LIFE

  Hullámvasút a pokolban - ilyen az élet a borderline szindrómás társ mellett

  Egyik nap imád, másnap már agresszív veled.
  Sassy - sassy.hu
  2022. március 25.


  Megosztom
  Link másolása

  Ha a pároddal a mennyet és a poklot is átéled, ha nem tudod hová tenni a viselkedését, mert pillanatok alatt válhat durvává és nemtörődömmé, akkor ne magadba keresd rögtön a hibát. Elképzelhető, hogy borderline-szindrómában, pontosabban borderline személyiségzavarban szenved. Szó szerint szenved, hiszen ebben az állapotban ő sem érzi jól magát.

  A borderline személyiségzavar egy kisgyermekkorban kialakuló személyiségzavar. A kialakulás oka a rendezetlen érzelmi élet a szülőkkel, a figyelem hiánya, a szeretet és odafordulás hiánya a szülőknél. A kialakulásában szerepet játszhat valamilyen gyermekkori abúzus, de öröklött tényező is.

  A borderline egyik legmarkánsabb tünete az érzelmi kiegyensúlyozatlanság. Aki ebben érintett, az akár ugyanazon a napon olyan szélsőséges hangulatingadozásokat élhet át, ami leginkább egy pokoli érzelmi hullámvasúthoz hasonlít. Hasonlót él át az is, aki borderline személyiségzavarban szenvedő emberrel él együtt.

  Jellemző még a se veled, se nélküled vagy a szeretlek is meg nem is viselkedés, és az, hogy olyan, mintha az embert egyik nap feltétel nélkül imádná, másnap meg utálná a párja. Nem tudnak egyedül, önmagukban, saját magukkal lenni, ezért előfordul, hogy piócaként tapadnak a párjukra. Párkapcsolataik egyszerre intenzívek és instabilok. A másik piedesztálra állítása és a lenézés, becsmérlés között ingadoznak.

  A borderline-személyiségzavarban szenvedők gyakran képtelenek uralkodni az indulataikon, és azt a környezetükre zúdítják.

  Amikor a negatív érzelmek kerekednek felül, hajlamosak a dühkitörésekre, agresszióra, de arra is, hogy a haragjukat maguk ellen fordítsák, és magukban tegyenek kárt. Kapcsolataik éppen ezért veszekedésekkel, konfliktusokkal terheltek.

  Ugyanakkor jellemző a borderline-szindrómás emberekre, hogy a nagy mélységek mellett hatalmas magasságokat is átélhetnek. Sok köztük a kreatív, intelligens ember, aki mellett boldog, felpörgött, pozitív óráikban mámoros és nagyon intenzív az élet.

  A borderesekre az is jellemző lehet, hogy mivel az önértékelésük sem stabil, egyfajta állandó félelem lehet jelen az életükben. Félhetnek például attól, hogy egyedül maradnak – ilyenkor a roppant féltékenyek a partnerükre. Erős féltékenység, egyfajta kisajátítósdi jelentkezhet a barátságokban is. Jelentkezhet még náluk bizalmatlanság vagy éppen szélsőséges módon megnyilvánuló bizalom is mások iránt.

  A fájdalmat, a szélsőséges hangulatingadozást, a dührohamokat, a magánytól való félelmet, a kétségbeeséseiket, azt, hogy világ számukra néha túl sok éles ingerrel van tele stb. sokan alkohollal, drogokkal, gyógyszerekkel próbálják oldani vagy tompítani.

  Másféle függőségben is testet ölthet, például szenvedélyes vásárlási mániában, amit aztán a bűntudattal váltakozik. Férfiakra jellemző lehet, hogy szinte őrülten és vszélyesen vezetnek.

  A borderline szindróma fogalmát Adolf Stern amerikai pszichoanalitikus alkotta meg 1938-ban. A kifejezés a neurózisok és a pszichózisok között található határra utal, ám a kifejezés azért nem fedi pontosan a valóságot, mert a borderline-szindrómások nem szakadnak el teljesen a valóságtól, nem állnak a pszichózis határán. Sokan nagyon is tisztában vannak a személyiségzavarukkal és képesek beszélni is róla.

  Richard Moskovitz azt írja a témával foglalkozó könyvében: "Borderline-nak lenni azt jelenti, hogy az ember kevéssé érzi, kicsoda valójában és mitől kap erőt. Szélsőséges esetben azt is jelentheti, hogy másokhoz kell fordulnia, jelzésekért, hogy mikor egyen, igyon, pihenjen, sőt nevessen vagy sírjon. Jelentheti azt, hogy erősen ragaszkodik egy emberhez, eszméhez vagy tárgyhoz az egyik napon, és teljesen elhanyagolja ugyanezt egy másikon. (…) Aki borderline, az életet töredékekben éli meg, inkább pillanatfelvételek sorozataként, mint mozgóképként. Élmények különálló pontjai, melyek nem állnak össze egésszé."

  Fontos: a borderline-szindrómás párodat nem tudod megváltozatni, megváltani, meggyógyítani. Szakemberre, terápiás segítségre van szüksége ahhoz, hogy kezelni tudja a problémáit és a személyiségét.

  Megosztom
  Link másolása

  Címlapról ajánljuk

  Címlapról ajánljuk


  LIFE
  Megrázó atrocitás ért néhány magyar influenszert egy budapesti strandon
  Már sehol nem lazíthat nyugodtan az ember?
  Sassy - sassy.hu
  2022. május 18.


  Megosztom
  Link másolása

  „Az előző hétről egy elég kellemetlen és felháborító történetről szeretnék beszámolni”

  – kezdi 24 órán át elérhető Instagram sztoriját Király Lina, a @linaxxpanni oldal egyik influenszere. A lány elmeséli, hogy a múlt héten, amikor strandolni ment Szabó Hédivel és Palkovics Zórával – akiket szintén ismerhetünk a YouTube-ról és az Instagramról – szó szerint zaklatták őket a Palatinuson.

  Elmondása szerint azt már megszokták, hogy az utcán megbámulják őket a férfiak, amikor kamerázzák vagy fotózzák egymást, ez az eset azonban megrázóbb volt. Napozás közben ugyanis arra lettek figyelmesek, hogy egy 70 év körüli bácsi a feneküket fotózza. Erre odamentek hozzá, és megkérték őt, hogy törölje a fotókat, mire az mindent letagadott – viszont látták, hogy a kamera volt megnyitva a telefonján, miközben hívást színlelt.

  Ezután segítséget kértek a Palatinus dolgozóitól, akik azonnal intézkedtek is. Bár ők sem kötelezhették arra a bácsit, hogy mutassa meg a telefonját, arra megkérték, hogy menjen el onnan és hagyja békén a lányokat.

  „Egyszerűen annyira sok zavaró szituáció van, főleg nőként, amikhez egyszerűen hozzászokunk, amiket elfogadunk, és azt hisszük, hogy ez sajnos »normális«, pedig abszolút nem az”

  – vonja le a következtetéseket Lina. Majd hozzáteszi, hogy ha esetleg még egyszer hasonló helyzetbe kerülne, biztosan rendőrt hívna és határozottan fellépne az illető ellen.

  Fotó: Hédinke/YouTube


  Megosztom
  Link másolása

  LIFE
  "Élőben" közvetítette a nevelőapa, ahogy fia barátnője egy tiltott éjszaka után kilóg a házból - anyut kicselezve
  A vicces apa végig a Twitteren "nyomatta", hogyan cselezik ki a tinik anyut. Tízezrek drukkoltak nekik.
  Sassy - sassy.hu
  2022. május 16.


  Megosztom
  Link másolása

  Éljen a tiniszerelem! Legalábbis ezt vallja az a nem szívbajos amerikai apuka, aki egyik reggel gyanús, fehér női sportcsipőcskét talált a házuk előszobájában. A dolog egyértelmű volt, amit viccesen ki is írt a Twitterre:

  "Úgy tűnik, a nevelt fiamnál éjszaka itt aludt egy kislány. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy csempészi ki a házból úgy, hogy a feleségem ne vegye észre most, hogy az egész család ébren van. Várunk..."

  A tweetre nagyon hamar ezrek figyeltek fel, és várták a folytatást. A férfi nem is volt rest, elkezdte vicces folytatásokban közvetíteni az eseményeket.

  "Na most úgy tűnik, a feleségem teljes szombati takarító-üzemmódba kapcsolt. Egyelőre nem vette észre a cuki fehér tornacipőket a bejáratnál. Srácok, itt a ragyogó alkalom!"

  Még lesifotókat is posztolt az elszántan takarító asszonyról. Ekkor már tízezrek várták visszafojtott lélegzettel, hogy a tinik milyen trükkel szabadulnak szorult helyzetükből. Az apuka rátett egy lapáttal. Szavazásra bocsátotta, hogy ki, kinek drukkol: az ifjonti szerelmeseknek vagy "Mama Bear"-nek (szabad fordításban anyaoroszlán). A szerelmesek győztek 63-37 arányban. Amikor valaki rákérdezett a férfinál, hogy miért nem segít a nevelt fiának, frappáns választ adott:

  "Már 18 éves, felnőtt férfi. Csak vállalja szépen a tettei következményeit."

  A sors végül a szerelmeseknek kedvezett. Anyu annyira elfáradt az egész délelőtti takarításban, hogy ledőlt egy-két órára aludni, és ezalatt a kislány teljes nyugalomban, észrevétlenül kislisszanhatott a házból. Az apa így zárta az izgalmas délelőttöt:

  "Győzött az igaz szerelem - ezúttal."

  Nem tudjuk, hogy a srácnak máskor is lesz-e ilyen szerencséje, de hogy a nevelőapukájával máris kifogta a főnyereményt, abban biztosak vagyunk. :)

  PowerfulMind


  Megosztom
  Link másolása


  LIFE
  Alig töltötte be a 18-at a TikTokker lány, már arra kérték, hogy kezdjen pornózni
  A rajongói védelmükbe vették, és azt írták, visszataszító, miket kérnek felnőtt férfiak.
  Sassy - sassy.hu
  2022. május 13.


  Megosztom
  Link másolása

  Charli D'Amelio külföldön elég ismert TikTokker, annak idején táncvideóival lett híres.

  A lány május elején töltötte be a 18. évét, a születésnapját a családjával és barátaival ünnepelte egy bahamai luxusüdülőhelyen.

  A kommentelők egy része azonban illetlenül viselkedett vele, akik arra kérték ugyanis, hogy ha már 18 éves lett, akkor indítson el egy OnlyFans oldalt.

  A Paper Magazine szerint rengetegen írtak neki Twitteren, hogy kezdjen el posztolni felnőtt tartalmakat a platformon. Sok rajongó állt ki azonban Charli mellett, akik aggasztónak találták ezt a jelenséget.

  Azt írták, visszataszító, hogy felnőtt férfiak arra kényszerítenék Charli D'Amelio-t, hogy amint 18 éves lett, regisztráljon az OnlyFans-re.

  – írta az egyik felhasználó. A 18 évest lányt rengeteg rajongó vette védelmébe.

  A lap felhozta példaként a Bhad Bhabie nevű fiatal rappert és internetes sztárt, akit anno ugyanúgy belehajszoltak ebbe. Bhabie nem sokkal azután regisztrált OnlyFansre, hogy elmúlt 18 éves. Ő nemrég 52 millió dollárt keresett egy év alatt.

  Charli D'Amelio viszont valószínűleg nem fog felnőtt tartalmat készíteni.

  @charlidamelio

  ♬ original sound - was fezscandypjs

  Charli D'Amelio 2019-ben indította saját TikTok csatornáját, és 2020 márciusában ő lett az alkalmazás legtöbb követővel rendelkező felhasználója. Jelenleg több mint 140 millió követője van.

  Forrás: Promotions


  Megosztom
  Link másolása


  LIFE
  Videó – Az egész net a pofátlan sirályon röhög, aki rendszeresen besurran csipszet lopni a helyi Tescóba
  Eddig majdnem 140 ezer forintnyi kaját lopott el. Egy szemfüles vásárló vette videóra, és buktatta le.
  Sassy - sassy.hu
  2022. május 17.


  Megosztom
  Link másolása

  A The Sun brit lap számolt be arról a pofátlan sirályról, "aki" Devonban, Paignton település egyik Tescójába jár be rendszeresen nassolnivalót lopni.

  A bolti szarkát (aki sirály) egy éber vásárló, Liam Brown videózta le a telefonjával, aki így számolt be az esetről: "Már sokszor láttam itt ólálkodni, de most egyenesen rárepült a motorháztetőmre, így tudtam, hogy rosszban sántikál. Videózni kezdtem a telefonommal, és ...hát ez bizony tettenérés."

  A videó nem is lehetne egyértelműbb: a sirály óvatosan körbenéz, aztán besettenkenik az automata ajtón, amikor az kinyílik, majd hamarosan kisurran, a csőrében egy zacskó cheddar-sajtos csipsszel.

  A Tesco munkatársai nincsenek meglepve, azt mondják, tudnak a tolvaj sirályról, naponta legalább háromszor lop valamit. Becslésük szerint ebben az évben legalább 300 font (140 ezer forint) értékű kaját csent el. A kedvence a cheddar-sajt, abból mindenféle csipsz jöhet neki.

  A bolt dolgozói és a vezetőség nem veszik nagyon a szívükre, inkább röhögnek rajta. Becenevet is adtak neki: Steven Seagull (a "seagull" magyarul sirályt jelent).


  Megosztom
  Link másolása