LIFE

  Az ördög maga – hogy szúrd ki a pszichopatát, a szociopatát és a nárcit?

  Három személyiségzavar, de sokszor keverjük őket. Egy bennük a közös: NAGYON veszélyesek. Segítünk egy kicsit eligazodni.
  Sassy - sassy.hu
  2021. november 14.


  Megosztom
  Link másolása

  Gonoszság. Sokan ezzel az egyszerű szóval fejezik ki azt, ami a nárcisztikusok, a pszichopaták és a szociopaták lelkében rejtőzik. Tény, hogy amikor egy átlagember találkozik velük, és valamilyen élethelyzetben először látja meg ezeknek az ijesztően torz lelkenek a valódi arcát, az egy sokkoló élmény. Valóban olyan, mintha magával az ördöggel néznénk szembe.

  A szakemberek természetesen nagyon óvatosan, kiterjedt és régóta kutatott, számos nagy merítésű vizsgálattal alátámasztott szempontrendszer alapján diagnosztizálhatják csak az említett személyiségzavarokat. Az NPD (nárcisztikus személyiségzavar) ráadásul nehéz ügy, ugyanis a nárcizmus egy spektrum, ki kevésbé az, ki nagyon, de a teljes személyiségzavar viszonylag kevesekre jellemző. A pszichopátia és a szociopátia pedig csak a köznyelvben élő fogalmak, a szakemberek antiszociális személyiségzavarnak hívják ezeket. Egyébként ezek is egy skálán mozognak. Egyszerűbben: nincs két egyforma nárci vagy pszichopata.

  via GIPHY

  A diagnosztizálás nem is a mi feladatunk, de ezek az emberek – már amelyik nem ül épp börtönben – rettenetesen veszélyesek a jóhiszemű, empatikus embertársaikra.

  Ezért vagy azért, de mindegyikükre jellemző egyfajta ragadozó mentalitás, vagyis az, hogy másokra nem emberként tekintenek, hanem használati tárgyakként, amelyeket pontosan addig tartanak meg, ameddig hasznuk van belőle. Utána gondolkodás nélkül eldobhatják. A szerelmüket, a házastársukat, a családjukat, és igen, a saját gyereküket is.

  A szakemberek szerint mindhárom személyiségzavar kora gyermekkorban alakul ki, de a riasztó jelek csak később mutatkoznak. A pszichopátia már korábban. 15 éves kor alatt már látható, ha egy gyerek lop, csal, állatokat kínoz, más gyerekeket bánt, és láthatóan a megbánásnak a jelét se mutatja (attól, hogy egy gyerek rossz, természetesen még nem lesz pszichopata, a diagnózishoz minden esetben szakember kell).

  A szociopaták szintén hasonló, "rejtőzködő vadállat"-ként viselkednek, de náluk ez általában később jön ki. Fontos különbség, hogy a szakemberek szerint a pszichopaták így születnek, a szociopaták nem.

  Sok esetben nagyon züllött, "leszakadt" közegben nőnek fel, például nyomornegyedekben, gettókban, ahol a bűnözés, az erőszak és a "bandázás" tulajdonképpen túlélési forma. A nárcisztikusoknál is közrejátszhatnak genetikai tényezők, de náluk a kora gyerekkori traumák (általában érzelmileg elérhetetlen szülők, bántalmazottság) okozzák a személyiségtorzulást, és a jelek kora huszonéves korban mutatkoznak meg igazán.

  A pszichopaták és a szociopaták azért nagyon veszélyesek, mert tulajdonképpen hiányzik belőlük minden emberség.

  Nem szeretnek, nem tanulnak és nem szoronganak. A felszínen elbűvölőek lehetnek (főleg a pszichopaták, akár nagyon sokáig), kifejezetten intelligensek, de egyszerűen nincs lelkiismeretük.

  Szinte bármilyen szörnyűséget képesek megtenni másokkal (sajnos sokszor kifejezetten élvezik, ha mást lelkileg vagy testileg szenvedni látnak), és a megbánás, az empátia, a könyörület legkisebb jelét se mutatják, és nem is érzik. A pszichopatáknál agyi képalkotó módszerekkel ki is mutatták, hogy az agyuk máshogy van "bedrótozva", mint az egészséges személyiségű embereknél, tehát az a terület, amely az empátiáért és a lelkiismeretért felelős, sokkal kisebb náluk.

  Az viszont, hogy nem szoronganak, sokszor előnyükre is válhat: ha nem lesz belőlük sorozatgyilkos (a hírhedt, amerikai Ted Bundy ilyen volt), például kifejezetten jó vállalatvezetők, sebészek, politikusok lehetnek. A stressz szinte teljes hiánya ugyanis valóságos gépekké teszi őket, ezért kiválóak az olyan munkákban, ahol az érzelmeket ki kell kapcsolni, és kőkeményen csak a feladatra kell koncentrálni.

  A nárcisztikusok (nárcik) ennél kissé árnyaltabbak, de sajnos velük is földi pokol az élet. Ők nagyon is képesek a szégyenérzetre, és szoronganak is, és ezt grandiózus "ál-személyiséggel" kompenzálják. A nárci lényege, hogy kívülről táplálkozik, tehát állandó figyelemre, megerősítésre, ajnározásra vágyik.

  Sajnos empátiája neki sincs, nem érdekli, kin trappol át, kit használ fel és kit dob el, mint egy használt papírpoharat, ameddig az őt éltető, lelki "ellátmányát" megkapja.

  via GIPHY

  Rendkívül manipulatív, az érzelmi zsarolás, a hízelgés, a csenddel verés, az önsajnálat, a hazudozás, a rágalmazás, mások arrogáns lekicsinylése, terrorizálása és a könyörtelen bosszú mind az eszköztárukhoz tartozik. Rájuk jellemző az is, hogy képtelenek kontrollálni az indulataikat. Ha nem kapják meg, amit akarnak, tipikus nárcisztikus dührohamot kapnak, amihez képest az égszakadás-földindulás szinte semmiség.

  Azt sem árt tudni, hogy minden pszichopata nárcisztikus, de nem minden nárci pszichopata.

  Mivel terápiára nem járnak – kivéve, ha a bíró rendeli el valamilyen bűncselekmény kapcsán –,és egyébként is "gyógyíthatatlanok", gyakorlatilag szabadon rombolnak a társadalomban. Összetört életek, elcsaklizott pénzek, átvert emberek, magukra hagyott gyerekek szegélyezik az útjukat.

  Egyet tehetünk ellenük: időben kiszúrjuk őket. Mint említettük, az elején, amikor meg akarnak minket fogni, kifejezetten elbűvölőek lehetnek, de ennek ne dőljünk be. Ha azt érezzük, hogy valaki túl gyorsan ránk zúdul, túl szép, hogy igaz legyen, álmaink nőjének/pasijának tűnik, lassítsunk, és nagyon figyeljünk.

  Adjunk időt, hogy igazán megismerjük. Hogy bánik azokkal az emberekkel, akikhez semmi érdeke nem fűződik? Hogyan beszél másokról? Milyen a viszonya a családjával, a kollégáival? Könnyen kijön-e a sodrából?

  Nem csinál nagy ügyet abból, ha megszeg egy szabályt, akár esetleg törvényt (ez kis dolgokban is megnyilvánulhat, például autóvezetésnél)? Képes-e áldozatot hozni azokért, akiket szeret, invesztál-e a kapcsolataiba (tettekkel, nem pénzzel), vagy csak elvesz? Fontos-e neki, hogy mindig tökéletesnek tűnjön kifelé, törekszik-e az állandó kontrollra, szereti-e, ha állandóan a középpontban van, ha csak őt fényezi mindenki? És hogy viseli, ha valamiben nemet mondasz neki? Lehet vele egészségesen vitatkozni? Tud bocsánatot kérni?

  Ha a fentiekre figyelsz, és pár hét, hónap után aggasztó viselkedési mintázatokat látsz kirajzolódni, ne is törődj azzal, hogy eldöntsd, nárcival, pszichopatával vagy szociopatával van-e dolgod. Hallgass az intuíciódra, a józan ítélőképességedre, és fuss. Ahogy csak a lábad bírja.

  MedCircle


  Megosztom
  Link másolása

  Címlapról ajánljuk

  Címlapról ajánljuk


  LIFE
  Megrázó atrocitás ért néhány magyar influenszert egy budapesti strandon
  Már sehol nem lazíthat nyugodtan az ember?
  Sassy - sassy.hu
  2022. május 18.


  Megosztom
  Link másolása

  „Az előző hétről egy elég kellemetlen és felháborító történetről szeretnék beszámolni”

  – kezdi 24 órán át elérhető Instagram sztoriját Király Lina, a @linaxxpanni oldal egyik influenszere. A lány elmeséli, hogy a múlt héten, amikor strandolni ment Szabó Hédivel és Palkovics Zórával – akiket szintén ismerhetünk a YouTube-ról és az Instagramról – szó szerint zaklatták őket a Palatinuson.

  Elmondása szerint azt már megszokták, hogy az utcán megbámulják őket a férfiak, amikor kamerázzák vagy fotózzák egymást, ez az eset azonban megrázóbb volt. Napozás közben ugyanis arra lettek figyelmesek, hogy egy 70 év körüli bácsi a feneküket fotózza. Erre odamentek hozzá, és megkérték őt, hogy törölje a fotókat, mire az mindent letagadott – viszont látták, hogy a kamera volt megnyitva a telefonján, miközben hívást színlelt.

  Ezután segítséget kértek a Palatinus dolgozóitól, akik azonnal intézkedtek is. Bár ők sem kötelezhették arra a bácsit, hogy mutassa meg a telefonját, arra megkérték, hogy menjen el onnan és hagyja békén a lányokat.

  „Egyszerűen annyira sok zavaró szituáció van, főleg nőként, amikhez egyszerűen hozzászokunk, amiket elfogadunk, és azt hisszük, hogy ez sajnos »normális«, pedig abszolút nem az”

  – vonja le a következtetéseket Lina. Majd hozzáteszi, hogy ha esetleg még egyszer hasonló helyzetbe kerülne, biztosan rendőrt hívna és határozottan fellépne az illető ellen.

  Fotó: Hédinke/YouTube


  Megosztom
  Link másolása

  LIFE
  "Élőben" közvetítette a nevelőapa, ahogy fia barátnője egy tiltott éjszaka után kilóg a házból - anyut kicselezve
  A vicces apa végig a Twitteren "nyomatta", hogyan cselezik ki a tinik anyut. Tízezrek drukkoltak nekik.
  Sassy - sassy.hu
  2022. május 16.


  Megosztom
  Link másolása

  Éljen a tiniszerelem! Legalábbis ezt vallja az a nem szívbajos amerikai apuka, aki egyik reggel gyanús, fehér női sportcsipőcskét talált a házuk előszobájában. A dolog egyértelmű volt, amit viccesen ki is írt a Twitterre:

  "Úgy tűnik, a nevelt fiamnál éjszaka itt aludt egy kislány. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy csempészi ki a házból úgy, hogy a feleségem ne vegye észre most, hogy az egész család ébren van. Várunk..."

  A tweetre nagyon hamar ezrek figyeltek fel, és várták a folytatást. A férfi nem is volt rest, elkezdte vicces folytatásokban közvetíteni az eseményeket.

  "Na most úgy tűnik, a feleségem teljes szombati takarító-üzemmódba kapcsolt. Egyelőre nem vette észre a cuki fehér tornacipőket a bejáratnál. Srácok, itt a ragyogó alkalom!"

  Még lesifotókat is posztolt az elszántan takarító asszonyról. Ekkor már tízezrek várták visszafojtott lélegzettel, hogy a tinik milyen trükkel szabadulnak szorult helyzetükből. Az apuka rátett egy lapáttal. Szavazásra bocsátotta, hogy ki, kinek drukkol: az ifjonti szerelmeseknek vagy "Mama Bear"-nek (szabad fordításban anyaoroszlán). A szerelmesek győztek 63-37 arányban. Amikor valaki rákérdezett a férfinál, hogy miért nem segít a nevelt fiának, frappáns választ adott:

  "Már 18 éves, felnőtt férfi. Csak vállalja szépen a tettei következményeit."

  A sors végül a szerelmeseknek kedvezett. Anyu annyira elfáradt az egész délelőtti takarításban, hogy ledőlt egy-két órára aludni, és ezalatt a kislány teljes nyugalomban, észrevétlenül kislisszanhatott a házból. Az apa így zárta az izgalmas délelőttöt:

  "Győzött az igaz szerelem - ezúttal."

  Nem tudjuk, hogy a srácnak máskor is lesz-e ilyen szerencséje, de hogy a nevelőapukájával máris kifogta a főnyereményt, abban biztosak vagyunk. :)

  PowerfulMind


  Megosztom
  Link másolása


  LIFE
  Alig töltötte be a 18-at a TikTokker lány, már arra kérték, hogy kezdjen pornózni
  A rajongói védelmükbe vették, és azt írták, visszataszító, miket kérnek felnőtt férfiak.
  Sassy - sassy.hu
  2022. május 13.


  Megosztom
  Link másolása

  Charli D'Amelio külföldön elég ismert TikTokker, annak idején táncvideóival lett híres.

  A lány május elején töltötte be a 18. évét, a születésnapját a családjával és barátaival ünnepelte egy bahamai luxusüdülőhelyen.

  A kommentelők egy része azonban illetlenül viselkedett vele, akik arra kérték ugyanis, hogy ha már 18 éves lett, akkor indítson el egy OnlyFans oldalt.

  A Paper Magazine szerint rengetegen írtak neki Twitteren, hogy kezdjen el posztolni felnőtt tartalmakat a platformon. Sok rajongó állt ki azonban Charli mellett, akik aggasztónak találták ezt a jelenséget.

  Azt írták, visszataszító, hogy felnőtt férfiak arra kényszerítenék Charli D'Amelio-t, hogy amint 18 éves lett, regisztráljon az OnlyFans-re.

  – írta az egyik felhasználó. A 18 évest lányt rengeteg rajongó vette védelmébe.

  A lap felhozta példaként a Bhad Bhabie nevű fiatal rappert és internetes sztárt, akit anno ugyanúgy belehajszoltak ebbe. Bhabie nem sokkal azután regisztrált OnlyFansre, hogy elmúlt 18 éves. Ő nemrég 52 millió dollárt keresett egy év alatt.

  Charli D'Amelio viszont valószínűleg nem fog felnőtt tartalmat készíteni.

  @charlidamelio

  ♬ original sound - was fezscandypjs

  Charli D'Amelio 2019-ben indította saját TikTok csatornáját, és 2020 márciusában ő lett az alkalmazás legtöbb követővel rendelkező felhasználója. Jelenleg több mint 140 millió követője van.

  Forrás: Promotions


  Megosztom
  Link másolása

  Ajánljuk

  LIFE
  Videó – Az egész net a pofátlan sirályon röhög, aki rendszeresen besurran csipszet lopni a helyi Tescóba
  Eddig majdnem 140 ezer forintnyi kaját lopott el. Egy szemfüles vásárló vette videóra, és buktatta le.
  Sassy - sassy.hu
  2022. május 17.


  Megosztom
  Link másolása

  A The Sun brit lap számolt be arról a pofátlan sirályról, "aki" Devonban, Paignton település egyik Tescójába jár be rendszeresen nassolnivalót lopni.

  A bolti szarkát (aki sirály) egy éber vásárló, Liam Brown videózta le a telefonjával, aki így számolt be az esetről: "Már sokszor láttam itt ólálkodni, de most egyenesen rárepült a motorháztetőmre, így tudtam, hogy rosszban sántikál. Videózni kezdtem a telefonommal, és ...hát ez bizony tettenérés."

  A videó nem is lehetne egyértelműbb: a sirály óvatosan körbenéz, aztán besettenkenik az automata ajtón, amikor az kinyílik, majd hamarosan kisurran, a csőrében egy zacskó cheddar-sajtos csipsszel.

  A Tesco munkatársai nincsenek meglepve, azt mondják, tudnak a tolvaj sirályról, naponta legalább háromszor lop valamit. Becslésük szerint ebben az évben legalább 300 font (140 ezer forint) értékű kaját csent el. A kedvence a cheddar-sajt, abból mindenféle csipsz jöhet neki.

  A bolt dolgozói és a vezetőség nem veszik nagyon a szívükre, inkább röhögnek rajta. Becenevet is adtak neki: Steven Seagull (a "seagull" magyarul sirályt jelent).


  Megosztom
  Link másolása

  Ajánljuk