LIFE

  Az ördög maga – hogy szúrd ki a pszichopatát, a szociopatát és a nárcit?

  Három személyiségzavar, de sokszor keverjük őket. Egy bennük a közös: NAGYON veszélyesek. Segítünk egy kicsit eligazodni.
  Sassy - sassy.hu
  2021. november 14.


  Megosztom
  Link másolása

  Gonoszság. Sokan ezzel az egyszerű szóval fejezik ki azt, ami a nárcisztikusok, a pszichopaták és a szociopaták lelkében rejtőzik. Tény, hogy amikor egy átlagember találkozik velük, és valamilyen élethelyzetben először látja meg ezeknek az ijesztően torz lelkenek a valódi arcát, az egy sokkoló élmény. Valóban olyan, mintha magával az ördöggel néznénk szembe.

  A szakemberek természetesen nagyon óvatosan, kiterjedt és régóta kutatott, számos nagy merítésű vizsgálattal alátámasztott szempontrendszer alapján diagnosztizálhatják csak az említett személyiségzavarokat. Az NPD (nárcisztikus személyiségzavar) ráadásul nehéz ügy, ugyanis a nárcizmus egy spektrum, ki kevésbé az, ki nagyon, de a teljes személyiségzavar viszonylag kevesekre jellemző. A pszichopátia és a szociopátia pedig csak a köznyelvben élő fogalmak, a szakemberek antiszociális személyiségzavarnak hívják ezeket. Egyébként ezek is egy skálán mozognak. Egyszerűbben: nincs két egyforma nárci vagy pszichopata.

  via GIPHY

  A diagnosztizálás nem is a mi feladatunk, de ezek az emberek – már amelyik nem ül épp börtönben – rettenetesen veszélyesek a jóhiszemű, empatikus embertársaikra.

  Ezért vagy azért, de mindegyikükre jellemző egyfajta ragadozó mentalitás, vagyis az, hogy másokra nem emberként tekintenek, hanem használati tárgyakként, amelyeket pontosan addig tartanak meg, ameddig hasznuk van belőle. Utána gondolkodás nélkül eldobhatják. A szerelmüket, a házastársukat, a családjukat, és igen, a saját gyereküket is.

  A szakemberek szerint mindhárom személyiségzavar kora gyermekkorban alakul ki, de a riasztó jelek csak később mutatkoznak. A pszichopátia már korábban. 15 éves kor alatt már látható, ha egy gyerek lop, csal, állatokat kínoz, más gyerekeket bánt, és láthatóan a megbánásnak a jelét se mutatja (attól, hogy egy gyerek rossz, természetesen még nem lesz pszichopata, a diagnózishoz minden esetben szakember kell).

  A szociopaták szintén hasonló, "rejtőzködő vadállat"-ként viselkednek, de náluk ez általában később jön ki. Fontos különbség, hogy a szakemberek szerint a pszichopaták így születnek, a szociopaták nem.

  Sok esetben nagyon züllött, "leszakadt" közegben nőnek fel, például nyomornegyedekben, gettókban, ahol a bűnözés, az erőszak és a "bandázás" tulajdonképpen túlélési forma. A nárcisztikusoknál is közrejátszhatnak genetikai tényezők, de náluk a kora gyerekkori traumák (általában érzelmileg elérhetetlen szülők, bántalmazottság) okozzák a személyiségtorzulást, és a jelek kora huszonéves korban mutatkoznak meg igazán.

  A pszichopaták és a szociopaták azért nagyon veszélyesek, mert tulajdonképpen hiányzik belőlük minden emberség.

  Nem szeretnek, nem tanulnak és nem szoronganak. A felszínen elbűvölőek lehetnek (főleg a pszichopaták, akár nagyon sokáig), kifejezetten intelligensek, de egyszerűen nincs lelkiismeretük.

  Szinte bármilyen szörnyűséget képesek megtenni másokkal (sajnos sokszor kifejezetten élvezik, ha mást lelkileg vagy testileg szenvedni látnak), és a megbánás, az empátia, a könyörület legkisebb jelét se mutatják, és nem is érzik. A pszichopatáknál agyi képalkotó módszerekkel ki is mutatták, hogy az agyuk máshogy van "bedrótozva", mint az egészséges személyiségű embereknél, tehát az a terület, amely az empátiáért és a lelkiismeretért felelős, sokkal kisebb náluk.

  Az viszont, hogy nem szoronganak, sokszor előnyükre is válhat: ha nem lesz belőlük sorozatgyilkos (a hírhedt, amerikai Ted Bundy ilyen volt), például kifejezetten jó vállalatvezetők, sebészek, politikusok lehetnek. A stressz szinte teljes hiánya ugyanis valóságos gépekké teszi őket, ezért kiválóak az olyan munkákban, ahol az érzelmeket ki kell kapcsolni, és kőkeményen csak a feladatra kell koncentrálni.

  A nárcisztikusok (nárcik) ennél kissé árnyaltabbak, de sajnos velük is földi pokol az élet. Ők nagyon is képesek a szégyenérzetre, és szoronganak is, és ezt grandiózus "ál-személyiséggel" kompenzálják. A nárci lényege, hogy kívülről táplálkozik, tehát állandó figyelemre, megerősítésre, ajnározásra vágyik.

  Sajnos empátiája neki sincs, nem érdekli, kin trappol át, kit használ fel és kit dob el, mint egy használt papírpoharat, ameddig az őt éltető, lelki "ellátmányát" megkapja.

  via GIPHY

  Rendkívül manipulatív, az érzelmi zsarolás, a hízelgés, a csenddel verés, az önsajnálat, a hazudozás, a rágalmazás, mások arrogáns lekicsinylése, terrorizálása és a könyörtelen bosszú mind az eszköztárukhoz tartozik. Rájuk jellemző az is, hogy képtelenek kontrollálni az indulataikat. Ha nem kapják meg, amit akarnak, tipikus nárcisztikus dührohamot kapnak, amihez képest az égszakadás-földindulás szinte semmiség.

  Azt sem árt tudni, hogy minden pszichopata nárcisztikus, de nem minden nárci pszichopata.

  Mivel terápiára nem járnak – kivéve, ha a bíró rendeli el valamilyen bűncselekmény kapcsán –,és egyébként is "gyógyíthatatlanok", gyakorlatilag szabadon rombolnak a társadalomban. Összetört életek, elcsaklizott pénzek, átvert emberek, magukra hagyott gyerekek szegélyezik az útjukat.

  Egyet tehetünk ellenük: időben kiszúrjuk őket. Mint említettük, az elején, amikor meg akarnak minket fogni, kifejezetten elbűvölőek lehetnek, de ennek ne dőljünk be. Ha azt érezzük, hogy valaki túl gyorsan ránk zúdul, túl szép, hogy igaz legyen, álmaink nőjének/pasijának tűnik, lassítsunk, és nagyon figyeljünk.

  Adjunk időt, hogy igazán megismerjük. Hogy bánik azokkal az emberekkel, akikhez semmi érdeke nem fűződik? Hogyan beszél másokról? Milyen a viszonya a családjával, a kollégáival? Könnyen kijön-e a sodrából?

  Nem csinál nagy ügyet abból, ha megszeg egy szabályt, akár esetleg törvényt (ez kis dolgokban is megnyilvánulhat, például autóvezetésnél)? Képes-e áldozatot hozni azokért, akiket szeret, invesztál-e a kapcsolataiba (tettekkel, nem pénzzel), vagy csak elvesz? Fontos-e neki, hogy mindig tökéletesnek tűnjön kifelé, törekszik-e az állandó kontrollra, szereti-e, ha állandóan a középpontban van, ha csak őt fényezi mindenki? És hogy viseli, ha valamiben nemet mondasz neki? Lehet vele egészségesen vitatkozni? Tud bocsánatot kérni?

  Ha a fentiekre figyelsz, és pár hét, hónap után aggasztó viselkedési mintázatokat látsz kirajzolódni, ne is törődj azzal, hogy eldöntsd, nárcival, pszichopatával vagy szociopatával van-e dolgod. Hallgass az intuíciódra, a józan ítélőképességedre, és fuss. Ahogy csak a lábad bírja.

  MedCircle


  Megosztom
  Link másolása

  AJÁNLJUK
  Címlapról ajánljuk

  Címlapról ajánljuk


  LIFE
  Ebben a három csillagjegyben nem lehet megbízni
  Ne áruld el nekik a titkaidat!

  Megosztom
  Link másolása

  Sokszor hallhatjuk, hogy egy kapcsolatban nincs fontosabb dolog a bizalomnál – és ez nemcsak a párkapcsolatokra, hanem a baráti viszonyokra, sőt még a családtagokra is igaz. Azt viszont, főleg a mai világban, már elég nehéz eldönteni, hogy megbízhatunk-e a másikban vagy sem. Nos, ha nagyon tanácstalanok vagyunk, akkor érdemes lehet az asztrológiához fordulni: az egyes csillagjegyek ugyanis gyakran hordoznak hasonló személyiségjegyeket, így ez jó kiindulópontot jelenthet.

  A következőkben a három legkedvégé megbízható állatövi jegyet mutatjuk be: ha épp valamelyikükkel van dolgod, akkor érdemes jól átgondolni, hogy mit osztasz meg vele!

  3. Kos

  A kosoknak van egyfajta természetes ambíciójuk a sikerre, azaz: egy belső tűz hajtja őket, hogy mindig, mindenben a legjobbak legyenek. Ez egyben azt is jelenti, hogy tűi őket a versenyszellem, így semmi és senki nem állhat az útjukba, ha éppen el akarnak érni valamit. Ha valaki mégis megpróbálja, akkor azt piszkos eszközökkel is képesek félreállítani.

  2. Ikrek

  Az Ikrek jegy szülötteire az jellemző leginkább, hogy nagyon szociálisak, imádnak társaságban lenni és népszerűek is. Emiatt persze könnyen be is olvadnak bármilyen társaságba, ami azt is jelenti, hogy állandó változtatgatják a véleményüket és a hangulatukat. Éppen ezért igen nehéz olvasni bennük: soha nem tudhatjuk, hogy igazából mire gondolnak. Tehát, ha valamilyen fontos kérdésben bíznád magad egy Ikrek jegyűre, gondold át újra!

  1. Nyilas

  A nyitott, barátságos, közvetlen Nyilas egyfolytában csapong. Hajlamos gyakran váltogatni a baráti társaságait, a karrierjét, sőt, még a lakhelyét is – ez teszi őket igazán egyedivé. Ugyanakkor, ha az élet nagy dolgairól van szó, kissé hajlamosak könnyelműnek lenni. Gyakran beleütik az orrukat mások dolgába és nem képesek titkot sem tartani. És bár az ember minden helyzetben számíthat rájuk, a titkait biztosan nem fogják megtartani.


  Megosztom
  Link másolása

  Ajánljuk
  LIFE
  Kiborultak a netezők az esküvői videón, amelyen a szertartás elején a szomszéd hangosan elkezdi nyírni a füvet
  Az ifjú pár a saját hangját se hallotta, a szomszédasszony meg csak zúgatta a fűnyírót.
  Sassy - sassy.hu
  2022. június 16.


  Megosztom
  Link másolása

  Alaposan felháborította a TikTok és a Reddit népét az az esküvői videó, amelyet egy elkeseredett menyasszony posztolt - számol be róla a YourTango. A fiatal nő elmondása szerint vőlegényével úgy döntött, hogy a szertartást a házuk előtti, hatalmas előkertben tartják meg. Arrafelé nincsenek kerítések, így a szomszédok is láthatták, amint a ház előtti napokban előkészítik a ceremóniát, a virágfüzér-kaput és a székeket a vendégeknek.

  Ezért sokkolta annyira a násznépet és természetesen a házasulókat, amikor abban a percben, hogy a menyasszony romantikus zene kíséretében odasétált a vőlegényéhez és a paphoz, a szomszéd házban lakó nő teljes erőből felzúgatta a fűnyírógépet, és elkezdte nyírni a háza előtti pázsitot.

  "Az egész esküvői ceremónia alatt folytatta. A saját házassági eskünket se hallottuk tőle. És jól tudta, mit csinál, pár méterre volt tőlünk, látta, hogy épp esküvő zajlik. Nem mentem oda, mert féltem, hogy lecsapom, és nem akartam ezzel elrontani az eküvőm napját. Na nem mintha nem romlott volna el így is" - panaszolta az ara.

  A kommentelők többsége felháborodott.

  "Kiben van ennyi rosszindulat, hogy ilyet csináljon? Nem bírta ki azt az egy órát? Elképesztő, milyen undorító emberek vannak."

  "Szándékosan tönkretenni valakinek az esküvőjét...aljas húzás. Nézni is rossz."

  De akadta olyanok is, akik az ifjú párt hibáztatták. Szerintük nem volt jó ötlet otthon tartani az esküvőt, vannak erre elkerített helyek, ahol senki sem zavarja őket. Mások szerint pedig a szomszédasszonynak is van igazsága: talán elfoglalt ember, aki nem igazíthatja a napi teendőit és a ház körüli munkáit a szomszéd esküvőjéhez.

  @vampyyric some people are so miserable #karen #wedding #weddingruined #ruines #SlurpeeRun #karens #karensgoingwild #karensoftiktok #fyp #fypシ ♬ Jiggle Jiggle - Duke & Jones & Louis Theroux


  Megosztom
  Link másolása

  Ajánljuk

  LIFE
  „Önző, gazdag ribancnak neveztek” – Gyűlöletcunami zúdult az anyára, aki megválasztja ötödik babája nemét
  A tévésztár négy fia után kislányt akar ötödiknek. Az orvosok segítségét kérte.
  Sassy - sassy.hu
  2022. június 21.


  Megosztom
  Link másolása

  A 34 éves brit tévésztár, Danielle Lloyd álmában sem gondolta, mit szabadít el, amikor nyilvánosan felvállalta, hogy párjával Kaliforniába utaznak ötödik gyerekük megfogantatására, ugyanis úgynevezett “nemválasztó” orvosi beavatkozással garantáltan kislányt akarnak. Danielle üzenetek ezreit kapta a Twitteren és az Instagramon, és elmondása szerint korántsem kedveseket. Főleg olyan nők támadtak rá, akiknek nem sikerül teherbe esniük.

  “Visszataszító, önző, gazdag ribancnak neveztek, akinek inkább hálásnak kellene lennie, hogy van négy gyönyörű fia” – mesélte Danielle.

  Előző házasságából tényleg van három, mostani párjával, Michael O’Neill-lel pedig egy negyedik fia.

  “Olyan mély vágy él bennem egy kislány után, hogy nem tudok neki ellenállni. Én imádtam az anyámat, miért ne lehetne az én kislányomnak is egy hasonló kötődése?” – kérdezi az egykori modell.

  A nemválasztó megtermékenyítés Nagy-Britanniában illegális, Amerikában viszont milliárdos biznisz. Tény, hogy a dolog nem olcsó mulatság. Egyetlen beavatkozás 12 ezer fontba, azaz több mint 4 millió forintba kerül, és ez csak egy “kör” – valószínűleg többször kell próbálkozni.

  Daily Mail


  Megosztom
  Link másolása

  Ajánljuk

  LIFE
  Videó - Családi tömegverekedés tört ki egy szülinapi bulin egy e-cigiért
  Az 50. születésnap hatalmas családi verekedésben tört ki.

  Megosztom
  Link másolása

  A családi összejöveteleken gyakran tör ki veszekedés, azonban ez a brit család most mindenen túltett. Egy e-cigi miatt hatalmas verekedésbe fulladt a szülinapi buli - számolt be róla a Sun.

  Lisa Keegan éppen 50. születésnapját az ünnepelte családja és ismerősei körében, amikor kitört a dráma. A 40 éves barátja, Adam elvette az e-cigarettáját az egyik tinédzsertől.

  Lisa lányának barátja, az 52 éves Tony ezután a segítségére sietett, a vita pedig elfajult és kitört a pokol.

  A drámai felvételeken látszik, ahogy a két férfi részegen a földön kapálózik, miközben próbálják megütni egymást.

  A születésnapos Lisa ezután közbelépett, hogy szétválassza a párt, csakhogy Tony véletlenül őt is megütötte.

  Hallani lehet, a videón, ahogy azt kiabálja, hogy "nem, te bántalmazol engem", mielőtt a lánya, Colleen elesik egy székben. A dühös Lisanak ezután sikerül szétválasztania a verekedőket, de a feldühödött Tony ekkor megragad egy széket, hogy riválisára szegezze.

  Az őrületes videó itt tekinthető meg.

  Végül a helyi rendőrség sietett a helyszínre, hogy megállítsa a zűrzavart.

  „Csak egyszer vagy 50 éves, és ezt a születésnapot biztosan nem fogom elfelejteni! Káosz volt”

  - nyilatkozta Lisa az eset után bulijáról.


  Megosztom
  Link másolása

  Ajánljuk