LIFE

  Aki "rendben van" – a kutatások szerint ilyen a mentálisan egészséges ember

  A kutatók egy listát állítottak össze. Ahány pipa, annyira vagy egyben mentálisan. Nézd meg, rád hány állítás igaz.
  Sassy - sassy.hu
  2021. november 17.


  Megosztom
  Link másolása

  Mentális egészség-index. Valahogy így lehetne lefordítani azt a több összetevős listát, amelyet pszichológusok állítottak össze több, nagy merítéses kutatás alapján. Tulajdonképpen azokat a személyiségjegyeket gyűjtötték össze, amelyek a mentálisan egészséges, önazonos, "integrált", tehát lelkileg stabil, jól összerakott embereket jellemzik.

  Ez nincs összefüggésben azzal, hogy valakinek milyen gyerekkori (vagy későbbi) traumák voltak az életében.

  Egy sokat szenvedett ember is fejlődhet, lehet "egyben", míg egy zökkenőmentesebb életet élő egyén is lehet súlyosan sérült.

  Mindenesetre a mentális egészség-lista jó sorvezető lehet, ha tudni akarjuk, mire kell törekednünk ahhoz, hogy teljes életet éljünk, és jól érezzük magunkat a bőrünkben.

  A pszichológiai egészségről szóló tanulmány a Journal of Personality and Social Psychology című szaklapban jelent meg, több nemzetközi szaktekintély és kutató tollából. A kutatás, amely a megállapítások mögött áll, nagyon kiterjedt és bonyolult, de ha tömöríteni kellene, a pszichológusok egy négy pontból álló listával álltak elő. Vagyis négy olyan (átfogó) személyiségjegy van, amely a mentálisan egészséges embereket jellemzi.

  #1 Nyitottság

  Ez tulajdonképpen a saját és a velünk kapcsolatba kerülő emebrek érzései iránt tanúsított nyitottságunkat jelenti. Vagyis önreflexiót és empátiát. Mennyire vagyunk képesek szembenézni az érzéseinkkel (egyáltalán felismerni, definiálni azokat), és azután megélni őket, különféle elterelő mechanizmusok (elfojtás, tagadás) helyett. És mennyire ismerjük fel mások érzéseit, fogadjuk el, hogy ami bennük végbemegy, az az ő igazságuk, és ezért nincs jogunk megkérdőjelezni, és mennyire érezzük át mi magunk is az ő esetleges fájdalmukat, szégyenérzetüket, félelmüket, vagy épp örömüket, felszabadultságukat.

  via GIPHY

  #2 Pozitivitás

  Nem abban a mára már közhelynek számító, és egy kicsit félrevezető értelemben, ahogy gondoljuk. A "mindig, mindent láss pozitívan", "csak mosolyogj" mantrák csak felszínes megoldások, sőt ártalmasak is lehetnek. Az igazi pozitivitás abban rejlik, mennyire képes valaki meglátni, felismerni és értékelni a pozitív érzéseket (önmagában és másokban), felfogni a jó dolgokat az életben, még ha azok nem is feltűnőek. Ehhez is kell kifelé fordulás, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy a rossz dolgokat nem látjuk, nem akarjuk észrevenni. Sőt, egy egészséges személyiség a rosszal is szembenéz, elfogadja, megéli, és ezáltal fel is dolgozza.

  #3 Őszinteség

  Ez természetesen nemcsak azt jelenti, hogy egy mentálisan egészséges ember nem hazudozik. A füllentés mindenkivel előfordul, de ha mintázattá válik, az már személyiségzavarra utal. Az őszinteség inkább egyfajta "becsületességet" jelent. Vagyis azt, hogy az egyén tettei és szavai összhangban állnak egymással (állja a szavát), van belső tartása (ha úgy tetszik, morálja, értékrendje), az érzéseiről képes őszintén kommunikálni, és a másik embert is nyitottan, megértően fogadni.

  via GIPHY

  #4 Nyugalom

  Vagyis összeszedettség, kiegyensúlyozottság. Nem passzivitást értünk rajta, nem kell "tejbetöknek" lenni. Ám a pszichológiai egészséghez hozzátartozik, hogy a mérgező emberi érzések és viselkedésformák (neurózis, szorongás, indulatkezelési problémák, düh, agresszió, depresszió, impulzivitás, sérülékenység) viszonylag alacsony szinten vannak jelen a személyiségben. A kutatók ezt a kérdéskört vizsgálták a legmélyrehatóbban, hiszen a fent felsorolt, negatív mintázatok egyike-másika valamilyen szinten minden emberben megvannak (senki sem angyal), és természetesen itt ütköznek ki a leghamarabb a komoly személyiségzavarok is, mint a nárcizmus, a pszichopátia és a szociopátia.

  via GIPHY

  A kutatók azonban azt mondják: nem kell megijedni, ha a neurózis, agresszió vagy düh olykor megjelennek a személyiségünkben. Ha nem uralkodik el az életvezetésünkön, és felismerjük ezeket a hibákat, nagyon hatásosan ki tudjuk ezeket küszöbölni (akár szakember segítségével is). Ahogyan az összes, felsorolt, négy "összetevőn" is tudunk dolgozni.

  Akiben ugyanis a fenti négy személysiégjegy magas szinten megvan, az a kutatások szerint egyértelműen elégedettebb, erősebb, életvidámabb és alkalmazkodóbb, mint mások. És ezáltal az életet is "fullosabban", sokszínűbben, vagyis boldogabban tudja megélni.

  Psychology Today Fotó: Pexels


  Megosztom
  Link másolása

  AJÁNLJUK
  Címlapról ajánljuk

  Címlapról ajánljuk


  LIFE
  Ebben a három csillagjegyben nem lehet megbízni
  Ne áruld el nekik a titkaidat!

  Megosztom
  Link másolása

  Sokszor hallhatjuk, hogy egy kapcsolatban nincs fontosabb dolog a bizalomnál – és ez nemcsak a párkapcsolatokra, hanem a baráti viszonyokra, sőt még a családtagokra is igaz. Azt viszont, főleg a mai világban, már elég nehéz eldönteni, hogy megbízhatunk-e a másikban vagy sem. Nos, ha nagyon tanácstalanok vagyunk, akkor érdemes lehet az asztrológiához fordulni: az egyes csillagjegyek ugyanis gyakran hordoznak hasonló személyiségjegyeket, így ez jó kiindulópontot jelenthet.

  A következőkben a három legkedvégé megbízható állatövi jegyet mutatjuk be: ha épp valamelyikükkel van dolgod, akkor érdemes jól átgondolni, hogy mit osztasz meg vele!

  3. Kos

  A kosoknak van egyfajta természetes ambíciójuk a sikerre, azaz: egy belső tűz hajtja őket, hogy mindig, mindenben a legjobbak legyenek. Ez egyben azt is jelenti, hogy tűi őket a versenyszellem, így semmi és senki nem állhat az útjukba, ha éppen el akarnak érni valamit. Ha valaki mégis megpróbálja, akkor azt piszkos eszközökkel is képesek félreállítani.

  2. Ikrek

  Az Ikrek jegy szülötteire az jellemző leginkább, hogy nagyon szociálisak, imádnak társaságban lenni és népszerűek is. Emiatt persze könnyen be is olvadnak bármilyen társaságba, ami azt is jelenti, hogy állandó változtatgatják a véleményüket és a hangulatukat. Éppen ezért igen nehéz olvasni bennük: soha nem tudhatjuk, hogy igazából mire gondolnak. Tehát, ha valamilyen fontos kérdésben bíznád magad egy Ikrek jegyűre, gondold át újra!

  1. Nyilas

  A nyitott, barátságos, közvetlen Nyilas egyfolytában csapong. Hajlamos gyakran váltogatni a baráti társaságait, a karrierjét, sőt, még a lakhelyét is – ez teszi őket igazán egyedivé. Ugyanakkor, ha az élet nagy dolgairól van szó, kissé hajlamosak könnyelműnek lenni. Gyakran beleütik az orrukat mások dolgába és nem képesek titkot sem tartani. És bár az ember minden helyzetben számíthat rájuk, a titkait biztosan nem fogják megtartani.


  Megosztom
  Link másolása

  Ajánljuk
  LIFE
  Kiborultak a netezők az esküvői videón, amelyen a szertartás elején a szomszéd hangosan elkezdi nyírni a füvet
  Az ifjú pár a saját hangját se hallotta, a szomszédasszony meg csak zúgatta a fűnyírót.
  Sassy - sassy.hu
  2022. június 16.


  Megosztom
  Link másolása

  Alaposan felháborította a TikTok és a Reddit népét az az esküvői videó, amelyet egy elkeseredett menyasszony posztolt - számol be róla a YourTango. A fiatal nő elmondása szerint vőlegényével úgy döntött, hogy a szertartást a házuk előtti, hatalmas előkertben tartják meg. Arrafelé nincsenek kerítések, így a szomszédok is láthatták, amint a ház előtti napokban előkészítik a ceremóniát, a virágfüzér-kaput és a székeket a vendégeknek.

  Ezért sokkolta annyira a násznépet és természetesen a házasulókat, amikor abban a percben, hogy a menyasszony romantikus zene kíséretében odasétált a vőlegényéhez és a paphoz, a szomszéd házban lakó nő teljes erőből felzúgatta a fűnyírógépet, és elkezdte nyírni a háza előtti pázsitot.

  "Az egész esküvői ceremónia alatt folytatta. A saját házassági eskünket se hallottuk tőle. És jól tudta, mit csinál, pár méterre volt tőlünk, látta, hogy épp esküvő zajlik. Nem mentem oda, mert féltem, hogy lecsapom, és nem akartam ezzel elrontani az eküvőm napját. Na nem mintha nem romlott volna el így is" - panaszolta az ara.

  A kommentelők többsége felháborodott.

  "Kiben van ennyi rosszindulat, hogy ilyet csináljon? Nem bírta ki azt az egy órát? Elképesztő, milyen undorító emberek vannak."

  "Szándékosan tönkretenni valakinek az esküvőjét...aljas húzás. Nézni is rossz."

  De akadta olyanok is, akik az ifjú párt hibáztatták. Szerintük nem volt jó ötlet otthon tartani az esküvőt, vannak erre elkerített helyek, ahol senki sem zavarja őket. Mások szerint pedig a szomszédasszonynak is van igazsága: talán elfoglalt ember, aki nem igazíthatja a napi teendőit és a ház körüli munkáit a szomszéd esküvőjéhez.

  @vampyyric some people are so miserable #karen #wedding #weddingruined #ruines #SlurpeeRun #karens #karensgoingwild #karensoftiktok #fyp #fypシ ♬ Jiggle Jiggle - Duke & Jones & Louis Theroux


  Megosztom
  Link másolása

  Ajánljuk

  LIFE
  „Önző, gazdag ribancnak neveztek” – Gyűlöletcunami zúdult az anyára, aki megválasztja ötödik babája nemét
  A tévésztár négy fia után kislányt akar ötödiknek. Az orvosok segítségét kérte.
  Sassy - sassy.hu
  2022. június 21.


  Megosztom
  Link másolása

  A 34 éves brit tévésztár, Danielle Lloyd álmában sem gondolta, mit szabadít el, amikor nyilvánosan felvállalta, hogy párjával Kaliforniába utaznak ötödik gyerekük megfogantatására, ugyanis úgynevezett “nemválasztó” orvosi beavatkozással garantáltan kislányt akarnak. Danielle üzenetek ezreit kapta a Twitteren és az Instagramon, és elmondása szerint korántsem kedveseket. Főleg olyan nők támadtak rá, akiknek nem sikerül teherbe esniük.

  “Visszataszító, önző, gazdag ribancnak neveztek, akinek inkább hálásnak kellene lennie, hogy van négy gyönyörű fia” – mesélte Danielle.

  Előző házasságából tényleg van három, mostani párjával, Michael O’Neill-lel pedig egy negyedik fia.

  “Olyan mély vágy él bennem egy kislány után, hogy nem tudok neki ellenállni. Én imádtam az anyámat, miért ne lehetne az én kislányomnak is egy hasonló kötődése?” – kérdezi az egykori modell.

  A nemválasztó megtermékenyítés Nagy-Britanniában illegális, Amerikában viszont milliárdos biznisz. Tény, hogy a dolog nem olcsó mulatság. Egyetlen beavatkozás 12 ezer fontba, azaz több mint 4 millió forintba kerül, és ez csak egy “kör” – valószínűleg többször kell próbálkozni.

  Daily Mail


  Megosztom
  Link másolása

  Ajánljuk

  LIFE
  Videó - Családi tömegverekedés tört ki egy szülinapi bulin egy e-cigiért
  Az 50. születésnap hatalmas családi verekedésben tört ki.

  Megosztom
  Link másolása

  A családi összejöveteleken gyakran tör ki veszekedés, azonban ez a brit család most mindenen túltett. Egy e-cigi miatt hatalmas verekedésbe fulladt a szülinapi buli - számolt be róla a Sun.

  Lisa Keegan éppen 50. születésnapját az ünnepelte családja és ismerősei körében, amikor kitört a dráma. A 40 éves barátja, Adam elvette az e-cigarettáját az egyik tinédzsertől.

  Lisa lányának barátja, az 52 éves Tony ezután a segítségére sietett, a vita pedig elfajult és kitört a pokol.

  A drámai felvételeken látszik, ahogy a két férfi részegen a földön kapálózik, miközben próbálják megütni egymást.

  A születésnapos Lisa ezután közbelépett, hogy szétválassza a párt, csakhogy Tony véletlenül őt is megütötte.

  Hallani lehet, a videón, ahogy azt kiabálja, hogy "nem, te bántalmazol engem", mielőtt a lánya, Colleen elesik egy székben. A dühös Lisanak ezután sikerül szétválasztania a verekedőket, de a feldühödött Tony ekkor megragad egy széket, hogy riválisára szegezze.

  Az őrületes videó itt tekinthető meg.

  Végül a helyi rendőrség sietett a helyszínre, hogy megállítsa a zűrzavart.

  „Csak egyszer vagy 50 éves, és ezt a születésnapot biztosan nem fogom elfelejteni! Káosz volt”

  - nyilatkozta Lisa az eset után bulijáról.


  Megosztom
  Link másolása

  Ajánljuk