkel
  A valóság néha kiábrándítóbb, mint a rossz előérzet.
  Sassy - sassy.hu
  2022. augusztus 04.


  Megosztom
  Link másolása

  A szerelemben semmi sem biztos, ahogy az sem, hogy kettőtök közül ki szeret jobban, ki érzi magát valóban elkötelezettnek, és ki az, aki - lássuk be - jórészt érdekből van benne egy párkapcsolatban.

  A leggyakoribb indok persze az, hogy az emberek nem szeretnek egyedül lenni, és a magánynál még egy átmeneti „parkolópálya” is jobb.

  A Daily Mail beszámolója szerint azonban a kapcsolatok mozgatórugói között számos kifejezetten prózai, sőt lehangoló is van.

  Az anonim közösségi oldalon, a Whisperen fiúk és férfiak küldhették be névtelenül a VALÓDI okot, amiért még együtt vannak a barátnőjükkel. A jelszó az volt: csak őszintén! A lap azután listázta a 14 legdurvábbat. Íme.

  #1 „Csak azért vagyok még együtt a barátnőmmel, mert nem akarok csalódást okozni a nagyinak, annyira szereti.”

  #2 „Csak az tart a csajom mellett, hogy imádnivaló kutyája van.”

  #3 „A barátnőm rengeteg drága cuccot vesz nekem, jól keres, ezért nem léptem még le.”

  #4 „Nagyon gazdag anyja van, ha meghal, a barátnőmmel mi öröklünk mindent, ez a fő ok, amiért vele vagyok.”

  #5 „Szerelmes vagyok a legjobb barátomba, de titkolnom kell, erre a legjobb fedősztori egy másik kapcsolat, egy másik nővel.”

  #6 „A csajom minden nap elvisz kocsival edzeni suli után. Nekem nincs kocsim, szükségem van rá.”

  #7 „Hát, azt hiszem, főként azért vagyok együtt a nőmmel, mert ha szakítanánk, egyedül megölne az unalom.”

  #8 „Azért vagyok a barátnőmmel, mert neki én vagyok az első fiúja, és szeretném, ha örülne. Nekem amúgy semmi kedvem ehhez a kapcsolathoz.”

  #9 „Mellette várom ki, amíg az exem visszafogad. Vagy legalábbis amíg találok valakit, akit annyira fogok szeretni, mint az exemet.”

  #10 „A barátnőmnél lakom, amúgy hajléktalan lennék, nincs lóvém albérletre, úgyhogy...”

  #11 „A családja nagyon szeret engem, és ez tök jó érzés. Ezért maradok, csak miatta már nem maradnék.”

  #12 „Nincs önbizalmam, úgy érzem, ha ő se lenne, soha nem találnék csajt, senkit, aki lefeküdne velem, így hát maradok.”

  #13 „A külseje, főleg a teste miatt tartok ki. A személyisége taszít, olyan merev, mint egy funérlemez.”

  #14 „Egyszerűen csak nem merek egyedül maradni. Amúgy a barátnőm halálra idegesít, égnek áll a hátamon a szőr, ha csak kinyitja a száját.”

  A címkép illusztráció: Pixabay


  Megosztom
  Link másolása


  LIFE
  Hősként ünnepli a TikTok a lányt, aki hűtlen pasijától orrplasztikát kért engesztelésül, és meg is mutatta, milyen szép lett
  „Tökre megérte” – mondja a lány a videóban, amelyet már kétmillióan láttak.
  Sassy - sassy.hu
  2022. augusztus 17.


  Megosztom
  Link másolása

  Igencsak felkavarta a TikTok népét az a kétségkívül merész lány, aki pasija félrelépése után rendhagyó húzásra szánta el magát, és mindezt részletesen elmagyarázta és meg is mutatta egy videóban - szúrta ki a YourTango.

  A lány elmesélte, hogy szerelme félrelépése természetesen nagyon megviselte, ám a pasi annyira könyörgött, hogy fogadja vissza, úgy fogadkozott, hogy bármit megtenne a megbocsátásért, hogy a lány végül a szaván fogta.

  Oké, akkor fizesd ki az orrplasztikámat. Amúgy is régóta meg akartam csináltatni, te meg eléggé beletapostál az önbizalmamba, ennyivel tartozol nekem" – közölte a fiúval.

  És amint a videóból is látszik, a dolog bejött. A pasi fizetett – egy orrplasztika 2000 dollárba, azaz körülbelül 800 ezer forintba kerül az Egyesült Államokban –, a lány pedig meg is mutatta a csinos-fitos végeredményt.

  A kommentelők teljesen odavoltak az ötletért.

  „Hát ez óriási, istennő vagy!”

  „A francba, én egy trópusi luxusutazást kértem, eszembe juthatott volna az orrplasztika is, jobban megéri.”

  „Ez az! Ha továbbra is akar téged, fizessen. Nehogy már ingyen vesztegest rá az idődet!”

  A lány egyébként a videó végén elárulta, hogy a csalfa férfiú végül újra félrelépett, úgyhogy lapátra tette. De az új, gyönyörű orra „így is megérte.”

  @userg01728011 #stitch with @itslilrockyy #cheater #funny #catchingcheaters ♬ original sound - 🎨


  Megosztom
  Link másolása