LIFE

  Ha gyorsan talpra állsz tragédiák, veszteségek, szakítások után, akkor te különleges ember vagy

  Nem mindenki képes ugyanis élni a sarat a rossz hatásokkal szemben. Elmondjuk, miért vagy speciális eset, ha te is gyorsan talpra állsz.
  Sassy - sassy.hu
  2022. június 10.


  Megosztom
  Link másolása

  Földrengés sújtotta azt az olasz várost több mint 10 évvel ezelőtt, ahol az egyik ismerősöm él. Azt mondta, félelmetes volt arra eszmélni hajnalban, hogy mozog alatta a föld, leng a csillár. Gyorsan felöltözött és az utcára ment. Elsétált a város főterére, ahol kinyitott a kávézó, és az olaszok a főtéren kávézva beszélték meg, mi történt, majd néhány napon belül megszervezték azok segélyezését, akiknek összedőlt a házuk. Ugyancsak néhány napon belül már az adományokat is összegyűjtötték számukra.

  Van, aki egyik napról a másikra elveszti a munkáját, és az első sokk után addig küzd és kilincsel, amíg heteken belül nem kap másik állást. Van aki egy családtagja tragikus elvesztése után rázza meg magát pár héten belül, áll fel, és folytatja az életét úgy, ahogy megszokta. Más pedig szörnyű betegségből gyógyul fel.

  Ezt a fajta alkalmazkodási képességet, rugalmas ellenállási képességet vagy lelki edzettséget hívják rezilienciának.

  Pontosabban: természeti és emberi eredetű káros behatásokkal, változásokkal szembeni tűrőképesség, helyreállási képesség.

  A reziliencia szót nem olyan régen ismerjük, és az, hogy nincs is rá megfelelő és ennyire kifejező magyar kifejezés, jelzi, hogy erre nincsen nálunk stratégia – vagy nem jelöltük külön szóval ezt a fajta problémákkal való megküzdési képességet.

  Azért érdemes a rezilienciáról beszélni, mert fejleszthető, és ennek segítségével egy sor helyzettel könnyebben küzdesz meg.

  Ha az alábbiak igazak rád, akkor jellemző rád a reziliencia, vagyis igazi keljfeljancsi típus vagy:

  - kifejezetten jól boldogulsz az életben

  - annak ellenére boldogulsz jól, hogy korábban nagy nehézségekkel, traumákkal, veszélyekkel kellett szembenézned

  - alkalmazkodni tudsz olyan helyzetekhez is, amelynél nagy a stressz, nagy a nyomás

  - leleményes típus vagy

  - képes vagy megoldani a problémákat

  - optimizmussal állsz a helyzetekhez

  - kitartó maradsz a céljaid elérésében

  - képes vagy arra, hogy ha az kell, kontrolláld az érzelmeidet

  - hatékonyan végzed a munkádat, hatékonyan végzed a feladatokat és oldod meg a problémákat

  - szembeszállsz a kihívásokkal.

  A KÉK Nevelés felhívja a figyelmet arra, hogy a reziliencia nem azt jelenti, hogy valaki mennyire tud normálisan működni (enni, aludni, koncentrálni, dolgozni) viszontagságos körülmények között. Azt írják: „a kellő rezilienciával rendelkező, azaz a feszült állapot után nyugalmi állapotát rugalmasan visszanyerni képes személy nem mereven áll ellen a támadó stresszhatásoknak, nem is ‘pattint le’ magáról mindent, ami megrendítheti vagy kibillentheti, hanem képes a kedvezőtlen körülményeket, veszteségeket, hiányokat és füstbe ment terveket érzelmileg befogadni, feldolgozni és elengedni. Átmenetileg felborul a lelki egyensúlya, de belső tartalékai mozgósításával visszanyeri stabil állapotát.”

  A reziliens ember nem mereven áll a dolgokhoz, hanem a helyzetnek megfelelően hoz elő magából tulajdonságokat a megoldáshoz.

  Az Amerikai Pszichológiai Társaság szerint 10 módszerrel lehet fejleszteni magatokban a rezilienciát:

  1. Ápolj jó kapcsolatot a családoddal és a barátaiddal

  2. Ha problémáid, nehézségeid támadnak, úgy tekints rájuk, mintha elviselhetetlenek lennének

  3. Amin nem tudsz/nem lehet változtatni, azt fogadd el

  4. Tűzz ki magad elé reális célokat, és dolgozz az elérésükért

  5. Ha nehéz helyzetbe kerülsz, gondolj a következő lépésre is

  6. Amikor veszteség ér, gondolkodj a lehetőségeiden

  7. Fontos a pozitív önértékelés

  8. A nehézségedet helyezd tágabb kontextusba, és gondolkodj hosszú távon, tervezz hosszú távra

  9. Próbálj meg optimista maradni i

  10. Figyelj oda magadra, fontos a mértéktartó, egyensúlyban lévő életmód a mozgástól a táplálkozáson át a megfelelő pihenésig

  Egy tanulmány pedig azt írja, hogy az optimizmus, az elfogadás, a megoldás-központúság, a felelősségvállalás, a tervezés és a saját jövőd formálása, a kapcsolatok kialakítása és az önkontroll is segíthet a reziliencia kialakításában.


  Megosztom
  Link másolása

  Címlapról ajánljuk

  Címlapról ajánljuk


  LIFE
  „Koszos tányérban adtam vacsorát a fiamnak, mert soha nem mosogat el maga után, besértődött, rossz anya vagyok?”
  A nőnek elege lett, hogy a gyerek mindenben elvárja, hogy kiszolgálják.
  Sassy - sassy.hu
  2022. július 04.


  Megosztom
  Link másolása

  Egy besokallt, mégis kétségek között hánykolódó anya osztotta meg igencsak kreatív nevelési trükkjét a Reddit nevű közösségi oldalon, ahol névtelenül fordulhat a többiekhez tanácsért bárki, bármilyen témában - számol be róla a YourTango.

  "Attól félek, hogy 'túlbüntettem' a 17 éves fiamat. A családban megosztjuk a házimunkát, az ő dolga, hogy az étkezések után bepakolja az koszos edényeket a mosogatógépbe, elindítsa a programot, és ha úgy alakul, ki is rámoljon belőle. De az a helyzet, hogy nem sok hasznát vesszük a fiamnak, mert nagyon hanyag. Nem öblíti le előtte az edényeket, és túltömi a gépet, így amikor vége a mosógatóprogramnak, a tányérok, poharak, minden tele van ragacsos ételmaradékokkal, újra el kell őket mosnunk a férjemmel, kézzel" - meséli az asszony.

  Amikor kérdőre vonta a fiát, a kamasz csak annyit válaszolt, hogy a gép úgyis fertőtlenít mindent, minek kell ezen problémázni. Ezért a nő úgy döntött: szokatlan leckét ad a gyerekének. Az egyik vacsoránál szólt a férjének, hogy a fiuknak a koszos tányérral és evőeszközökkel terítsen, míg a magukét tisztán tegye az asztalra.

  "A fiam a ragacsos, ételmaradékos tányérban meg evőeszközökkel kapta a vacsorát. Persze azonnal kiszúrta, és hisztizni kezdett, hogy ez undorító, mire mondtam neki, hogy mi a baj, a mosogatógép kifertőtlenítette, nem? Akkor egyen szépen abból. Halálosan megsértődött, egy szó nélkül elviharzott az asztaltól, nem is evett, és most nem beszél velünk. Én pedig aggódom: túl kemény voltam vele?" - tette fel a kérdést a nő.

  A válaszadók elsöprő többsége megnyugtatta az anyát: ennél jobb ötletet nem is hallottak.

  "Tökéletes szülőként jártál el. Tanulja csak meg a fiú, és igen, ebben az érzékeny korban, hogy minden tettének következménye van. Így nem egy önző, csak a saját kényelmével törődő felnőtt lesz, hanem megérti, hogy vannak az életben kötelességek is."

  "Dehogy voltál kemény vele, már évekkel ezelőtt ezt kellett volna tenned!"

  "Jobb, ha az ilyen kis pofáraesések még addig érik, akíg szerető családtagoktól kapja őket, mert az élet, meg a többi ember, akikkel később dolga lesz, garantáltan nem lesz ilyen kíméletes vele."

  Az asszony szerint egyébként a fia megtanulta a leckét: azóta úgy kezeli a mosogatógépet, mint a kisangyal, minden edény ragyog.

  Címkép: Pixabay


  Megosztom
  Link másolása

  LIFE
  Először szólalt meg Berki Krisztián pszichológusa a tragédia óta - arról beszélt, amiről csak kevesen tudtak
  Roboz Zsóka nem csak tanácsadó, hanem igaz barát is volt a celeb életében.
  Sassy - sassy.hu
  2022. július 01.


  Megosztom
  Link másolása

  Ilkó Péter és Roboz Zsóka először, és egyben utoljára állt kamera elé, hogy Berki Krisztián utolsó heteiről beszéljen.

  Ilkó Péter életmód tanácsadóként és barátként is támogatta Krisztiánt. Roboz Zsóka pedig a híresség pszichológusa volt. Együtt nyilatkoztak a TV2-nek.

  Berki Krisztián május 6-án hunyt el tragikus hirtelenséggel. 41 éves volt. Eredetileg labdarúgó volt, majd sportvezető lett, 2007 és 2010 között pedig az FTC vezérigazgatója volt. Több tévéműsorban is feltűnt, eleinte botrányai, különc életvitele miatt lett híres, évekig szerepelt különféle magyar valóságshow-kban, Hajdú Péter is vendégül látta 2020-ban az "Összezárva hajdú Péterrel" című beszélgetős műsorában.

  "Mindennél jobban szerettük egymást, bármilyen hullámzó is volt a kapcsolatunk" - nyilatkozta Berki Krisztián halála után az özvegye, Mazsi.

  A temetésen pedig beszédében a következőket mondta: "Megrendülten állok, mert nem tudtam hogy ilyen hamar mész el... Tudom, hogy itt vagy és talán azt is látod, mennyire arcul csapott minket a halálod. Mindent köszönök, a mosolyod, a szereteted és Natit is. Hiányozni fogsz a gyerekeknek! Ez lesz a legnehezebb: pótolni a szuperhős apát... Megígérem, hogy a gyerekek jó testvérekkent nőnek majd fel. Hálás vagyok neked, érted, és Emmáért, amíg csak élek, szeretlek!"

  Roboz Zsóka és Ilkó Péter szerint Berki Krisztián kifelé mutatott arca mögött egy érző szív bújt meg.

  "Nem akarok beállni abba a sorba, akik olyasmit nyilatkoznak róla, amit ő már nem fog tudni megcáfolni. Megérdemli, hogy minél többen megismerjék azt az oldalát, amit mi ismertünk, ami az ő valódi arca volt"

  - mondta a TV2 stábjának a pszichológus.

  "Mindig azt mondtam, hogy keressen valaki az elmúlt közel 20 évből, amióta a nyilvánosság előtt élt, egy olyan újságcikket vagy képernyős megjelenést, ahol ő negatívan nyilatkozik bárkiről. Egy igazi jó ember volt, és figyelt a környezetére. Kevés olyan ember volt, akire úgy lehetett számítani, mint rá."

  A pszichológus szerint Berkinek mindig fontosabb volt mások boldogsága, mint a sajátja, és ez volt rá jellemző élete utolsó hónapjaiban is. Sok energiát és időt tett abba, hogy előkészüljön egy új életre, mivel más irányba akart elindulni halála előtt.

  "Szerettem volna megvárni azt a lélegzetvételnyi csöndet, amikor annak is hangot lehet adni, ami egy olyan ember véleménye, aki az arc mögötti embert ismerte"

  - nyilatkozta Ilkó Péter, Berki Krisztián életmód tanácsadója.

  A teljes riportot itt láthatjátok:


  Megosztom
  Link másolása


  LIFE
  6 dolog, amihez egy nő harminc fölött már túl öreg
  Itt az ideje felhagyni mindennel, ami nem előre visz!

  Megosztom
  Link másolása

  Nőként a húszas éveinket általában arra használjuk, hogy orbitális hibákat kövessünk el, legyen szó alulfizetett gyakornoki pozíciókról olyan állásokra, amelyek egyáltalán nem érdekelnek, rossz szexről vagy éppen stoppolásról egy fesztiválra tartva. Emellett persze még azzal is el vagyunk foglalva, hogy megtaláljuk önmagunkat. És éppen ezért sokkal jobbak a harmincas éveink!

  Ha elhagyjuk a nagy három X-et, akkor már jó eséllyel tudjuk, hogy mit akarunk, hogy merre tartunk és hogy hogyan érjünk el oda, tisztában vagyunk az értékeinkkel, van egy kialakult életvitelünk és egzisztenciánk. Ha te is épp most lépsz át erre az oldalra, akkor előre szólunk: csodás időszaknak nézel elébe!

  Azonban szem előtt kell tartanod néhány olyan aspektust, amelyekből ebben a korban már egyszerűen nem engedhetsz. Nézzük, melyek ezek.

  1. Alulfizetett állás

  Pláne akkor, ha a férfi munkatársaid többet keresnek nálad! Mostanra már biztosan többéves szakmai tapasztalattal és olyan hasznos tudással a hátad mögött állsz a munkaerőpiacon, hogy igenis megérdemelsz egy kielégítő fizetést. Ha valahol ezt nem adják meg, lépj tovább!

  2. Egészségtelen szokások

  A kor előrehaladtával az anyagcsere lelassul, a bőr kevésbé rugalmas – ez sajnos ezzel jár. Éppen ezért a harmincas éveidben már nem követheted ugyanazokat a szokásokat, mint korábban. Igenis le kell csökkentened a hamburgerek és növelned a saláták számát az étrendedben, és a testedzést se hanyagold el! Mozdulj, amíg nem késő!

  3. Összehasonlítgatás

  Mostanra már el kellett volna fogadnod, hogy vannak bizonyos adottságaid, amelyeken nem nagyon tudsz változtatni és hogy számtalan olyan értéked van, ami másnak nincs. Éppen nincs semmi értelme annak, hogy másokhoz hasonlítsd magad! Ha huszonvalahány év alatt nem barátkoztál meg magaddal, épp itt az ideje!

  4. Olcsó smink

  Nemcsak azért fontos, mert az olcsó termékek károsíthatják az arcbőr állapotát, hanem azért is, mert egész egyszerűen megérdemled a minőséget. Fektess be a bőrtípusodnak és a tónusaidnak megfelelő smink-alapszettbe és ragaszkodj hozzá!

  5. Szerencsétlen pasik

  A húszas éveinkben szinte elkerülhetetlen, hogy találkozzunk jó néhány borzasztó alakkal, akiket később legszívesebben letagadnánk. Ha viszont már rendelkezel a kellő élettapasztalattal, ezt többé nem engedheted meg magadnak. Nincs időd arra, hogy kitaláld, mit gondolnak, hogy játszmázz – keress egy rendes pasit, aki tudja, hogyan kell bánni egy igazi nővel!

  6. Úgy tenni, mintha minden rendben lenne

  Nem azt mondjuk, hogy engedd, hogy mindent az érzelmeid irányítsanak, de 30 fölött már nem kell úgy tenned, mintha mindent könnyedén vennél, mintha nem lenne holnap. Ha egy nehéz helyzettel kell megbirkóznod, ha egy rossz időszakon mész keresztül, igenis adj magadnak időt. Bánj magaddal türelmesen és törődj magaddal – ezzel tartozol magadnak.


  Megosztom
  Link másolása


  LIFE
  „A pasim mindig betesz egy befőttesüvegbe 20 dollárt, ha lefekszem vele – azt mondja, ebből lesz a karácsonyi ajándékom”
  A sztorit a Redditen osztotta meg a nő. Meg a befőttesüveget is, a pasi ráírt üzenetével.
  Sassy - sassy.hu
  2022. július 04.


  Megosztom
  Link másolása

  A Redditen, névtelenül oszotta meg egy nő a következő fotót. Amint látható, egy méretes befőttesüveg van rajta, tele húszdollárosokkal (6500 forint), az elejére pedig egy cetli van ráragasztva, a következő szöveggel:

  "Minden alkalommal, amikor d....unk, jövök neked húsz dollárral. Szóval a karácsonyi ajándékod tulajdonképpen rajtad múlik LOL." És a férfi aláírása.

  A nő szerint a párja valóban betartja ezt az önkéntes "vállalást". A Reddit kommentelői viszont nem igazán méltányolták ezt a "vicces" ötletet. Íme néhány a hosszászólások közül:

  "Ez iszonyúan ciki."
  "Szóval a pasid prostit csinált belőled???"
  "Ez undorító."

  A nő reakcióját nem ismerjük, lehet, hogy ő tényleg viccesnek találja. Szerintetek?

  The Sun

  Címkép: Pexels


  Megosztom
  Link másolása