LIFE

  Döbbenet: ilyen betegségeid lehetnek, ha barna szemű vagy

  Tudtad, hogy a barna szeműek még a fájdalmat is erősebben érzik? Soroljuk, mit még.
  Sassy - sassy.hu
  2018. október 20.


  Megosztom
  Link másolása

  Gondoltál már valaha arra, hogy parázsló mélybarna, vagy épp ősziesen meleg-bézs szemeid nem biztos, hogy mindig a javadra válnak? A kutatások alapján ugyanis kiderült, hogy a barna szemek bizonyos betegségekre sokkal hajlamosabbakká tehetnek, mint világos szemű társaidat. De van olyan betegség is, amelytől éppen hogy megvéd.

  Ez azonban nem jelenti azt, hogy garantáltan minden barna szeműnek ugyanazok az egészségügyi problémái lesznek a szemük színe miatt. Dr. Ming Wang szemész szerint viszont:

  “A genetika, aminek a szemünk színét is köszönhetjük, valóban befolyásolhatja, hogy bizonyos emberek milyen betegségeknek lehetnek kitéve.“

  Íme tehát néhány egészségügyi probléma, amikre szakértők szerint hajlamosabb lehetsz, ha barna szemed van.

  1. Szürkehályog

  "A barna szeműeknek kétszer (!) nagyobb esélye van a szürkehályogra, mint azoknak, akiknek világos szeme van" - mondja Dr. Wang. Az elmélet szerint az UV fény a sötét színű szemek íriszében jobban elnyelődik, ez pedig olyan hőmérséklet emelkedést eredményez, amely évtizedek alatt a szem megbetegedéséhez vezethet.

  A szürkehályog kialakulását úgy akadályozhatjuk meg, hogy erős napfényben mindig minőségi, jó UV-szűrős napszemüveget viselünk, emellett hasznos lehet egy széles kalap viselése is - igaz ezek bármilyen szemszínnél fontosak lehetnek.

  2. Alacsonyabb kockázat a makula - degenerációra (időskori vakság)

  Azért van jó hír is. Sötétebb színük miatt a barna szemek nincsenek úgy kitéve az úgynevezett időskori makula - degenerációnak, ami a szem ideghártyáját, közelebbről a sárgafoltot károsítja, és nagyon gyors vakságot okozhat.

  "Kék és zöld szemeknél a káros UV - fény nem nyelődik el úgy az íriszben, így mélyebben behatol a szembe, ami idővel károsodást okoz" - mondja Dr. Wang.

  3. Szezonális érzelmi zavarban, szezonális depresszió

  A kutatások kimutatták, hogy a sötétebb szemű emberek nehezebben élik meg a SAD, azaz szezonális érzelmi zavart. Szezonális depressziónak is nevezik ezt a hangulati zavart, amely évente egyszer fordul elő - általában a téli hónapokban.

  Egy kutatócsoport 175 résztvevőt tanulmányozott azért, hogy jobban megértsék ezt a zavart. Az egyik érdekes eredményük az lett, hogy a barna szemű nők több és mélyebb hangulatváltozást éltek át, mint a világos szeműek.

  4. Erősebben érzed a fájdalmat

  A Pittsburgh-i Egyetem professzora, dr. Inna Belfer kutatása szerint a világos szemű nők képesek több fájdalmat és kényelmetlenséget tolerálni, míg a barna szemű nők sokkal érzékenyebbek lehetnek a fájdalomra.

  A tanulmány, amelyet nők egy kis csoportján végeztek el szülés előtt és után, úgy találta, hogy a sötétebb szemmel rendelkező nők jobban szorongtak és rosszabbul aludtak a fájdalom miatt, emellett nagyobb fájdalomcsökkenést éreztek epidurális fájdalomcsillapítás során - mindez magasabb érzékenységre utal.

  5. Nagyobb az esélyed a vitiligóra

  A vitiligóban szenvedő betegekre jellemző, hogy elveszítik a bőrük melanin tartalmát, ez lassan növekvő, szabálytalan alakú fehér foltokat eredményezhet a bőrön.

  A Coloradói egyetem egyik vizsgálatában körülbelül 3000 embert figyeltek meg vitiligóval, és 13 gént azonosítottak, amelyek a betegség hajlamát mutatják. Megállapították, hogy a betegségben szenvedő emberek között szignifikánsan kevesebben voltak a kék vagy szürke szeműek.

  Bármely életkorban kialakulhat, de leggyakrabban 10 és 30 éves kor között jelenhet meg.

  6. Érzékenyebb lehetsz az alkoholra

  Egy vizsgálatban a kutatók arra jutottak, hogy a sötétebb szemű nők érzékenyebbek lehetnek az alkohollal szemben, emiatt lehet az, hogy kevesebbet iszol egy buliban, mint kék szemű barátnőid. Vagy ugyanannyit, mégis jobban kiüt. Persze lehet, hogy saját tapasztalatod alapján elég sokat tudsz inni, mégis jobb, ha odafigyelsz, mert lehet, hogy valójában sokkal rosszabbul kezeli a szervezeted az alkoholt, mint gondolnád.

   

  BUSTLE


  Megosztom
  Link másolása

  Címlapról ajánljuk

  Címlapról ajánljuk


  LIFE
  Megrázó atrocitás ért néhány magyar influenszert egy budapesti strandon
  Már sehol nem lazíthat nyugodtan az ember?
  Sassy - sassy.hu
  2022. május 18.


  Megosztom
  Link másolása

  „Az előző hétről egy elég kellemetlen és felháborító történetről szeretnék beszámolni”

  – kezdi 24 órán át elérhető Instagram sztoriját Király Lina, a @linaxxpanni oldal egyik influenszere. A lány elmeséli, hogy a múlt héten, amikor strandolni ment Szabó Hédivel és Palkovics Zórával – akiket szintén ismerhetünk a YouTube-ról és az Instagramról – szó szerint zaklatták őket a Palatinuson.

  Elmondása szerint azt már megszokták, hogy az utcán megbámulják őket a férfiak, amikor kamerázzák vagy fotózzák egymást, ez az eset azonban megrázóbb volt. Napozás közben ugyanis arra lettek figyelmesek, hogy egy 70 év körüli bácsi a feneküket fotózza. Erre odamentek hozzá, és megkérték őt, hogy törölje a fotókat, mire az mindent letagadott – viszont látták, hogy a kamera volt megnyitva a telefonján, miközben hívást színlelt.

  Ezután segítséget kértek a Palatinus dolgozóitól, akik azonnal intézkedtek is. Bár ők sem kötelezhették arra a bácsit, hogy mutassa meg a telefonját, arra megkérték, hogy menjen el onnan és hagyja békén a lányokat.

  „Egyszerűen annyira sok zavaró szituáció van, főleg nőként, amikhez egyszerűen hozzászokunk, amiket elfogadunk, és azt hisszük, hogy ez sajnos »normális«, pedig abszolút nem az”

  – vonja le a következtetéseket Lina. Majd hozzáteszi, hogy ha esetleg még egyszer hasonló helyzetbe kerülne, biztosan rendőrt hívna és határozottan fellépne az illető ellen.

  Fotó: Hédinke/YouTube


  Megosztom
  Link másolása

  LIFE
  "Élőben" közvetítette a nevelőapa, ahogy fia barátnője egy tiltott éjszaka után kilóg a házból - anyut kicselezve
  A vicces apa végig a Twitteren "nyomatta", hogyan cselezik ki a tinik anyut. Tízezrek drukkoltak nekik.
  Sassy - sassy.hu
  2022. május 16.


  Megosztom
  Link másolása

  Éljen a tiniszerelem! Legalábbis ezt vallja az a nem szívbajos amerikai apuka, aki egyik reggel gyanús, fehér női sportcsipőcskét talált a házuk előszobájában. A dolog egyértelmű volt, amit viccesen ki is írt a Twitterre:

  "Úgy tűnik, a nevelt fiamnál éjszaka itt aludt egy kislány. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy csempészi ki a házból úgy, hogy a feleségem ne vegye észre most, hogy az egész család ébren van. Várunk..."

  A tweetre nagyon hamar ezrek figyeltek fel, és várták a folytatást. A férfi nem is volt rest, elkezdte vicces folytatásokban közvetíteni az eseményeket.

  "Na most úgy tűnik, a feleségem teljes szombati takarító-üzemmódba kapcsolt. Egyelőre nem vette észre a cuki fehér tornacipőket a bejáratnál. Srácok, itt a ragyogó alkalom!"

  Még lesifotókat is posztolt az elszántan takarító asszonyról. Ekkor már tízezrek várták visszafojtott lélegzettel, hogy a tinik milyen trükkel szabadulnak szorult helyzetükből. Az apuka rátett egy lapáttal. Szavazásra bocsátotta, hogy ki, kinek drukkol: az ifjonti szerelmeseknek vagy "Mama Bear"-nek (szabad fordításban anyaoroszlán). A szerelmesek győztek 63-37 arányban. Amikor valaki rákérdezett a férfinál, hogy miért nem segít a nevelt fiának, frappáns választ adott:

  "Már 18 éves, felnőtt férfi. Csak vállalja szépen a tettei következményeit."

  A sors végül a szerelmeseknek kedvezett. Anyu annyira elfáradt az egész délelőtti takarításban, hogy ledőlt egy-két órára aludni, és ezalatt a kislány teljes nyugalomban, észrevétlenül kislisszanhatott a házból. Az apa így zárta az izgalmas délelőttöt:

  "Győzött az igaz szerelem - ezúttal."

  Nem tudjuk, hogy a srácnak máskor is lesz-e ilyen szerencséje, de hogy a nevelőapukájával máris kifogta a főnyereményt, abban biztosak vagyunk. :)

  PowerfulMind


  Megosztom
  Link másolása


  LIFE
  Alig töltötte be a 18-at a TikTokker lány, már arra kérték, hogy kezdjen pornózni
  A rajongói védelmükbe vették, és azt írták, visszataszító, miket kérnek felnőtt férfiak.
  Sassy - sassy.hu
  2022. május 13.


  Megosztom
  Link másolása

  Charli D'Amelio külföldön elég ismert TikTokker, annak idején táncvideóival lett híres.

  A lány május elején töltötte be a 18. évét, a születésnapját a családjával és barátaival ünnepelte egy bahamai luxusüdülőhelyen.

  A kommentelők egy része azonban illetlenül viselkedett vele, akik arra kérték ugyanis, hogy ha már 18 éves lett, akkor indítson el egy OnlyFans oldalt.

  A Paper Magazine szerint rengetegen írtak neki Twitteren, hogy kezdjen el posztolni felnőtt tartalmakat a platformon. Sok rajongó állt ki azonban Charli mellett, akik aggasztónak találták ezt a jelenséget.

  Azt írták, visszataszító, hogy felnőtt férfiak arra kényszerítenék Charli D'Amelio-t, hogy amint 18 éves lett, regisztráljon az OnlyFans-re.

  – írta az egyik felhasználó. A 18 évest lányt rengeteg rajongó vette védelmébe.

  A lap felhozta példaként a Bhad Bhabie nevű fiatal rappert és internetes sztárt, akit anno ugyanúgy belehajszoltak ebbe. Bhabie nem sokkal azután regisztrált OnlyFansre, hogy elmúlt 18 éves. Ő nemrég 52 millió dollárt keresett egy év alatt.

  Charli D'Amelio viszont valószínűleg nem fog felnőtt tartalmat készíteni.

  @charlidamelio

  ♬ original sound - was fezscandypjs

  Charli D'Amelio 2019-ben indította saját TikTok csatornáját, és 2020 márciusában ő lett az alkalmazás legtöbb követővel rendelkező felhasználója. Jelenleg több mint 140 millió követője van.

  Forrás: Promotions


  Megosztom
  Link másolása


  LIFE
  Videó – Az egész net a pofátlan sirályon röhög, aki rendszeresen besurran csipszet lopni a helyi Tescóba
  Eddig majdnem 140 ezer forintnyi kaját lopott el. Egy szemfüles vásárló vette videóra, és buktatta le.
  Sassy - sassy.hu
  2022. május 17.


  Megosztom
  Link másolása

  A The Sun brit lap számolt be arról a pofátlan sirályról, "aki" Devonban, Paignton település egyik Tescójába jár be rendszeresen nassolnivalót lopni.

  A bolti szarkát (aki sirály) egy éber vásárló, Liam Brown videózta le a telefonjával, aki így számolt be az esetről: "Már sokszor láttam itt ólálkodni, de most egyenesen rárepült a motorháztetőmre, így tudtam, hogy rosszban sántikál. Videózni kezdtem a telefonommal, és ...hát ez bizony tettenérés."

  A videó nem is lehetne egyértelműbb: a sirály óvatosan körbenéz, aztán besettenkenik az automata ajtón, amikor az kinyílik, majd hamarosan kisurran, a csőrében egy zacskó cheddar-sajtos csipsszel.

  A Tesco munkatársai nincsenek meglepve, azt mondják, tudnak a tolvaj sirályról, naponta legalább háromszor lop valamit. Becslésük szerint ebben az évben legalább 300 font (140 ezer forint) értékű kaját csent el. A kedvence a cheddar-sajt, abból mindenféle csipsz jöhet neki.

  A bolt dolgozói és a vezetőség nem veszik nagyon a szívükre, inkább röhögnek rajta. Becenevet is adtak neki: Steven Seagull (a "seagull" magyarul sirályt jelent).


  Megosztom
  Link másolása

  Ajánljuk