LIFE

  9 bölcsesség a nagymamámtól, amit nem biztos, hogy eléggé értékelek, pedig kulcsfontosságúak

  Életünk során számtalan nőre mondhatjuk, hogy "hős", ezek közül pedig az egyik legelső, akit megismerünk, az a nagymamánk.
  Sassy - sassy.hu
  2019. március 11.


  Megosztom
  Link másolása

  Az én mamám például sosem engedte, hogy az évek múlása az útjába álljon - ugyanúgy munkálkodik az életén, szívja magába az új információkat és közben ösztönösen a lehető legjobb élettanácsokkal látja el unokáit. Órákig tudnám hallgatni, ahogy mesél és rengetegszer a legváratlanabb pillanatban ontja magából a bölcsességeket. Néha idő kell hozzá, hogy ezeket meghalljam és igazán értékelni tudjam, de húszas éveim közepére érve már látom, hogy aranyat érnek. Íme néhány:

  1. Sose feledkezz meg arról, hogy elég időt szentelj a családodnak

  A nagymamám mindig megkérdezi tőlem, hogy mikor fogom legközelebb meglátogatni, mivel tudja, hogy milyen fontos az, hogy elég időt töltsünk a családtagjainkkal. Ő maga is idős kora ellenére időről időre buszra pattan, hogy felkeresse az unokáit. Ez egy hihetetlen és állandó emlékeztető arra, hogy nem számít, mennyire fontos a munkád vagy bármely tevékenység, amibe belemerültél, mindig kell elegendő időt hagynod magadnak arra, hogy meglátogasd a szívedhez legközelebb állókat.

  2. "Annyit, amennyi jólesik"

  Akárhányszor közösen étkezünk, a nagymamám mindig azt mondja: "egyetek annyit, amennyi jólesik". Tehát nem muszáj magunkba erőltetni az ételt, ha már nem kívánjuk, sem az illendőség sem az egészségessége miatt, ugyanakkor a másik véglet sem szükségszerű. Egy igazi "Ó, mama!"-ebéd során nyugodtan félretehetjük a diétát és a szabályokat és ehetünk kedvünkre. Az már csak a bónusz, hogy többnyire ezek az ízek a kedvenceink és mindig érezzük, hogy a nagyi szívét-lelkét belefőzte a finomságokba.

  3. Hívd fel gyakran az anyukádat

  A nagymamám sosem felejt el arról kérdezi, hogy rendszeresen beszélek-e anyukámmal. Mint ahogy édesanyám szeretné, hogy gondoskodjak a mamáról, ugyanez nagyira is igaz anyával kapcsolatban. Nekem, aki szinte minden nap örömmel trécsel a telefonon, ez nem egy nagy megerőltetés, de összességében mindenki számára egy kedves emlékeztető lehet arra nézve, hogy milyen fontos összeköttetésben lenni és vigyázni a családodra.

  4. A fiatalon megkezdett takarékoskodás nagyon okos ötlet
  Sosem volt lehetőségem megismerni a nagypapámat, de olyan, mintha ismerném az alapján, ahogy nagyi mesél róla. Ő volt a pénzköltő, papa pedig a takarékoskodó. Mindig azt mondja nekem, hogy inkább papira hasonlítsak és kezdjek el gyűjtögetni még most.
  Minél fiatalabban szánja rá magát az ember, hogy az "éljünk a pillanatban"-életérzés és az ehhez szükséges kiadások mellett némi összeget félre is tegyen, a jövőbeli énje annál hálásabb lesz neki.

  5. Egy pohár bor vacsora után a lélek javára válik

  A nagymamám szereti az egy pohár bor "rítusát" betartani vacsoraidőben. Mindig kisebb show-t kerít neki és elmondja valamennyi 18 év feletti személynek, hogy ez bizony jót tesz a szívnek - természetesen mértékkel. Emlékeztet rá, hogy egy pohár az, ami tökéletesen kiegészíti az étkezést, semmiképp sem több. Amikor egy nehéz nap után egy pohár roséval vagy bikavérrel lazítok a tányérom felett, mindig eszembe jut a mamám és mosolyogni kezdek.

  6. Hogyha ő a nyolcvanas éveiben jár és meg tudja csinálni, akkor te, aki a húszas éveidet taposod, miért ne tudnád?
  Sokszor alig bírok kimászni 8.30-kor az ágyamból, a mamám ezzel szemben a nappal kel és hajnali pacsirta módjára mire leülnék reggelizni, ő már az ebéddel szorgoskodik és aztán energiája egészen kora estig repíti a különböző tennivalók között. Szereti is emlékeztetni az unokáit arra, hogyha ő meg tud valamit csinálni 80 évesen, akkor mi fiatal felnőttek legalább meg kell, hogy próbáljuk.

  7. Hogyha megtaláltad a lelkitársad, az szuper, de ha esetleg mégsem, hidd csak el, így is tökéletesen boldogulni fogsz

  A nagymamám sosem helyezett rám nyomást azzal kapcsolatban, hogy megtaláljam az Igazit, akivel majd letelepedhetek. Sőt, mikor legutoljára találkoztunk, azt mondta, hogy ha rám talál a szerelem, az mennyei, de ő és az anyukám függetlensége a bizonyíték arra, hogy egyedül is tökéletesen meg lehet lenni. A saját utam egyedül is fel tudom fedezni és ha találok hozzá egy partnert, az egy bónusz.

  8. Amikor találsz valamit, amit szeretsz, tarts ki mellette
  Mostanra a nagymamám tisztában van azzal, hogy mi a kedvenc öltözködési vonala, turkálója, a kedvenc cipője vagy épp arckrémje. A logikája azon alapszik, hogy ha találsz valamit, amit nagyon szeretsz - legyen az anyagi dolog vagy élmény - ragaszkodnod kell hozzá. Neki például a kedvenc blúza is megvan többféle színben, olyannyira imádja.
  9. Hogyha nem veszel részt valamiben, nem is panaszkodhatsz miatta
  A mamám mindig azt mondja, hogy "ha nem szavazol, nem is panaszkodhatsz, én pedig imádok panaszkodni". Ezzel mindig megnevettet. Úgy gondolom, ezek a bölcs szavak sok egyéb aspektusban is igazak lehetnek. Hogyha nem próbálod eléd aktívan megteremteni a pozitív változást az életedben, nem is dőlhetsz hátra, hogy aztán morgolódni kezdj a fejleményekről.

  Forrás: EliteDaily 

  A fotók illusztrációk. (Forrás: Pixabay)


  Megosztom
  Link másolása

  Címlapról ajánljuk

  Címlapról ajánljuk


  LIFE
  Sokkolta a netet a videó, amelyen egy nagymellű nő megmutatja a koszorúslányruhát, amit az ara VŐLEGÉNYE választott neki
  Egyesek szerint a menyasszonynak azonnal ki kéne rúgnia a férj-jelöltet.
  Sassy - sassy.hu
  2022. augusztus 01.


  Megosztom
  Link másolása

  Lassan három millióan látták azt a TikTok videót, amelyen egy fiatal nő megmutatja, milyen bizarr meglepetésben volt része a legjobb barátnője esküvőjére készülve - számol be róla az It's Gone Viral.

  A lány, akit kifejezetten nagy mellekkel ajándékozott meg a természet, nemrég kapta meg a koszorúslányruháját, amelyet a leendő menyasszony szerint a vőlegény választott ki, kifejezetten neki. A ruhát látva meglehetősen egyértelmű, hogy a vőlegény az esküvőn az örök hűség megfogadása mellett egyéb, szemet gyönyörködtető látványt is szeretett volna jóelőre bebiztosítani magának.

  A lány tanácstalan, azt mondja, így nagyon kényelmetlenül érezné magát, és úgy véli, el is vonná a figyelmet a menyasszonyról, ami pedig a legnagyobb bűn egy esküvőn. A kommentelők közül sokan viccesen közelítették meg a dolgot, de abban teljes volt az egyetértés, hogy a vőlegény részéről ez meglehetősen ízléstelen húzás volt, és a leendő feleségnek bizony nem ártana résen lennie. Íme néhány komment:

  „Hát a vőlegény egyértelműen nem a leendő feleségére gondolt, amikor kiválasztotta neked ezt a ruhát.”

  „A férjecske már a jövőre apellál?”

  „A menyasszonynak üzenem, hogy ez hatalmas vészjelzés, ha az én vőlegényem csinált volna ilyet, nem lett volna esküvő, az tuti.”

  „Istenien nézel ki, na de azért...nem valami jó előjel arra a házasságra nézve.”

  @ig_pilyplum96 Hm 😒 #bestfriendsfiance ♬ original sound - pilyplum


  Megosztom
  Link másolása

  Ajánljuk
  LIFE
  „Mellette várom ki, amíg az exem visszafogad” – 14 sokkolóan őszinte indok férfiaktól, hogy VALÓJÁBAN miért vannak együtt a barátnőjükkel
  A valóság néha kiábrándítóbb, mint a rossz előérzet.
  Sassy - sassy.hu
  2022. augusztus 04.


  Megosztom
  Link másolása

  A szerelemben semmi sem biztos, ahogy az sem, hogy kettőtök közül ki szeret jobban, ki érzi magát valóban elkötelezettnek, és ki az, aki - lássuk be - jórészt érdekből van benne egy párkapcsolatban.

  A leggyakoribb indok persze az, hogy az emberek nem szeretnek egyedül lenni, és a magánynál még egy átmeneti „parkolópálya” is jobb.

  A Daily Mail beszámolója szerint azonban a kapcsolatok mozgatórugói között számos kifejezetten prózai, sőt lehangoló is van.

  Az anonim közösségi oldalon, a Whisperen fiúk és férfiak küldhették be névtelenül a VALÓDI okot, amiért még együtt vannak a barátnőjükkel. A jelszó az volt: csak őszintén! A lap azután listázta a 14 legdurvábbat. Íme.

  #1 „Csak azért vagyok még együtt a barátnőmmel, mert nem akarok csalódást okozni a nagyinak, annyira szereti.”

  #2 „Csak az tart a csajom mellett, hogy imádnivaló kutyája van.”

  #3 „A barátnőm rengeteg drága cuccot vesz nekem, jól keres, ezért nem léptem még le.”

  #4 „Nagyon gazdag anyja van, ha meghal, a barátnőmmel mi öröklünk mindent, ez a fő ok, amiért vele vagyok.”

  #5 „Szerelmes vagyok a legjobb barátomba, de titkolnom kell, erre a legjobb fedősztori egy másik kapcsolat, egy másik nővel.”

  #6 „A csajom minden nap elvisz kocsival edzeni suli után. Nekem nincs kocsim, szükségem van rá.”

  #7 „Hát, azt hiszem, főként azért vagyok együtt a nőmmel, mert ha szakítanánk, egyedül megölne az unalom.”

  #8 „Azért vagyok a barátnőmmel, mert neki én vagyok az első fiúja, és szeretném, ha örülne. Nekem amúgy semmi kedvem ehhez a kapcsolathoz.”

  #9 „Mellette várom ki, amíg az exem visszafogad. Vagy legalábbis amíg találok valakit, akit annyira fogok szeretni, mint az exemet.”

  #10 „A barátnőmnél lakom, amúgy hajléktalan lennék, nincs lóvém albérletre, úgyhogy...”

  #11 „A családja nagyon szeret engem, és ez tök jó érzés. Ezért maradok, csak miatta már nem maradnék.”

  #12 „Nincs önbizalmam, úgy érzem, ha ő se lenne, soha nem találnék csajt, senkit, aki lefeküdne velem, így hát maradok.”

  #13 „A külseje, főleg a teste miatt tartok ki. A személyisége taszít, olyan merev, mint egy funérlemez.”

  #14 „Egyszerűen csak nem merek egyedül maradni. Amúgy a barátnőm halálra idegesít, égnek áll a hátamon a szőr, ha csak kinyitja a száját.”

  A címkép illusztráció: Pixabay


  Megosztom
  Link másolása

  Ajánljuk

  LIFE
  A többet káromkodó emberek intelligensebbek és megbízhatóbb barátok a kutatások szerint
  Nem a folyamatos trágárkodásról van szó, hanem a szabadszájúságról. Na, az állítólag jó jel.
  Sassy - sassy.hu
  2022. augusztus 01.


  Megosztom
  Link másolása

  Már egész kiskorunktól azt tanítják nekünk - főként a lányoknak - hogy csúnyán beszélni nem szabad. Aztán ahogy elérkezik a kamasz-, illetve a fiatal felnőttkor, ez természetesen megváltozik. De lássuk be, sokan vannak, akik még mindig alaposan megütköznek, ha valaki, akár egy laza baráti társaságban is szabad szájú, és nem riad vissza attól, hogy néha elkáromkodja magát, vagy csak csúnya szavakat szőjön bele a mondandójába. Itt a nők megítélése megint csak sokkal szigorúbb.

  Pedig a tudomány szerint ezek az emberek épp hogy jobbak, mint az átlag. Timothy Jay professzor, a Massachusetts-is Egyetem kutatója, valamint Kristin Joy pszichológus kiadtak egy tanulmányt, amely szerint a csúnya szavakat gyakrabban használó emberek úgynevezett nyelvi intelligenciája kiemelkedik az átlagból.

  "Ezek az emberek jobban érzékelik a nyelvi kontextust egy beszélgetés során, képesek a a legapróbb nyelvi árnyalatokat is megkülönböztetni, és a többieknél sokkal nagyobb a szókincsük is, nem a csúnya szavakat értve, hanem általában" - állítják a kutatók.

  via GIPHY

  Egy másik kutatás, amelyet a Stanford Egyetem és a Cambridge-i Egyetem kutatói végeztek pedig azt bizonyította, hogy egyértelmű összefüggés van a szabad szájúság és az őszinteség, illetve megbízhatóság között. Ebben a felmérésben csaknem 74 ezer embert vizsgáltak. Nyelvhasználati kérdőíveket töltettek ki velük, valamint a beleegyezésükkel megvizsgálták a Facebook-profiljukat, a bejegyzéseiket, életeseményeiket.

  Arra a következtetésre jutottak, hogy a beszédüket olykor csúnya szavakkal "tarkító" emberek sokkal őszintébbek, jobban felvállalják a véleményüket, azt, hogy kik ők valójában, és a személyiségük is integráltabb, tehát nemcsak egyenesebbek, hanem megbízhatóbbak is.

  "Ezek az emberek egyszerűen ritkábban hazudnak, sokkal kisebb a hajlamuk arra, hogy félrevezessenek, becsapjanak másokat" - derült ki a felmérésből a tudósok szerint.

  via GIPHY

  Ha tehát egy barátunk - vagy akár egy újonnan megismert társ-jelölt - olykor-olykor elereszt pár nem túl illendő kifejezést, azt fintorgás helyett nyugodtan vehetjük jó jelnek. A tudomány szerint valószínűleg őszintébb, hűségesebb barát/társ lesz, mint az, akinek soha egy csúnya szó sem hagyja el a száját.

  CouriousMindMagazine (Címkép: Pexels)


  Megosztom
  Link másolása

  Ajánljuk

  LIFE
  Király Linda kiállt a body shaming ellen - Tényleg itt tartunk, hogy arról beszélünk ki hány kiló lehet?
  Az énekesnő kifejtette, hogy sokkal rosszabb dolgok történnek a mai világban, mint hogy egymás kinézetével legyünk elfoglalva.
  Sassy - sassy.hu
  2022. július 28.


  Megosztom
  Link másolása

  A body shaming (testszégyenítés) egy aggasztó jelenség, amely valakinek a kinézete, testalkata, testsúlya, testszőrzete, ráncai, ősz haja vagy valamilyen más testi tulajdonsága miatti kritizálását, megalázását jelenti. Szerencsére egyre többen emelik fel a hangjukat ellene, ahogyan ezt most Király Linda is tette.

  Az énekesnő éppen Olaszországban, az Amalfi-parton élvezi a napsütést, azonban a negatív kommentek teljesen kizökkentették. Egy Facebook-posztban állt ki a body shaming ellen:

  Lindát támadni kezdték alakja miatt, amelyet nem hagyott szó nélkül.

  „Ez a fotó megjelent rólam az Olaszországi nyaralásomról és olyan kommenteket láttam, hogy "megérett a disznó vágásra", "jó nagy darab, ez szerintem semmit nem adott le a súlyából", "Úr Isten milyen dagadt" stb…”

  - kezdte mesélni az énekesnő milyen bántó hozzászólások érték kinézetét illetően.

  „Nagy a baj. Tényleg itt tartunk a mai világban, hogy arról beszélünk, hogy ki hány kiló lehet? Borzalmas dolgok történnek a világban és egyre nehezebb az élet/megélhetés mindenki számára és ez a téma hogy éppen le vagyok fogyva vagy sem? Tisztelet a kivételnek persze, de hogyha ettől jobban érzi magát az az ember aki erről ír kommentet, akkor egészségére. Én azért vagyok itt, és azért kezdtem el zenélni, hogy segítsek és erőt adjak. Nem vagyok képes csöndbe maradni ha másokat azért bántanak/ítélkeznek, amiről nem tudjuk a hátterét”

  - írta Linda.

  Az énekesnő kifejtette, hogy sokkal rosszabb dolgok történnek a mai világban, mint hogy egymás kinézetével legyünk elfoglalva. Ez a felszínes viselkedés nem viszi előre a világot, mi nők pedig csak akkor tudunk előre jutni, ha felemeljük és nem letaszítjuk egymást. Linda hozzátette, hogy nem önmaga miatt írta meg ezt az üzenetet, hanem a következő generáció számára, akik már egészen fiatal koruktól kezdve testképzavarral küzdenek a közösségi média miatt.

  „Itt nem rólam van szó, mert én már rég megtanultam ezt kezelni és helyre rakni. Igen, tudom nem vagyok vékony és nem is érdekel, ha őszinte vagyok... Viszont számtalan fiatal van, aki látja ezeket a kommenteket és teljesen torz kép alakul ki bennük, mert azt látják, hogy hiába dolgozik valaki keményen és épít fel egy karriert a tehetségével, mert úgyis csak arról lesz szó, hogy hogy néz ki. Ébredjünk mar fel! Borzalmasan szerencsések vagyunk olyan szempontból, hogy eszméletlen tehetségek/eszek vannak nálunk és csak annyit kellene csinálnunk, hogy biztassuk és támogassuk a másikat. Nagyon különlegesek vagyunk és szomorúnak tartom, hogy az igazi értékeinket elveszítjük az ilyen fajta egymás rombolásában. #everyBODYisbeautiful #stopbodyshaming”

  - tette közzé Linda a közösségi oldalán.


  Megosztom
  Link másolása

  Ajánljuk