LIFE

  "Ha elmondtam volna a szüleimnek, utcára kerülök" - Fiatal lányok mondták el, miért választották az abortuszt

  A baba elvetetése nagyon nehéz és fájdalmas döntés. Négy lány mesélte el, ők hogyan élték meg ezt a szituációt.
  Sassy - sassy.hu
  2018. november 09.


  Megosztom
  Link másolása

  Sokan azt mondják, egy nő életében az a legszebb pillanat, amikor gyermeke születik. De mi van, ha ez a baba már akkor megfogan, amikor az anya nagyon fiatalon esik teherbe, vagy egyszerűen nincs olyan élethelyzetben, hogy megfelelően gondoskodni tudjon egy gyerekről?

  Az abortusz mindig nagyon nehéz döntés, ami örökre végigkísér az életben.

  A hercampus.com oldalon négy fiatal lány mesélte el, miért döntött úgy, hogy elveteti a magzatát, és miért nem bánták meg azóta sem.

  (Az első három névtelenséget kérő lányoknak kitalált nevet adtunk.)

  1. Jessica, végzett egyetemista

  Jessica 19 évesen esett teherbe, pedig folyamatosan szedett fogamzásgátlót, de nem használtak óvszert a barátjával. Ő volt az az 1 százalék, akinél a tabletta mellett megfogant a baba. A lányt sokkolta, hogy a gyógyszer ellenére terhes lett, de az még inkább, ahogy a barátja reagált a váratlan dologra: Facebookon megfenyegette, hogy vetesse el a gyereket, utalt is neki 200 dollárt erre, majd egyszerűen eltűnt Jessica életéből. Később ugyan bocsánatot kért tőle, de a lány már biztos volt benne, hogy nem áll készen az anyaságra, pláne nem ilyen apajelölttel.

  "Úgy éreztem, hogy nem lenne felelősségteljes dolog, ha megszülném a babát. Nem tudtam, milyen életet tudok neki biztosítani, de volt egy olyan érzésem, hogy nem elég jót. Ez egy hosszú sztori, de egyszerűen úgy éreztem, hogy az abortusz a helyes megoldás, de egyben fájdalmas döntés is volt. Szerintem ezt a lehetőséget komolyabban kell venni és minden nőnek megadni."

  2. Melanie, ötödéves főiskolás

  Melanie 21 évesen, a sürgősségi osztályon jött rá, hogy gyereket vár. Egy tragikus autóbaleset után került kórházba, ami éppen elég sokk önmagában is, de a terhesség is meglepetés volt számára, hiszen nem is vette észre magán. A lány hetente több mint 60 órát dolgozott, alig volt ideje valamire, és egy elég rossz időszakot élt meg.

  "Ha őszinte akarok lenni, alkohollal próbáltam túlélni az akkori boldogtalan párkapcsolatomat és azt, hogy megcsaltak. Nem volt ideális az életem ahhoz, hogy gyermekem legyen. Nagyon örülök, hogy meghoztam ezt a döntést. Ez a nő választása."

  Melanie szerint az abortuszon senki sem akar túlesni, de nem olyan szörnyű, ha kiállsz a döntésed mellett. Azt mondja, ezért is fontos, hogy mindig legyen melletted valaki, akit szeretsz és akiben bízol. Neki még mindig könnyek szöknek a szemébe, amikor az elvetett kisbabájáról beszél, de kitart amellett, hogy jól döntött, mert ezt kellett tennie.

  3. Zoe, végzős egyetemista

  Zoe elsőéves volt az egyetemen, amikor megismerte a C nevű fiút (akit az egyszerűség kedvéért nevezzünk most Chrisnek). Laza kapcsolatban voltak, de a lány többet akart, a fiú viszont irtózott attól, hogy valakinek a barátja legyen, ezért szakítottak. Chris mondta ki a viszony végét, ami után Zoe teljesen összetört: elkezdett inni, drogozni, nem evett és nem törődött magával. Fizikailag és mentálisan is rossz állapotban volt, közel 7 kilót fogyott és egyre jobban függött az alkoholtól. Abban bízott, hogy a téli szünetben, amikor távol lehet az iskolától és a családjával lehet, jobban érzi majd magát. Karácsonykor azonban rájött, hogy már régóta nem jött meg a menstruációja, ezért csináltatott is egy terhességi tesztet, ami pozitív lett.

  "Már akkor tudtam, hogy nem tarthatom meg a babát, ha el akarok érni mindent, amit elterveztem, mert ez nem megy egy gyerek felnevelése közben. Pár héttel később elvetettem a magzatot. Képes voltam elválasztani az érzelmeimet a logikus döntéstől, és abszolút nem bántam meg, de érzelmileg megszenvedtem. Amikor meglátok egy babát az utcán, vagy elsétálok egy bababolt mellett, nagyon elérzékenyülök. Életem legrosszabb napja mégis az volt, amikor pár hét múlva elmentem egy barátom babaváró bulijára. Nem akartam elszomorítani az embereket, akik boldogok voltak egy új jövevény érkezésétől. Azon járt a fejemben, hogy egyszer talán majd én leszek a boldog anyuka."

  Zoe sokat gondolkodott azon, hogy beszéljen-e a terhességről és az abortuszról Chrisnek. Végül a babaváró buli után pár héttel megtette, de élete legrosszabb döntése volt. Tudta, hogy mire számíthat, de azt hitte, majd megkönnyebbül attól, hogy a fiúnak is beszámol arról, min ment keresztül az utóbbi hónapokban. Személyesen mondta el neki, de Chris-t kicsit sem hatotta meg a dolog. Csak nevetett és azt mondta Zoe-nak, hogy ez nem nagy cucc, ne érezze rosszul magát emiatt. A lánynak persze ez nagyon rosszul esett, de szerencsére a családja, a barátai és a szobatársai támogatták őt ebben a nehéz időszakban.

  Zoe szerint fontos, hogy a nők joga dönteni a saját jövőjükről, azt pedig, hogy arra kényszerítik őket, hogy szüljenek, a rabszolgasághoz hasonlította. Úgy gondolja, a gyermekáldás szép dolog, de egy babának olyan családban kell felnőnie, ahol teljes szívvel gondoskodnak róla és megfelelő életet tudnak biztosítani neki.

  4. Neha

  Neha bevallotta, hogy azért döntött az abortusz mellett, mert túl fiatal volt ahhoz, hogy egy gyerekről gondoskodjon.

  "Azt is tudtam, hogy ha elmondom a szüleimnek, hogy ilyen fiatalon teherbe estem, utcára kerültem volna, mert még azt sem tudták, hogy már túlvagyok az első csókomon."

  A lány úgy érzi, jó döntést hozott, mert szerinte jobb, ha egy gyerek nem születik meg egy olyan világba, ahol nem lenne jó helye. A baba elvetetése viszont sok mindent megváltoztatott benne.

  "Az abortusz nem könnyű. Nagyon nehéz, néha már lehetetlennek tűnik elviselni. Egyfolytában agyalsz a lehetőségeken, de nem hozhatod meg a végső döntést az alapján, amit éppen abban a pillanatban érzel. Sokat kell gondolkozni rajta és a hosszútávú következményeket is figyelembe kell venni. Lehet, hogy később megbánod, de tudnod kell, mi a helyes döntés a jövődre nézve."


  Megosztom
  Link másolása

  AJÁNLJUK
  Címlapról ajánljuk

  Címlapról ajánljuk


  LIFE
  Sokkolta a netet a videó, amelyen egy nagymellű nő megmutatja a koszorúslányruhát, amit az ara VŐLEGÉNYE választott neki
  Egyesek szerint a menyasszonynak azonnal ki kéne rúgnia a férj-jelöltet.
  Sassy - sassy.hu
  2022. augusztus 01.


  Megosztom
  Link másolása

  Lassan három millióan látták azt a TikTok videót, amelyen egy fiatal nő megmutatja, milyen bizarr meglepetésben volt része a legjobb barátnője esküvőjére készülve - számol be róla az It's Gone Viral.

  A lány, akit kifejezetten nagy mellekkel ajándékozott meg a természet, nemrég kapta meg a koszorúslányruháját, amelyet a leendő menyasszony szerint a vőlegény választott ki, kifejezetten neki. A ruhát látva meglehetősen egyértelmű, hogy a vőlegény az esküvőn az örök hűség megfogadása mellett egyéb, szemet gyönyörködtető látványt is szeretett volna jóelőre bebiztosítani magának.

  A lány tanácstalan, azt mondja, így nagyon kényelmetlenül érezné magát, és úgy véli, el is vonná a figyelmet a menyasszonyról, ami pedig a legnagyobb bűn egy esküvőn. A kommentelők közül sokan viccesen közelítették meg a dolgot, de abban teljes volt az egyetértés, hogy a vőlegény részéről ez meglehetősen ízléstelen húzás volt, és a leendő feleségnek bizony nem ártana résen lennie. Íme néhány komment:

  „Hát a vőlegény egyértelműen nem a leendő feleségére gondolt, amikor kiválasztotta neked ezt a ruhát.”

  „A férjecske már a jövőre apellál?”

  „A menyasszonynak üzenem, hogy ez hatalmas vészjelzés, ha az én vőlegényem csinált volna ilyet, nem lett volna esküvő, az tuti.”

  „Istenien nézel ki, na de azért...nem valami jó előjel arra a házasságra nézve.”

  @ig_pilyplum96 Hm 😒 #bestfriendsfiance ♬ original sound - pilyplum


  Megosztom
  Link másolása

  Ajánljuk
  LIFE
  „Mellette várom ki, amíg az exem visszafogad” – 14 sokkolóan őszinte indok férfiaktól, hogy VALÓJÁBAN miért vannak együtt a barátnőjükkel
  A valóság néha kiábrándítóbb, mint a rossz előérzet.
  Sassy - sassy.hu
  2022. augusztus 04.


  Megosztom
  Link másolása

  A szerelemben semmi sem biztos, ahogy az sem, hogy kettőtök közül ki szeret jobban, ki érzi magát valóban elkötelezettnek, és ki az, aki - lássuk be - jórészt érdekből van benne egy párkapcsolatban.

  A leggyakoribb indok persze az, hogy az emberek nem szeretnek egyedül lenni, és a magánynál még egy átmeneti „parkolópálya” is jobb.

  A Daily Mail beszámolója szerint azonban a kapcsolatok mozgatórugói között számos kifejezetten prózai, sőt lehangoló is van.

  Az anonim közösségi oldalon, a Whisperen fiúk és férfiak küldhették be névtelenül a VALÓDI okot, amiért még együtt vannak a barátnőjükkel. A jelszó az volt: csak őszintén! A lap azután listázta a 14 legdurvábbat. Íme.

  #1 „Csak azért vagyok még együtt a barátnőmmel, mert nem akarok csalódást okozni a nagyinak, annyira szereti.”

  #2 „Csak az tart a csajom mellett, hogy imádnivaló kutyája van.”

  #3 „A barátnőm rengeteg drága cuccot vesz nekem, jól keres, ezért nem léptem még le.”

  #4 „Nagyon gazdag anyja van, ha meghal, a barátnőmmel mi öröklünk mindent, ez a fő ok, amiért vele vagyok.”

  #5 „Szerelmes vagyok a legjobb barátomba, de titkolnom kell, erre a legjobb fedősztori egy másik kapcsolat, egy másik nővel.”

  #6 „A csajom minden nap elvisz kocsival edzeni suli után. Nekem nincs kocsim, szükségem van rá.”

  #7 „Hát, azt hiszem, főként azért vagyok együtt a nőmmel, mert ha szakítanánk, egyedül megölne az unalom.”

  #8 „Azért vagyok a barátnőmmel, mert neki én vagyok az első fiúja, és szeretném, ha örülne. Nekem amúgy semmi kedvem ehhez a kapcsolathoz.”

  #9 „Mellette várom ki, amíg az exem visszafogad. Vagy legalábbis amíg találok valakit, akit annyira fogok szeretni, mint az exemet.”

  #10 „A barátnőmnél lakom, amúgy hajléktalan lennék, nincs lóvém albérletre, úgyhogy...”

  #11 „A családja nagyon szeret engem, és ez tök jó érzés. Ezért maradok, csak miatta már nem maradnék.”

  #12 „Nincs önbizalmam, úgy érzem, ha ő se lenne, soha nem találnék csajt, senkit, aki lefeküdne velem, így hát maradok.”

  #13 „A külseje, főleg a teste miatt tartok ki. A személyisége taszít, olyan merev, mint egy funérlemez.”

  #14 „Egyszerűen csak nem merek egyedül maradni. Amúgy a barátnőm halálra idegesít, égnek áll a hátamon a szőr, ha csak kinyitja a száját.”

  A címkép illusztráció: Pixabay


  Megosztom
  Link másolása

  Ajánljuk

  LIFE
  A többet káromkodó emberek intelligensebbek és megbízhatóbb barátok a kutatások szerint
  Nem a folyamatos trágárkodásról van szó, hanem a szabadszájúságról. Na, az állítólag jó jel.
  Sassy - sassy.hu
  2022. augusztus 01.


  Megosztom
  Link másolása

  Már egész kiskorunktól azt tanítják nekünk - főként a lányoknak - hogy csúnyán beszélni nem szabad. Aztán ahogy elérkezik a kamasz-, illetve a fiatal felnőttkor, ez természetesen megváltozik. De lássuk be, sokan vannak, akik még mindig alaposan megütköznek, ha valaki, akár egy laza baráti társaságban is szabad szájú, és nem riad vissza attól, hogy néha elkáromkodja magát, vagy csak csúnya szavakat szőjön bele a mondandójába. Itt a nők megítélése megint csak sokkal szigorúbb.

  Pedig a tudomány szerint ezek az emberek épp hogy jobbak, mint az átlag. Timothy Jay professzor, a Massachusetts-is Egyetem kutatója, valamint Kristin Joy pszichológus kiadtak egy tanulmányt, amely szerint a csúnya szavakat gyakrabban használó emberek úgynevezett nyelvi intelligenciája kiemelkedik az átlagból.

  "Ezek az emberek jobban érzékelik a nyelvi kontextust egy beszélgetés során, képesek a a legapróbb nyelvi árnyalatokat is megkülönböztetni, és a többieknél sokkal nagyobb a szókincsük is, nem a csúnya szavakat értve, hanem általában" - állítják a kutatók.

  via GIPHY

  Egy másik kutatás, amelyet a Stanford Egyetem és a Cambridge-i Egyetem kutatói végeztek pedig azt bizonyította, hogy egyértelmű összefüggés van a szabad szájúság és az őszinteség, illetve megbízhatóság között. Ebben a felmérésben csaknem 74 ezer embert vizsgáltak. Nyelvhasználati kérdőíveket töltettek ki velük, valamint a beleegyezésükkel megvizsgálták a Facebook-profiljukat, a bejegyzéseiket, életeseményeiket.

  Arra a következtetésre jutottak, hogy a beszédüket olykor csúnya szavakkal "tarkító" emberek sokkal őszintébbek, jobban felvállalják a véleményüket, azt, hogy kik ők valójában, és a személyiségük is integráltabb, tehát nemcsak egyenesebbek, hanem megbízhatóbbak is.

  "Ezek az emberek egyszerűen ritkábban hazudnak, sokkal kisebb a hajlamuk arra, hogy félrevezessenek, becsapjanak másokat" - derült ki a felmérésből a tudósok szerint.

  via GIPHY

  Ha tehát egy barátunk - vagy akár egy újonnan megismert társ-jelölt - olykor-olykor elereszt pár nem túl illendő kifejezést, azt fintorgás helyett nyugodtan vehetjük jó jelnek. A tudomány szerint valószínűleg őszintébb, hűségesebb barát/társ lesz, mint az, akinek soha egy csúnya szó sem hagyja el a száját.

  CouriousMindMagazine (Címkép: Pexels)


  Megosztom
  Link másolása

  Ajánljuk

  LIFE
  Király Linda kiállt a body shaming ellen - Tényleg itt tartunk, hogy arról beszélünk ki hány kiló lehet?
  Az énekesnő kifejtette, hogy sokkal rosszabb dolgok történnek a mai világban, mint hogy egymás kinézetével legyünk elfoglalva.
  Sassy - sassy.hu
  2022. július 28.


  Megosztom
  Link másolása

  A body shaming (testszégyenítés) egy aggasztó jelenség, amely valakinek a kinézete, testalkata, testsúlya, testszőrzete, ráncai, ősz haja vagy valamilyen más testi tulajdonsága miatti kritizálását, megalázását jelenti. Szerencsére egyre többen emelik fel a hangjukat ellene, ahogyan ezt most Király Linda is tette.

  Az énekesnő éppen Olaszországban, az Amalfi-parton élvezi a napsütést, azonban a negatív kommentek teljesen kizökkentették. Egy Facebook-posztban állt ki a body shaming ellen:

  Lindát támadni kezdték alakja miatt, amelyet nem hagyott szó nélkül.

  „Ez a fotó megjelent rólam az Olaszországi nyaralásomról és olyan kommenteket láttam, hogy "megérett a disznó vágásra", "jó nagy darab, ez szerintem semmit nem adott le a súlyából", "Úr Isten milyen dagadt" stb…”

  - kezdte mesélni az énekesnő milyen bántó hozzászólások érték kinézetét illetően.

  „Nagy a baj. Tényleg itt tartunk a mai világban, hogy arról beszélünk, hogy ki hány kiló lehet? Borzalmas dolgok történnek a világban és egyre nehezebb az élet/megélhetés mindenki számára és ez a téma hogy éppen le vagyok fogyva vagy sem? Tisztelet a kivételnek persze, de hogyha ettől jobban érzi magát az az ember aki erről ír kommentet, akkor egészségére. Én azért vagyok itt, és azért kezdtem el zenélni, hogy segítsek és erőt adjak. Nem vagyok képes csöndbe maradni ha másokat azért bántanak/ítélkeznek, amiről nem tudjuk a hátterét”

  - írta Linda.

  Az énekesnő kifejtette, hogy sokkal rosszabb dolgok történnek a mai világban, mint hogy egymás kinézetével legyünk elfoglalva. Ez a felszínes viselkedés nem viszi előre a világot, mi nők pedig csak akkor tudunk előre jutni, ha felemeljük és nem letaszítjuk egymást. Linda hozzátette, hogy nem önmaga miatt írta meg ezt az üzenetet, hanem a következő generáció számára, akik már egészen fiatal koruktól kezdve testképzavarral küzdenek a közösségi média miatt.

  „Itt nem rólam van szó, mert én már rég megtanultam ezt kezelni és helyre rakni. Igen, tudom nem vagyok vékony és nem is érdekel, ha őszinte vagyok... Viszont számtalan fiatal van, aki látja ezeket a kommenteket és teljesen torz kép alakul ki bennük, mert azt látják, hogy hiába dolgozik valaki keményen és épít fel egy karriert a tehetségével, mert úgyis csak arról lesz szó, hogy hogy néz ki. Ébredjünk mar fel! Borzalmasan szerencsések vagyunk olyan szempontból, hogy eszméletlen tehetségek/eszek vannak nálunk és csak annyit kellene csinálnunk, hogy biztassuk és támogassuk a másikat. Nagyon különlegesek vagyunk és szomorúnak tartom, hogy az igazi értékeinket elveszítjük az ilyen fajta egymás rombolásában. #everyBODYisbeautiful #stopbodyshaming”

  - tette közzé Linda a közösségi oldalán.


  Megosztom
  Link másolása

  Ajánljuk