LIFE

  Ha gyorsan talpra állsz tragédiák, veszteségek, szakítások után, akkor te különleges ember vagy

  Nem mindenki képes ugyanis élni a sarat a rossz hatásokkal szemben. Elmondjuk, miért vagy speciális eset, ha te is gyorsan talpra állsz.
  Sassy - sassy.hu
  2022. június 10.


  Megosztom
  Link másolása

  Földrengés sújtotta azt az olasz várost több mint 10 évvel ezelőtt, ahol az egyik ismerősöm él. Azt mondta, félelmetes volt arra eszmélni hajnalban, hogy mozog alatta a föld, leng a csillár. Gyorsan felöltözött és az utcára ment. Elsétált a város főterére, ahol kinyitott a kávézó, és az olaszok a főtéren kávézva beszélték meg, mi történt, majd néhány napon belül megszervezték azok segélyezését, akiknek összedőlt a házuk. Ugyancsak néhány napon belül már az adományokat is összegyűjtötték számukra.

  Van, aki egyik napról a másikra elveszti a munkáját, és az első sokk után addig küzd és kilincsel, amíg heteken belül nem kap másik állást. Van aki egy családtagja tragikus elvesztése után rázza meg magát pár héten belül, áll fel, és folytatja az életét úgy, ahogy megszokta. Más pedig szörnyű betegségből gyógyul fel.

  Ezt a fajta alkalmazkodási képességet, rugalmas ellenállási képességet vagy lelki edzettséget hívják rezilienciának.

  Pontosabban: természeti és emberi eredetű káros behatásokkal, változásokkal szembeni tűrőképesség, helyreállási képesség.

  A reziliencia szót nem olyan régen ismerjük, és az, hogy nincs is rá megfelelő és ennyire kifejező magyar kifejezés, jelzi, hogy erre nincsen nálunk stratégia – vagy nem jelöltük külön szóval ezt a fajta problémákkal való megküzdési képességet.

  Azért érdemes a rezilienciáról beszélni, mert fejleszthető, és ennek segítségével egy sor helyzettel könnyebben küzdesz meg.

  Ha az alábbiak igazak rád, akkor jellemző rád a reziliencia, vagyis igazi keljfeljancsi típus vagy:

  - kifejezetten jól boldogulsz az életben

  - annak ellenére boldogulsz jól, hogy korábban nagy nehézségekkel, traumákkal, veszélyekkel kellett szembenézned

  - alkalmazkodni tudsz olyan helyzetekhez is, amelynél nagy a stressz, nagy a nyomás

  - leleményes típus vagy

  - képes vagy megoldani a problémákat

  - optimizmussal állsz a helyzetekhez

  - kitartó maradsz a céljaid elérésében

  - képes vagy arra, hogy ha az kell, kontrolláld az érzelmeidet

  - hatékonyan végzed a munkádat, hatékonyan végzed a feladatokat és oldod meg a problémákat

  - szembeszállsz a kihívásokkal.

  A KÉK Nevelés felhívja a figyelmet arra, hogy a reziliencia nem azt jelenti, hogy valaki mennyire tud normálisan működni (enni, aludni, koncentrálni, dolgozni) viszontagságos körülmények között. Azt írják: „a kellő rezilienciával rendelkező, azaz a feszült állapot után nyugalmi állapotát rugalmasan visszanyerni képes személy nem mereven áll ellen a támadó stresszhatásoknak, nem is ‘pattint le’ magáról mindent, ami megrendítheti vagy kibillentheti, hanem képes a kedvezőtlen körülményeket, veszteségeket, hiányokat és füstbe ment terveket érzelmileg befogadni, feldolgozni és elengedni. Átmenetileg felborul a lelki egyensúlya, de belső tartalékai mozgósításával visszanyeri stabil állapotát.”

  A reziliens ember nem mereven áll a dolgokhoz, hanem a helyzetnek megfelelően hoz elő magából tulajdonságokat a megoldáshoz.

  Az Amerikai Pszichológiai Társaság szerint 10 módszerrel lehet fejleszteni magatokban a rezilienciát:

  1. Ápolj jó kapcsolatot a családoddal és a barátaiddal

  2. Ha problémáid, nehézségeid támadnak, úgy tekints rájuk, mintha elviselhetetlenek lennének

  3. Amin nem tudsz/nem lehet változtatni, azt fogadd el

  4. Tűzz ki magad elé reális célokat, és dolgozz az elérésükért

  5. Ha nehéz helyzetbe kerülsz, gondolj a következő lépésre is

  6. Amikor veszteség ér, gondolkodj a lehetőségeiden

  7. Fontos a pozitív önértékelés

  8. A nehézségedet helyezd tágabb kontextusba, és gondolkodj hosszú távon, tervezz hosszú távra

  9. Próbálj meg optimista maradni i

  10. Figyelj oda magadra, fontos a mértéktartó, egyensúlyban lévő életmód a mozgástól a táplálkozáson át a megfelelő pihenésig

  Egy tanulmány pedig azt írja, hogy az optimizmus, az elfogadás, a megoldás-központúság, a felelősségvállalás, a tervezés és a saját jövőd formálása, a kapcsolatok kialakítása és az önkontroll is segíthet a reziliencia kialakításában.


  Megosztom
  Link másolása

  Címlapról ajánljuk

  Címlapról ajánljuk


  LIFE
  Sokkolta a netet a videó, amelyen egy nagymellű nő megmutatja a koszorúslányruhát, amit az ara VŐLEGÉNYE választott neki
  Egyesek szerint a menyasszonynak azonnal ki kéne rúgnia a férj-jelöltet.
  Sassy - sassy.hu
  2022. augusztus 01.


  Megosztom
  Link másolása

  Lassan három millióan látták azt a TikTok videót, amelyen egy fiatal nő megmutatja, milyen bizarr meglepetésben volt része a legjobb barátnője esküvőjére készülve - számol be róla az It's Gone Viral.

  A lány, akit kifejezetten nagy mellekkel ajándékozott meg a természet, nemrég kapta meg a koszorúslányruháját, amelyet a leendő menyasszony szerint a vőlegény választott ki, kifejezetten neki. A ruhát látva meglehetősen egyértelmű, hogy a vőlegény az esküvőn az örök hűség megfogadása mellett egyéb, szemet gyönyörködtető látványt is szeretett volna jóelőre bebiztosítani magának.

  A lány tanácstalan, azt mondja, így nagyon kényelmetlenül érezné magát, és úgy véli, el is vonná a figyelmet a menyasszonyról, ami pedig a legnagyobb bűn egy esküvőn. A kommentelők közül sokan viccesen közelítették meg a dolgot, de abban teljes volt az egyetértés, hogy a vőlegény részéről ez meglehetősen ízléstelen húzás volt, és a leendő feleségnek bizony nem ártana résen lennie. Íme néhány komment:

  „Hát a vőlegény egyértelműen nem a leendő feleségére gondolt, amikor kiválasztotta neked ezt a ruhát.”

  „A férjecske már a jövőre apellál?”

  „A menyasszonynak üzenem, hogy ez hatalmas vészjelzés, ha az én vőlegényem csinált volna ilyet, nem lett volna esküvő, az tuti.”

  „Istenien nézel ki, na de azért...nem valami jó előjel arra a házasságra nézve.”

  @ig_pilyplum96 Hm 😒 #bestfriendsfiance ♬ original sound - pilyplum


  Megosztom
  Link másolása

  LIFE
  „Mellette várom ki, amíg az exem visszafogad” – 14 sokkolóan őszinte indok férfiaktól, hogy VALÓJÁBAN miért vannak együtt a barátnőjükkel
  A valóság néha kiábrándítóbb, mint a rossz előérzet.
  Sassy - sassy.hu
  2022. augusztus 04.


  Megosztom
  Link másolása

  A szerelemben semmi sem biztos, ahogy az sem, hogy kettőtök közül ki szeret jobban, ki érzi magát valóban elkötelezettnek, és ki az, aki - lássuk be - jórészt érdekből van benne egy párkapcsolatban.

  A leggyakoribb indok persze az, hogy az emberek nem szeretnek egyedül lenni, és a magánynál még egy átmeneti „parkolópálya” is jobb.

  A Daily Mail beszámolója szerint azonban a kapcsolatok mozgatórugói között számos kifejezetten prózai, sőt lehangoló is van.

  Az anonim közösségi oldalon, a Whisperen fiúk és férfiak küldhették be névtelenül a VALÓDI okot, amiért még együtt vannak a barátnőjükkel. A jelszó az volt: csak őszintén! A lap azután listázta a 14 legdurvábbat. Íme.

  #1 „Csak azért vagyok még együtt a barátnőmmel, mert nem akarok csalódást okozni a nagyinak, annyira szereti.”

  #2 „Csak az tart a csajom mellett, hogy imádnivaló kutyája van.”

  #3 „A barátnőm rengeteg drága cuccot vesz nekem, jól keres, ezért nem léptem még le.”

  #4 „Nagyon gazdag anyja van, ha meghal, a barátnőmmel mi öröklünk mindent, ez a fő ok, amiért vele vagyok.”

  #5 „Szerelmes vagyok a legjobb barátomba, de titkolnom kell, erre a legjobb fedősztori egy másik kapcsolat, egy másik nővel.”

  #6 „A csajom minden nap elvisz kocsival edzeni suli után. Nekem nincs kocsim, szükségem van rá.”

  #7 „Hát, azt hiszem, főként azért vagyok együtt a nőmmel, mert ha szakítanánk, egyedül megölne az unalom.”

  #8 „Azért vagyok a barátnőmmel, mert neki én vagyok az első fiúja, és szeretném, ha örülne. Nekem amúgy semmi kedvem ehhez a kapcsolathoz.”

  #9 „Mellette várom ki, amíg az exem visszafogad. Vagy legalábbis amíg találok valakit, akit annyira fogok szeretni, mint az exemet.”

  #10 „A barátnőmnél lakom, amúgy hajléktalan lennék, nincs lóvém albérletre, úgyhogy...”

  #11 „A családja nagyon szeret engem, és ez tök jó érzés. Ezért maradok, csak miatta már nem maradnék.”

  #12 „Nincs önbizalmam, úgy érzem, ha ő se lenne, soha nem találnék csajt, senkit, aki lefeküdne velem, így hát maradok.”

  #13 „A külseje, főleg a teste miatt tartok ki. A személyisége taszít, olyan merev, mint egy funérlemez.”

  #14 „Egyszerűen csak nem merek egyedül maradni. Amúgy a barátnőm halálra idegesít, égnek áll a hátamon a szőr, ha csak kinyitja a száját.”

  A címkép illusztráció: Pixabay


  Megosztom
  Link másolása


  LIFE
  A többet káromkodó emberek intelligensebbek és megbízhatóbb barátok a kutatások szerint
  Nem a folyamatos trágárkodásról van szó, hanem a szabadszájúságról. Na, az állítólag jó jel.
  Sassy - sassy.hu
  2022. augusztus 01.


  Megosztom
  Link másolása

  Már egész kiskorunktól azt tanítják nekünk - főként a lányoknak - hogy csúnyán beszélni nem szabad. Aztán ahogy elérkezik a kamasz-, illetve a fiatal felnőttkor, ez természetesen megváltozik. De lássuk be, sokan vannak, akik még mindig alaposan megütköznek, ha valaki, akár egy laza baráti társaságban is szabad szájú, és nem riad vissza attól, hogy néha elkáromkodja magát, vagy csak csúnya szavakat szőjön bele a mondandójába. Itt a nők megítélése megint csak sokkal szigorúbb.

  Pedig a tudomány szerint ezek az emberek épp hogy jobbak, mint az átlag. Timothy Jay professzor, a Massachusetts-is Egyetem kutatója, valamint Kristin Joy pszichológus kiadtak egy tanulmányt, amely szerint a csúnya szavakat gyakrabban használó emberek úgynevezett nyelvi intelligenciája kiemelkedik az átlagból.

  "Ezek az emberek jobban érzékelik a nyelvi kontextust egy beszélgetés során, képesek a a legapróbb nyelvi árnyalatokat is megkülönböztetni, és a többieknél sokkal nagyobb a szókincsük is, nem a csúnya szavakat értve, hanem általában" - állítják a kutatók.

  via GIPHY

  Egy másik kutatás, amelyet a Stanford Egyetem és a Cambridge-i Egyetem kutatói végeztek pedig azt bizonyította, hogy egyértelmű összefüggés van a szabad szájúság és az őszinteség, illetve megbízhatóság között. Ebben a felmérésben csaknem 74 ezer embert vizsgáltak. Nyelvhasználati kérdőíveket töltettek ki velük, valamint a beleegyezésükkel megvizsgálták a Facebook-profiljukat, a bejegyzéseiket, életeseményeiket.

  Arra a következtetésre jutottak, hogy a beszédüket olykor csúnya szavakkal "tarkító" emberek sokkal őszintébbek, jobban felvállalják a véleményüket, azt, hogy kik ők valójában, és a személyiségük is integráltabb, tehát nemcsak egyenesebbek, hanem megbízhatóbbak is.

  "Ezek az emberek egyszerűen ritkábban hazudnak, sokkal kisebb a hajlamuk arra, hogy félrevezessenek, becsapjanak másokat" - derült ki a felmérésből a tudósok szerint.

  via GIPHY

  Ha tehát egy barátunk - vagy akár egy újonnan megismert társ-jelölt - olykor-olykor elereszt pár nem túl illendő kifejezést, azt fintorgás helyett nyugodtan vehetjük jó jelnek. A tudomány szerint valószínűleg őszintébb, hűségesebb barát/társ lesz, mint az, akinek soha egy csúnya szó sem hagyja el a száját.

  CouriousMindMagazine (Címkép: Pexels)


  Megosztom
  Link másolása


  LIFE
  Tízmillióan látták a videót a kutyáról, aki olyan boogie-boogie szökdécselést vág le a gyepen, mintha be lenne tépve
  Egyszerre táncol, riszál, pattog, farokcsóvál, és vigyorog. Ehhez még csak hasonlót se láttunk.
  Sassy - sassy.hu
  2022. augusztus 02.


  Megosztom
  Link másolása

  Határozottan feldobja mindenki napját az a videó, amely szélsebesen járja körbe a netet, már csaknem tízmillióan látták, csak a Twitteren.

  A videó alighanem a világ egyik legboldogabb blökijét mutatja be, amint igen szokatlan, szökdécselő tánclépésekkel lejt végig vélhetően a gazdája udvarának gyepén. Hogy valaki betanította-e, vagy egyszerűen csak így fejezi ki mérhetetlen elégedettségét az élettel, nem tudni, mindenesetre a látványt a nézők és a kommentelők is imádják.

  Egyszerűen nem lehet nem felvidulni ezen a "boldog, boldog, boldog" négylábún - ahogy az aláfestő zene szövege is mondja.


  Megosztom
  Link másolása

  Ajánljuk