LIFE

  Ezt kell tudnia minden lánynak, aki apa nélkül nőtt fel, vagy "elvált apja" van

  A legfontosabb férfi hiányzik az életedből. Ez tény. Hogy élj ezzel együtt?
  Sassy - sassy.hu
  2022. május 05.


  Megosztom
  Link másolása

  A pszichológusok, de az "átlag-szülők" is ismerik azt a kort (úgy 4-5 éves körül), amikor minden kislány az édesapjához szeretne feleségül menni. Ez egy természetes lelki folyamat, a "királylány-korszak", amikor a gyerekben kialakul egyfajta nőtudat, és megjelenik a másik nemhez való kötődés is, a Legfőbb Férfi, vagyis az apa felé.

  Az édesapa a legfontosabb férfiminta. Ahogy ő funkcionál a családban, ahogy szereti és védi az anyát és a gyerekét/gyerekeit, az ő nyugalma, tekintélye, biztonságot adó jelenléte a felnőtt, egészséges női lélek kialakulásának egyik alapja.

  De mi történik, ha ez nincs meg? Ha egy kislány apa nélkül nő fel, vagy azért, mert már a születése előtt szétmentek az anyával, vagy korán meghalt, vagy - ami talán a leggyakoribb - elváltak, és az apa "lépett ki" a lánya életéből? Bár szerencsére rengeteg apa van, aki a válás ellenére is mindent megtesz, hogy továbbra is teljes értékű szülőként funkcionáljon, egy kislány életében ez mindenképpen óriási lelki törés, amiről nem árt néhány dolgot tudni, hogy felnőttként ne nyomja rá a bélyegét az "elszenvedő gyermek" párkapcsolataira.

  via GIPHY

  Először is: az a kislány, akit az apja "elhagyott", az esetek nagyon nagy részében állandó bűntudatot érez. Nem tudja még megérteni a szülei párkapcsolati dinamikáját, ezért leegyszerűsíti a dolgokat: apa azért hagyott itt, mert rossz voltam.

  Az ilyen lányok felnőtt korukban fokozottan hajlamosak belesétálni manipulatív, sőt bántalmazó kapcsolatokba. A bántalmazó partner ugyanis mindig a bűntudatra játszik rá, itt pedig ezt a bűntudatot "készen kapja". Ezek a nők mindig erőn felül megpróbálnak alkalmazkodni a párjukhoz, mert úgy érzik, ha hibáznak, megint elhagyják őket.

  Másodszor: aki apa nélkül nőtt fel, az nagyon gyakran férfiminta nélkül marad. Ha nincs a közelben egy másik szerető, gondoskodó férfi (nevelőapa, akár nagybácsi, nagypapa), akitől a kislány "átvehet" egyfajta férfi-képet, az a lány felnőtt korban szintén nehezebben boldogulhat a párkapcsolataiban.

  A párválasztásban mindig az elsődleges férfimintához viszonyítunk - akár úgy, hogy hasonlót szeretnénk, akár úgy, hogy valamilyen okból épp az ellenkezőjét -, de ha ilyen viszonyítási alap nincs, akkor az immár felnőtt nőnek fogalma sincs, milyen párt is keres valójában.

  A nulláról kell építkeznie, épp ezért sok rossz választása lesz, vagy ha talál egy igazán jó partnert, nem tudja megbecsülni. Egyszerűen azért, mert nem érti, nem érzi, milyen a "jó férj".

  Harmadszor: az apa nélkül felnőtt lányoknak sokszor elképesztően kicsi az önbizalma. Megtörik ugyanis bennük az úgynevezett "ősbizalom", amely még csecsemőkorban, a szülőktől ered (ideális esetben). Vagyis a tudat, hogy már az a tény, hogy a világon vagyok, szerethetővé és valakiknek fontossá tesz engem. Nem kell a szeretetért "megdolgoznom", nincs olyan, hogy nem vagyok elég jó, mert az apámnak/anyámnak minden hibámmal együtt én vagyok a legjobb.

  via GIPHY

  Akinél az egyik szülő - jelen esetben az apa - nem adja meg ezt az érzést, az a kislány mindig komoly önbizalomhiánnyal küzd majd. Nőként is nehezen hiszi el, hogy önmagában is szerethető, hiszen nem tapasztalta meg ezt az érzést.

  Nem biztos, hogy a fenti három tényező minden apa nélkül felnőtt nőnél megjelenik. Ott, ahol az apa a válás ellenére is a lánya életének a része marad, a férfiminta, az érzelmi biztonság és a feltétel nélküli szeretet érzése is viszonylag stabilan kiállhatja az idők próbáját. De ha mégsem, akkor felnőtt nőként jobb, ha tudatosítjuk magunkban az "apanélküliség" lehetséges lelki hátrányait, és szükség esetén szakemberrel együtt próbáljuk megerősíteni az önbizalmunkat, és stabil, felnőtt kötődési mintákat kialakítani. Ez megvédhet bennünket a bántalmazó, manipulatív, "leuraló" párkapcsolatoktól, vagy az olyan kétes kimenetelű, önbizalomromboló érzelmi kötésektől, mint például a szeretői viszony.

  ThePowerofSilence

  Címkép: Pixabay


  Megosztom
  Link másolása

  Címlapról ajánljuk

  Címlapról ajánljuk


  LIFE
  Egy kutatás szerint ha a barátnőiddel néha elmész nyaralni, jelentősen csökken a depresszió veszélye
  Tudtuk, tudtuk, tudtuk!
  Sassy - sassy.hu
  2022. június 28.


  Megosztom
  Link másolása

  Egy igazi csajos vakációnál nincs is jobb a világon, ezt mindannyian jól tudjuk. Koktélozni, pancsolni, sikítva röhögni, vagy csak punnyadni a medencénél a legjobb barátnőiddel felér egy valóságos terápiával, még ha csak néhány napról van is szó. A Harvard Egyetem kutatói szerint viszont ez nemcsak egy közhely, hanem tudományosan bizonyított tény. Kutatásokkal támasztották alá, hogy az erős, pozitív szociális kapcsolatok - természetesen a család is beletartozik, de a hangsúly a jó közérzetet adó, bizalmon alapuló baráti viszonyokon van - önmagában is stresszoldó hatásúak, és növelik az önbizalmat.

  Egy-egy közös nyaralás alkalmával pedig annyira megnövelik a szervezetünkben az oxitocin nevű hormon szintjét (ezt szokták "boldogság-hormonnak" vagy "ölelés-hormonnak is nevezni), mintha infúzióban adtak volna be nekünk egy nagy adag jó közérzetet.

  Ez a hormon bizonyítottan csökkenti a depresszív és szorongásos tüneteket, oldja a stresszt, empatikusabbá, nyitottabbá, a bizalommal, szeretettel és elfogadással teli kapcsolatok létesítésére alkalmasabbá tesz. És természetesen egészségesebbé, fájdalom-tűrőbbé, sőt, hosszabb életűvé.

  Egy másik kutatás ugyanezt támasztja alá, csak a másik oldalról közelít: 309 ezer ember vizsgálatával bizonyították, hogy az erős, szoros emberi kapcsolatok jelentősen megnövelik a várható élettartamot. A magányos, izolált emberek átlagosan 50(!) százalékkal nagyobb arányban voltak kitéve a korai elhalálozás és a demencia, vagyis az időskori szellemi leépülés kockázatának.

  Endoriot (Címkép: Pexels)


  Megosztom
  Link másolása

  LIFE
  Ebben a három csillagjegyben nem lehet megbízni
  Ne áruld el nekik a titkaidat!

  Megosztom
  Link másolása

  Sokszor hallhatjuk, hogy egy kapcsolatban nincs fontosabb dolog a bizalomnál – és ez nemcsak a párkapcsolatokra, hanem a baráti viszonyokra, sőt még a családtagokra is igaz. Azt viszont, főleg a mai világban, már elég nehéz eldönteni, hogy megbízhatunk-e a másikban vagy sem. Nos, ha nagyon tanácstalanok vagyunk, akkor érdemes lehet az asztrológiához fordulni: az egyes csillagjegyek ugyanis gyakran hordoznak hasonló személyiségjegyeket, így ez jó kiindulópontot jelenthet.

  A következőkben a három legkedvégé megbízható állatövi jegyet mutatjuk be: ha épp valamelyikükkel van dolgod, akkor érdemes jól átgondolni, hogy mit osztasz meg vele!

  3. Kos

  A kosoknak van egyfajta természetes ambíciójuk a sikerre, azaz: egy belső tűz hajtja őket, hogy mindig, mindenben a legjobbak legyenek. Ez egyben azt is jelenti, hogy tűi őket a versenyszellem, így semmi és senki nem állhat az útjukba, ha éppen el akarnak érni valamit. Ha valaki mégis megpróbálja, akkor azt piszkos eszközökkel is képesek félreállítani.

  2. Ikrek

  Az Ikrek jegy szülötteire az jellemző leginkább, hogy nagyon szociálisak, imádnak társaságban lenni és népszerűek is. Emiatt persze könnyen be is olvadnak bármilyen társaságba, ami azt is jelenti, hogy állandó változtatgatják a véleményüket és a hangulatukat. Éppen ezért igen nehéz olvasni bennük: soha nem tudhatjuk, hogy igazából mire gondolnak. Tehát, ha valamilyen fontos kérdésben bíznád magad egy Ikrek jegyűre, gondold át újra!

  1. Nyilas

  A nyitott, barátságos, közvetlen Nyilas egyfolytában csapong. Hajlamos gyakran váltogatni a baráti társaságait, a karrierjét, sőt, még a lakhelyét is – ez teszi őket igazán egyedivé. Ugyanakkor, ha az élet nagy dolgairól van szó, kissé hajlamosak könnyelműnek lenni. Gyakran beleütik az orrukat mások dolgába és nem képesek titkot sem tartani. És bár az ember minden helyzetben számíthat rájuk, a titkait biztosan nem fogják megtartani.


  Megosztom
  Link másolása


  LIFE
  „Akkor is szeretném, ha csóró lenne!” – kikérte magának az „aranyásózást” a 23 éves lány, aki egy 56 éves milliomoshoz megy hozzá
  „Egy idősebb férfi nem játszmázik és kimutatja az érzéseit. Őszintén szeretem őt” - oltotta le a fanyalgókat a gyönyörű, szőke menyasszony.
  Sassy - sassy.hu
  2022. június 27.


  Megosztom
  Link másolása

  A 23 éves Allana Luke és több mint kétszer idősebb, 56 esztendős vőlegénye, Jeff Winn másfél évvel ezelőtt ismerték meg egymást a Tinderen.

  A lány azt nyilatkozta a Mirrornak, hogy hirtelen ötlettől vezérelve emelte meg az általa beállított, keresési korhatárt 60 évre, mert úgy volt vele, miért ne ismerkedne idősebb férfiakkal, ha nem jön össze, legfeljebb lesz miről sztoriznia a barátainak.

  "Jeff és én szinte azonnal match-eltünk. Láttam a profilképén, hogy egy hatalmas, szinte kastély-szerű udvarház előtt áll, és írta, hogy az övé, és nemrég fejezte be a felújítását. Persze hogy ez is tetszett nekem, de Jeff laza stílusa, humora is azonnal megfogott, így válaszoltatm neki." - meséli a lány.

  Allanát az első randira a férfi a 11 szobás udvarházába hívta meg, ahol megvacsoráztak és pezsgőztek. A lány szerint azonnal érezték, hogy minden szinten egymásra hangolódtak, pedig szex akkor még nem volt. A második randevúra Jeff már Marbellára, egy luxusnyaralásra repítette el a lányt, ahol azonnal meglepte egy pár gyémánt fülbevalóval, és szerelmet vallott neki. 17 napig maradtak a gyönyörű üdülőparadicsomban, és attól kezdve elválaszthatatlanok.

  "Amikor azt mondta, szeret, nem volt kérdés, hogy én is ugyanezt mondom neki, mert ezt is éreztem. Minden olyan természetes volt" - mondja a lány. "Tudom, sokan egy golddiggernek tartanak, de ezt kikérem magamnak. Persze hogy szeretem a szép dolgokat, az ajándékokat, a kastélyt, a személyzetet, a kényeztetést, de valódiak az érzéseim Jeff iránt. Nem játszmázik, kimutatja az érzéseit, jó az ágyban, a többi pedig nem érdekel."

  Az elmúlt másfél évben Allana a férfi udvarházába költözött, kapott egy Audi TT-t, egy Rolex karórát, márkás ruhákat és ékszereket, és számos luxusutazásra mentek el, többek között Barbados-ra és Thaiföldre.

  Jeff nemrég húzta fel az eljegyzési gyűrűt kedvese ujjára, és Allana állítólag ragaszkodott hozzá, hogy az esküvő előtt házassági szerződést kössenek, mert ezzel is jelezni akarja, hogy nem Jeff pénzére hajt.

  Az 56 éves férfi bevallotta, hogy mindig is szerette a fiatal nőket, sokat bulizott, afféle "aranyifjúként" élte az életét. De soha, senkit nem akart elvenni, csak Allanát. "Őt a családom is szereti és elfogadja, mellette még boldogabb és vidámabb vagyok. Persze ha megjelenek vele valahol, sokan stírölnek, meg forgatják a szemüket, de kit érdekel. Szerintem csak irigyek" - állítja a férfi.


  Megosztom
  Link másolása


  LIFE
  Videó – Vadító, szexi fehérneműben libbent le hazaérkező férje elé a csinos feleség, a kocsiban sokkoló meglepetés várta
  Nagyon röhögtünk.
  Sassy - sassy.hu
  2022. június 27.


  Megosztom
  Link másolása

  A szöszi, amerikai Mackenzie Lynn Smith egész biztosan a legjobb szándékkal ötlötte ki a meglepetést, amely végül sírva-röhögős kudarcba fulladt - számolt be róla a The Sun. A szép, szőke feleség egy TikTok videóban akarta megörökíteni, ahogy egy szál vadonatúj, szexi, fekete csipke-fehérneműben megy le a férje kocsijához a garázs elé, és így huppan be a férfi mellé. A lány fel akarta egy kissé pezsdíteni az házasélet egyhangú mindennapjait.

  A videón jól látszik, ahogy a feleség a dögös fehérnemű feölöltése után lelopakodik a garázs elé, gondosan ügyelve arra, hogy a szomszédok meg ne lássák. A kocsi vezetőülésén várakozó férj alaposan meg is döbben a látványtól, de egyértelműen ki is derül, miért. A hátsó ülésről ugynis mozgolódás hallatszik, majd a kamerát tartó, megszégyenült nő oda is köszön: "Szia, nagyi!"

  Bár a néniből csak a takaró látszik, egyértelmű, hogy a kedves nagymama ül hátul, aki korántsem jön zavarba, csak annyit mond: "Szia, kicsim, de édesen nézel ki!"

  A feleség nem győz szabadkozni, a férj pedig először az arcába temeti a kezét, aztán csak annyit kérdez: "Ebben akartad tesztelni az új kocsit?"

  A videó körbeszaladta a netet, csaknem 18 millióan látták már. A kommentelők szerint a nagyi nagyon cukin reagált, de volt olyan is, aki teljesen kiborult a látottaktól: "Én a nő helyében elbújtam volna valami sufniban, és egy hétig ki se jöttem volna a szégyentől."

  Akadt olyan is, aki arra gyanakodott, hogy a videó megrendezett, ám őt a többi kommentelő lehurrogta: a férj őszinte megdöbbenése és jól látható szégyene szerintük nem volt megjátszott.

  @kenzielynnsmith I am so embarassed .. 😔 #fyp ♬ original sound - Mackenzie Lynn


  Megosztom
  Link másolása