LIFE

  A piros színű ruhák mítosza: valóban erővel ruházhatnak fel minket?

  Az egyik legintenzívebb és legszimbolikusabb szín - de vajon bevállalhatjuk például egy munkahelyen is?
  Sassy - sassy.hu
  2019. február 03.


  Megosztom
  Link másolása

  Tegyük fel, hogy egy kulcsfontosságú prezentációra vagy álmaink állásinterjújára készülünk. Milyen színű öltözetet vennénk fel legszívesebben a nagy napra? Közkedvelt bölcsesség, hogy a piros (vagy vörös) színnek különleges ereje van, munkahelyi körülmények között is - régebben gyakori volt például az üzletemberek körében egy ilyen színű nyakkendőnek varázserőt tulajonítani. A fekete és semleges árnyalatú munkahelyi viseletek korában a piros valóban jó választásnak tűnik, ha a figyelem megragadása a cél. Vajon tényleg erőt tud adni nekünk?

  A HelloGiggles szakértők véleményét kérte ki a témában és arra a következtetésre jutottak, hogy egy piros hacukával bizony jó benyomást kelthetünk munkahelyi környezetünkben, de ez sokban függ attól is, hogy milyen az aktuális kontextus, közönség és az üzenet, amit közvetíteni szeretnénk

  A piros bevonzza a tekinteteket

  A vörös talán több különféle jelentéssel bír, mint bármely más szín. Gondoljunk csak számtalan szimbolikus használatára: vörös szőnyeg, vörös zászló, skarlát betű, a vörös ruhás nő, piros tenyér, piros hó, piros stoptáblák, piros lámpás negyed, a matador vörös köpenye, stb. Ezekre azonban összességében elmondható, hogy rendelkeznek egy közös jellemzővel: láthatóság.

  "A piros számomra sok szempontból egyenlő a figyelemmel - legyen az negatív vagy pozitív aspektus. Pirosat legtöbbször olyankor viselsz, ha ki akarsz nyilatkoztatni valamit, ha ki akarsz tűnni. Bátorsággal ruházza fel a viselőjét" - állítja Nyjerah Cunningham, az MM.LaFleur női üzleti viseleteket forgalmazó márka VIP stylistja.

  A magyarázatot a természetben is kereshetjük: a vörös szín a legtöbb esetben mindig is fontos üzenetet hordozott az embereknek és az állatoknak egyaránt. A tűz vöröses fénye hozta el a létfontosságú melegséges és fényt; a mélyvörös vér sérülést vagy fizikai veszélyt jelzett; a nap állása mutatta, mikor is jön az éjszaka; bizonyos gyümölcsök vörös színe kiemelkedett a sok zöld közül, így felhívva a figyelmet a táplálékra. Ezen lényeges üzenetek miatt a tudósok egy része úgy véli, hogy az emberiség ösztönösen úgy fejlődött, hogy természeténél fogva nagyobb figyelmet fordítson erre a színre.

  Ha az a célod, hogy te dominálj a teremben és minél több tekintet tapadjon rád, például egy konferencián állsz a tömeg elé, a piros lehet a tökéletes választás számodra.

  "Ha piros színű dolgokra gondolunk, mint pl. egy stoptábla vagy a tűz, egyértelmű, hogy a veszély üzenetével találjuk szemben magunkat. Alapvetően a fejünkbe van ültetve, hogy ez a szín valamilyen szinten tekintélyt parancsoló. Olyan, mint egy figyelmeztetés, ami óvatosságra int minket, amit végső soron követni is szoktunk, tehát valóban erőt hordoz magában." - állítja Cunningham.

  A piros egy státuszszimbólum

  Másrészt a vöröset sok helyen egyfajta státuszszimbólumként kezelik, ez pedig főként a különféle kultúrák történelméből gyökerezik. Az ókori Kínában például királyi színnek számított. A tűz eleméhez kötötték, ami a kínai filozófiában a parancsnoksághoz, az önbizalomhoz és a dinamizmushoz kapcsolódik. Évszázadokkal később a katolikusok Krisztus vérével hozták összefüggésbe, így számtalan bíboros és király szimpatizált vele.

  Néhány állatfajnál is fontos státuszbéli jelentéssel bír, például a mandrill majmoknál a legerősebb és legdominánsabb majom rendelkezik a legpirosabb arccal, ez adja jelül társainak, hogy vele bizony nem érdemes packázni.

  Manapság már tanulmány is foglalkozott azzal, hogy azok a futballjátékosok, akik vörös mezt viseltek a pályán, sikeresebbnek bizonyultak a játékban. Ráadásul számtalan sport tanulmány bizonyítja azt is, hogy azok a csapatok és versenyzők, akik ezt a színt hordták, többször nyertek.

  A pirostól agesszívnek tűnsz

  Elképzelhető, hogy a győzelemmel kapcsolatos okfejtésekhez az is hozzátartozik, hogy a pirosat gyakran összekötik az agresszióval. Ettől a színtől nagyobbnak, hevesebbnek tűnik viselője, ami negatívan befolyásolhatja az ellenfél teljesítményét. Egy 2015-ös kísérlet során például rájöttek, hogy a piros ruhát viselő férfiakat az emberek mérgesebbnek és agresszívebbnek gondolják. Ez annak köszönhető, hogy a vörös láttán az amigdala, az agy félelemmel, haraggal és egyéb érzelmekkel kapcsolatos része automatikusan üzen nekünk.

  A vörös ruha egy munkahelyen hasznos lehet, ha például győzedelmeskedni szeretnél egy riválisod felett, vagy a jó cél érdekében kicsit prezentálnod kell agresszívabb oldalad. Egy tárgyalás során erőteljes képet festhet rólad, de ha például az a munkád, hogy egy gyermekkórházban adományozásra buzdítsd az embereket, akkor nem éppen a legjobb ötlet.

  A pirostól szexi leszel

  Ugyanakkor ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a szerelmet és a szexet is erőteljesen ehhez a színhez párosítják, mivel a termékenység egyik szimbóluma. Tanulmányok bizonyítják, hogy a férfiak azok a nőket, akik vöröset viselnek, vonzóbbnak, kívánatosabbnak tartják, és ez fordítva is igaz. A vonzóság márpedig általában elég jelentős gazdasági előnyökkel is jár. Nagyobb valószínűséggel választanak egy attraktív embert egy állásajnálat során és az előléptetésre is nagyobb esély van. A nők szempontjából azonban a megemelkedett figyelem olykor negatívumokkal is társulhat, különösen a férfiak által dominált területeken. Ám az öltözék szempontjából ez nagyban függ a stíluson és a kihívóság mértékén. Figyelni kell azonban arra is, hogy míg a férfiakra pozitívan hat a szín látványa, egy "ellenfélként" aposztrofálható nőben például negatív érzelmeket válthat ki.

  Tehát amellett, hogy a figyelem középpontjába helyez és dominánsnak mutat, az ember magabiztosabbnak és produktívabbnak is tudja magát érezni a vörös színtől, mivel segít fókuszálni és energiával tölt fel. Így egy jól választott fazonú ruhával párosítva valójában tökéletes outfit lehet a munkahelyre is, nem csak az élet más területein.

  Forrás: HelloGiggles


  Megosztom
  Link másolása

  Címlapról ajánljuk

  Címlapról ajánljuk


  LIFE
  Megrázó atrocitás ért néhány magyar influenszert egy budapesti strandon
  Már sehol nem lazíthat nyugodtan az ember?
  Sassy - sassy.hu
  2022. május 18.


  Megosztom
  Link másolása

  „Az előző hétről egy elég kellemetlen és felháborító történetről szeretnék beszámolni”

  – kezdi 24 órán át elérhető Instagram sztoriját Király Lina, a @linaxxpanni oldal egyik influenszere. A lány elmeséli, hogy a múlt héten, amikor strandolni ment Szabó Hédivel és Palkovics Zórával – akiket szintén ismerhetünk a YouTube-ról és az Instagramról – szó szerint zaklatták őket a Palatinuson.

  Elmondása szerint azt már megszokták, hogy az utcán megbámulják őket a férfiak, amikor kamerázzák vagy fotózzák egymást, ez az eset azonban megrázóbb volt. Napozás közben ugyanis arra lettek figyelmesek, hogy egy 70 év körüli bácsi a feneküket fotózza. Erre odamentek hozzá, és megkérték őt, hogy törölje a fotókat, mire az mindent letagadott – viszont látták, hogy a kamera volt megnyitva a telefonján, miközben hívást színlelt.

  Ezután segítséget kértek a Palatinus dolgozóitól, akik azonnal intézkedtek is. Bár ők sem kötelezhették arra a bácsit, hogy mutassa meg a telefonját, arra megkérték, hogy menjen el onnan és hagyja békén a lányokat.

  „Egyszerűen annyira sok zavaró szituáció van, főleg nőként, amikhez egyszerűen hozzászokunk, amiket elfogadunk, és azt hisszük, hogy ez sajnos »normális«, pedig abszolút nem az”

  – vonja le a következtetéseket Lina. Majd hozzáteszi, hogy ha esetleg még egyszer hasonló helyzetbe kerülne, biztosan rendőrt hívna és határozottan fellépne az illető ellen.

  Fotó: Hédinke/YouTube


  Megosztom
  Link másolása

  LIFE
  Tudd meg fél perc alatt, hogy mutatod-e a totális kiégés 4 legfontosabb jelét
  Dr. Julie Smith pszichológus a TikTokon sorolta fel a "vészcsengő-jeleket."
  Sassy - sassy.hu
  2022. május 24.


  Megosztom
  Link másolása

  Biztos ismered a mondást, hogy egy embernek néha nem árt leülnie egy kicsit, és megvárni, amíg a lelke "utoléri" őt. A mai világ annyira pörög, és benne te is, hogy sokszor észre sem veszed, hogy a lelked egyszerűen nem bírja szuflával a rengeteg történést, és kiégsz. Ez pedig nagyon veszélyes, mert a tartós kiégés depresszióba, pánikbetegségbe vagy valami konkrét, szervi betegségbe torkollhat.

  Dr. Julie Smith pszichológus egy mindössze fél perces TikTok videóban hívta fel a figyelmet arra a négy, legriasztóbb jelre, amelyek bombabiztosan mutatják, hogy ki vagy égve, vagy legalábbis vészesen haladsz felé. Íme a jelek, vajon észleled magadon?

  1. Irritált vagy. Többet veszekszel a pároddal, barátaiddal, kollégáiddal. Ok nélkül a plafonon vagy, olyasmi is idegesít, ami korábban nem.

   

  2. Mindent halogatni kezdesz. A legegyszerűbb, leghétköznapibb teendőket is, mert még azok is túl soknak, iszonyatosan leterhelőnek tűnnek.

   

  3. Elhanyagolod magad. Mozgás, diéta, személyes higiénia, szépségápolás. Kevésre, vagy nullára csökken. Egyszerűen nincs erőd rá.

   

  4. Egyszerre vagy fáradt, és idegesen élénk. Álmos vagy, de képtelen vagy egy jót aludni. Belül vibrálsz, a kimerültség képtelenné tesz arra, hogy valódi, nyugalmi állapotba kerülj.

  @drjuliesmithI see the last one the most 🔥♬ original sound - Dr Julie Smith - Psychologist

  Dr Julie Smith/TikTok

  The Sun


  Megosztom
  Link másolása


  LIFE
  Videó – Az egész net a pofátlan sirályon röhög, aki rendszeresen besurran csipszet lopni a helyi Tescóba
  Eddig majdnem 140 ezer forintnyi kaját lopott el. Egy szemfüles vásárló vette videóra, és buktatta le.
  Sassy - sassy.hu
  2022. május 17.


  Megosztom
  Link másolása

  A The Sun brit lap számolt be arról a pofátlan sirályról, "aki" Devonban, Paignton település egyik Tescójába jár be rendszeresen nassolnivalót lopni.

  A bolti szarkát (aki sirály) egy éber vásárló, Liam Brown videózta le a telefonjával, aki így számolt be az esetről: "Már sokszor láttam itt ólálkodni, de most egyenesen rárepült a motorháztetőmre, így tudtam, hogy rosszban sántikál. Videózni kezdtem a telefonommal, és ...hát ez bizony tettenérés."

  A videó nem is lehetne egyértelműbb: a sirály óvatosan körbenéz, aztán besettenkenik az automata ajtón, amikor az kinyílik, majd hamarosan kisurran, a csőrében egy zacskó cheddar-sajtos csipsszel.

  A Tesco munkatársai nincsenek meglepve, azt mondják, tudnak a tolvaj sirályról, naponta legalább háromszor lop valamit. Becslésük szerint ebben az évben legalább 300 font (140 ezer forint) értékű kaját csent el. A kedvence a cheddar-sajt, abból mindenféle csipsz jöhet neki.

  A bolt dolgozói és a vezetőség nem veszik nagyon a szívükre, inkább röhögnek rajta. Becenevet is adtak neki: Steven Seagull (a "seagull" magyarul sirályt jelent).


  Megosztom
  Link másolása


  LIFE
  15 gyanús jel, hogy a főnököd egy igazi pszichopata
  Irreális célokat tűz ki, amit aztán megpróbál a környezetéből kihajtani? Nincsenek érzelmei? Akkor nincsen jó hírünk...

  Megosztom
  Link másolása

  Az ember rendszerint nem maga választhatja meg a munkatársait, és kivételes esetektől eltekintve a főnökét sem. Időnként előfordul, hogy egy igazi pszichopatába botlunk bele, aki pokollá teszi az életünket.

  Mi árulkodik arról, hogy valami nem oké vele? Például ő a társaság központja, jópofa, szellemes, de ha úgy adódik, gondolkodás nélkül rajtad tölti ki a dühét.

  Na, de kit is nevezünk pszichopatának?

  Ez a viselkedés az antiszociális személyiségzavar körébe tartozik.

  Az antiszociális személyiségnél a társadalomba való beilleszkedés súlyos zavara figyelhető meg, erre a személyiségre az jellemző, hogy „nem szeret, nem szorong, nem tanul (itt nem szó szerinti tanulásról van szó, hanem abból, hogy sem példákból, sem tapasztalatokból stb. nem tanul ez a személyiség, nem fejlődik.)

  Az antiszociális személyiségzavar egyike a pszichopátiás betegség – ez a legveszélyesebb a társadalomra nézve. A pszichopata ember gyakran megtéveszti a környezetét a viselkedésével, mert gyakran simulékony modorú, kedvesnek látszik, kiválóan ért ahhoz, hogyan adja el magát másoknak. Valójában pedig nem érdeklik mások érzelmei, nincsen bűntudata, nem bánja meg a tetteit, az erkölcsi ítélőképessége igen fejletlen. Gyakran hazudozik, és a hódítási vágya miatt gyakran váltogathatja a partnereit.

  Erről az összetett mentális betegségről a Business Insider is közölt korábban összeállítást, szerintük az alábbi jelek alapján azonosíthatod be a munkahelyeden a pszichopatát.

  Kegyetlenkedik másokkal

  Például főnökként a rettegéssel és a megfélemlítéssel akar eredményt kicsikarni, félelemmel akar motiválni. Ha valaki hibázik, azt üldözi és megsemmisíti. Ne téveszd össze a kemény és szigorú főnökkel! A pszichopatával ellentétben a kemény főnök azért kemény, azért szigorú, hogy a HIBÁT javítsa vagy a megszüntesse a problémákat.

  Gyakran olyan ember, akinek szájmenése van

  Imád beszélni, a hangját hallatni, felszínes bókokkal (nyalizással) próbálja megnyerni az embereket és elhitetni magáról, hogy kedves. Úgy látják sokan, milyen kellemes társasági ember, milyen okos, milyen jó történetei vannak. Ez azonban csak a látszat, arra való, hogy manipulálja a környezetét.

  Indulatos

  Egy-egy akaratlan dühkitörés árulja el a pszichopatát, ilyenkor jaj neked, az összes dühét rád zúdítja.

  Beképzelt

  Úgy gondolja, hogy ő a világ közepe, minden körülötte forog és a többi ember csak eszköz a céljai eléréséhez.

  Magabiztos

  Hatalmas az önbizalma, ezt érezteti is, szívesen dicséri magát és a teljesítményét. Nem egyszerűen magabiztos, hanem önhitt.

  A társadalmi szabályokra magasról tesz

  A pszichopata úgy gondolja, ezek rá nem érvényesek, ő mindenki és minden felett áll. Ebbe beletartozik az is, hogy meg van róla győződve: bármit is követ el, megúszhatja büntetés nélkül.

  Igazi parazita

  Kollégaként mások munkájából, a többiek teljesítményéből él, ő gondosan ügyel arra, hogy a munkához leginkább mások férjenek oda. Szívja a többiek energiáit. Szereti utasítgatni a többieket. A kritika lepereg róla. Nincs tekintettel másokra.

  Főnökként simán lenyúlja az alkalmazottak munkáit, vagy elfelejti megemlíteni, kié az érdem, és ő zsebeli be a dicséreteket.

  Hajlamos a lódításra, hazudozásra

  Ez a manipuláció eszköze nála, és leginkább arra szolgál, hogy magáról a legjobb képet fesse.

  Manipulálja a környezetét

  Például úgy, hogy a probléma vagy hiba esetén a felelősséget hárítja, és hagyja, hogy másnak kelljen elvinnie a balhét. Főnökként nem áll ki a kollégái mellett, nem tart össze, nem tartja kifelé a hátát értük.

  Gyermekkorában balhés volt

  Például lopásra, gyújtogatásra, életveszélyes játékokra vette rá a többi gyereket, hazudozott, lógott, vandál cselekedeteket követett el, és lehet, hogy már egészen korán elkezdte a szexuális életet.

  Képtelen az elköteleződésre

  Ha van mellette valaki egyáltalán hosszú távon, akkor csalja. Általában nem hűséges és kitartó az emberi kapcsolatokra, hanem az a "megrágom és kiköpöm" típus.

  Látványosan unatkozik

  Ez a fenti ponttal van összefüggésben.

  Irreális célokat tűz ki, amit aztán megpróbál a környezetéből kihajtani

  Mivel a pszichopata nem jól tervez, és hajlamos a túlzásokra, szinte megvalósíthatatlan vagy teljesen irreális célokat fogalmaz meg az alkalmazottainak. Munkatársként bedob a többiek nevében is valami grandiózus, rohadt sok melóval járó ötletet, aztán a megvalósításnál diszkréten félreáll, és nem veszi ki a részét belőle, hanem hagyja, hogy mások szívjanak vele.

  Nem mutat megbánást

  Mert tényleg NEM bánja meg a tetteit. Ha szembesítik ezekkel, tud rá indokot, megpróbálja kidumálni magát. Vagy egyszerűen letagadja, amit tett.

  Szívtelen

  A pszichopatának nincsenek mély érzelmei, ezeket csak megjátssza.

  A pszichopátia Hervey Cleckley amerikai pszichiáter által meghatározott jellemzői:

  Felületes báj, amit fel is használ ahhoz, hogy elérje céljait

  Téveszmék hiánya és a patológiás gondolkodás más jeleinek hiánya

  Idegeskedés hiánya

  Megbízhatatlanság

  Őszinteség hiánya

  A megbánás és szégyenérzet hiánya

  A szociális normák szándékos megszegése

  Gyenge ítélőképesség és a saját hibáiból való tanulás hiánya

  Kóros egocentrikusság, szeretetképtelenség

  Öngyilkos szándékok, bár ritkán valósítja meg

  Empátia teljes hiánya

  Személytelen, unalmas szexuális élet

  Felelőtlenség


  Megosztom
  Link másolása