LIFE

  Hogyan neveld sikeressé és boldoggá a gyerekedet? - a Harvard pszichológusai szerint ez a 7 dolog kell hozzá

  Tényleg, mitől lesz a gyerekből boldog felnőtt? Ezt vizsgálták a Harvard Egyetemen. A lista meglepő és tanulságos.
  Sassy - sassy.hu
  2018. november 08.


  Megosztom
  Link másolása

  Abban mindenki egyetért, hogy stabilitás, kiegyensúlyozottság és érzelmi biztonság nélkül nincs boldog gyerek. Na de hogyan adhatjuk ezt meg nekik ebben az elképesztően pörgős, a digitális technika által vezérelt világban? Tényleg nincs remény, hogy a "tablet-gyerekek" boldog felnőttekké cseperedjenek? Az amerikai Harvard Egyetem kutatása szerint de igenis, van. Az átfogó felmérés és számos családot érintő kutatások után a következő hetes listát állították össze. Ha sikeres, boldog gyereket akarsz nevelni, akkor...

  #1 Légy magad is jó példa

  Marha nehéz, főként, ha épp cafatokban lógnak az idegeid, és hetek óta nem aludtál zsinórban öt órát sem. De muszáj odafigyelni, mert a gyerek minket másol. Mi vagyunk a világa, és ő is azokat a "kódokat" fogja magába építeni, amelyeket bennünk észlel. A jó hír az, hogy nem kell tökéletesnek lenni, sőt, lehetsz esendő, de légy a gyerekeddel is önazonos és emberi. Kérj bocsánatot a hibáidért. Tartsd be az ígéreteidet. Figyelj oda a szeretteidre. A kicsi ezt megjegyzi és leutánozza, és felnőttkorában sokkal stabilabb ember lesz belőle.

  #2 Érdemeld ki a tiszteletét

  Ugyanis azt csak kiérdemelni lehet. Kikövetelni meg csak a félelmet. Ha a gyerek azt látja, hogy te magad felelősségteljesen viselkedsz, vállalod a tetteid következményeit, őszinte vagy és empatikus, ő is eszerint fog élni. Azt is nyugodtan elmagyarázhatod neki, hogy az ember néha hibázik, te is, de a kudarc nem jelenti a világvégét. Mindenre van megoldás, mindenből van kiút. A gyerek kudarctűrése amúgy is az egyik legfontosabb dolog, muszáj rá megtanítani, hogy helyt álljon a világban.

  #3 Tiszteljen másokat

  A pszichológiai kutatások szerint azok az emberek, akik odafigyelnek mások érzéseire, empatikusak és együttműködőek, egyúttal sokkal boldogabbak is. Egészen kicsi kortól tanítsuk meg a gyereknek, hogy mások is éreznek. Az emberek, az állatok, sőt a növények is. Az is lényeges, hogy a gyerekkel sokat beszélgessük, érzésekről is, ha ugyanis megtanul érzéseket kommunikálni, felnőttként sokkal boldogabb lesz a magánéletében, sőt, a karrierjében is sikeresebbnek érezheti majd magát.

  #4 Tanítsd meg a hálára

  Sok gyereknek az a baja, hogy mindent megpróbálsz megvenni neki, ami ebben az őrült tempót diktáló fogyasztói versenyben teljesen érthető is. De a gyereknek meg kell tanulnia, hogy mindennek ára van, és a dolgokért hálásnak lenni az egyik legjobb érzés a világon. Ne kapjon meg mindent, de beszélgess vele néha arról, milyen szerencsés, hogy így él, hogy klassz kajákat ehet, menő rucikban mászkálhat. Ha mindent természetesnek vesz, semminek sem fog örülni. Felnőttként sem.

  #5 Legyen kedves másokkal

  Nem kell rákényszeríteni, hogy mindenkivel puszipajtás legyen, de a kedves emberek sokkal könnyebben boldogulnak az életben. Ez egyébként tulajdonképpen azt jelenti, hogy legyen a kicsinek "gyerekszobája". Az emberekkel való érintkezés alapvető udvariassági normáit egész korán kezdd el betartatni vele. Nem ördöngösség, de nagyon sokat profitálhat belőle az életben.

  #6 Tölts vele időt

  Nem, ne legyen tablet- vagy iPhone-gyerek. Ne dobd be a gyerekcsatorna elé órákra. Tudjuk, hogy iszonyúan be vagy havazva, de a gyereknek a veled töltött idő - a minőségi idő - a legfontosabb. Mindegy, mit csináltok, játszotok, dumáltok, sétáltok egyet, vagy együtt rakjátok be a mosást. LEGYÉL VELE. A pszichológusok szerint ez az érzelmi stabilitás alapja, ezt semmi sem pótolhatja.

  #7 Tanítsd meg az érzéseiről beszélni

  Akár fiú, akár lány. Mondd el neki, hogy bármilyen élethelyzetben, bármit is érez, az nem szégyen, természetes, emberi dolog, és nyugodtan megbeszélheti veled. Óriási szükség van a világban olyan emberekre, akik fel merik vállalni a saját érzéseiket. Ne féltsd attól, hogy ez sebezhetővé teszi. Ennek épp az ellenkezője igaz.

  A fenti "szabályok" a szakemberek szerint sem kizárólagosak. És lássuk be, nem is lehet őket mindig betartani.

  De ha egy gyerek érzi, hogy szeretik, hogy elfogadják, hogy bátorítják, de értelmes kereteket szabnak neki, és ezekről őszintén beszélnek is vele, akkor nagy baj már nem lehet. Akkor stabilan, egészséges lélekkel fog nekivágni a felnőttkornak.

  IHeartIntelligence


  Megosztom
  Link másolása

  Címlapról ajánljuk

  Címlapról ajánljuk


  LIFE
  Megrázó atrocitás ért néhány magyar influenszert egy budapesti strandon
  Már sehol nem lazíthat nyugodtan az ember?
  Sassy - sassy.hu
  2022. május 18.


  Megosztom
  Link másolása

  „Az előző hétről egy elég kellemetlen és felháborító történetről szeretnék beszámolni”

  – kezdi 24 órán át elérhető Instagram sztoriját Király Lina, a @linaxxpanni oldal egyik influenszere. A lány elmeséli, hogy a múlt héten, amikor strandolni ment Szabó Hédivel és Palkovics Zórával – akiket szintén ismerhetünk a YouTube-ról és az Instagramról – szó szerint zaklatták őket a Palatinuson.

  Elmondása szerint azt már megszokták, hogy az utcán megbámulják őket a férfiak, amikor kamerázzák vagy fotózzák egymást, ez az eset azonban megrázóbb volt. Napozás közben ugyanis arra lettek figyelmesek, hogy egy 70 év körüli bácsi a feneküket fotózza. Erre odamentek hozzá, és megkérték őt, hogy törölje a fotókat, mire az mindent letagadott – viszont látták, hogy a kamera volt megnyitva a telefonján, miközben hívást színlelt.

  Ezután segítséget kértek a Palatinus dolgozóitól, akik azonnal intézkedtek is. Bár ők sem kötelezhették arra a bácsit, hogy mutassa meg a telefonját, arra megkérték, hogy menjen el onnan és hagyja békén a lányokat.

  „Egyszerűen annyira sok zavaró szituáció van, főleg nőként, amikhez egyszerűen hozzászokunk, amiket elfogadunk, és azt hisszük, hogy ez sajnos »normális«, pedig abszolút nem az”

  – vonja le a következtetéseket Lina. Majd hozzáteszi, hogy ha esetleg még egyszer hasonló helyzetbe kerülne, biztosan rendőrt hívna és határozottan fellépne az illető ellen.

  Fotó: Hédinke/YouTube


  Megosztom
  Link másolása

  LIFE
  "Élőben" közvetítette a nevelőapa, ahogy fia barátnője egy tiltott éjszaka után kilóg a házból - anyut kicselezve
  A vicces apa végig a Twitteren "nyomatta", hogyan cselezik ki a tinik anyut. Tízezrek drukkoltak nekik.
  Sassy - sassy.hu
  2022. május 16.


  Megosztom
  Link másolása

  Éljen a tiniszerelem! Legalábbis ezt vallja az a nem szívbajos amerikai apuka, aki egyik reggel gyanús, fehér női sportcsipőcskét talált a házuk előszobájában. A dolog egyértelmű volt, amit viccesen ki is írt a Twitterre:

  "Úgy tűnik, a nevelt fiamnál éjszaka itt aludt egy kislány. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy csempészi ki a házból úgy, hogy a feleségem ne vegye észre most, hogy az egész család ébren van. Várunk..."

  A tweetre nagyon hamar ezrek figyeltek fel, és várták a folytatást. A férfi nem is volt rest, elkezdte vicces folytatásokban közvetíteni az eseményeket.

  "Na most úgy tűnik, a feleségem teljes szombati takarító-üzemmódba kapcsolt. Egyelőre nem vette észre a cuki fehér tornacipőket a bejáratnál. Srácok, itt a ragyogó alkalom!"

  Még lesifotókat is posztolt az elszántan takarító asszonyról. Ekkor már tízezrek várták visszafojtott lélegzettel, hogy a tinik milyen trükkel szabadulnak szorult helyzetükből. Az apuka rátett egy lapáttal. Szavazásra bocsátotta, hogy ki, kinek drukkol: az ifjonti szerelmeseknek vagy "Mama Bear"-nek (szabad fordításban anyaoroszlán). A szerelmesek győztek 63-37 arányban. Amikor valaki rákérdezett a férfinál, hogy miért nem segít a nevelt fiának, frappáns választ adott:

  "Már 18 éves, felnőtt férfi. Csak vállalja szépen a tettei következményeit."

  A sors végül a szerelmeseknek kedvezett. Anyu annyira elfáradt az egész délelőtti takarításban, hogy ledőlt egy-két órára aludni, és ezalatt a kislány teljes nyugalomban, észrevétlenül kislisszanhatott a házból. Az apa így zárta az izgalmas délelőttöt:

  "Győzött az igaz szerelem - ezúttal."

  Nem tudjuk, hogy a srácnak máskor is lesz-e ilyen szerencséje, de hogy a nevelőapukájával máris kifogta a főnyereményt, abban biztosak vagyunk. :)

  PowerfulMind


  Megosztom
  Link másolása


  LIFE
  Alig töltötte be a 18-at a TikTokker lány, már arra kérték, hogy kezdjen pornózni
  A rajongói védelmükbe vették, és azt írták, visszataszító, miket kérnek felnőtt férfiak.
  Sassy - sassy.hu
  2022. május 13.


  Megosztom
  Link másolása

  Charli D'Amelio külföldön elég ismert TikTokker, annak idején táncvideóival lett híres.

  A lány május elején töltötte be a 18. évét, a születésnapját a családjával és barátaival ünnepelte egy bahamai luxusüdülőhelyen.

  A kommentelők egy része azonban illetlenül viselkedett vele, akik arra kérték ugyanis, hogy ha már 18 éves lett, akkor indítson el egy OnlyFans oldalt.

  A Paper Magazine szerint rengetegen írtak neki Twitteren, hogy kezdjen el posztolni felnőtt tartalmakat a platformon. Sok rajongó állt ki azonban Charli mellett, akik aggasztónak találták ezt a jelenséget.

  Azt írták, visszataszító, hogy felnőtt férfiak arra kényszerítenék Charli D'Amelio-t, hogy amint 18 éves lett, regisztráljon az OnlyFans-re.

  – írta az egyik felhasználó. A 18 évest lányt rengeteg rajongó vette védelmébe.

  A lap felhozta példaként a Bhad Bhabie nevű fiatal rappert és internetes sztárt, akit anno ugyanúgy belehajszoltak ebbe. Bhabie nem sokkal azután regisztrált OnlyFansre, hogy elmúlt 18 éves. Ő nemrég 52 millió dollárt keresett egy év alatt.

  Charli D'Amelio viszont valószínűleg nem fog felnőtt tartalmat készíteni.

  @charlidamelio

  ♬ original sound - was fezscandypjs

  Charli D'Amelio 2019-ben indította saját TikTok csatornáját, és 2020 márciusában ő lett az alkalmazás legtöbb követővel rendelkező felhasználója. Jelenleg több mint 140 millió követője van.

  Forrás: Promotions


  Megosztom
  Link másolása


  LIFE
  Tudd meg fél perc alatt, hogy mutatod-e a totális kiégés 4 legfontosabb jelét
  Dr. Julie Smith pszichológus a TikTokon sorolta fel a "vészcsengő-jeleket."
  Sassy - sassy.hu
  2022. május 24.


  Megosztom
  Link másolása

  Biztos ismered a mondást, hogy egy embernek néha nem árt leülnie egy kicsit, és megvárni, amíg a lelke "utoléri" őt. A mai világ annyira pörög, és benne te is, hogy sokszor észre sem veszed, hogy a lelked egyszerűen nem bírja szuflával a rengeteg történést, és kiégsz. Ez pedig nagyon veszélyes, mert a tartós kiégés depresszióba, pánikbetegségbe vagy valami konkrét, szervi betegségbe torkollhat.

  Dr. Julie Smith pszichológus egy mindössze fél perces TikTok videóban hívta fel a figyelmet arra a négy, legriasztóbb jelre, amelyek bombabiztosan mutatják, hogy ki vagy égve, vagy legalábbis vészesen haladsz felé. Íme a jelek, vajon észleled magadon?

  1. Irritált vagy. Többet veszekszel a pároddal, barátaiddal, kollégáiddal. Ok nélkül a plafonon vagy, olyasmi is idegesít, ami korábban nem.

   

  2. Mindent halogatni kezdesz. A legegyszerűbb, leghétköznapibb teendőket is, mert még azok is túl soknak, iszonyatosan leterhelőnek tűnnek.

   

  3. Elhanyagolod magad. Mozgás, diéta, személyes higiénia, szépségápolás. Kevésre, vagy nullára csökken. Egyszerűen nincs erőd rá.

   

  4. Egyszerre vagy fáradt, és idegesen élénk. Álmos vagy, de képtelen vagy egy jót aludni. Belül vibrálsz, a kimerültség képtelenné tesz arra, hogy valódi, nyugalmi állapotba kerülj.

  @drjuliesmithI see the last one the most 🔥♬ original sound - Dr Julie Smith - Psychologist

  Dr Julie Smith/TikTok

  The Sun


  Megosztom
  Link másolása