LIFE

  Köztünk élő szörnyetegek – hogyan ismered fel a „modern” pszichopatákat és szociopatákat?

  Tudtad, hogy a pszichológusok szerint az emberek 15 százaléka „majdnem" vagy teljesen pszichopata? Erre figyelj, hogy kiszúrd őket.
  Sassy - sassy.hu
  2022. május 30.


  Megosztom
  Link másolása

  Egy indiai jógi, Paramahansa Yogananda szerint "vannak, akik úgy akarnak magasabbak lenni, hogy levágják mások fejét." Valahogy így kell elképzelni a pszichopatákat vagy szociopatákat. Ez a két kifejezés egyébként az orvosi gyakorlatban nem is létezik, antiszociális személyiségzavar a hivatalos neve. Az antiszociális személyiség a „nem szeret, nem szorong, nem tanul” jellemzőkkel írható le a legrövidebben. A pszichopata a többi embert tárgynak tekinti, akiket manipulál és kihasznál. Gyakran agresszív, nem érez empátiát (bár megjátszhatja), szégyent vagy megbánást. A szakirodalom szerint 75 %-ban férfiak, és 25 %-ban nők.

  Sokszor hallani, hogy a mai, elképesztően sikerorientált világ kedvez a pszichopatáknak. Nehéz lenne vitába szállni ezzel, még akkor is, ha az emberi kapcsolatok szempontjából az egyik legsötétebb, legsúlyosabb, legrombolóbb személyiségzavarról van is szó. A szakemberek komoly listát állítottak össze a pszichopátia jellemzőiről. Íme a hét legfontosabb, amelyek alapján te is időben kiszúrhatod őket.

  1. Hazudozás és manipuláció

  Tényleg notórius hazudozókról van szó. Bármit kitalálnak - soha meg nem történt sztorikat, mások befeketítését, pletykákat, a körülöttük élők érzelmeinek elferdítését - hogy elérjék a céljukat. Ez a cél pedig többnyire az, hogy a markukban tartsanak mindenkit, érezzék, hogy övék a hatalom. Hazugságaikhoz ragaszkodnak, akkor sem visszakoznak, ha egyértelműen szembesítik őket az igazsággal. Akkor dühösen vagy lekicsinylően lepöccentik magukról az egészet, vagy épp újabb vádaskodásba kezdenek, aztán kisétálnak a szituációból.

  2. Gátlástalanság, szabályszegés

  Egy pszichopatának/szociopatának a szabálykövetés és az erkölcs csak addig létezik, ameddig ezeket eljátszva manipulálhat másokat. Ők a legnagyobb erkölcs-csőszök, ha ezzel mást meg lehet alázni, vagy csak ki lehet oktatni.

  A valóságban azonban ez az egyik legveszélyesebb személyiségjegyük: egyszerűen nincs lelkiismeretük, semmilyen gátlás vagy szégyenérzet nem fogja vissza őket attól, hogy áthágják az emberi szabályokat vagy akár a törvényeket.

  Ez nyilván összefügg a bűnözéssel, de ne higgyünk a hollywoodi sémáknak: ezek az emberek nem baltás gyilkosok (többnyire). A felszínen nagyon is megnyerőek tudnak lenni. A szörnyeteg belül van.

  3. Empátiahiány, hidegvérűség

  Adrian Raine neurológus kutatásai bebizonyították, hogy a pszichopaták agyában a frontális lebeny kevesebb sejtet tartalmaz. Ez az agyi rész a felelős többek között az olyan magas rendű intellektuális működésekért, mint az empátia, az etikai érzék és a hibákból való tanulás. A pszichopaták tehát szó szerint érzéketlenek a másoknak okozott fájdalommal szemben.

  Sőt, mivel az ismétlődő, sértő, elnyomó, sőt eltaposó viselkedési mintáik, valamint a manipulációik sokszor "bejönnek" - az áldozatok nem veszik időben észre és meghunyászkodnak, vagy összetörnek - valóságos győzelemként élik meg, hogy sikerült valakit földbe döngölniük.

  Tehát nem hagyják abba, ebben ne is reménykedjünk. Egy pszichopata soha nem adja fel, kizárólag akkor, ha az őt körülvevő embercsoport - család, munkatársak - együttesen, összefogva lépnek fel ellene. Megbánást viszont akkor sem érez, csak fogcsikorgatva visszavonul.

  4. Nárcizmus és felsőbbrendőségi komplexus

  A szakemberek szerint a nárcisztikus személyiségzavar tulajdonképpen már félúton van a pszichopátia felé, de még nem ugyanaz. A pszichopaták nagyon nagy része viszont mutat nárcisztikus vonásokat. Elképesztő énközpontúság, érdek-vezéreltség, saját felsőbbrendűségüknek, "különlegességüknek" a tudata - ez jellemző rájuk, és ha nem kapják meg a szerintük nekik járó rajongást, bárkit megaláznak. Szerintük az "alacsonyabb rendű", kihasználható, bántható embertársaik amúgy is megérdemlik a sorsukat.

  5. Gázláng-effektus

  A kifejezés a Gázláng című amerikai filmből kapta a nevét. A sötét hangulatú krimiben a férj úgy igyekszik manipulálni gyenge akaratú feleségét, hogy esténként eltűnik a házból, majd a szomszéd padlásról lejjebb csavarja a házuk világítását (kosztümös film, akkor még gázzal világítottak). Az asszony látja, hogy sötétebb van, de amikor szól a férjének, az kineveti, lekicsinyli, őrültnek nevezi őt.

  Vagyis eléri, hogy az asszony a saját szemének sem hisz, megkérdőjelezi a saját érzékeit, a saját igazságát, és lassan úgy érzi, valóban ő az őrült.

  Na ugyanezt teszik a pszichopaták az áldozataikkal. Ha már azt sem tudod, mi igaz, mi nem, ha már saját magadnak sem hiszel, és teljesen össze vagy zavarodva, lehet, hogy egy pszichopata hálójába kerültél.

  6. Mártírkodás

  Ha egy pszichopata lebukik - mert azért ez elég gyakran előfordul -, azonnal duplán, triplán lendül támadásba, de ha ez nem működik, hirtelen áldozat-szerepbe csap át. Őt becsapták, elárulták, ő csak jót akart, és ezt ellene fordították - bármit bevet, csak hogy a kínos szituációt mégis az előnyére fordítsa. Az áldozata ilyenkor néha megszánja, és máris nyert ügye van. Nagyon fontos, hogy ne dőlj be ennek a mártír-szerepnek, és ne magadban kezdd keresni a hibát. Nem szabad, hogy fogást találjon rajtad, mert akkor megint újra kezdődik a manipulatív-bántalmazó ördögi kör.

  7. Szituatív szociopátia

  Ilyen is van. Onnan lehet felismerni, hogy az ilyen emberek általában "normálisnak" tűnnek, a hidegvérű szörnyeteg csak bizonyos helyzetekben jön elő belőlük. Általában alacsonyabb rendűnek hitt embercsoportokkal szemben - nők, más bőrszínű emberek, homoszexuálisok - válnak szociopatákká, a velük egyenrangúnak gondolt, vagy főleg felsőbbrendű emberekkel nem. Fölösleges bizonygatni, hogy ez legalább olyan veszélyes a társadalomra, mint a "teljes" pszichopata.

  A pszichopaták tehát tényleg nagyon veszélyesek, és mivel a többségük elképesztően sármos és vonzó tud lenni, nagyon könnyű beléjük gabalyodni. Akár barátként, akár szerelmi partnerként.

  A fenti személyiségjegyek azonban hamar megnyilvánulnak, és akkor jobb menekülőre fogni. Az ilyen személyiségzavarok ugyanis többnyire "gyógyíthatatlanok", aki pedig megpróbálja megváltoztatni őket, sokkal többet sérül, mint amennyit az egész megér.

  Psychology Today


  Megosztom
  Link másolása

  AJÁNLJUK
  Címlapról ajánljuk

  Címlapról ajánljuk


  LIFE
  Ebben a három csillagjegyben nem lehet megbízni
  Ne áruld el nekik a titkaidat!

  Megosztom
  Link másolása

  Sokszor hallhatjuk, hogy egy kapcsolatban nincs fontosabb dolog a bizalomnál – és ez nemcsak a párkapcsolatokra, hanem a baráti viszonyokra, sőt még a családtagokra is igaz. Azt viszont, főleg a mai világban, már elég nehéz eldönteni, hogy megbízhatunk-e a másikban vagy sem. Nos, ha nagyon tanácstalanok vagyunk, akkor érdemes lehet az asztrológiához fordulni: az egyes csillagjegyek ugyanis gyakran hordoznak hasonló személyiségjegyeket, így ez jó kiindulópontot jelenthet.

  A következőkben a három legkedvégé megbízható állatövi jegyet mutatjuk be: ha épp valamelyikükkel van dolgod, akkor érdemes jól átgondolni, hogy mit osztasz meg vele!

  3. Kos

  A kosoknak van egyfajta természetes ambíciójuk a sikerre, azaz: egy belső tűz hajtja őket, hogy mindig, mindenben a legjobbak legyenek. Ez egyben azt is jelenti, hogy tűi őket a versenyszellem, így semmi és senki nem állhat az útjukba, ha éppen el akarnak érni valamit. Ha valaki mégis megpróbálja, akkor azt piszkos eszközökkel is képesek félreállítani.

  2. Ikrek

  Az Ikrek jegy szülötteire az jellemző leginkább, hogy nagyon szociálisak, imádnak társaságban lenni és népszerűek is. Emiatt persze könnyen be is olvadnak bármilyen társaságba, ami azt is jelenti, hogy állandó változtatgatják a véleményüket és a hangulatukat. Éppen ezért igen nehéz olvasni bennük: soha nem tudhatjuk, hogy igazából mire gondolnak. Tehát, ha valamilyen fontos kérdésben bíznád magad egy Ikrek jegyűre, gondold át újra!

  1. Nyilas

  A nyitott, barátságos, közvetlen Nyilas egyfolytában csapong. Hajlamos gyakran váltogatni a baráti társaságait, a karrierjét, sőt, még a lakhelyét is – ez teszi őket igazán egyedivé. Ugyanakkor, ha az élet nagy dolgairól van szó, kissé hajlamosak könnyelműnek lenni. Gyakran beleütik az orrukat mások dolgába és nem képesek titkot sem tartani. És bár az ember minden helyzetben számíthat rájuk, a titkait biztosan nem fogják megtartani.


  Megosztom
  Link másolása

  Ajánljuk
  LIFE
  Kiborultak a netezők az esküvői videón, amelyen a szertartás elején a szomszéd hangosan elkezdi nyírni a füvet
  Az ifjú pár a saját hangját se hallotta, a szomszédasszony meg csak zúgatta a fűnyírót.
  Sassy - sassy.hu
  2022. június 16.


  Megosztom
  Link másolása

  Alaposan felháborította a TikTok és a Reddit népét az az esküvői videó, amelyet egy elkeseredett menyasszony posztolt - számol be róla a YourTango. A fiatal nő elmondása szerint vőlegényével úgy döntött, hogy a szertartást a házuk előtti, hatalmas előkertben tartják meg. Arrafelé nincsenek kerítések, így a szomszédok is láthatták, amint a ház előtti napokban előkészítik a ceremóniát, a virágfüzér-kaput és a székeket a vendégeknek.

  Ezért sokkolta annyira a násznépet és természetesen a házasulókat, amikor abban a percben, hogy a menyasszony romantikus zene kíséretében odasétált a vőlegényéhez és a paphoz, a szomszéd házban lakó nő teljes erőből felzúgatta a fűnyírógépet, és elkezdte nyírni a háza előtti pázsitot.

  "Az egész esküvői ceremónia alatt folytatta. A saját házassági eskünket se hallottuk tőle. És jól tudta, mit csinál, pár méterre volt tőlünk, látta, hogy épp esküvő zajlik. Nem mentem oda, mert féltem, hogy lecsapom, és nem akartam ezzel elrontani az eküvőm napját. Na nem mintha nem romlott volna el így is" - panaszolta az ara.

  A kommentelők többsége felháborodott.

  "Kiben van ennyi rosszindulat, hogy ilyet csináljon? Nem bírta ki azt az egy órát? Elképesztő, milyen undorító emberek vannak."

  "Szándékosan tönkretenni valakinek az esküvőjét...aljas húzás. Nézni is rossz."

  De akadta olyanok is, akik az ifjú párt hibáztatták. Szerintük nem volt jó ötlet otthon tartani az esküvőt, vannak erre elkerített helyek, ahol senki sem zavarja őket. Mások szerint pedig a szomszédasszonynak is van igazsága: talán elfoglalt ember, aki nem igazíthatja a napi teendőit és a ház körüli munkáit a szomszéd esküvőjéhez.

  @vampyyric some people are so miserable #karen #wedding #weddingruined #ruines #SlurpeeRun #karens #karensgoingwild #karensoftiktok #fyp #fypシ ♬ Jiggle Jiggle - Duke & Jones & Louis Theroux


  Megosztom
  Link másolása

  Ajánljuk

  LIFE
  „Önző, gazdag ribancnak neveztek” – Gyűlöletcunami zúdult az anyára, aki megválasztja ötödik babája nemét
  A tévésztár négy fia után kislányt akar ötödiknek. Az orvosok segítségét kérte.
  Sassy - sassy.hu
  2022. június 21.


  Megosztom
  Link másolása

  A 34 éves brit tévésztár, Danielle Lloyd álmában sem gondolta, mit szabadít el, amikor nyilvánosan felvállalta, hogy párjával Kaliforniába utaznak ötödik gyerekük megfogantatására, ugyanis úgynevezett “nemválasztó” orvosi beavatkozással garantáltan kislányt akarnak. Danielle üzenetek ezreit kapta a Twitteren és az Instagramon, és elmondása szerint korántsem kedveseket. Főleg olyan nők támadtak rá, akiknek nem sikerül teherbe esniük.

  “Visszataszító, önző, gazdag ribancnak neveztek, akinek inkább hálásnak kellene lennie, hogy van négy gyönyörű fia” – mesélte Danielle.

  Előző házasságából tényleg van három, mostani párjával, Michael O’Neill-lel pedig egy negyedik fia.

  “Olyan mély vágy él bennem egy kislány után, hogy nem tudok neki ellenállni. Én imádtam az anyámat, miért ne lehetne az én kislányomnak is egy hasonló kötődése?” – kérdezi az egykori modell.

  A nemválasztó megtermékenyítés Nagy-Britanniában illegális, Amerikában viszont milliárdos biznisz. Tény, hogy a dolog nem olcsó mulatság. Egyetlen beavatkozás 12 ezer fontba, azaz több mint 4 millió forintba kerül, és ez csak egy “kör” – valószínűleg többször kell próbálkozni.

  Daily Mail


  Megosztom
  Link másolása

  Ajánljuk

  LIFE
  Videó - Családi tömegverekedés tört ki egy szülinapi bulin egy e-cigiért
  Az 50. születésnap hatalmas családi verekedésben tört ki.

  Megosztom
  Link másolása

  A családi összejöveteleken gyakran tör ki veszekedés, azonban ez a brit család most mindenen túltett. Egy e-cigi miatt hatalmas verekedésbe fulladt a szülinapi buli - számolt be róla a Sun.

  Lisa Keegan éppen 50. születésnapját az ünnepelte családja és ismerősei körében, amikor kitört a dráma. A 40 éves barátja, Adam elvette az e-cigarettáját az egyik tinédzsertől.

  Lisa lányának barátja, az 52 éves Tony ezután a segítségére sietett, a vita pedig elfajult és kitört a pokol.

  A drámai felvételeken látszik, ahogy a két férfi részegen a földön kapálózik, miközben próbálják megütni egymást.

  A születésnapos Lisa ezután közbelépett, hogy szétválassza a párt, csakhogy Tony véletlenül őt is megütötte.

  Hallani lehet, a videón, ahogy azt kiabálja, hogy "nem, te bántalmazol engem", mielőtt a lánya, Colleen elesik egy székben. A dühös Lisanak ezután sikerül szétválasztania a verekedőket, de a feldühödött Tony ekkor megragad egy széket, hogy riválisára szegezze.

  Az őrületes videó itt tekinthető meg.

  Végül a helyi rendőrség sietett a helyszínre, hogy megállítsa a zűrzavart.

  „Csak egyszer vagy 50 éves, és ezt a születésnapot biztosan nem fogom elfelejteni! Káosz volt”

  - nyilatkozta Lisa az eset után bulijáról.


  Megosztom
  Link másolása

  Ajánljuk