LIFE

  Hétvégére mindenki elutazott, neked pedig semmi dolgod – hozd ki a legtöbbet belőle!

  8 tippünk rávilágít, hogy olykor egy kis egyedüllét valódi áldás tud lenni.
  Sassy - sassy.hu
  2019. február 16.


  Megosztom
  Link másolása

  Még ha elsőre úgy is érezzük, hogy egy egyedül eltöltött hétvége garantáltan bevonzza majd a magányosság és az unalom érzéseit, valójában könnyen rájöhetünk, hogy mennyi szabadságot és potenciált is rejthet. Persze a legjobb az élményeket megosztani valakivel, akit szeretünk, de időről időre előfordul, hogy saját társaságunkra vagyunk utalva és ez igazából egy elég jó és produktív dolog tud lenni. Íme pár ötlet, hogy miként használjuk ki a helyzetet!

  1. Mozdulj ki és értékeld a környezeted

  Először is, ha unatkozol vagy egyedül érzed magad a hétvégén, elengedhetetlen, hogy kimozdulj a csigaházadból és észre vedd, milyen szépségeket is rejt a környék, ahol épp tartózkodsz. Legyen az a szülői ház, egy belvárosi albérlet, egy cserediák szállás vagy épp megszokott kis lakásod. Ki kell merészkedned a komfortzónádból. Biztosan vannak még felfedezésre váró túraútvonalak, kávézók, parkok és utcácskák vagy környező zöld terüleket, amik csak arra várnak, hogy felnézz végre a telefonod képernyőjéből és rájuk csodálkozz.

  Lehet, hogy azt hiszed, épp semmi program nincs a városodban vagy faludban és hogy számodra itt már semmi újdonság nem lehet, de egészen biztosan tévedsz. Játssz turistásat egy napig, szeress bele ismét azokba a kis dolgokba, amik ezt a települést az otthonoddá teszik. A séta mellett akár biciklire is pattanhatsz és ha van négylábú barátod, őt se hagyd otthon!

  2. Hívd fel a távoli legjobb barátaidat

  Az egyik igazán jó dolog, amikor kicsit is rád vetül a magányosság árnyéka, az az, ha felkeresed azokat az embereket, akiket szeretsz. Belegondolva tuti van olyan távolabbi városba vagy külföldre költözött barátod/családtagod, akivel nem beszélsz olyan gyakran, mint amennyire szeretnél. Tekintsd ezt a hétvégét egy lehetőségnek erre is! Küldj egy üzenetet az egyetemi csoportos chatbe, hívd fel az ország másik végén élő nagynénidet vagy tarsatok Skype party-t egy középiskolás barátnőddel! Kérdezt meg, hogy mi újság velük és pótold be a kimaradt lényeges és vicces pillanatokat!

  3. Kényeztesd magad egy kis vásárlással

  Egy kis vásárlókörút mindig jól jön, különösen, amikor az évszakváltás küszöbén járunk. Nyugodtan keresd fel kedvenc boltjaidat és csapj le az olyan darabokra, amiknél érzed, hogy szerelmek első látásra. Egy kis önbizalom tuning sosem árt. De azért vigyázz arra, hogy tényleg csak olyan holmikat vásárolj, amikbe rögtön beleszereszt, nehogy a végén a szekrényed mélyén porosodjanak majd. Ha már itt tartunk, nem árt tartanod egy kis szelektálást sem az otthoni cuccaid között. Ki tudja, milyen kincsekre bukkansz közben, aminél pedig érzed, hogy többé nem veszed majd fel, passzold le jótékonysági célra.

  4. Tervezz meg egy vakációt, amiről már régóta álmodozol

  Hétközben a munkahelyeden lehet, hogy sokat beszélsz egy bizonyos kirándulásról vagy nyaralásról, amit már régóta tervezel. Nem azt mondjuk, hogy most azonnal vedd meg a repülőjegyet, de azért a "Majd egy nap elutazok oda!" beteljesülését megsegítheted egy kis tervezéssel. Kezd el nézegetni az utakat és a szállásokat, az árakat, keress magadnak egy utazótársat, akivel szívesen megélnéd ezt a kalandot. Lehet ez egy jó barát vagy családtag, de manapság már számtalan olyan csoport is létezik a közösségi oldalakon, ahol akár új emberek között is válogathatsz.

  5. Keress egy különleges receptet és főzz magadnak egy jót

  A főzés nem mindenki szerelme, de azért számtalan előnye van annak, ha össze tudsz magadnak dobni egy-egy jó fogást. Főleg, ha már egyszer felnőtt vagy és önállóan élsz. Szuper érzés hazaérve meglepni magunkat egy kedvenc ételünkkel, például ha rekonstruálni tudjuk anyukánk egyik specialitását vagy kikísérletezünk egy egészséges finomságot. Egy nap úgyis megunjuk az éttermeket és a rendelést. Használd hát ezt a hétvégét arra, hogy fejleszd a saját kis személyes szakácskönyvedet!

  6. Kezdj el olvasni egy könyvet, amit már ajánlottak neked vagy amit régóta beterveztél

  A csupán élvezetből való olvasás nagyon felemelő dolog. Kicsit lekapcsolja az agyad az "igazi világról" és segít nyugalomra találni egy pörgős hét után. Tökéletes választás akkor is, ha éppen unatkoznál. Elmerülhesz a fantáziádban és új történeteket, karaktereket élhetsz meg vagy tanulhatsz mindenféle fortélyt. Biztos van jópár könyv, amit ajánlottak az ismerőseid vagy te magad kinéztél, de eddig nem volt időd vagy hangulatod a rendes belemélyedéshez. Használd ezt a hétvégét arra, hogy megismerj egy klasszikust vagy egy izgalmas újdonságot!

  7. Vegyél részt egy fitnesz órán

  Olykor az alvás és filmezés sokkal csábítóbbnak hangzik egy nehéz hét után, mint egy aktív hétvége ígérete, ugyanakkor egy új sportág vagy fitnesz óra kipróbálása számtalan előnnyel jár. Már maga az is, ha kimerészkedsz a komfortzónádból hatalmas önbizalom-löketet ad majd, ráadásul a sport miatt felszabadult boldogsághormonok sem maradnak el. Egy közös órán amiatt sem kell aggódnod, ha egyedül érkeztél, hiszen elég sokan járnak hasonló cipőben, akár új barátokat is szerezhetsz és az egészségednek is kedvezel. Produktivitásra fel!

  8. Érd magad utol a pihenésben és a relaxációban

  Végül, de nem utolsó sorban legalább az egyik nap folyamán szentelhetsz egy kis időt annak is, hogy a felgyülemlett fáradtságot eltüntesd a szervezetedből. Ne feledd, a semmit tevést is lehet jól csinálni! Főként, ha szinte nem is emlékszel, mikor engedhetted ezt meg magadnak utoljára. Most aztán bepótolhatod a sorozataidat és a habfürdőzést is és rájöhetsz, hogy egy kis egyedüllét olykor igazi áldás.

  Forrás: EliteDaily


  Megosztom
  Link másolása

  Címlapról ajánljuk

  Címlapról ajánljuk


  LIFE
  Egy kutatás szerint ha a barátnőiddel néha elmész nyaralni, jelentősen csökken a depresszió veszélye
  Tudtuk, tudtuk, tudtuk!
  Sassy - sassy.hu
  2022. június 28.


  Megosztom
  Link másolása

  Egy igazi csajos vakációnál nincs is jobb a világon, ezt mindannyian jól tudjuk. Koktélozni, pancsolni, sikítva röhögni, vagy csak punnyadni a medencénél a legjobb barátnőiddel felér egy valóságos terápiával, még ha csak néhány napról van is szó. A Harvard Egyetem kutatói szerint viszont ez nemcsak egy közhely, hanem tudományosan bizonyított tény. Kutatásokkal támasztották alá, hogy az erős, pozitív szociális kapcsolatok - természetesen a család is beletartozik, de a hangsúly a jó közérzetet adó, bizalmon alapuló baráti viszonyokon van - önmagában is stresszoldó hatásúak, és növelik az önbizalmat.

  Egy-egy közös nyaralás alkalmával pedig annyira megnövelik a szervezetünkben az oxitocin nevű hormon szintjét (ezt szokták "boldogság-hormonnak" vagy "ölelés-hormonnak is nevezni), mintha infúzióban adtak volna be nekünk egy nagy adag jó közérzetet.

  Ez a hormon bizonyítottan csökkenti a depresszív és szorongásos tüneteket, oldja a stresszt, empatikusabbá, nyitottabbá, a bizalommal, szeretettel és elfogadással teli kapcsolatok létesítésére alkalmasabbá tesz. És természetesen egészségesebbé, fájdalom-tűrőbbé, sőt, hosszabb életűvé.

  Egy másik kutatás ugyanezt támasztja alá, csak a másik oldalról közelít: 309 ezer ember vizsgálatával bizonyították, hogy az erős, szoros emberi kapcsolatok jelentősen megnövelik a várható élettartamot. A magányos, izolált emberek átlagosan 50(!) százalékkal nagyobb arányban voltak kitéve a korai elhalálozás és a demencia, vagyis az időskori szellemi leépülés kockázatának.

  Endoriot (Címkép: Pexels)


  Megosztom
  Link másolása

  LIFE
  Kutatás: Aki rendszeresen bulizik élő koncerteken, fesztiválokon, átlag 9 évvel tovább él
  Kéthetente egy jó kis tombolás jobb a mentális egészségnek, mint a jóga vagy a kutyasétáltatás.
  Sassy - sassy.hu
  2022. június 29.


  Megosztom
  Link másolása

  A zene jótékony hatását a lélekre már sokan ismerjük. Azt is, hogy a barátokkal együtt lógós, tombolós, "mindenről-elfeledkezős" esték néha a legjobb antidepresszánsok tudnak lenni, ezekben a járvány-sújtotta, ilyen szempontból ínséges időkben ezt mindannyian átéreztük. De ha ezt a kettőt kombinálod, sőt, megfűszerezed azzal, hogy a kedvenc zenekarodnak élőben csápolsz, az nemcsak az általános közérzetedet javítja számottevően, de szó szerint meghosszabbíthatja az életedet.

  A londoni Goldsmith Egyetem és a brit O2 telefontársaság közös kutatásában a vizsgált személyeket három csoportra osztották. Az egyik csoport rendszeresen - egész pontosan két hetente - járt el bulizni valamilyen élő koncertre (a legnagyobb arénáktól a helyi kocsmában játszó, jó kis bandákig bármi belefért). A másik csoport rendszeresen jógázott, a harmadiknak pedig a kutyasétáltatás volt a fő szabadidős tevékenysége. A három csoport tagjainak szív- és érrendszeri adatait összevetették közvetlenül a kedvenc tevékenységük végzése után, illetve úgynevezett "boldogság-kérdőíveket" is ki kellett tölteniük.

  Az eredmény szerint mindössze húsz perc tombolás vagy bulizás egy élő koncerten 21 százalékkal növelte a résztvevők jó közérzetét, míg ez a szám a jógázóknál 10, a kutyásoknál csak 7 százalék volt.

  via GIPHY

  A koncertlátogatók emellett 25 százalékban számoltak be arról, hogy bulizás közben növekedett az önbizalmuk és a másokhoz való közelség-érzésük, és 75 százalékuk úgynevezett "mentális stimulációja" növekedett meg számottevően, vagyis szó szerint "bebizseregtek" a jó érzésektől, úgy érezték, tele vannak élettel.

  A felmérésben azt is kiszámították, hogy a rendszeres (legalább két heti) koncertlátogatók várható átlagos élettartama hosszabb a többiekénél - egész pontosan kilenc évvel.

  via GIPHY

  A kutatók szerint a zene, a rajongás, a hangos éneklés, a tánc, és a többi bulizó ember közelsége együtt olyan élmény, amely tulajdonképpen nem más, mint pár órányi nettó életöröm. Akik pedig nem engedhetik meg maguknak, hogy drága nagykoncertekre meg fesztiválokra járjanak, azoknak a jó hír: ha leugranak egy közeli bárba, ahol élő banda nyomja, és a haverokkal buliznak egy jót, az is bőven megteszi. Pszichológiailag mindenképp.

  ThePowerofSilence (Címkép: Pexels)


  Megosztom
  Link másolása


  LIFE
  „Ez csak vicc, ugye?” – Kiakadtak a nőre, aki mindennap három fogást készít a férjének és csomagol is neki
  A fiatal nő visszavágott a kommentelőknek, akik szerint ő az 1950-es években él, párja pedig nőgyűlölő.
  Sassy - sassy.hu
  2022. június 30.


  Megosztom
  Link másolása

  Kisebb felháborodást okozott a TikTokon egy ausztrál nő, aki rendszeresen készít videókat arról, hogy miket főz a férjének és hogyan csomagolja el ezeket neki dobozokba. Sonali Arora a Daily Mailnek elmondta, hogy fele-fele arányban osztják meg a házimunkát a szerelmével, de mivel ő nagyon szeret főzni, ezért az ételkészítés az ő dolga. Imád újabb recepteket kipróbálni és csomagolni is, ezért kezdett el videózni ezekről a TikTokon.

  @sonali.arora_xx Omg the dinner this night was something else 🔥🔥 #cookingformyhusband #healthyliving #foodtiktok #foodie #husbandwife #wifelife #couplegoals #dinnertime #malaysianfood #thaifood #chef #easyrecipe #quickrecipes ♬ Monkeys Spinning Monkeys - Kevin MacLeod & Kevin The Monkey

  Sokan azonban kiakadtak azon, hogy napi három ételt tesz az asztalra a férjének.

  "Ez csak vicc, ugye? Szerintem én még sose csomagoltam uzsonnát a férjemnek, nem vagyok az anyja."

  "Büszke vagy arra, ami nekem a legrosszabb rémálmom..."

  A 26 éves nő próbál nem foglalkozni az ilyen hozzászólásokkal, de némelyik már annyira bántó, hogy ezeket kénytelen törölni.

  "Ha nem az adag mennyiségét kritizálják, akkor a férjemet támadják úgy, hogy nem is ismerik. Kétéves gyereknek nevezik, vagy nőgyűlölőnek, rám meg azt mondják, hogy az 1950-es években élek. Persze, hogy védekezel, ha egy olyan embert bántanak, akit szeretsz, különösen, ha rossz fényben tüntetik fel"

  - mondja Sonali.

  Szerinte a szerelme a legédesebb, legtámogatóbb férfi, akire a legkevésbé sem illik a nőgyűlölő jelző. Elárulta, hogy a férje szokott elmosogatni, de az ő feladata a fürdőszoba takarítása és a porszívózás is.

  Azt is elmondta, hogy mivel kiberbiztonsági cégnél dolgozik, otthonról is tudja végezni a munkáját, így van ideje napi három ételt készíteni a párjának. Ha nem home office-ban lenne, ezt nyilván nem tudná megtenni.

  Hiába a sok negatív komment, Sonalit nem fogják elrettenteni a rosszindulatú emberek attól, hogy továbbra is videózzon. Mint mondja, a főzés számára szerelem, szeretetnyelv, és szerencsére sok hasonló ember is követi a TikTok-oldalát, nekik pedig érdemes tartalmakat gyártani.

  @sonali.arora_xx Those quesadillas hit different after being toasted 🔥🔥🔥 #packinglunchformyhusband #packinglunch #cookingformyhusband #easylunch #lunchbox #lunchideas #lunchformyhusband #easyrecipe #foodtok ♬ Love You So - The King Khan & BBQ Show

  Címkép: sonali.arora_xx/TikTok, forrás: Daily Mail


  Megosztom
  Link másolása


  LIFE
  Először szólalt meg Berki Krisztián pszichológusa a tragédia óta - arról beszélt, amiről csak kevesen tudtak
  Roboz Zsóka nem csak tanácsadó, hanem igaz barát is volt a celeb életében.
  Sassy - sassy.hu
  2022. július 01.


  Megosztom
  Link másolása

  Ilkó Péter és Roboz Zsóka először, és egyben utoljára állt kamera elé, hogy Berki Krisztián utolsó heteiről beszéljen.

  Ilkó Péter életmód tanácsadóként és barátként is támogatta Krisztiánt. Roboz Zsóka pedig a híresség pszichológusa volt. Együtt nyilatkoztak a TV2-nek.

  Berki Krisztián május 6-án hunyt el tragikus hirtelenséggel. 41 éves volt. Eredetileg labdarúgó volt, majd sportvezető lett, 2007 és 2010 között pedig az FTC vezérigazgatója volt. Több tévéműsorban is feltűnt, eleinte botrányai, különc életvitele miatt lett híres, évekig szerepelt különféle magyar valóságshow-kban, Hajdú Péter is vendégül látta 2020-ban az "Összezárva hajdú Péterrel" című beszélgetős műsorában.

  "Mindennél jobban szerettük egymást, bármilyen hullámzó is volt a kapcsolatunk" - nyilatkozta Berki Krisztián halála után az özvegye, Mazsi.

  A temetésen pedig beszédében a következőket mondta: "Megrendülten állok, mert nem tudtam hogy ilyen hamar mész el... Tudom, hogy itt vagy és talán azt is látod, mennyire arcul csapott minket a halálod. Mindent köszönök, a mosolyod, a szereteted és Natit is. Hiányozni fogsz a gyerekeknek! Ez lesz a legnehezebb: pótolni a szuperhős apát... Megígérem, hogy a gyerekek jó testvérekkent nőnek majd fel. Hálás vagyok neked, érted, és Emmáért, amíg csak élek, szeretlek!"

  Roboz Zsóka és Ilkó Péter szerint Berki Krisztián kifelé mutatott arca mögött egy érző szív bújt meg.

  "Nem akarok beállni abba a sorba, akik olyasmit nyilatkoznak róla, amit ő már nem fog tudni megcáfolni. Megérdemli, hogy minél többen megismerjék azt az oldalát, amit mi ismertünk, ami az ő valódi arca volt"

  - mondta a TV2 stábjának a pszichológus.

  "Mindig azt mondtam, hogy keressen valaki az elmúlt közel 20 évből, amióta a nyilvánosság előtt élt, egy olyan újságcikket vagy képernyős megjelenést, ahol ő negatívan nyilatkozik bárkiről. Egy igazi jó ember volt, és figyelt a környezetére. Kevés olyan ember volt, akire úgy lehetett számítani, mint rá."

  A pszichológus szerint Berkinek mindig fontosabb volt mások boldogsága, mint a sajátja, és ez volt rá jellemző élete utolsó hónapjaiban is. Sok energiát és időt tett abba, hogy előkészüljön egy új életre, mivel más irányba akart elindulni halála előtt.

  "Szerettem volna megvárni azt a lélegzetvételnyi csöndet, amikor annak is hangot lehet adni, ami egy olyan ember véleménye, aki az arc mögötti embert ismerte"

  - nyilatkozta Ilkó Péter, Berki Krisztián életmód tanácsadója.

  A teljes riportot itt láthatjátok:


  Megosztom
  Link másolása